ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

“Poftiti la bai, va rog!”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Zilele astea pe la noi, prin Transilvania, cerul a fost inorat, ba a si plouat, asa ca am sa incerc sa va readuc soarele si canicula saptamanilor trecute, macar pe monitor…

E-un review despre bai sarate…nu e un review prea vesel, dar real, caci vine o vreme…cand scarile de la bloc ti se par un calvar, cand drumul pana la piata si caratul unei plase devine un chin sau mersul “ca sardelele” in maxi-taxi, devine un tur de forta. Pe strada nu te mai saluta nimeni, doar ai iesit din viata activa, valoarea ta economica si sociala scade, mai ramane doar cea familala, daca ai cumva vreun nepotel care trebuie plimbat prin parc. Cu alte cuvinte, ai iesit la pensie… Si-apoi, vai! , te scoli uneori dimineata cu ceafa sau spatele intepenit… nici nu mai ai nevoie de “buletinul meteo” (ci de un Algocalmin sau de o compresa cu o foaie de varza zemuinda) caci pe tine te anunta “incheieturile”, cu o zi sau doua inainte, cum va fi vremea…

E-un semn ca esti pensionar dar si reumatic pe deasupra…

Pe la noi prin tara, exista programe de tratament in statiuni balneare destinate acestei categorii de oameni. Pretul unui bilet de tratament, care are loc mai ales in extrasezon, variaza in functie de mai multi parametri, dar el este in general cam 50 % din valoarea unei pensii, restul sumei fiind acoperit de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Una din afectiunile cele mai frecvente de care sufera varstnicul, e boala reumatica. In intreaga tara exista “bai sarate, sulfuroase sau termale” destinate afectiunilor reumatice. Dupa o iarna lunga si grea, cand frigul ti s-a cuibarit in oase si factura de la incalzire te-a doborat, primul lucru pe care-l doresti cand razele primaverii iti bat la geam, este sa te duci si sa te incalzesti nitel, “la bai”… Sa simti caldura unei ape termale sau a unei impachetari cu parafina sau namol. Acest lucru se poate face cu bani multi sau cu bani mai putini.

V-am prezentat deja “Baile Sic”, unde poti sa te descurci si cu bani putin…mai exista inca cel putin doua locuri de acest gen prin Transilvania.

“Saratura” de la Cetatea de Balta

Cetatea de Balta se afla pe DN 107, pe soseaua Tarnaveni-Blaj, la 15 Km de orasul Tarnaveni. In capul satului gasiti un lac sarat ceva mai mare, cu adancimi variabile, dar datorita faptului ca de aici se preleveaza namol, puteti intalni si adevarate gropi subacvale…deci atentie…in acest lac sarat, nu foarte concentrat in acest an, datotita ploilor abundente din lunile aprilie si mai, veti mai intalni si emanatii de gaz metan, iar langa el, cateva ochiuri de balta cu namol, deliciul copiilor din sat care vin aici la “balaceala”…

Am ramas o zi intreaga la aceasta saratura ca sa studiez namolul, exista 3 feluri de namol, de 3 culori, la suprafata baltilor, se afla un namol cald si gri, sub el gasiti unul negru si mai rece iar intr-o alta zona a "saraturii", intalniti un namol roscat, datorita impregnarii sale cu sarurile unui izvor mineral feruginos. Cel mai bun namol este cel negru, aflat in profunzime, se intinde usor pe piele, se incalzeste repede sub razele soarelui si cedeaza caldura bland…In lac poti inota bine, e spatiu destul, iar prin sat gasesti “cazare la gazda”, la 30-40 de lei camera, aproape fiecare satean are cate “o camera de oaspeti”, totul e sa mergi din casa in casa si sa alegi ceea ce-ti convine…oamenii sunt foarte ospitalieri

