ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2012
DE ania
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 07.06.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cappadochia si Valea Ihlara

Ilustrație video-muzicală
Cafe Anatolia Kolay mi


TIPĂREȘTE

In Cappadocia se poate ajunge cu auto propriu (aproximativ 300 km de Ankara), cu avionul (aeroport la Nevsehir) sau achizitionind o excursie de la o agentie de turism din Istanbul sau din alta statiune turistica.

Am fost pentru a doua oara aici pentru ca am avut senzatia ca nu am vazut tot prima data si pentru ca am vrut sa vedem si Valea Ihlara. Pentru vizitarea zonei am ales ca baza de plecare Goreme si ne-am cazat la hotelul Sunset Cave vezi impresii.

Cappadochia - Se spune ca istoria incredibilului peisaj din Cappadochia incepe acum mai bine de 10 milioane de ani cind piscurile celor trei munti (Erciyes Dagi, Hasan si Melendiz) care domina regiunea, erau vulcani activi. Eruptiile care au avut loc in sute de ani au depus straturi de noroi, lava si cenusa care au format tuful. Eroziunea produsa de ploi, vint si zapezi a creat in tuf reliefuri fantastice in forma de conuri, coloane, piramide - de diferite culori (galben, roz, rosu-cafeniu, gri-violet).

Cappadochia formeaza un triunghi intre Nevsehir, Kayseri si Nidge, dar principalele locuri de interes se afla intr-un triunghi mai mic, incadrat de Urgup, Goreme si Avanos.

Pe la anul 600 I. H. regatul Cappadochia avea capitala la Nisa (Nevsehirul de azi) si mai tirziu a fost mutata la Mazaka (Kayseri). Romanii au anexat-o in timpul imparatului Tiberius in anul 17 D. H. schimbind numele capitalei in Caesarea.

In ceea ce priveste teatrele romane si templele nu s-au realizat multe in acea perioada. Noi nu am vazut nimic.

Populatia a imbratisat crestinismul dupa o vizita a sfintului Pavel. Cu timpul, ascetii inspirati de sfintul apostol, au sapat capele, biserici si locuinte in tuful moale si au format colonii religioase. Cele mai multe biserici si capele se afla in valea Goreme. Mai tirziu bisericile au fost construite in stil bizantin contemporan si decorate cu picturi cu figuri geometrice si fresce.

Cappadochia este fascinanta la suprafata, dar si mai surprinzatoare in subteran unde se gasesc orase pe 20 de nivele, care puteau adaposti peste 20 de mii de oameni. Crestinii s-au adapostit aici sub presiunea invaziilor arabe incepind cu secolul al VII-lea si pina in secolul al X-lea.

Orasele subterane aveau scoala, biserica, cimitir, camari, bucatarii, sistem de canalizare si cosuri de ventilatie. Nu se stie cind au fost contruite aceste orase. Se presupune ca ele existau inca din anul 401 I. H. si crestinii au extins ceea ce au gasit, pe parcursul mai multor secole.

Nevsehir - este cel mai mare oras din regiune cu o populatie de peste 88 000 de locuitori. Este situat pe pantele de sub ruinele unei cetati selgucide. Un oras modern, cu aeroport, universitate, locuinte frumoase, bulevarde largi cu multa verdeata, fintini arteziene, magazine. Aici se afla Kursunlu Cami (moscheea cu cupola de plumb) care a fost construita in anul 1726.

Kaymalkli - se afla la 20 Km de Nevsehir. Aici este unul din orasele subterane descoperit prin anii 50.

Derinkuyu - si aici este un oras subteran care, se crede ca este legat de Kaymalkli printr-un tunel de 10Km.

Urgup - Este un orasel cu case albe, hoteluri, magazine de suveniruri si covoare. O stinca alba este presarata cu grote facute de mina omului. Unele pesteri, conuri si hornuri sunt inca locuite.

Goreme - Orasel turistic, cu restaurante cu specific, cafenele, pensiuni, mici hoteluri "normale" si tip "cave", cu agentii de turism care organizeaza excursii cu ghid in zona, punct de informare turistica. Mai sunt si centre de inchiriat ATV-uri, scutere, biciclete. De asemeni se pot face plimbari cu balonul (anul acesta pretul era de 150 Euro).

Ca punct principal de atractie este muzeul in aer liber, cu o multime de biserici sapate in stinca. Cea mai veche dateaza din secolul al IV-lea. De asemeni aici sunt si doua foste manastiri. Una in stinga intrarii la muzeu care are 6 nivele cealalta peste drum de muzeu.

