ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 24.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Din nou pe plajele romanesti

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Gata, s-a terminat si concediul! Cand majoritatea de abia isi incep zilele de relaxare, noi deja ne-am intors acasa. De ani buni ne-am obisnuit sa plecam in vacanta la sfarsitul lui iunie – inceputul lunii iulie (ce sa facem, “adevarata” luna a lui cuptor este prea calda pentru noi, care suntem obisnuiti cu temperaturile de la munte) si tot de ceva timp incoace am reusit ca in fiecare an, o parte din concediu sa o petrecem pe litoral. Deocamdata pe cel romanesc, caci asa cum spuneam cu alta ocazie, ma incapatanez sa sper in continuare ca litoralul nostru inca are o sansa si ca poate pana la urma va arata asa cum ne dorim. Macar in unele directii se pare ca sunt semnale pozitive si ma refer aici in special la spatiile de cazare, de la an la an din ce in ce mai multe unitati beneficiind de investitii, fiind modernizate, contribuind astfel totodata si la inbunatatirea imaginii de ansamblu a statiunilor din care fac parte. Dar mai sunt multe de facut chiar si la acest capitol.

Poate tot la aspecte pozitive se incadreaza si numarul turistilor, parca din ce in ce mai mare. Nu stiu exact daca putem lua in calcul intreg litoralul sau daca exista doar o “migratie” a celor fideli acestuia, cert este ca statiunile din sud sunt din ce in ce mai aglomerate. Acestea fiind spuse, am sa inchei aceasta sumara descriere si voi trece la principalul subiect al review-ului.

Desi, asa cum ne-am obisnuit, am fost cazati in Jupiter –la acelasi hotel ca si anii trecuti, nu ne-am limitat doar la aceasta statiune ci am vrut sa ne respectam planurile si sa ne plimbam prin cat mai multe locuri. Din pacate, si in acest an ne-am axat mai mult pe statiunile din zona sudica, unde ne-am putut deplasa mai usor. In plus fata de acestea, am avut ocazia de a redescoperi Costinestiul, respectiv de a ne intoarce pe una din plajele Constantei. Aveam de gand sa ajungem si prin Vama, Mangalia si Eforie (a se lua in calcul pluralul) dar... nu a fost sa fie. Poate alta data!!!

As putea afirma ca ceea ce urmeaza, pentru noi constituie doar o simpla concluzie rezultata dupa ce am petrecut 10 zile la mare insa am luat decizia de a reedita si in 2012 un astfel de review (postarea anterioara o puteti gasi aici) cu gandul ca o parte dintre colegii de pe AFA probabil urmeaza sa plece pe litoral si cine stie, poate aceste informatii le vor fi totusi de folos. E drept ca exista posibiliatea de a fi intervenit sau de a mai interveni modificari, de aceea tin sa precizez ca descrierile ce urmeaza se bazeaza doar pe ceea ce noi am constatat in perioada 23 iunie – 02 iulie. As fi vrut sa am posibilitatea de a posta informatiile ce urmeaza imediat dupa intoarcerea acasa dar timpul avut la dispozitie... nu a fost de acord cu mine.

Ca o impresie generala, trebuie sa recunosc inca de la inceput faptul ca din nefericire, cu mici exceptii, am regasit plajele mai neingrijite fata de cum le-am lasat anul trecut –in exact aceeasi perioada, principala problema constituind-o... nisipul, cam peste tot acesta fiind amestecat cu destul de multe scoici si in unele zone chiar si cu pietre. O solutie excelenta ar fi fost “cernerea/pieptanarea” plajelor dar se pare ca s-a renuntat la aceasta metoda caci nicaieri nu am mai vazut acele masinarii (sau macar urmele lor) care se ocupau de asa ceva. Ori poate se facea economie si acestea vor fi puse la treaba doar in plin sezon. Cei ce urmeaza a pleca se vor lamuri cu privire la aceasta problema. Deocamdata iata ce am eu de spus despre plajele litoralului romanesc pe care le-am vazut anul acesta si pe care le voi lua in discutie in ordine, de la sud catre nord.

SATURN Plaja incepe in dreptul hotelurilor Atena / Diana si se poate spune ca este impartita in doua portiuni total distincte. Prima din ele am vazut ca este fragmentata de patru golfuri. Cum nu suntem adeptii acestor tipuri de amenajari si mai ales din cauza ca nu ne-a placut cum arata aceasta zona, ne-am limitat doar la a ne plimba si a observa. Defapt cam asa facem intotdeauna –mergem, vedem despre ce este vorba si ne oprim doar cand gasim un loc ce ni se pare potrivit. Ei bine, aici nu prea l-am gasit mai ales ca pe masura ce ne departam de limita sudica (dinspre Mangalia) a statiunii, conditiile erau din ce in ce mai improprii. Dar sa le luam pe rand.

