ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2013
DE Nicu
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 29.01.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Vacanța pe Riviera muntenegreană

Vacanță la mare în Muntenegru

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am fost de cîteva ori la mare în Muntenegru, prima dată la Budva cea mai renumită stațiune, asta a fost in 2008 în perioada aia cînd am fost acolo nu am văzut nici un turist din ro, între timp situația sa mai schimbat și românii au început în număr mare să meargă la mare și în Muntenegru nu numai în Grecia.

De fiecare dată am fost acolo doar cu trenul așa că nu pot să mă pronunț în legătură cu traseul și drumul cu mașina dar din ce am auzit de la cei ce au fost cu mașina am văzut că e vorba de un traseu cam greu și e cam obositor cu mașina dar ai libertate mai multă, cu trenul e mai lejer și peisajul face toți banii, din Belgrad pînă in capăt unde oprește trenul sunt peste o sută de tunele. Traseul prin munți pe unde merge trenul e pe sus și foarte jos se vede șoseaua.

Traseul pe unde am fost cu trenul este urmatorul:

Timișoara - Belgrad - Bar, cap de linie, am mers și cu tren de zi și cu tren de noapte și la cușetă și la vagon de dormit.

Zilnic din Belgrad spre Bar sunt în afara sezonului două trenuri, unul de zi și unul de noapte, în sezon mai e unul în plus. De fiecare dată cînd am mers am văzut atașate la capătul trenului vagoane pentru transportat mașina, și toate erau pline cu mașini.

Pentru cei care ajung cu trenul la mare în MNE și vor să ajungă în zona Budva trebuie să coboare din tren la Sutomore cu o stație înainte de capăt și în spatele gării este stație pt autobuz care circulă des in toate zonele litoralului, cine merge la Ulcinj coboară la capăt la Bar.

Eu am coborît și la capăt și la Sutomore, prima dată am mers cu taxiul pe urmă am mers cu autobuz fiincă am văzut cum e cu transportul în zonă foarte bine pus la punct.

Mai este și varianta de ajuns în zonă cu avionul este aeroport în zona Tivat și in capitală adică Podgorica dar curse regulate sunt doar din Belgrad.

Tot din Belgrad sunt și curse de linie cu autocar (nu am fost) la fel sunt și autocare în sezon din Romania.

Stațiunile unde am fost și despre care pot și să spun cîte ceva (mă refer doar la cele de la mare) în unele am avut și cazare sunt următoarele -

Începînd cu zona de sud de la granița cu Albania:

-Ulcinj

-Bar

-Sutomore

-Petrovac

-Becici

-Budva

-Zona golfului Tivat - Kotor

-Herceg Novi

Să le iau pe rînd:

Ulcinj

În sudul litoralului foarte aproape de granița cu Albania, dar aici găsiți cea mai lungă plajă din MNE plajă cu nisip lungă de peste 12 km și denumită de localnici Copacabana de Ulcinj, populație majoritar de origine albaneză adică musulmani, pentru unii asta ar însemna o reținere de a merge în zonă.

Este o plajă mică in oraș deschisă permanent, celelalte sunt în afara orașului și sunt funcționale doar în sezon.

Prețurile aici sunt mai mici și cresc cu cît ne apropiem de celebra Budva.

Sunt multe de zis despre zona asta multe prejudecăți ținînd cont de populația din zonă, eu unul am avut cazare chiar la Ulcinj la o pensiune unde proprietarul era musulman albanez (asta am aflato doar a doua zi)

Sunt zone cu plaje foarte curate și zone cu plaje murdare cu fel de fel de turiști o zonă mai deosebită de restul litoralului, Albania e aproape, depinde și ce așteptări ai și cu ce informații despre zonă pleci de acasă.

Oricum ai ce vedea ocolo și poți face și o vizită de cîteva ore in Albania așa cum am făcut și eu din cîteva ore s-au făcut cîteva zile de Albania.

Vrei plajă cu nisip mergi la Ulcinj, vrei să vezi ceva mai aparte mergi la Ulcinj dar dacă mergi de acasă cu ideea că acolo e rău mai bine nu te duci.

Eu am fost și chiar mi-a plăcut, asta nu înseamnă că e locul ideal, e altfel cu plus și minus.