Una dintre multele biserici este Elmali Kilise ("biserica cu mar") care avea odinioara o fresca cu sfintul Gabriel cu un mar in mina. O alta biserica este Sfinta Barbara, decorata cu desene si fresce cu sfinta Barbara deasupra vasului de botez. Mai este si Biserica sarpelui, numita asa dupa fresca cu sfintul Gheorghe omorind un sarpe, Biserica Intunecata, Biserica Sandalei si Biserica Cataramei care se afla in afara muzeului, pe drumul spre Goreme.

Zelve - Aici se afla un muzeu in aer liber, cu hornuri ca-n povesti si biserici, tuneluri, si locuinte sapate in stinca. Tot aici, la capatul vaii din stinga, exista un tunel ingust care duce la un canion (un loc bun de odihna). Inainte de muzeu mai este o zona cu formatiuni foarte frumoase.

Noua ne-a placut mai mult zona si muzeul Zelve decit muzeul de la Goreme.

Avanos - Este un oras vechi cu magazine cu bijuterii si alte suveniruri din onix (cu preturi foarte bune) si vase din ceramica.

Uchisar - Un orasel foarte frumos cu locuinte albe, pensiuni si hoteluri. Aici am intilnit una dintre cele mai frumoase si spectaculoase zone din Cappadochia numita Valea porumbeilor.

Valea Ihlara - Ca sa ajungem aici am plecat din Goreme la Nevsehir (20Km), am tinut indicatorul de Konya si Nidge si am mai parcurs inca vreo 80Km pina in localitatea Ihlara. Aici se afla un canion. "Responsabil" de formarea acestuia este riul Melendiz, care si-a croit drum printre stincile abrupte din tuf ale muntelui Hasan si care ating inaltimea de 150m. Lungimea canionului este de 7Km.

In stinci sunt sapate biserici, capele si pesteri (unele mai pastreaza si urme de picturi si fresce). Ca sa ajungeti aici se coboara 285 de trepte.

Fundul canionului este o pata verde in platoul sterp de sub munte. Aici riul curge lent pe sub maslini salbatici si plopi iar pe maluri, 20 de biserici cad incet in ruina. Din cele 20 de biserici se pot vizita 7, din cauza ca la celelalte accesul era aproape imposibil, dar se puneau scari si la restul.

Ce m-a impresionat aici a fost faptul ca tuful in care au fost sapate bisericile nu este un tuf moale, poros ca cel din Cappadochia ci este dur si tare"ca piatra".

Intrarea este cu plata (8 Euro).

Daca tot sunteti in Ihlara mergeti catre Konya si puteti vizita un caravanerai -Sultan Hani. Este cel mai mare si cel mai bine conservat caravanserai din Anatolia. A fost construit in anul 1230. Noi nu l-am vizitat, dar am avut ocazia sa-l vedem pe cel de la Incecum (Alanya) care se numeste Alara Han, in 2009.

In concluzie va recomand sa vedeti aceasta zona din Turcia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ania in 10.12.12 17:49:03
Validat / Publicat: 10.12.12 20:51:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Istanbul, Kusadasi, Marmaris, Bodrum, Side, Belek, Alanya, Antalya, Konya
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9064 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ania); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere de sus din zona Urgup.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.12.12 18:59:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

nicole33
[10.12.12 21:07:38]
»

@ania:

O descriere remarcabilă a unei zone deosebite. Felicitări!

aniaAUTOR REVIEW
[10.12.12 21:14:38]
»

@nicole33: Multumesc pentru apreciere.

amero
[10.12.12 22:28:52]
»

frumos si util rew. la fel si P20, P21. felicitari

MCM
[11.12.12 00:26:50]
»

frumoasa zona, frumoase fotografiile. Mi-a placut P126 - era o statuie?

doina_c24
[11.12.12 10:44:45]
»

Felicitari cu SB! Intr-adevar o zona fantastica.

yuly68
[11.12.12 11:37:52]
»

@ania:

Buna ziua,

Sunt interesat de a vizita aceasta zona si am rugamintea daca aveti placerea de a-mi recomanda un hotel de patru s-au cinci stele in centru in apropiere de cafelele s-au restaurante.

Am apelat la sfatul D-stra in urma comentariului postat avand in vedere ca este a doua oara cand ajunge-ti in aceasta destinatie.