In dreptul celor doua hoteluri mentionate plaja consta defapt in fasia de uscat ce delimiteaza primul golf asadar are o iesire directa la mare (nu stiu cat de corecta e aceasta expresie dar o folosesc pentru a face diferenta intre zonele fara golfuri si cele indiguite) si una spre golf. Vorbim de o plaja cat de cat decenta si bine dotata: cosuri de gunoi –pe categorii, cabine de schimb –fara taxa, WC-uri -1 leu, dusuri (fara cabina) -2 lei/5 minute, post de salvamar si punct de prim ajutor, cosuri de baschet, teren de volei. Nu lipsesc nici sezlongurile si umbrarele din stuf, asezate astfel incat sa existe si destul spatiu liber pentrucei ce prefera statul pe nisip. Ar mai fi de spus ca intrarea in apa parea lina si ca inspre mare apa era “marginita” de o fasie de 2-3 metri latime, plina de scoici. Tot la primul golf putem vorbi de portiunea din dreptul hotelurilor Narcis / Semiramis. Fiind practic in aceeasi zona, se poate considera ca beneficiaza de aceleasi dotari. Diferenta era ca pe mal nu mai erau la fel de multe scoici, in schimb erau alge –atat proaspete cat si gramezi ramase “la pastrare”.

Urmeaza plaja de la cel de-al doilea golf, mai exact cea din dreptul hotelurilor Cleopatra / Cupidon, o plaja destul de lata dar neprimitoare, neingrijita, fara sezlonguri sau umbrare, cu un nisip batatorit, intesat de scoici si multe pietre. Atat pe mal cat si in apa (vreo 4-5 metri de la tarm) domneau algele cu mirosul caracteristic. La ora cand am trecut pe acolo singurele persoane pe care le-am vazut erau ca noi, doar in trecere. Am mers mai departe la urmatorul golf, respectiv urmatoarea plaja. Ajunsi in dreptul hotelului Aida am constatat ca nici aici lucrurile nu stateau prea bine. Nisipul era tot batatorit si cu scoici, umbrarele lipseau –in schimb erau vreo 10 sezlonguri, pe mal algele erau mult mai putine dar erau “compensate” de mormane de scoici –pe o fasie de 6-7 meri latime nisipul era parca inexistent. Intrarea in apa parea lina si am auzit pe cineva zicand ca pe fundul apei ar fi pietre. Fata de plaja anterioara, era cat de cat populata. Si inca ceva: la limita dintre aceste ultime doua plaje erau amplasate un post de salvamar sin un bar.

Cam aici se incheie portiunea cu golfuri. E drept ca mai exista si al patrulea dar acolo nu se putea vorbi de plaja sau de balaceala. Cel putin, nu din partea speciei din care facem parte caci multe altele sigur se bucurau de apa, “cireasa de pe tort” insemnand un grup de lebede –dintre care doua, crezand ca le vom da ceva de mancare, au venit la mal, langa noi. Frumoasa experienta!

Din punctul nostru de vedere, la fel ca anii trecuti, cea mai buna plaja a statiunii era cea din dreptul hotelurilor Hora / Balada / Sirena. Se numeste Adras si este o plaja destul de lata, cu iesire directa la mare. Facand abstractie de “atot-prezentele” scoici, se poate spune ca nisipul era curat si fara nici o alga. Intrarea in mare se facea foarte lin iar pe fundul apei era doar nisip. Si la amenajare plaja statea bine: era impartita astfel incat zonele cu umbrele/sezlonguri sa alterneze cu cel libere –pentru prosoape/rogojini, era dotata cu post de salvamar si de prim ajutor, cu punct de agrement nautic (hidrobiciclete -20 lei/ora; plimbare cu vaporasul -5 lei/cursa de 15-20 de minute), cu baruri si trei terase unde se putea manca: Galbena, inca una al carei nume nu l-am retinut (ambele langa hoteluri) si Adras (la vreo 100 de metri inspre Venus). La ultima nu am fost dar dintre celelalte doua va recomand Terasa Galbena, care la orele pranzului devenea aproape neincapatoare dar de unde aveai ce alege: bauturi si deserturi, ciorbe si mancaruri gatite, pizza, preparate la gratar si (sa nu cumva sa uit!) vestitele salate. Le numesc asa deoarece aici am mancat cele mai mari salate ce ne-au fost servite vreodata si in plus, a fost singurul loc unde am primit salata “asezonata” cu bucati de lipie, facuta pe vatra –o bunatate!!!

Plaja Cordon Venus-Saturn, o fasie lunga de aproape 1 kilometru si paralela cu soseaua ce face legatura intre cele doua statiuni, ne-a lasat impresia ca nu mai are asa cautare ca anii trecuti. Chiar daca in apropiere de Venus nisipul capata treptat un aspect mai ingrijit, in rest era batatorit, “pamantos”, cu multe scoici. Peisajul era stricat si de alte cateva imagini deplorabile: conducta de supraplin a lacului si o teava ce functiona pe post de dus. Alge nu am vazut iar in apa am intrat putin, doar cat sa ma lamuresc despre ce e vorba –am constatat ca panta nu este abrupta si ca pietrele lipsesc de pe fundul apei. Inspre Saturn zonele cu umbrele/sezlonguri alternau cu cele libere (oricum si intre umbrele si apa era un spatiu destul de generos). Spre Venus locul umbrelelor era luat de catre umbrare din stuf, acestea nemaiavand “pauza” intre ele si fiind mai apropiate de tarm. Aceasta plaja mai era dotata cu baruri –amplasate la aproximativ 100 de metri unul de celalalt, posturi de salvamar si loc de agrement nautic: SkiJet –100 lei/15 minute si 80 lei/10 minute; Banana –15 lei/persoana (minim 4, maxim 10 persoane); Canapea –20 lei/persoana (minim 2, maxim 4 persoane).