Bar

E principalul port din MNE după părerea mea nu l-aș pune ca și stațiune cu toate că și aici sunt destule hoteluri și pensiuni și plajă mai mică, merită văzut cîteva ore în tranzit și eventual mers și la un bar in localitatea Bar, am fost de cîteva ori ultima dată in oct 2012.

Este totuș un oraș turistic, pe cealaltă parte adică în Italia se află orașul Bari. Bun pentru turism dar mai slab în ceea ce privește plaja.

Sutomore

Stațiune foarte aproape de Bar, poate de aia Bar nu e perceput ca și stațiune bună la mare.

De aici se intră bine în zona de munte, plajă cu nisip și munte mare peste tot, percepția mea a fost că e un fel de Eforie Sud de la noi, plin de hoteluri și pensiuni stațiune populară cu lume foarte multă în sezon fără pretenția de a fi locul ideal...

Prețurile la pensiuni în afara sezonului pornesc de la 15 euro dubla pe plajă în funcție de numărul de zile.

La sfîrșitul lui octombrie am făcut baie.

Și aici plaje cu nisip unele curate altele murdare, am văzut cum arată plaja după furtună - murdar e putin spus, în multe cazuri ca și comparație Eforie Sud e peste ca și curat ca să vă faceți o impresie despre ce sar putea să găsiți acolo.

Dacă vreți plajă și baie și acceptabil ca preț e bun dacă vreți ceva fără mari pretenții puteți merge la Sutomore.

Petrovac

Nu e departe de Sutomore în drumul spre Budva.

Peisajul se schimbă brusc și la Petrovac devine chiar fabulos, plaja în oraș, aici există totuș plajă cu nisip în oraș, cu cît ne apropiem de Budva plaja se face tot mai mică.

Este o plajă în oraș cu nisip, termenul ăsta plajă cu nisip începe să dea de gîndit celor ce vor la mare dar aici încă e loc bun de plajă și baie.

Petrovac foarte bun pentru familiști, peisaj de nota 10, ideal pentru cei ce vor un loc mai liniștit, cazări de toate felurile și pensiuni și hoteluri de lux, intrăm încet în zonele considerate foarte bune din MNE.

Becici

Foarte aproape de Budva cam 30 minute pe jos, stațiune cu plajă cu nisip și hoteluri cu allinclusive, mai liniștită ca Budva, cine vrea un loc mai liniștit dar să nu fie departe de Budva e locul ideal.

Budva

Imediat după Becici urmează stațiunea Budva considerată cea mai mare și renumită stațiune din Muntenegru.

Majoritatea turiștilor romîni care vizitează MNE merg la Budva.

Aici e polul distracției, ziua baie și plajă, noaptea distracție în discoteci după zece seara, o stațiune foarte aglomerată în sezon cu posibilități limitate de plajă șî baie, plaja în stațiune îngustă găsești locuri de plajă mai departe de Budva.

Prețuri sensibil mai mari ca și în restul zonelor, un fel de Mamaia dar mult mai zgomotos în sezon, și aici peisaj superb cu cetate de vizitat, port turistic cu yahturi, zonă de turism la maxim dar un pic cam forțat termenul de cea mai cea.

Zona golfului Kotor -Tivat

Cea mai frumoasă zonă din MNE dar aici e vorba de peisaj și mai puțin de baie și plajă, sunt ff putine locuri unde găsești loc de plajă cu nisip în general sunt pontoane de beton unde se face plajă, apa ff limpede, la Kotor vin navele de croazieră cu turiști din toată lumea.

I se spune golful Kotor sau fiordul Kotor e în top 10 în lume ca și frumos.

Pot să spun cu siguranță că dacă ai fost in MNE și nu ai văzut fiordul (golful) ai pierdut ce e mai frumos, aici e alt fel de turism față de Budva e total opus, mergi să vezi să vizitezi, e mai liniștit mai lejer acest loc și îl ții minte mult timp după ce pleci de acolo.

E ceva fabulos.

Herceg Novi

Sus de tot unde intră marea în fiord aproape de granița cu Croația e Herceg Novi o stațiune diferită față de celelalte și din nou mai scumpă poate și datorită apropierii de Croația.

Aici am vizitat stațiunea și mi-a rămas în minte imaginea aia de la un restaurant terasă de pe faleză cu locul unde înaintează marea spre interior și în dreapta o bucățică din Croația, greu de uitat așa ceva.

