ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

In nordul Ciprului, la Girne

Ilustrație video-muzicală
Cifdetelli (Cyprus)


TIPĂREȘTE URM de aici

Cum v-ati simti daca ar trebui sa scrieti despre un oras vizitat intaia oara avandu-l ca insotitor pe unul dintre cei mai experimentati alcatuitori de minighiduri turistice AmFostAcolo? Eu ma simt ca un elev care trebuie sa demonstreze unui profesor exigent ca si-a invatat bine lectia.

Anul trecut, in minivacanta petrecuta in Cipru, am intrat in posesia unor materiale turistice publicitare referitoare la zona de nord a insulei, adminstrata de Turcia, asa numita Republica Turca a Ciprului de Nord. Hartile, pozele si cele cateva informatii istorice au fost studiate si atunci (desi nu aveam programata o incursiune in nord), dar mai ales la intoarcerea in tara cand am incercat sa ma documentez mai mult. Castelul de la Girne, unul dintre cele mai frumoase din Europa, m-a fascinat de la inceput si mi-am dorit mult sa ajung sa-l vizitez. Prin maretia lor, prin vechimea si prin istoria lor zbuciumata, toate castelele imi inspira un fel de respect amestecat cu admiratie.

Orasul Girne (cum ii spun cipriotii de origine turca) sau Kyrenia (cum ii spun cipriotii de origine greaca) este infratit cu orasul Radauti. Acesta sa fie unul dintre motivele pentru care compatriotul nostru locuieste de mai multi ani in Girne? Da, ati ghicit, cel care mi-a fost ghid pentru o zi in Republica Turca a Ciprului de Nord a fost colegul nostru Traian. Inainte de minivacanta din Cipru planificata pentru luna octombrie a acestui an, i-am cerut prin e-mail cateva lamuriri despre trecerea din partea sudica in cea nordica, despre schimburile valutare si posibilitatile de transport… mai pe scurt i-am cerut un deget, iar el mi-a intins toata mana, o mana calda si prieteneasca. Multumesc, Traian! Am vizitat impreuna doua importante orase ale Ciprului de Nord: Gazimağusa (Famagusta) si Girne (Kyrenia). Asezate la tarm de mare, incarcate de istorie si de vestigii impunatoare, aceste orase m-au captivat si mi-au lasat amintiri de neuitat.

Sub un nor de praf urmat de o ploaie repezita (fenomen destul de rar in Cipru din cate ni s-a spus), am intrat in Girne pe la vremea amiezei, dupa ce ne-am petrecut dimineata vizitand cele mai importante obiective din Famagusta. Despre acestea sper sa pot scrie in curand cateva cuvinte. Ploaia se potolise, dar cerul era inca innegurat si marea agitata. Am facut primul popas la o terasa pentru a servi masa de pranz. Situata chiar pe tarmul inalt, langa un golf cu stanci izbite mereu de valuri inspumate, cu vedere spre zidurile masive ale castelului, terasa ne-a oferit un pranz bun, cu preparate deosebite.

Castelul, principalul nostru obiectiv de vizitat in Girne, se afla langa vechiul port. Candva, in perioada de maxima inflorire a orasului, acesta era locul de unde plecau la export roadele insulei: grau, masline si animale. Comerciantii au construit cladiri inalte la etajele carora locuiau, asigurandu-si la parter spatiile de depozitare atat de necesare. In prezent in vechiul port ancoreaza doar ambarcatiuni de agrement, iar in cladirile din jur nu mai sunt depozite de marfuri ci restaurante si terase care-si asteapta vizitatorii. In partea de est a orasului a fost construit un nou port, mai mare, destinat navelor comerciale si feriboturilor.

Pentru a vizita Castelul Girne este nevoie de timp, rabdare, un pic de conditie fizica si mai ales de pasiune pentru trecutul indepartat. Veti urca trepte sau pante, veti cobori, veti trece prin culuare boltite luminate, veti intra in incaperi fara lumina in care va asteapta surprize, va veti cocota pe ziduri sa priviti portul, digul si intinderea nesfarsita a marii, iar in final veti trai sentimentul libertatii totale si va veti simti incarcati pozitiv.

Pliantul primit la intrare prezinta schematic intreg edificiul marcand distinctiv constructiile initiale, adaugirile si modificarile datand din cele trei perioade importante ale existentei castelului: bizantina (330-1192), cruciata (1192-1472) si venetiana (1472-1570).