VENUS Plaja Perla Venusului, din dreptul hotulului cu acelasi nume, este o alta plaja ce am catalogat-o a fi decenta. Aici nisipl era mult mai curat, doar cateva scoici fiind oncentrate in mici zone de pe mal. Alte plusuri ar fi absenta algelor, intrarea lina in mare si lipsa pietrelor de pe fundul apei. Procentul spatiului liber era net superior celui cu umbrele/sezlonguri (10 lei/zi), acestea fiind amplasate si la o distanta apreciabila fata de apa. Plaja se prelungeste si in dreptul hotelurilor Cocorul / Pajura / Vulturul doar ca in acea zona nisipul nu mai era la fel de curat, era mai batatorit si avea pietricele iar umbrelele erau mai aproape de mal. Pe langa punctele de salvamar si agrement nautic, trebuie remarcat ca aici era si un bazar.

Despre ce am gasit in dreptul hotelurilor Afrodita /Carmen nu ar fi multe de spus. Acel spatiu pe care nu l-am ageeat vreodata era pustiu. Pe langa lipsa totala a amenajarilor si a dotarilor, nici macar terasa suspendata (pontonul) nu mai era. Probabil exista o stransa legatura cu faptul ca hotelul Carmen era si va fi intreg sezonul inchis pentru renovare. Si pentru cei care nu stiu, si un alt hotel vecin cu acesta –Silvia era tot inchis.

Ultima plaja a Venusului incepe in dreptul hotelului Calipso –e vorba de plaja ce poarta numele de Esplanada, si se prelungeste pana la limita nordica a statiunii. In prima jumatate nu erau sezlonguri sau umbrele, nisipul era cat de cat acceptabil insa pentru a intra in apa trebuia sa-ti faci drum printre “bariera” de alge de pe mal. Binenteles ca nici mirosul nu era unul placut. In cea de-a doua jumatate, mult mai lata, era un sir lung de umbrare, amplasate aproape de mal, unele cu sezlonguri altele fara. Ce mi-a atras atentia in aceasta zona a fost geamandura –era la o distanta considerabil mai mare de tarm fata de multe alte locuri. Plaja avea post de salvamar, nu si de agrement iar marea majoritate a spatiilor comerciale erau inchise sau in curs de amenajare.

CAP-AURORA Are un tarm “franjurat”, fragmentat in totalitate de golfuri. Cu exceptia primului dintre ele, foarte larg, unde se poate sta la plaja si pe o fasie (sa zicem) paralela cu malul, plajele sunt incadrate in zonele de uscat ce formeaza defapt golfurile –mai pe scurt, sunt intre golfuri. Prima portiune este cea din dreptul hotelurilor Onix / Diamant / Safir. Aici nisipul era cu foarte multe scoici pe mal, erau si cateva alge iar marea, foarte limpede la ora cand noi am trecut pe acolo, ne-a dezvaluit existenta pietrelor de pe fundul ei. Singurele dotari ale acestei plaje, de altfel cu potential asa cum spuneam si anul trecut, erau cateva cosuri de gunoi si 15-20 de sezlonguri. Urmeaza zona din dreptul unui corp de hoteluri cu circuit inchis, putin mai larga dar cu nisip foarte batatorit, cu intrare in mare aproape impracticabila datorita stabilopozilor si bolovanilor, fara dotari sau amenajari –asta daca nu luam in calcul patru stalpi de iluminat (cine stie daca functionali sau nu) si doua porti mobile cu ajutorul carora se putea concepe imediat un mic teren de fotbal.

Inainte de a ajunge la ultima si singura plaja decenta a asa-zisei statiuni, am mai trecut de inca o suprafata acoperit de nisip, ce se “mandrea” doar cu vreo 2-3 cosuri de gunoi, unde intrarea in apa era aproape imposibila ba chiar interzisa, conform indicatoarelor. Am mai trecut de un golf si am ajuns in sfarsit la limita a ceea ce inseamna Cap-Aurora, in dreptul hotelurilor California / Opal / Cristal, acolo unde cei de la CoHotels (din care fac parte California si Delta) au amenajata Plaja Copiilor. Asa cum spuneam, este singura plaja primitoare. Desi daca intrai in apa dadeai de pietre si “verdeturi” iar adancimea era foarte mica –maxim 1 metru, plaja era foarte curata (se vedea ca in fiecare seara cineva se ingrijea de ea), dotata cu sezlonguri si umbrele, leagane, topogane, doua bazine pentru copii, teren de volei, un spatiu de joaca pentru cei mici, cu fel de fel de casute si jucarii, si un spatiu de “joaca” pentru cei mari, cu fel de fel de sticle si pahare :) –adica barul. Tariful de inchiriere a unui sezlong era de 15 lei iar cei cazati la hotelurile CoHotels aveau 50 % reducere. De asemenea, copii celor cazati la Delta si California, plus ai celor de la Capitol puteau participa pe plaja, gratuit, la toate jocurile si activitatile dedicate celor mici –o parte din aceste programe se desfasurau si la BabyLand, in imediata apropiere. Si inca un ultim detaliu: era o placere sa faci cate o plimbare dupa caderea noptii, aceasta plaja fiind iluminata.