Ce este si ce contine de fapt namolul mineral al “saraturilor transilvane”? …Namolul este un cocteil eterogen de substante anorganice si organice in stari de agregare diferite…cu mici variatii, cam toate namolurile sarate au aceeasi compozitie, deoarece marea ce acoperea odata, demult, tara noastra, marea Sarmatica, avea o structura minerala unica. In namol exista componente anorganice precum Litiu, Sodiu Potasiu, Amoniu, Calciu, Magneziu, Fier, Aluminiu, Sulf, Mangan, (uneori si Zinc si Cobalt), Flour, Clor, Brom, Iod, Sulfati, Hidrocarbonati, Silicati, dar si componente organice, acizi humici, humina, ceruri, rasini sau hidrocarburi…in unele namoluri mai sunt prezente si unele gaze precum bioxidul de carbon, hidrogenul sulfurat, oxigenul sau hidrogenul…namolurile sapropelice sunt calitativ superioare, datorita prezentei in compozitia lor, a unor produsi organici rezultati din flora si fauna existenta pe pamant cu milioane de ani in urma…

Ei, v-am facut capul calendar sau ca tabloul lui Medeleev!

Important e faptul ca namolul, datorita consistentei lui plastice, se poate unge usor pe piele, el inmagazineaza repede caldura soarelui si o cedeaza treptat, activeaza circulatia periferica si dilata porii pielii, ba mai favorizeaza si un transfer de saruri minerale prin acesti pori, mineralizand organismul. Miscarea in apa sarata are si ea rolul ei benefic, aici se pot efectua miscari care pe uscat ar necesita un efort mult prea mare. O cura de 12-15 bai sarate+impachetari cu namol, pot duce la cresterea imunitatii generale si la ameliorarea unor suferinte reumatice.

Baile Gherla

Baile Gherla se afla in localitatea Gherla, aflata pe soseaua E576, intre Cluj si Dej, la 45 de km de Cluj. Poate e impropriu zis “Baile Gherla” ci mai adecvat ar fi “saratura Gherla”, dar, in trecut, aici au fost niste adevarate bai locale, la intrare existau cateva cabine-vestiar si un administrator care se ingrijea de bunul mers al lucrurilor. Apoi ele au decazut, insa in ultimii ani, la insistentele pensionarilor din Gherla, primaria le-a renovat…a refacut parcarea, a largit bazinul in care se aduna apa sarata, a refacut scarile si parapetii bazinului de lemn. Bazinul nu e nici adanc, nici prea mare…are doar 1,50-1,60 m adancime, iar namolul, un namol negru de cea mai buna calitate, il gasesti pe fundul bazinului. E scos de-acolo cu niste scanduri sau “cu picioarele”, fapt ce ne demonstreaza, ca daca dorim, putem sa ne folosim si de “mainile inferioare”. (Iata, aici la Gherla, inca un argument in favoarea teoriei evolutioniste a lui Darwin). Apa la Gherla e tot atat de sarata ca si la Baile Sic (peste 300 de grame de NaCl la litru), apa iti ridica urgent picioarele la suprafata. Gherla e oras, aici gasesti cazare mult mai usor decat la Cetatea de Balta sau la Sic. Baile Gherla se afla in dealul Fizesului, dar unde e acesta? ... intrebati localnicii, sunt amabili, nu e greu de gasit drumul, mai greu e de ajuns pana la bai, caci exista vreo 2 Km de drum din piatra cubica, ingust, in panta, pe care nu-l poti strabate decat in viteza intaia sau a doua.

Nu mai e cazul sa va zic ca accesul la cele trei “saraturi” descrise pana acum, (Sic, Cetatea de Balta si Gherla) e gratuit

Ocna Sibiului

Ocna Sibiului se afla la 18 km de orasul Sibiu, urmand drumul Sebes-ului.