Nu se cunoaste cu exactitate anul constructiei. Se presupune doar ca a fost construit de bizantini in scopuri de aparare impotriva raidurilor arabe. Prima atestare istorica a castelului dateaza din anul 1191 si este pusa in legatura cu regele englez Richard Inima de Leu si a treia cruciada. Intrand in posesia Cavalerilor Templieri, apoi a lui Guy de Lusignan, micul castel cu rol militar a fost extins si i s-au adaugat turnuri patrate si in forma de potcoava, o noua intrare, locuri de tragere pentru arcasi, precum si temnite.

Modificarile principale - zidurile groase si punctele de tragere pentru tunuri - au fost necesitati impuse de progresul tehnicii de razboi si aparitia prafului de pusca. Venetienii au fost cei care au instalat porturi de arme la trei niveluri si au construit rampe pentru artilerie. Cu ocazia acestor extinderi, zidurile castelului au inclus si Biserica Sf. Gheorghe inaltata de bizantini in sec. XI-XII.

Cu aceste puternice fortificatii, desi asediat de mai multe ori, castelul nu a fost niciodata cucerit. Cum ar fi putut fi cucerit un asemenea colos de piatra, cu ziduri masive, cu sant de aparare si cu atatea puncte de observatie si tragere? De la inaltime totul se vede ca-n palma, intr-o deschidere larga spre cele patru zari. Totusi, in 1570 s-a predat turcilor.

Pe partea dinspre uscat, santul de aparare datand din sec. XIV (pe atunci plin cu apa) este acum un drum traversat de un pod. Dincolo de intrarea principala, un culuar boltit duce la intrarea in castelul Lusignan. Prin pasajul din stanga se ajunge la Biserica Sf. Gheorghe initial construita in afara castelului, in prezent, datorita extinderilor, situandu-se in incinta.

In coridorul de intrare in castelul Lusignan am vazut si fotografiat mormantul amiralului otoman Sadik Pasa. Coridorul conduce spre curtea interioara unde pot fi identificate foste spatii de locuit si grajduri. Camerele regale, incaperile garzilor si inchisoarea datand din perioada Lusignana se afla la nord si est. In sud sunt fortificatii din perioada bizantina. Se pot urca treptele pana la apartamentele regale si capela. In subsol sunt temnite, depozite si pulberarii, iar in curtea interioara, una dintre cladiri adaposteste Muzeul naufragiului. Aici am vazut ramasitele unei nave comerciale grecesti din sec. IV i. Hr., una dintre cele mai vechi nave recuperate vreodata, impreuna cu incarcatura sa. In 1965, Andreas Kariolou, un scafandru greco-cipriot, a descoperit nava incarcata cu pietre de moara si amfore de vin. Ambarcatiunea naviga spre Cipru si a naufragiat in apropierea portului Kyrenia - Girne. In 1967 el a aratat epava arheologilor care dupa indelungi studii (1969-1974) au stabilit ca nava avea aprox. 80 de ani in momentul in care s-a scufundat. Corpul navei (14 m), realizat din pin de Alep, este expus in muzeu impreuna cu amforele recuperate. Imediat dupa intrare se pot vedea imagini din timpul operatiunilor de recuperare a epavei, apoi din timpul laborioasei munci de restaurare si conservare in vederea expunerii publice a obiectelor si fragmentelor care au supravietuit atatea secole sub apa.

Vizitand Castelul Girne veti avea parte si de imagini mai putin obisnuite: camerele de tortura din temnitele lusignane, reproducerea unor morminte datand din epoca bronzului descoperite la 10 km de Girne, manechine imbracate in uniforme de epoca in turnul lusignan, artileristi pregatindu-se de tragere in turnul venetian, iar in curtea interioara, un rezervor care se presupune ca a fost folosit inca din perioada Lusignana asigurand intreg necesarul de apa al castelului.

Pentru cei interesati mentionez ca la Castelul Girne, in capatul curtii interioare, exista un mic magazin de suveniruri, precum si o cafenea.