JUPITER Zona indiguita intalnita in Cap-Aurora se prelungeste si in prima jumatate a Jupiterului. Asadar, si aceasta statiune are tarmul impartit in doua portiuni distincte, una fragmentata de 3 golfuri cealalta cu iesire directa la mare. Primul golf este cel ce constituie si limita dintre statiuni iar in partea opusa plajei de la California este cea din dreptul hotelului Capitol, improprie, neamenajata si fara nici o dotare, acoperita cu un nisip ce aducea mai degraba cu un pamant tasat si amestecat cu scoici. Drept urmare, nu am vazut pe nimeni sa stea la plaja aici, in schimb locul era folosit ca spatiu de antrenament de catre o echipa de copii aflati in cantonament. La al doilea golf, plajele sunt pe lateralele acestuia. Plaja Meteor, din dreptul hotelului al carui nume il poarta, desi este redusa ca dimensiune, avea cateva umbrele si sezlonguri. Pe partea cealalta, in dreptul hotelului Olimpic, spatiul este mult mai extins si aici existant umbrele/sezlonguri, insa putine si rare. Ce este de remarcat la acest golf este faptul ca fata de anii trecuti, au disparut parapetii de beton pusi pentru a stavili furia valurilor. Nu stiu daca au fost scosi sau doar acoperiti cu nisip, cert este ca ei nu mai exista, acum putandu-se intra in apa fara nici o problema. Chiar daca in zona centrala, acolo unde “bat” valurile, erau alge si foarte multe scoici, pe laterale intrarea in apa era acceptabila. Ultimul golf, cel mai mic dar in acelasi timp cel mai curat, este cel din dreptul hotelului Hercules. Ca si dotari, fata ce celelalte plaje diferenta ar fi ca locul umbrelelor era luat de umbrare din stuf, ca sezlongurile se asezau pe plaja doar daca si de cate era nevoie si ca exista un spatiu amenajat unde doritorii se puteau rasfata cu o portie de masaj. La mica distanta dupa acest ultim golf braul de stabilopozi ia sfarsit, din acel punct incepand partea de plaja neindiguita.

Cu mici exceptii Plaja Jupiter s-a prezentat si in acest an in conditii destul de bune. In primul rand, facand abstractie de scoicile existente pe alocuri, se poate spune ca plaja era curata. In mare, apa se adancea lent iar pe fund nu am gasit nici macar o piatra. Sezlongurile (15 lei/zi) erau astfel asezate incat atat intre perimetrele amenajate cat si intre acestea si limita marii sa existe destul spatiu liber pentru amatorii de prosoape/rogojini. Din punct de vedere al dotarilor, cred ca totul era cam asa cum trebuia: post de salvamar, baruri si terase, alte diverse spatii comerciale –de-a lungul strazii paralele cu plaja, cosuri pentru colectarea selectiva a gunoaielor, “alei” din lemn, spatii de joaca, teren de volei, post de transmitere a unui cunoscut radio –aflat in topul posturilor muzicale de la noi din tara, retea WI-FI. Binenteles ca nu putea sa lipseasca nici zona dedicata agrementului nautic, vizibil semnalizata atat pe mal cat si la intrarea in apa. Tarifele practicate erau urmatoarele: SkiJet –100 lei/15 minute si 70 lei/10 minute; Canapea –25 lei/persoana; Banana –10 lei/persoana.

Ca o noutate, anul acesta am aflat ca Plaja Jupiter s-a injumatatit sau mai bine zis este la randul ei divizata in doua. Jumatatea sudica, acolo unde erau sezlonguri si umbrele (in cealalta parte se montasera umbrare din stuf) era amenajata de cei de la CoHotels si botezata Plaja Delta. Si aici clientii celor doua hoteluri ale grupului mentionat beneficiau de reducerea de 50% la inchirierea sezlongurilor.

Si acum aspectele (sa zicem!!!) negative. Pentru cei care nu stiu, si aceasta plaja este refacuta aproape in totalitate in fiecare primavara, imaginea ramasa in urma furtunilor din sezonul rece fiind una dezolanta. In acest an se pare ca nu s-a mai “umplut” cu la fel de mult nisip, nivelul solului fiind mai jos decat in alti ani, totodata si inclinatia plajei fiind mai mare. Mai mult ca sigur, din acelasi motiv, conducta de supraplin a lacului din statiune a ramas la vedere si nu ofera o imagine prea placuta. Acestea fiind spuse, cred ca am incheiat si cu Jupiterul.