Am fost la cele 14 lacuri de la Ocna Sibiului si anul trecut si-n urma cu 2 ani…Statiunea era un mare santier. Intrarea la lacuri era libera. Acum, dupa ce ea a fost renovata (s-au investit aici 4,5 milioane de euro din fonduri europene), biletul pentru adulti costa 12 lei si taxa de parcare, e de 5 lei pentru 4 ore…dar, vai, ai acum aici cam tot ce-ti doreste inimioara…de la sezlonguri pe iarba, la sezlonguri pe nisip, umbrelute, dusuri, un mic bazar, terase, restaurante, cafenele, alei pentru promenada, aerosoli, punct de prim ajutor si 7 sau 8 lacuri amenajate…lacuri mai sarate, mai putin sarate sau foarte sarate, lacuri cu multa apa sarata si putin namol sau lacuri cu mult namol si putina apa sarata. Apa din lacuri depseste in unele cazuri 300 de grame la litru, e tot atat de concentrata ca si la Sic sau la Gherla.

Cazarea la Ocna Sibiului nu e o problema…exista numeroase spatii de cazare in vile, hoteluri, pensiuni sau camping, pentru toate buzunarele. Capacitatea statiunii, in zilele calduroase ale wee-kend-urilor estivale este de peste 5000 de oameni veniti la tratament sau agrement.

Ocna Sibiului este in prezent, cea mai mare statiune de acest profil. “peloido-hidro-salin”, din Transilvania…

Mai e totusi inca putin de dat cu bidineaua pe ici, pe colo, mai vezi cate un caine vagabond care mai circula prin statiune, dar sunt convins ca toate acestea vor disparea pana la inaugurarea oficiala a bailor din iulie 2012…

Asadar, “hai la bai si noi caci vara e inca in toi”!

Dorgo

@Web, te rog videoclipul cu Baile Gherla http://www.youtube.com/watch? v=mbRcFbN9Pi0 si daca se poate la ecouri, inca unul, (neobligatoriu) cu Baile Ocna Sibiului http://www.youtube.com/watch? v=5qNYTzYnVwM&feature=related... mersi!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 18.07.12 16:10:28
Validat / Publicat: 18.07.12 18:33:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9869 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Saratura" de la Cetatea de Balta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Nicu
[18.07.12 18:56:43]
»

@ dorgo

Sunt amator de astfel de bai sarate si in fiecare an merg la asa ceva am fost si la Ocna Sibiului inainte de modernizare si la Slanic Prahova si la Ocna Sugatag si la Turda si Sangiorgiu de Mures, dar cele mai bune ca si efect cum spui pentru... astia... trecuti bine de 50+ au fost cele de la Ocna Sugatag.

Pentru acest an, adica sa fie sfirsit de sezon ce recomanzi obligatoriu sa fie bai sarate?

Sa o iau mai spre sud adica pe linga Cimpina sau sa ramin tot pe Transilvania?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[18.07.12 19:45:14]
»

Am citit, am bagat la cap, dar sper sa folosesc cat mai tarziu posibil aceste locatii, pt ca deloc, este doar un vis. Sper totusi, ca peste cat mai multi ani, sa-mi mai aduc aminte )

dorgoAUTOR REVIEW
[18.07.12 22:36:30]
»

@Nicu... fiecare are o statiune a lui preferata, si de obicei revine in statiunea in care s-a simtit cel mai bine, in acest domeniu nu poti da sfaturi... fie ca este o apa sarata, sulfuroasa, sau termala... Ocna Sugatag mi-a placut si mie, liniste, verdeata, confort la Hotelul Salinas (parca), bai interioare si exterioare... mancare buna... poti "evada" prin mici excursii in Maramu', ...

Cel putin o cura de 12 bai sarate pe an e recomadabila la orice "over 50", daca n-are contraindicatii, in mai toate statiunile balneare cu apa sarate ce depaseste 80 de grame la litru, sub aceasta concentratie, nu prea e recomndabil, caci miscarile devin mai greoaie, ne apropiem de 33 grame la litru, concentratia oceanului, unde nu poti inota mult timp... toate statiunile, mai ales cele de langa ocne... Ocna Sibiului, Ocna Sugatag, Baile Turda, Baile Praid, Cojocna, Ocnele Mari, dar si Baile Dej, Baile Figa, Jabenita, Gherla, Sic, Telega, Govora, Slanic Prahova, Ticleni, Sarata Monteoru, Sovata, Sangerorgiu, Lacul Sarat, s. a, au ape sarate cu concentratii intre 80 si 320 de grame la litru... deci sunt excelente... daca apa e buna, difera insa foarte mult felul in care administratorii lor, au stiut sa le amenajeze...