Din Girne pana la Bellapais nu sunt decat cativa kilometri. Bellapais, satul imortalizat de Lawrence Durrell in scrierile sale, are ca principal punct de atractie Bellapais Abbey. Manastirea asezata intr-un frumos cadru natural, cel mai spectaculos exemplu de arhitectura gotica din Cipru, uimeste prin arcadele sale din piatra sculptate cu gratie si stil. Denumita Abbey de la Paix (Abatia pacii), manastirea a fost inaltata initial intre anii 1198-1205. Constructia principala, asa cum poate fi văzuta si in prezent dateaza din sec. XIII si a fost ridicata de calugarii franciscani din ordinul Sf. Augustin, completari si adaugiri fiind facute si in secolul urmator. O biserica Greco-Ortodoxa inchinata Fecioarei Maria Imbracata in Alb existenta aici, a facut ca manastirea sa fie denumita si Blanche Abbey.

Si aici doritorii sau cei cu timp mai mult la dispozitie, gasesc un muzeu, un restaurant si o cafenea.

La Castelul Sf. Ilarion - cel mai bine conservat dintre cele trei fortarete din muntii Ciprului de Nord - nu am mai ajuns. Soarele scapata, ziua era pe sfarsite, iar programul de vizite la castel deja se incheiase. In drum spre Nicosia, din masina, am admirat crestele mai golase si piscurile mult mai ascutite decat in ceilalti munti ai insulei. Luminile la Sf. Ilarion deja se aprinsesera asa incat am putut aprecia inaltimea si izolarea in care Sfantul Ilarion a ales sa-si stabileasca lacasul.

In sec. X in acel loc retras functiona o manastire care in secolul urmator a fost fortificata de bizantini, Castelul Sf. Ilarion devenind impreuna cu castele Buffavento si Kantara un important punct de observatie impotriva piratilor arabi.

Am citit despre maretia si importanta Castelului Sf. Ilarion consolidat si amenajat ca resedinta de vara pentru regii Lusignani, dar nu va voi povesti pentru ca nu am fost acolo.

De asemenea, nu pot face referiri la Girne - orasul modern. Un tur cu masina mi-a oferit prilejul sa observ aspectul sau ingrijit si numeroasele restaurante, terase si cazinouri. Il invit pe Traian sa ne povesteasca despre Girne si tot ceea ce nu am putut cuprinde eu in cele doar cateva ore petrecute acolo. Hai, Traian, mai intinde-mi o mana de ajutor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 06.11.12 10:15:00
Validat / Publicat: 06.11.12 11:35:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4481 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Girne - Digul vechiului port.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[06.11.12 11:04:17]
»

Fain subiect, excelent "tabloul" "pictat" de autoare din această destinaţie.

În treacăt fie spus, o destinaţie de suflet (şi) ptr subsemnatul.

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[06.11.12 20:14:39]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

iulianicAUTOR REVIEW
[06.11.12 22:35:54]
»

@admin si @webmaster13: Multumesc pentru aprecieri si pentru fondul sonor atasat!

TraianS
[07.11.12 10:13:58]
»

@iulianic

Numai "profesor exigent", nu credeam ca am sa ajung vreodata Va multumesc pentru cuvintele frumoase... desi nu prea cred ca le merit. O sa creada lumea ca v-am mituit cu ceva

Ati vorbit foarte frumos despre Girne, chiar daca l-ati vizitat intr-o zi foarte ciudata. Un fel de furtuna de nisip, datorita careia vizibilitatea era foarte, foarte mica. Astfel de fenomene sunt foarte rare... dar acum ca vine "iarna", sunt uneori zile cu furtuna.

Sper sa scriu si eu despre Cipru intr-o zi, dar am lasat subiectul mai pe la urma... cand nu voi avea despre ce altceva sa povestesc.

Cred ca cea mai importanta este parerea unui turist, deoarece entuziasmul este altul, timpul alocat vizitarii este limitat, sunt multe lucruri pe care un turist le observa si care pentru un "localnic" sunt cotidiene etc.

Eu am prea multe amintiri personale legate de aceste locuri, care nu prezinta nici un interes turistilor si nici nu pot aborda obiectivele cu aceasi detasare, cu care o fac cand vizitez un loc strain mie, pentru prima oara.