NEPTUN Plaja acestei statiuni este impartita in trei zone si are iesire directa la mare pe toata lungimea sa. Prima portiune este cea care comunica cu Jupiterul. Aici nisipul era acceptabil, cu ceva pietricele in apropiere de mal. Intre sezlonguri (10 lei/zi) nu existau si spatii libere, insa chiar daca era putin in panta, fara probleme se putea sta direct pe nisip –pe fasia cuprinsa intre umbrare si apa. Ce nu am vazut in aceasta zona era postul de salvamar. Barurile si terasele nu erau pe plaja ci de-a lungul aleii paralele cu malul marii.

In continuarea acestei plaje (sincer nu am stiut niciodata care este limita “oficiala”) se gaseste plaja “La Steaguri”. Coincidenta sau nu, nici anul acesta nu as putea spune ca aceasta plaja, cu pretentii Blue-Flag, a rupt gura targului. In primul rand, nu prea mai parea a fi cautata, mult mai multa lume alegand celelalte plaje ale statiunii –in special ultima din ele, la care o sa ajung imediat. Ce pot spune despre “La Steaguri”? Ca dotari statea la fel de bine ca in fiecare an: umbrare/sezlonguri (15-20 lei/zi), baldachine, post de salvamar si punct de prim ajutor, spatiu dedicat distractiilor nautice, multe terase si alte spatii comerciale, discoteca, loc de joaca pentru copii. Dar cam atat! Nisipul era intesat de scoici –sa nu mai vorbesc cate erau pe mal, in apa desi intrarea era lina, ca sa ajungi in zona cu nisip trebuia mai intai sa traversezi o portiune cu pietre –aflata cam la 4-5 metri de mal, cu cat de apropiai de dig incepeau sa apara si algele, atat in apa cat si pe uscat. Nici nu stiu ce ar mai trebui sa adaug. Cert este ca am avut parte de inca o dezamagire. Am uitat sa mentionez de punctul de agrement nautic: SkiJet –100 lei/15 minute si 80 lei/10 minute; Canapea –30 lei/persoana; Banana –20 lei/persoana.

O plaja care a crescut de la an la an, ajungand sa fie frecventata din ce in ce mai multi este Plaja Siam –ce se intinde intre dig si “zona speciala” a Neptunului. De obicei aici era mult mai aglomerat fata de celelalte plaje ale statiunii, si pe buna dreptate. Nisipul era mult mai curat, nu se gasea firicel de alga, scoicile erau mai putine si doar langa apa, intrarea in apa era lina. Plaja, dotata cu post de salvamar, avea spatiu delimitat pentru agrement nautic chiar daca pana la acea data, SkyJet-urile si celelalte atractii inca nu isi facusera aparitia. Singurele spatii comerciale erau barurile de pe plaja si tot pe plaja existau si cabine WC ecologice.

Cam acestea au fost de spus si odata cu descriierea de mai sus inchei sirul statiunilor ce apartin de Mangalia. Ar mai fi fost de vazut Olimpul dar dupa experienta de anul trecut am preferat sa-l ocolim. Defapt, ar mai fi o informatie care ar putea sa ajute: pe ruta Mangalia – Saturn – Venus – Cap-Aurora – Jupiter – Neptun – Olimp si retur circula cu o frecventa foarte buna microbuze. Tariful unei calatorii este unic iar acesta s-a redus cu un leu in comparatie cu anul trecut, costand 2 lei.

COSTINESTI Inca de la inceput trebuie sa recunosc faptul ca cea mai placuta plaja pe care am vazut-o anul acesta a fost cea din Costinesti. Din pacate nu am reusit sa o “testam” decat vreo cateva ore caci in acea zi norii au pus stapanire pe cer (a fost singura zi cand am avut parte de cativa stropi de ploaie). Tot raul spre bine caci am avut o dupa-amiaza intreaga sa redescoperim Costinestiul de odinioara –e drept, cu ceva actualizari. Drept urmare, pentru amintirile adolescentei si din respect pentru clipele traite candva in Costinesti, am sa dedic special un review acestui loc deosebit, despre care cineva spunea Daca ai fost la Mare cat ai fost tanar si nu ai descoperit Costinestiul, mai bine stateai acasa. Deocamdata am sa spun fugitiv cateva cuvinte despre plaja: foarte lata, curata, bine amenajata, fara pietre pe fundul marii dar cu adancire mai rapida a apei –geamandura era in unele locuri cred ca la maxim 10-15 metri de mal, cu multe posibilitati de distractie si relaxare. O sa le detaliez pe toate cat de curand posibil.

CONSTANTA Dupa ce am luat la rand o parte din obiectivele turistice ale orasului, nu puteam sa pierdem ocazia de a ne relaxa cateva ore si pe Plaja Modern. Cel mai simplu mod de a descrie aceasta plaja ar fi sa copiez si sa atasez textul de anul trecut caci este singura plaja pe care am gasit-o la fel ca data trecuta: cu sezlonguri/umbrele dar si cu spatiu foarte mare unde acestea lipseau, cu acelasi nisip mai afanat si fin in partea dinspre portul turistic, cu post de salvamar, de prim ajutor si de politie –toate concentrate in acelasi constructie, cu multe terase si alte spatii comerciale asezate de-a lungul aleii de langa plaja. Intrarea in apa de asemenea a ramas la fel, fiind cea mai lina din cate am intalnit –pratic, mai bine de 50 de metri mergeai pe nisip aproape pe loc drept iar apa era foarte mica.

