ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 24.07.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
NOV-2012
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 5 si 10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumuri Hunedorene

TIPĂREȘTE

Desi nu e foarte departe de noi, pana in acest moment nu am apucat sa vizitam Hunedoara. Aveam cateva repere de la geografie si istorie dar pana acum mai departe de Deva nu ne-am aventurat. Si rau am facut... A fost o mini-iesire de week-end. Cazarea am gasit-o datorita recomandarilor AFA.

In prima zi, fiind vineri am preferat sa mergem la Manastirea Prislop, la mormantul lui Arsenie Boca, unde am intrat si in Pestera Sfantului Ioan. Din pacate, desi ideea era sa evitam aglomeratia de sambata-duminica la Prislop, fiind zi lucratoare nu am pornit suficient de devreme si am ajuns dupa ce s-a inchis biserica asa ca aici nu am mai putut intra. Drumul este suficient de bun, daca nu ai mari asteptari, pe ultimii kilometri se ingusteaza si e nevoie de mai multa atentie. Este greu sa descrii in cuvinte si poate inutil, pentru ca trebuie sa vezi cu ochii tai si sa simti un astfel de loc. Noi am fost trei familii si fiecare a simtit altfel aceasta experienta. Drumul a fost destul de obositor pentru ca se lucreaza si ne-am oprit destul de mult atat pe Oradea-Beius cat si la urcare spre Varfuri. Am avut insa timp sa admiram peisajul.

A doua zi dimineata, dupa micul dejun am pornit spre Hunedoara, prima oprire fiind la Castelul Corvinilor. Programul castelului este de la 9 la 15,16 sau 17 in functie de perioada anului. Intrarea este 5 RON elevi, studenti, pensionari, 10 RON adulti. Se plateste 5 RON taxa foto si 10 RON taxa video si 30 RON daca doriti ghid. Noi nu am optat pentru ghid pentru ca eram cu 5 copii (toti baieti) pentru care interesante au fost doar Sala Cavalerilor (pusti, sabii, etc), Camera de Tortura (in mod normal nepermisa sub 12 ani), fantana si groapa in care erau aruncati prizonierii. In rest m-au alergat la propriu prin tot castelul (eu fiind parintele deserviciu la castel. In afara de acestea mai puteti admira sala de mese, capela, o expozitie de picturi cu vanzare, o camera-muzeu cu obiecte vechi, camera priteselor, inchisoarea. Peretii castelului poarta inca urmele bataliilor. La iesire nu am putut rata tarabele cu suveniruri (ne-am ales cu prastii, arbalete, guma cu surprize, etc). Descrierea si istoricul castelului o gasiti pe site-ul acestuia. Ce pot sa va spun este ca merita vizitat din punctul meu de vedere, am avut sentimentul, chiar daca timpul a fost scurt, ca m-am intors in timp cateva sute de ani.

Desi descurajati de opiniile de pe internet am pornit [apoi] spre Sarmisegetuza Regia. Multa lume spunea ca nu vom putea urca, ca drumul este prost, dar nu este chiar asa. Localitatea de referinta este Gradistea de Munte. Nu pot spune ca drumul este bun dar daca nu esti grabit nu este impracticabil. Ultimii 18 kilometri necesita atentie sporita, are gropi, dar pot fi ocolite. Bineinteles ca fiecare are standardele lui, am vazut si masini care se intorceau din drum. Rabdarea va va fi rasplatita cu un peisaj de basm. Sper ca pozele sa va trezeasca interesul. Inainte de cetate cam cu 1,5 km am lasat masinile, desi se putea urca pana sus pentru a face cativa pasi pe jos. Am avut noroc de o vreme superba, desi noiembrie nu se simteau cele 5 grade din termometru. Am urcat pana la intrarea in cetate pe drumul pe care urca si masinile. De acolo se merge prin padure cam 500 metri, se urca putin dupa care cobori intr-o poiana unde se afla de fapt obiectivul vizitei la Sarmisegetuza, ruinele vestigiilor romane. Ceea ce am remarcat, nici un indicator care sa ne invete putina istorie, o poveste (nu vorbesc de ghid, ar fi prea mult). Cateva indicatoare, marea majoritate cazute pe jos (Cadran solar-atat). Dar nu lipseste extrasul din Regulamentul de ordine interioara al cetatii (nu va urcati pe monumente, etc). Nu ne mai venea sa plecam, aerul tare, soarele care se juca printre frunzele copacilor, covorul de frunze multicolore si nelipsitii catelusi care cerseau un cornulet cu gem. Totusi mai aveam cate ceva pe lista...