Va multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
aniaAUTOR REVIEW
[11.12.12 20:12:41]
»

@MCM: Acel miel era o figurina de ipsos - mascota magazinului de suveniruri de pe platoul Pidgeon Valley.

aniaAUTOR REVIEW
[11.12.12 20:19:29]
»

@amero: Pozele 18 si 20 au fost facute intr-un mic cartier cu locuinte (erau vreo 10) sapate in stinca. Poza 21 este de la Muzeul in aer liber de la Zelve.

Va multumesc tuturor celor care au apreciat rew. meu.

aniaAUTOR REVIEW
[11.12.12 20:48:05]
»

@yuly68: In ceea ce priveste cazarea in Cappadocia, oferta agentiilor noastre de turism este cam saracuta. Pe booking.com sunt suficiente oferte. Dar hoteluri de 4 si 5 stele sunt putine. Noi am vazut Hotelul Dedeman de 5st. in Nevsehir, Double Tree By Hilton 5st. in Avanos, Cappadocia Cave Res. &Spa (tip cave), tot 5st., in Goreme chiar in apropierea hotelului unde am stat noi (avea si piscina). Le-am vazut numai de afara, nu stiu nimic despre ele.

Pe lista mea am avut si 3 hoteluri boutique: Akzun, Sofa si Cappadocia Palace.

Am mai vazut in Avanos Hotelul Dinler de 4 st.

Sfatul meu este sa cautati pe internet "Hoteluri in Cappadocia" si sa cititi si impresii de la cei care au locuit in respectivele hoteluri.

Eu pot sa va recomand Cappadocia Cave Res. &Spa din Goreme. Este la 5 minute de strada principala, unde sunt multe cafenele si restaurante. Dar alegerea va apartine.

Va doresc succes, si tuturor concedii placute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[12.12.12 09:38:22]
»

Ştiaţi că... femeile rostesc 8.000 - 9.000 de cuvinte pe zi, iar un bărbat obişnuit între 2.000 şi 4.000 de cuvinte pe zi.

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

aniaAUTOR REVIEW
[12.12.12 13:08:12]
»

@webmaster13:

Chiar asa?!

Imi place melodia, multumesc.

yuly68
[13.12.12 10:42:51]
»

@ania:

Multumesc pentru informatii, voi tine cont in alegerea unui hotel si de Cappadocia Cave Res. &Spa.

nico_72
[13.01.13 14:29:33]
»

@ania: Foarte frumos detaliat, iti multumesc din suflet!

Nicoleta.

tutuhugoneata
[26.07.13 23:58:45]
»

Buna seara! Felicitari pentru exceptionala postare; datorita dumneavoastra, in cursul excursiei din aceasta toamna in Cappadocia, nu voi fi novice...

De doua lamuriri as avea nevoie: cat de departe este zona si muzeul Zelve (daca se poate ajunge cu un microbuz sau atv; precizez ca traseul excursiei trece dinnspre Goreme si Avanos),

iar a doua este ca am de ales intre doua excursii optionale in programul agentiei: orasul subteran Kaymakli impreuna cu canionul Ihlara si ”Nature Safari”, cam la acelasi pret 45 -50 euro/pers. O recomandare mi-ar prinde tare bine.

Va multumesc anticipat si inca odata felicitari pentru claritatea review-ului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
aniaAUTOR REVIEW
[27.07.13 08:18:58]
»

@tutuhugoneata: Ma bucur foarte mult ca ti-am fost de ajutor si multumesc pentru aprecieri.

Deci, zona si muzeul Zelve sunt cam la 4km (nord-est) de Goreme si aprox. 2km de Avanos. Din Goreme nu sunt microbuze care sa ajunga in zona care te intereseaza, dar agentiile de turism din centru organizeaza excursii cu ghid.

Se poate ajunge si cu ATV-ul, dar vizitarea se face la pas.

Eu a-si alege orasul subteran Kaymakli (care se afla cam la 32km de Goreme) si Valea Ihlara (la aprox. 100km). Merita vizitate, mai ales ca beneficiati si de ghid, fiind excursie organizata de agentie, iar pretul este bun.

Trebuie sa-ti mai dau un sfat. Chiar daca mergeti toamna este necesar sa va protejati de soare cu palarii si creme, pentru ca nu este pic de umbra.

Iti doresc vacanta placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, ania, doina_c24, MCM, nico_72, nicole33, tutuhugoneata, yuly68
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cappadocia, o zonă magică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23785710334778 sec
    ecranul dvs: 1 x 1