In concluzie, dupa ce am vazut toate aceste plaje, recomandarile nostre pentru fiecare statiune in parte ar fi: Modern din Constanta, Costinesti, Siam din Neptun, Delta din Jupiter, Plaja Copiilor din Cap-Aurora, Perla Venusului din Venus si Adras din Saturn.

Inchei acest review cu gandul ca poate se puteau spune mult mai multe despre toate aceste plaje insa …atat am reusit. Sper totusi ca poate informatiile de mai sus vor fi catusi de putin de folos si ca anul viitor voi fi in masura sa va ofer mai multe detalii despre plajele romanesti, pe care as vrea sa le gasesc mult mai primitoare ca in acest an. Deocamdata va urez tuturor VACANTE PLACUTE.


[fb]
---
Trimis de urjanclaudiu in 17.07.12 15:36:52
Validat / Publicat: 17.07.12 18:34:55

VIZUALIZĂRI: 8355 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (urjanclaudiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plaja intinsa intre Saturn -Adras, Venus si Cap-Aurora
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[17.07.12 16:12:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[17.07.12 16:33:53]
»

@webmaster Daca se poate v-as ruga sa atasati acest clip: http://www.youtube.com/watch? v=9vXmzq9aY3Q. Multumesc


Rezolvat

dariaiac*
[17.07.12 19:24:28]
»

@urjanclaudiu: multam.

Foarte util, urmeaza sa mergem in august la Jupiter.

O rugaminte: din cate am vazut in poze, dupa parerea mea, ai fost cazat la Capitol Jupiter; cum nimeni nu a scris anul acesta despre "situatia" acstei statiuni, cum se prezinta ea, te-as ruga daca se poate sa-mi spui ceva in acest sens.

Multumiri pt informatii.

MCM
[17.07.12 19:52:21]
»

Perfect. Totul. Review, poze, clip. Am vazut in clip hotelul copilariei mele (Amfiteatrul din Neptun). Astept review-ul despre Costineti. Statiunea studentiei noastre. Sau ma rog, a multora dintre noi. Sper. Pt ca cine n-a fost in studentie la Costinesti a pierdut vacante asezonate cu amintiri nepretuite, spectacole, plimbari sub clar de luna. E, stiti si voi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[17.07.12 20:10:04]
»

Multumesc pentru aprecieri

@dariaiac Da, intr-adevar la Capitol am stat. Mergem de cativa ani buni la acest hotel si suntem in continuare multumiti.

Nu stiu de cand nu ati mai fost in Jupiter insa fata de anul trecut la imaginea de ansamblu nu s-au schimbat foarte multe. S-au mai renovat doar cateva localuri, dintre care cel mai important este vechiul cinematograf, care in prezent functioneaza ca Teatru de Vara (e dat in folosinta de anul trecut dar dupa terminarea sejurului nostru). In schimb statiunea a devenit mai aglomerata, mai animata, predominand in special familiile cu copii. Poate gandesc subiectiv, dar noua ne place si cum arata si ceea ce ofera Jupiterul, astfel ca si in acest an am fost multumiti. Nu stiu ce va intereseaza exact, insa ca sa va faceti cat de cat o imagine puteti vedea fotografiile de aici, acestea reflectand exact ceea ce exista si in acest sezon. Defapt, cu exceptia preturilor, si majoritatea informatilor din review sunt de actualitate.

Daca va intereseaza ceva anume, puteti fara nici o problema sa ma intrebati si daca voi cunoaste raspunsul nu voi ezita sa vi-l ofer.

@MCM Sper sa imi fac timp cat de curand si pentru impresiile despre Costinesti. E cu adevarat un loc ce mi-a ramas in suflet, cu amintiri nepretuite, de aceea am decis ca merita un review special dedicat lui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dariaiac*
[17.07.12 20:15:49]
»

@urjanclaudiu: daca e la fel, sau pe aproape ai dreptate, dar as vrea sa stiu unde se afla autoservirea Delfinul.

Multumesc pt promptitudinea raspunsului

neimportant
[17.07.12 20:29:38]
»

Mai nea claudiu, cum faci matale si-mi deschizi apetitu' de Venus (statiunea litoralului nost', ... nu "muntele" ca e prea cald). Imi fixasi o pasarica in cerebel, si poate dupa 1 august cand intru si eu la un relache dupa trasul in jug de peste an, iau trupa de sicilieni si-i debarc pe plaja. Al mai tanar dintre noi (ala de doi ani) ar vedea prima data marea, ramanand siderat ar exclama: "Mamaaa, ce de apaaa!! "

Revenind la plaja, tat la Plaja Perla Venusului m-as tolani, apa mica, muzica buna (o mai fi barbosul ala DJ blond cu fi-su, tare fain cantau).

De plaja din Neptun nu vreau sa mai aud, de calcat pe ea, poate peste fro' 20 de ani cand aia mici nu mai sunt de dus in carca...