De exemplu, turcilor ciprioti, nu le place sa se spuna ca sunt administrati de Turcia. Au parlamentul lor, presedinte ales etc. lupta lor politica interna si de multe ori, au tinut mitinguri impotriva prea marei "amestecari in treburi interne" a Patriei Mama. Republica Turca a Ciprului de Nord, este recunoscuta doar de Turcia. Pentru restul lumii e un fel de "no man zone".

A fost o zi frumoasa si trebuie sa-i multumesc siteului AFA, ca am ocazia sa cunosc noi oameni (si prieteni) nu doar virtual Pacat ca nu am mai ajuns si la St. Hilarion, dar ramane pe data viitoare, nu?

iulianicAUTOR REVIEW
[07.11.12 11:41:00]
»

@TraianS: Multumesc! Daca nu esti un "profesor exigent" ci doar unul mai ingaduitor cu novicii, atunci prind curaj si voi povesti si despre Famagusta. Initial gandeam ca voi descrie "O zi in Ciprul de Nord" incluzand toate obiectivele vizitate impreuna, dar diversitatea lor, precum si faptul ca am descoperit pe AFA o sectiune deja creata dar care nu continea nimic, am decis sa scriu separat despre Girne. Imi pare rau ca aparatul de fotografiat - obosit de numeroasele poze facute de sotul meu in Muzeul de Arheologie de la Manastirea Sf. Barnabas - nu a mai facut fata la Bellapais Abbay. Pozele facute cu telefonul nu-mi plac asa ca n-am atasat nici una. Dupa cum ai spus, ramane pentru data viitoare, asa cum de altfel ramane si vizita la Castelul Sf. Ilarion.

Pentru trairile deosebite vizitand principalele obiective ale Ciprului de Nord, precum si pentru ocazia de a te cunoaste, multumesc la randul meu site-ului. A fost o frumoasa miniintalnire AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogo
[30.10.16 17:40:05]
»

@iulianic: "Din Girne pana la Bellapais nu sunt decat cativa kilometri"

Ai cumva idee daca pentru acesti cativa kilometri exista mijloace de transport in comun? Sau pretul unui taxi?

Plecam curand, pe nepusa masa, in Ciprul de Nord si sunt cam in criza de timp pentru documentare.

Excursia optionala la Bellapais si Sf, Ilarion costa 39 E /persoana, mi se pare cam mult si caut alternative.

Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS CONS. ONORIFIC AFA / CIPRU
[30.10.16 18:05:30]
»

@adrianaglogo: Un taxi din Girne-n pana-n Bellapais, costa probabil la vreo 20-30 TL.

Mijloace de transport in comun nu sunt.

Sf. Hillarion e in varf de munte, pana acolo e mai scump.

Cel mai bine ar fi sa inchiriezi o masina, daca te gandesti ca te descurci cu condusul pe partea stanga si vrei sa explorezi pe cont propriu.

Pentru vreo 3 zile, o masina costa in jur de 160-170 TL.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogo
[30.10.16 18:16:50]
»

@TraianS: Multumesc mult pentru informatii. Oare e foarte dificil sa conduci pe partea stanga?

Ne-a povestit un baiat tanar ca a condus in Cipru si ca la inceput avea tendinta sa o ia pe contrasens. Dar ca soferii sunt ingaduitori cand vad masina inchiriata!

cred ca o sa ne luam inima in dinti si o sa incercam.

Mai am o intrebare: trebuie sa avem neaparat TL, sau putem plati cu cardul ori in euro? La restaurante se foloseste in mod curent cardul sau nu?

Nici nu am idee cate lire sa iau cu mine. Nu am prea multe informatii despre preturile din aceasta zona. Poate ma ajuti.

Multumesc din nou

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS CONS. ONORIFIC AFA / CIPRU
[30.10.16 18:38:48]
»

@adrianaglogo: Nu e greu de condus, dar trebuie tot timpul atentie. Daca nu ai masina, cu vizitatul esti cam limitat.

Cartile de credit se folosesc peste tot si se gasesc si bancomate.

Se accepta si euro, dar va sfatuiesc sa platiti peste tot in TL (sau cu cardul), deoarece va pot da rata dezavantajoasa la schimb (depinde de loc).

Se pot scoate lire direct de la bancomate.

Trimite-mi prin mesaj privat o adresa de email, sa-ti trimit cateva ghiduri in engleza, daca doresti.

O seara frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Kyrenia - Girne:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037911891937256 sec
    ecranul dvs: 1 x 1