Copii si-au dorit rezervatia de zimbri. Rezervatia de afla in padurea Slivut la 3 km de Hateg. De la drumul principal se merge cam 2 km prin padure (cu atentie ca e o singura banda cu zone de refugiu pentru cazul in care se intalnesc doua masini). La intrarea in rezervatie se lasa masina si mergem pe jos cam 500 metri pana la tarcul in care sunt tinuti zimbri. Intrarea este 3 lei. Poti face un ocol al tarcului pentru a vedea diferite exemplare cat mai de aproape. Sincer nu am numarat cate exemplare sunt, dar erau si pui si exemplare mature.

Ultima oprire a fost la biserica Sfantul Nicolae din Densus, costruita din pietre romane aduse din ruinele de la Sarmisegetuza. Ea a fost ridicata pe ruinele unui lacas de cult din secolul IV si este considerta cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin slujbe religioase. Este foarte interesanta aceasta imbinare, pe care eu personal nu am mai vazut-o, intre coloane romane, piatra si obiectele de cult ortodox.

Ultima zi a fost rezervata vizitarii cetatii Alba Iulia. Am fost impresioanti de curatenia din cetate, felul in care a fost renovata. Sunt sigura ca vara este si mult mai frumos, fiind si mai animata. Ne-au placut de asemeni baietii imbracati in cavaleri. Un minus sunt toaletele ecologice care desi sunt multe nu prea pot fi folosite (si fara sa fii pretentios).

A spune mai mult cred ca este de prisos, datele oficiale se gasesc pe internet. Eu am vrut doar sa va trezesc interesul pentru aceasta minunata Tara a Hategului pe care abia acum am descoperit-o.


[fb]
---
Trimis de Gabise in 18.11.12 11:44:27
Validat / Publicat: 18.11.12 12:41:03
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3310 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Gabise); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Castelul Corvinilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.11.12 12:37:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krondia*
[18.11.12 14:35:17]
»

Am citit cu plăcere rândurile tale, mi-ai trezit amintiri plăcute. Mă bucur că nu aţi făcut cale întoarsă la Sarmizegetuza, pozele sunt minunate. Chiar mă bucur că ai scris, sunt atâtea locuri frumoase în România care nu sunt promovate aşa cum ar merita.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.11.12 16:01:32]
»

@Gabise: un fragment din articolul din wikipedia dedicat Sarmizegetusei spune că:

Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac înfrânt de Imperiul Roman in timpul domniei împăratului Traian. După înfrângerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoană militară acolo și au început să dărâme cetatea. Noua capitală romană, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construită la o distanță de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Împăratul Hadrian, voia ca noua capitală construită de Traian să fie percepută ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a și adăugat numele de Sarmizegetusa. Astăzi, pe locul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se află localitatea Sarmizegetusa, din județul Hunedoara.

Am scris asta pentru că în articolul tău, când ne-ai vorbit despre vizita de acolo, ai spus că:

... obiectivul vizitei la Sarmisegetuza, ruinele vestigiilor romane.

Dacă ştiai deja asta şi a fost doar o scăpare, ignoră acest mesaj. Oricum, rolul intervenţiei mele este de a nu lăsa cititorilor o informaţie parţial eronată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
GabiseAUTOR REVIEW
[18.11.12 17:54:02]
»

@Dragos: Multumesc mult pentru atentionare si completari.

GabiseAUTOR REVIEW
[18.11.12 18:03:05]
»

@krondia: Multumesc. Si eu ma bucur ca nu ne- am intors din drum, acesta a fost si unul din motivele pentru care am scris. Lumea ar trebui sa stie ca exista locuri care merita vazute si la noi si sa nu se sperie de starea drumurilor. Nu sunt bune dar am vazut si prin strainatate drumuri mai proaste...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Gabise
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Hunedoara și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064029932022095 sec
    ecranul dvs: 1 x 1