Salve amigo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[17.07.12 20:32:39]
»

@dariaiac Este exact la limita dintre Jupiter si Neptun, amplasata chiar pe plaja. Insa daca vorbim de autoserviri, asa cum imi propuneam in 2010, anul trecut am fost clientii fideli ai acesteia. Trebuie sa recunosc insa ca in acest an am vrut sa "ma revansez" si nici nu am intrat pe acolo, preferand sa incerc cat mai multe alte locatii (pentru a-mi face o idee cat mai larga). Concluzia privind autoservirile: recomand Four Seazon, amplasata chiar in centrul statiunii, peste drum de hotelul Olimpic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cosminp
[18.07.12 09:00:25]
»

bun si interesant review. apreciez curajul tau de a (mai) merge pe litoralul romanesc, cu servicii romanesti, cu ospatari nesuferiti si poate slinosi, cu plaja plina de mucuri, coji de seminte si alte coji, cu lanturi la gat ca-n perioada inchizitiei, cu multe manele si fara locuri de parcare, locuri cu mirosuri de 'chanel no. 5', preturi exagerate, etc.

probabil ca cineva va incerca sa ma contrazica, ca plaja noastra este foarte frumoasa, apa este uda si altele.

da, este adevarat. avem una dintre cele mai frumoase plaje, avem un litoral superb, pacat ca este administrat de romani.

poate sunt exagerat, dar o revigorare rapida a litoralului nostru este scoaterea de acolo a majoritatii administratorilor, chioscurilor, teraselor si reamenajarea completa.

inca o data 'bravo! " pentru curajul de a merge pe litoralul nostru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.07.12 10:40:40]
»

Dragă Claudiu, noroc că nu ai copii, că altfel nu știu cum ai fi reușit să parcurgi trei sferturi din plajele stațiunilor litorale de la noi din țară ! Îmi pare rău că nu ai ajuns și la Mamaia, puteam face un schimb de opinii, sau poate chiar ne-am fi întâlnit din întâmplare la un pahar de vorbă, căci și eu am fost pe litoral în perioada 19-25 iunie a. c. Și chiar dacă n-am făcut prea multă baie de soare și apă, ci mai mult m-am plimbat, n-am reușit să parcurg nici jumătate din plaja Mamaiei, darămite șapte stațiuni! Felicitări, atât pentru performanță, cât mai ales pentru excelentul (vezi cât de des ți se potrivește acest epitet?!) review pe care ni l-ai oferit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.07.12 11:04:26]
»

Desi mi-am dorit sa fac o scurta recenzie despre plajele litoralului nostru la inceputul sezonului, la fel ca in anii precedenti, timpul nu a fost deloc atat de darnic cu mine, insa articolul tau este excelent, cu siguranta mult mai bun decat l-as fi conceput eu.

Ma bucur ca in ciuda micilor probleme, il recomanzi in continuare, inseamna ca esti indragostit de el. Ma bucura acest lucru.

Pe de alta parte, in acest an am vazut o multime de cazuri in care semeni de-ai nostri se comporta uitand de cei 7 ani de-acasa, crezand ca daca sunt in vacanta li se poate permite orice.

Nu vreau sa ma revolt acum, voi scrie un review despre civilizatia, sau mai bine spus, despre lipsa acesteia pe litoralul nostru. Ceea ce am vazut este revoltator, insa mai usor si la indemana este sa dam vina pe administratori si autoritati. Revin cu amanunte intr-un review.

MCM
[18.07.12 18:28:06]
»

@pepsi70ro: Ai mare dreptate, din pacate aceste "bune obiceiuri" sunt exportate si pe alte meleaguri.

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[21.07.12 11:52:50]
»

Imi cer scuze pentru raspunsurile intarziate dar am fost plecat de acasa cateva zile si de abia azi am reusit sa vad ecourile.

@cosminp E adevarat, litoralul nostru nu arata chiar asa cum ne-am dori. De alfel, nu ma feresc sa afirm ca aceasta imagine o putem extinde la intreaga tara. Dar deocamdata eu am mai ramas “pe metereze”, cu aceeasi speranta ca poate pana la urma se va castiga batalia. Cat va mai dura acest “curaj” sau cat va mai licari speranta, nu stiu. Stiu doar ca daca s-ar vrea, s-ar putea. Vina nu este nici a turistului, nici a patronului, nici a autoritatilor (sunt convins ca fiecare ar putea avea o scuza, explicatie, acuza, etc.). Vinovat pentru ceea ce se intampla (nu numai in turism ci cred ca in orice domeniu de la noi din tara) este intreg SISTEMUL, din care vrem-nu vrem facem cu totii parte. Si din pacate, e destul de greu sa te lupti cu asa ceva. Potential exista destul, lipseste insa VOINTA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[21.07.12 12:11:14]
»

@mariana. olaru In primul rand va multumesc tare mult. Faptul ca review-urile mele sunt apreciate nu poate decat sa ma bucure si sa imi ofere satisfactia ca ele nu au fost scrise in zadar. Totodata, cand vezi ca ceea ce ai realizat este apreciat de cei din jurul tau, nu ai cum sa te opresti, esti motivat si mai tare sa continui.