Cam astea sunt stațiunile vizitate de mine, în unele am avut și cazare, unele sunt cu locuri bune de plajă și baie, altele doar de vizitat, unele foarte lăudate, altele mai puțin și poate mai bune pentru o vacanță, aici depinde și ce vrei și ce aștepți de la acel loc.

Dacă pleci de acasă cu ideea că la Ulcinj nu e bine nu te du acolo, eu am fost și de acolo am plecat și în Albania, alții preferă genul de turism la Budva cu mult stres și gălăgie alții din contră vor liniște și ceva mai lejer.

Muntenegru oferă de toate.

Ulcinj e ceva, Budva e altceva, zona fiordului e cu totul alceva.

Vrei plajă cu nisip dute la Ulcinj dar nu pleca de acasă cu ideea că acolo nu e bine, atunci nu te du.

Vrei distracție și viață de noapte dute la Budva dar poate să fie prea obositor, depinde ce vrei.

Vrei zonă pentru familiști cu sau fără copii cu zonă mai liniștită și peisaj de nota 10 dute la Petrovac.

Dar în nici un caz nu rata zona fiordului.

Țara e mică toate zonele astea pot fi vizitate relativ ușor cu mașina proprie cu minibusul care circula foarte des și bine spre toate zonele turistice.

Moneda in MNE e euro, prețuri pentru toate buzunarele (deocamdată) cazări în afara sezonului găsiți peste tot începînd de la 15 euro dubla, all inclusive la Becici, recomand cazarea la fața locului în afara sezonului de vîrf.

Încă pentru mulți români Muntenegru e o zonă necunoscută, sunt multe de văzut în această mică țară care are doar aprox 650.000 locuitori.

În viitor aceste locuri vor fi adevărate paradisuri turistice, sunt zone întregi care au fost cumpărate de ruși, peste tot în zonele bune am văzut familii de ruși, au deja și post de radio în limba rusă.

Sunt multe diferențe între stațiuni mai sunt multe de remediat in cea ce privește turismul, în ceea ce privește peisajul e greu de descris în cîteva cuvinte.

Acolo se face baie pînă tîrziu la sfîrșit de octombrie.

O destinație... deocamdată... ieftină mai ales în afara sezonului de vîrf.

Vacanță pe cont propriu.

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de Nicu in 14.04.13 13:32:52
Validat / Publicat: 14.04.13 16:11:08
VIZUALIZĂRI: 8175
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  9 ecouri scrise, până acum

  Admin [14.04.13 14:03:36] »

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  Nicu CONS. ONORIFIC AFA / MUNTENEGRU [14.04.13 15:28:21] »

  Aș dori acest videoclip, mulțumesc. youtube


  rezolvat

  daniel_72 [14.04.13 17:11:13] »

  Buna ziua,

  In primul rand felicitari pentru articol.

  In al doilea rand, as mai dori cateva informatii suplimentare:

  - care ar fi perioada cea mai potrivita pentru o excursie de vizitare a zonei (nu neaparat pentru plaja si baie in mare) ? Cand sunt preturile mai mici, dar vremea sa fie destul de calda si cat mai putin ploioasa?

  - cat de mare este distanta intre statiuni? Ati recomanda cazare intr-una din statiuni de unde sa se porneasca in excursii, sau este mai bine cazare de 1-2 zile in fiecare statiune?

  - exista posibilitatea inchirierii auto?

  - stiti cumva pretul actual al benzinei/motorinei sau de la momentul vizitei dvs?

  - este recomandabil de vizitat pentru o familie cu copii mici (pana in 6 ani) ?

  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  Nasshu [14.04.13 17:49:10] »

  @daniel_72: am fost și eu cu cei mici (ceva mai mari ca ai tăi la vremea respectivă) să vizităm... am renunțat după 2 ore.

  din proprie experiență îți spun că nu prea poți vizita multe cu așa ''pitici'' lângă tine.

  - este recomandabil de vizitat pentru o familie cu copii mici (pana in 6 ani) ?

  eu zic că nu... plajă și relaxare da...

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  Cristo [15.04.13 07:15:13] »

  Buna,

  Poti sa ne spui la ce pret e un bilet cu trenul Timisoara-Bar? cam cate ore faci cu trenul?