tara noastra are multi reumatici, datorita variatiilor mari de temperatura, atat cotidiene cat si sezoniere, dar avem in schimb toate remediile naturiste necesare recuperarii acestora, aici la noi, acasa...

valimi
[19.07.12 10:18:05]
»

@dorgo, bunul meu prieten, n-am cine stie ce betesuguri de oblojit cu mehlem din asta negru, dar uneori profit de vecinatatea lacului Amara pentru a mai aplica pe ici, pe colo, pe la aparatele mai importante, ceva sapropelic de pe fund de balta. Spune-mi, rogu-te, pot aparea si ceva efecte negative, in afara ca, desi in floarea varstei, incepem sa ne invatam cu pamantul?

Ma bucur sa te revad in noroi pana la gat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[19.07.12 15:29:50]
»

@Valimi... salutare!

Indicatiile, contraindicatiile, riscurile si precautiile balneare ale bailor sarate, (in general), le gasesti in reviewul

"Ce mai e nou pe la Baile Sangeorgiu de Mures? " in PO22... Bolnavii cardiaci, hipertensivi si cu probleme psihice, suporta greu baile (impachetarile) de namol, mai ales pe cele generale, adeseori acestea sunt si contraindicate...

Namolul de Amara e unul sapropelic, adica e un namol superior celui sarat, datorita componentei organice, adica datorita putreziciunilor de tot felul, care odata se numeau... dinozauri, triceratopsi, pteranodoni, tirecsi, palmieri, ferigi uriase, alge, lepidodendroane si sigilarii care populau Jurassik Parc-ul tarii noastre in urma cu milioane de ani si care s-au amestecat apoi cu apa marilor sau lacurilor sarate si cu nisipul lor... asa s-a format namolul sapropelic...

Baia de namol e indicata, pt oricine o suporta (exceptie o fac cei ce au contraindicatii) iar la persoanele aparent sanatoase si intre doua varste, asa ca tine, nu strica 2-3 ungeri pe zi, apoi expunere la soare cate 20-30 minute si apoi urmeaza cate o spalare in lacul sarat... e asa zisa "metoda egipteana"=ungere cu namol partial sau total si expunere la soare pana cand namolul isi schimba culoarea si apare asa zisa "piele de elefant" de culoare gri-cretzulie... poti face impachetari si preventiv, (se numeste cura profilactica activa) = "ma tratez cat timp sunt sanatos, pentru a nu fi niciodata bolnav sau pt. a trece mai usor peste o boala"... cura de bai de namol +bai de soare (peloido+helioterapia) urmata de bai sarate, duce la cresterea imunitatii generale, la activarea circulatiei periferice, contrastele termice vor fi mai usor de suportat, rezistenta fizica si psihica va creste, durerile reumatice diminua...

Ce bafta pe tine sa ai apa sarata si noroiul tamaduitor, "la scara"!...

neimportant
[22.07.12 21:33:47]
»

Salutare dom’doctor si pensie indelungata… de halit cu gagici chiar si pe la bai cu sare...

Dupa atatea bai sarate transilvane, va asteptam si pe plaiuri oltenesti, la Ocnele Mari. Aici sunt renumite proprietatile extraordinare ale saramurii, suferinzi veniti in carje de lux, dupa cateva zile de scufundari pana la gat, cautau clienti sa le vanda chiar la preturi de nimic. A fost un miracol... Pacat ca un „mafioso” neaos a pus caraba pe cele doua locatii si le-a cam lasat de izbeliste, avand totusi grija sa le „mulga” constant de profit, fara nici un gand de reinvestire in dotarile atat de necesare. Prins cu ocaua mica de un Cuza contemporan, „il mafioso” s-a „transferat” fara clauza, la racoare, undeva la Rahova. Poate aci sa-si arate talentele in afaceri veroase.

