ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
team-building
PREȚ Am fost invitati ?
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Suedia

Gästgifvaregård – un restaurant excelent in Sjöbo (sudul Suediei)

TIPĂREȘTE

Sjöbo Gästgifveri • Gamla Torg 7B • 275 30 Sjöbo • Tel. : 0416 120 75 • Fax 0416 127 06 • info@sjobogastgifveri. se

Am petrecut o dimineata in Suedia. Sjöbo este un mic orasel aflat nu foarte departe de Malmo. Sudul tarii este preponderent agricol, si mie mi-a placut conceptul de casa/ferma in mijlocul campului, unde vecinii se afla la cativa kilometri distanta. Mai mult decat atat: multi dintre fermieri sunt familii tinere, iar stilul de viata este unul foarte sanatos. Nu stiu daca eu le-as putea calca pe urme, insa am simtit acest stil de viata ca o oaza de sanatate, nu stiu sa redau altfel senzatia simtita de mine… Cu clientii nostri, o astfel de familie tanara, muncitoare si ambitioasa, am mers sa luam pranzul in Sjöbo. Ne-am tinut dupa ei cu masina si am ajuns repede in fata unei cladiri despre care eu eram ferm convinsa ca era Primaria localitatii. Plouaaaa… si era un friiiig…. Iar eu da-i si fa poze “Primariei” din masina. Dupa ce am gasit un loc de parcare (si acolo au probleme de parcare, in functie de locul unde vrei sa mergi;)), gazdele ne conduc in fata… “Primariei”. Hehe… Era restaurantul cel mai frecventat din oras/sat. Insa veti vedea in poze ca nu a fost deplasat sa ma insel crezand ca era o institutie oficiala.

Restaurantul este situat in centrul localitatii, iar conceptul dezvoltat de familia Mårtensson, patronii localului, mi-a placut. Sa trecem la detalii. Dupa masinile parcate in fata cladirii, ne-am dat seama imediat ca era plin. De fapt, in micuta si primitoarea receptie, am stat putin pana ne-au putut oferi o masa libera pentru patru persoane. Gazdele ne-au explicat ca multa lume merge sa ia pranzul acolo, in pauza de masa de la serviciu. Din start am vazut ca are mai multe saloane, fiecare cu un alt decor. Mobilierul este “de epoca”, frumos si bine ingrijit, lustre care emana caldura (nu radeti, mai mult la figurat decat la propriu, evident), suporturi elegante din fier forjat (si nu numai) pentru lumanari, tablouri pe pereti cu portrete neidentificate de mine;), tapet din hartie… Ce aveau in comun saloanele? O atmosfera foarte placuta, intima, in ciuda numarului mare de persoane care mancau acolo atunci cand am fost noi. Cred ca daca am fi fost in Spania sau la noi, galagia ar fi fost asurzitoare la cata lume era. Aici nu. Se vorbea, normal ca se vorbea, si “zumzetul” era continuu, insa la un nivel acustic placut si nederanjant.

Ne-am asezat si imediat ni s-a adus meniul in suedeza si engleza. Un meniu fara pretentii, adica pe o coala de hartie frumos si ingrijit imprimata. Felurile de mancare traditionale si pregatite cu produse proaspete si naturale erau insemnate cu un asterisc si era recomandarea casei pentru cei care doreau, ca noi, acest lucru. Va redau cateva feluri de mancare:

*Aperitive:

-Salad buffet (in cursul saptamanii, intre 11:30h si 15h); pret 35 SKE;

-Caeser Salad Romaine lettuce with shaved parmesan cheese, red onion, croutons and Caesar dressing; pret 75 SKE;

-Toast with seafood served with whitefish roe; pret 95 SKE;

-Swedish herring and marinated salmon* Butter, bread, potatoes, eggs and Allerum Prästost; pret 85 SKE;

-First course of the week* (care nu stiu ce era).

* Feluri principale:

- Vegetarian dish: Roast halloumi with wild garlic dressing; Grilled artichokes with pine nuts; pret 155 SKE;

- Färs egg-cake: with fried smoked gammon rashers served with apple and whortleberry sauce; pret: 155 SKE;

- Fish Boiled perch with horseradish butter sauce and pumpkin; pret: 215 SKE;

- Roast boar sirloin with chanterelle cream sauce; Potato gratin with parmesan cheese; pret: 265 SKE;

- Caesar salad XL with grilled chicken; pret: 135 SKE;

- Skane skillet*: Beef, veal and pork filet with Skane potatoes served with mushrooms tossed with fried onions; pret: 225 SKE;

- Pork fillet about 200g, potato wedges, French fries, potato gratin, boiled potatoes or baked potato; pret: 195 SKE;

- Veal liver with bacon capers, beetroot and cream sauce; pret: 165 SKE;

- Grilled roasted Sirloin ca 220g; Grilled artichoke with the port wine gravy, choose between: potato wedges, in oven, French fries, potatoes au gratin, boiled potato or baked potato*; pret: 215 SKE.