  Multumesc frumos

  Nicu CONS. ONORIFIC AFA / MUNTENEGRU [16.04.13 10:04:50] »

  @ daniel 72

  Care e perioada cea mai buna? asta difera de la om la om, eu nu as prefera in nici un caz Budva in iulie, august fiinca e ff plin si zgomotos, altii poate de aia si prefera.

  Cel mai bine cu copii mai mici si nu numai ar fi perioada septembrie chiar si octombrie (am fost de doua ori in oct si am facut baie) nu e asa aglomerat, apa e calda, la inceput de sezon e mai rece.

  Pentru familisti cu sau fara copii recomand Petrovac, din contra cine vrea felul de vacanta ca la Mamaia recomand Budva.

  Dar atentie Budva e prea laudata.

  Distanta intre statiuni e mica ex Budva- Becici 2 km,

  Sutomore - Budva 30 min cu masina

  Petrovac e la jumatea distantei dintre Sutomore si Budva.

  Ca o idee ar fii - 3 nopti Petrovac - 3 nopti Kotor sau pe aproape in fiord, eventual Herceg Novii.

  Petrovac pt baie si zona Kotor pt vizitat.

  Eu am rezolvat totul la fata locului dar era extrasezon.

  Legat de preturi - in unele locuri ex Sutomore preturi ca la Eforie Sud, la Budva ca la Mamaia, in general preturi un pic mai mari ca la noi dar nu cu mult, oricum preturile sub Croatia.

  daniel_72 [16.04.13 11:02:32] »

  @Nicu: multumesc frumos pentru detaliile oferite

  Nicu CONS. ONORIFIC AFA / MUNTENEGRU [16.04.13 13:16:30] »

  @ Cristo

  Eu am fost cu bilet Balkan flexipass

  Sunt mai multe variante de bilet

  - De 5 zile din o luna

  - 7 zile

  - 10 zile

  - 15 zile

  Adica tu scrii pe bilet de unde pina unde mergi, valabil in tarile din balkani.

  Ori pleci de la Iasi sau de la Timisoara tot atit platesti dar trebuie sa te incadrezi in nr de zile.

  Ziua de calatorie incepe cu trenul in care te urci dupa ora 19 cu conditia sa ajunga unde cobori dupa ora 24, altfel incepe dupa ora 24.

  Asa faci calculul ce bilet vrei adica zile 5 sau mai multe.

  Pret bilet valabil 5 zile din o luna la clasa a doua 88 euro plus daca mergi noaptea si vrei vag sau cuseta platesti suplimentar ce vrei. La vagon clasa nu se plateste locul.

  Tren de zi:

  ore locale cu aproximatie 10 Belgrad cu sosire in capat la Bar la 20.30

  Tren de noapte ora aprox 22 Belgrad cu sosire la Bar in jur de 7.

  In sezon mai e un tren.

  Atentie nu mai este tren direct Bucuresti - Belgrad, este in felul urmator

  Timisoara - Virset si mai departe schimb cu tren local spre Belgrad dar asta nu influenteaza nr de zile consumate din bilet, trebuie doar incadrarea pt zile adica ora 0-24 sau ora 19-24 ziua urmatoare.

  Pina acum 2 luni era mai complicat era doar tren Tm spre Virset si pe urma Virset spre Belgrad autocar inclus in pret, acum e tren Virset - Belgrad.

  Eu am folosit si variante de 5 zile si de 10 zile dar cu cel de 10 zile am fost si in Turcia si in Muntenegru, pt Muntenegru te incadrezi lejer la 5 zile.

  Intr-o perioada cind lumea merge cu masina eu scriu despre tren.

  Am auzit discutii de genul... eu nu am fost cu trenul de 30 de ani...

  Ultima data am fost cu trenul in strainatate in martie anul asta in Slovacia.

  Cristo [16.04.13 13:41:09] »

  @Nicu:

  "Nu cred ca am mers cu trenul de cel putin 8 ani; -) "

  Foarte utile informatiile de la tine chiar nu stiam de astfel de programe: Balkan Flexipass, sincer sa fiu tot timpul mi-a placut cel mai mult trenul ca si mijloc de transport dar in conditile actuale adica + 2 copii mici (3 & 5ani) se pare ca masina ramane mijlocul nostru de transport cel mai utilizat.

  Multumesc inca odata pt. informatie

  O zi buna,

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Cristo, daniel_72, Nicu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0804569721222 sec
  ecranul dvs: 1 x 1