Dar ne-am luat cu vorba si am uitat sa amintesc de o experienta demna de cartea recordurilor... Pluteam cu fata-n sus in strandul mare de la Ocne, linistit meditam la duritatea saramurii. Un racnet teribil, de animal injunghiat, scos de o cucoana respectabila, ce batea la un chintal jumate, care se scalda imbracata in bazin chiar in apropierea mea, m-a contorsionat instantaneu. Primul gest a fost sa-„l’ caut cu privirea. Cand l-am vazut, am tasnit in voinicesca spre marginea bazinului. Toata lumea se calca-n picioare si-n maini sa iasa mai repede din bazin. Pesemne, un inotator mai slab de burta si de sfincter, s-a scapat in bazin, demonstrandu-ne inca odata flotabilitatea „norocului” in stare pura si iuteala oamenilor atunci cand vor sa-l evite, chiar daca proverbul spune ca aduce noroc daca-l „ciufulesti”.

La mai mare domnu’doctor si bine ai revenit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[23.07.12 21:10:49]
»

Saltare @zapa! (asta e alint)... voi veni si pe la Valcea daca Senatul pe-acolo ma va trimite ca sa studiez impachetarile cu guano in apele de la Marile Ocne oltenesti, cum bine-ai sesizat amigo! Sa ne traiesti! Eu nu neg nimic "d'al capo", pai e firesc, ce tot ii dam inainte cu perimatele impachetari cu namol sarat, ia sa-ncercam noi si niste impachetari cu... uff, cum ii zice? iaca ca-m uitat... ba nu!... le zice peloizi umani sau braunielou submarine....... cand mai lichizi, cand ca niste bolovani... depinde ce-ai dejunat, bere cu lebenitza sau biscuitzi cu afine...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lumis66
[07.08.12 00:14:37]
»

@dorgo

Bine ai revenit!

Ar fi fost bine sa am nevoie de invitatia ta cand ieseam la pensie dar deja am acceptat invitatia sau mai bine zis am fost nevoita.

Am ajuns la Herculane, la Slanic, laTelega. Sa stii ca am tinut cont de recomandarile tale si chiar e ok daca sunt iar in fata calculatorului.

De "saratura" de la Cetatea de Balta chiar nu stiam dar cand merg la Tarnaveni la soacramea o sa incerc sa ajung pe acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.08.12 08:38:06]
»

@Bine te-am regasit @Lumi66, nu stii niciodata cand ai nevoie de bai, ele nu sunt apanajul doar varstei a-III-a, e valabil si pentru tinerii ce-au avut un traumatism, o fractura sau ca profilaxie... oamenii din Bucuresti sunt mai stressati si asta am simtit-o mereu in trafic, dar au avantajul pozitiei orasului nu departe de locuri de agrement precum Sinaia, Mamaia, baile Slanic Moldova, Telega, Sarata Monteoru, Lacul Sarat, Ticleni, Olanesti-Caciulata, nici statiuniule din nordul Bulgariei nu sunt departe... si, sa nu mai vorbim de cele 2 aeroporturi... ceea ce lipseste orasului ar fi mai multe ACVAland-uri, mai ales acum pe canicula... ideea lui Ceausescu, de-a aduce Marea Neagra pana-n pragul Buceurestilor, n-a fost rea...

perlabela
[15.04.13 10:46:59]
»

ne puteti recomanda si descrie niste lacuri sarate pe langa Sighisoara? ma refer la genul acesta tip Cetatea de Balta sau Gherla, micute, ieftine si mai putin mediatizate unde sa mergi duminica cu copii la o baie. Multumim

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Lumis66, MCM, neimportant, Nicu, perlabela, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ardeal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072642087936401 sec
    ecranul dvs: 1 x 1