•Deserturi:

-Cheese*: cheese of the week from farm diary; pret: 80 SKE;

-Sorbet with fruit salad; pret: 75 SKE;

-Chocolate cake; pret: 48 SKE;

-Vanilla Ice Dome* with fruits of season, lightly whipped cream and Toras cake; pret: 70 SKE;

-Dessert of the week*; pret: 95 SKE;

-Truffles – our own selection; pret: 22 SKE;

-Spettkaka (spit baked pyramid cake) *: from Bill’s spettkaka bakery; pret: 16/40 SKE.

Noi ne-am lasat pe mana gazdelor (specificand ca doream ceva cat de cat tipic locului) si am comandat 4 main dishes (adica una de persoana) identice: file de porc cu cartofi, pregatiti sub forma de omleta oarecum asemanatoare cu tortilla spaniola (ma rog, aducea un pic la gust) si dulceata de fructe de padure. Aceasta este folosita foarte mult in gastronomia nordica, insa nu ca desert, ci ca parte integranta a felurilor principale, mai ales la carnuri. A fost foarte buna, eu nici n-am putut sa termin tot din farfurie.

Insa, inainte de asta, imediat dupa ce comandasem, ne-am ridicat si am mers intr-una din sali sa ne luam primul fel (salata bufet) si bauturile. Erau cateva feluri de salate: de rosii si frunze de salata, de varza (foarte bine pregatita, mi-a placut), ridichi, castraveti, de ananas, etc. Am luat cate o feliuta de paine neagra si uscata (vezi poza), tipica locului, si, bineinteles, “grauntele” de unt aferent. La bautura iar ne-am luat dupa gazde si am luat cate un pahar de suc de fructe de padure. Aceasta este inca o dovada a felului in care gastronomia locala se adapteaza climei. Multe fructe nu se produc in nord, asa incat ei folosesc foarte mult ce au. Iar fructele de padure cresc in abundenta la ei… Sucurile, oricum, mi s-au parut foarte bune peste tot pe unde le-am incercat. Poate chiar mai sanatoase decat pe la noi, fara atatea adaosuri.

Desert nu am cerut, si am mers din nou in sala respectiva (unde erau si mese, evident) sa ne luam ceai sau cafea. Nordicii sunt mari bautori de cafea, in general (finlandezii cei mai cei, pe locul unu in Europa). Si nu prea beau cafeaua cu lapte, ca in Spania, ci fara, ca la noi.

Nu va pot spune pretul total al pranzului, pentru ca am fost invitati. Locul insa mi-a placut foarte mult. Gästgifveri este, de fapt, si hotel si magazín. La plecare, gazda ne-a invitat putin in magazín ca sa tragem o privire. Erau produse tipice suedeze (mai precis, tipice sudului Suediei): dulceturi, bauturi, etc., facute cu produse naturale (nu stiu daca totul ecologic, insa, la ce-am vazut pe acolo, nu m-ar mira) din ferma familiei. Mai putin vinuri. Ca marele lor of este ca nu se pot lauda cu un vin bun, ca in alte parti ale Europei;)

Pe site-ul restaurantului scrie ca deschid la 11:30h in timpul saptamanii si la 12h sambata si duminica. Iar bucataria se inchide la noua seara. Se poate comanda mancare si pentru acasa. Tot de pe site am aflat si ca localul s-a inaugurat in 1723, lucru care nu transmite decat traditie si calitate, fara nicio indoiala. Si gazdele ne-au confirmat ca este un restaurant foarte “la moda”, dintre cele mai cautate din zona. Asa ca stiti… daca ajungeti in Sjöbo, nu ocoliti acest restaurant/hotel cu nume difícil de pronuntat. Va veti simti bine si veti manca la fel!!


---
Trimis de alinaro in 11.11.12 00:29:34
Validat / Publicat: 11.11.12 07:06:06
VIZUALIZĂRI: 1990INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

    [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
    pagină generată în 0.058217048645 sec
    ecranul dvs: 1 x 1