In alta ordine de idei, pentru noi deja a devenit o obisnuinta ca in fiecare an sa vedem cat mai multe statiuni. O mare performanta ar fi fost daca am fi reusit sa ramanem tot sejurul intr-un singur loc. Ce sa facem? Suntem “tineri si nelinistiti”, nu avem stare si ne place sa umblam mult, sa vedem cat mai multe. Sincer, la sfarsitul vacantei, chiar ne-a parut rau ca, din diverse motive, a trebuit sa ne multumim doar cu cele 7 statiuni (defapt au fost 8 doar ca, din cauza ca nu am reusit sa avem de-a face si cu plaja, nu am inclus in review si Mangalia). Dar mereu, la incheierea concediilor, ne spunem ca Poate data viitoare!!! . Asta intr-adevar, pana cand vom deveni parinti, constienti fiind ca din acel moment viata noastra va capata un alt sens.

Nu voi incheia inainte de a spune ca ne-ar fi facut o deosebita placere sa va intalnim. In acelasi timp, ne-ar fi placut sa avem prilejul de a cunoaste si alti colegi de pe AFA. Ei bine, nu a fost sa fie! Sa fim sanatosi, sa avem putere de... vacanta si Poate data viitoare!!! .

P. S. Nu stiu daca e locul si momentul potrivit dar daca tot veni vorba de intalniri, profit de ocazie pentru a sublinia faptul ca nu ar fi rau daca am mai pune putin accent si pe acele rubrici (de exemplu la Rendez-Vous Turistic sau pe forum la Plec de acasa) care ne-ar ajuta sa transformam niste nume de utilizatori –“conectate” virtual, in persoane care isi stang mana, care stau la aceeasi masa, care discuta fata in fata.

neimportant
[21.07.12 12:18:24]
»

M-ai convins, matale ai parte de "vina" pentru ca anu' asta sa ma balacesc la Plaja Perla Venusului.

Sa mai dam o sansa operatorilor de pe litoralul autohton.

Cand ma intorc am sa va aduc la cunostinta despre escapada marina, asa cum ma pricep eu.

Z.

P. S. Subscriu virtual pentru face-to-face la o bere, citronada etc.

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[21.07.12 12:31:02]
»

@pepsi70ro Mai intai vreau sa spun cate ceva despre review. Anul trecut am scris pentru prima data un articol de acest gen. Ar fi usor sa afirm ca mi-a venit ideea insa ar fi total incorect. Ideea nu a fost a mea ci a celui care deja postate anterior astfel de caracterizari ale plajelor (binenteles ca nu e vorba de altcineva decat de cel caruia i se adreseaza acest raspuns). Si daca “profesorul” spune ca a fost intrecut de “elev”, asta nu poate decat sa-l faca mandru pe cel din urma, care in acelasi timp e fericit ca a avut un “mentor” bun. Lasand gluma la o parte, ma bucur ca am reusit sa concep acest review -care speram sa fie folositor, caci pana la urma acesta este motivul principal pentru care scriem pe AFA, acela de a-i ajuta pe colegii nostrii sa ia o decizie cat mai buna in planificarea vacantelor.

In privinta litoralului romanesc (puteti citi si ecoul adresat lui cosminp), aveam doar vreo cinci anisori cand am pasit pentru prima data pe plaje si de atunci le-am vizitat cam in toate modurile: mai intai cu bunicii ori parintii, au urmat taberele din primii ani de scoala, cu colegii de clasa, apoi cu gasca de prieteni, iar acum cu familia. Asa ca litoralul a facut si face parte din viata mea. De ce i-am ramas fidel? Habar nu am!!! Poate ca e nostalgia anilor de altadata, poate e speranta ca totusi lucrurile se vor indrepta, poate a devenit obisnuinta, poate spiritul in care am fost crescut ma face sa continui “lupta” (cei ce m-au educat mi-au spus Cand apar problemele, sa nu le intorci spatele sau sa nu incerci sa le ocolesti. Infrunta-le, ca daca nu, mai devreme sau mai tarziu tot or sa se intoarca impotriva ta), poate ca ma multumesc cu putin. Nu stiu dar deocamdata, pur si simplu parca nu mi-a venit sa plec altundeva. Pe de alta parte, oricat de mult mi-as dori sa vad si alte locuri frumoase (din afara tarii) mai intervin si problemele financiare.

Despre comportamentul turistilor deocamdata nu vreau sa spun nimic (probabil ati vazut ca nici in articol nu m-am legat de acest aspect). Si eu, in ultimii ani, am vazut atatea lucruri urate... Astept review-ul promis.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[23.07.12 09:00:55]
»

@zapacitu Nu pot decat sa va doresc sa aveti parte de vreme foarte frumoasa si de un sejur pe masura. Binenteles ca... asteptam si impresiile.

VACANTA PLACUTA

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminp, dariaiac*, mariana.olaru, MCM, neimportant
Alte impresii din această RUBRICĂPlajele de pe litoralul romanesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090368986129761 sec
    ecranul dvs: 1 x 1