ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Iasi
    ÎNSCRIS: 22.06.12
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    MAY-2009
    DURATA: 5 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    99.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Selcuk - locul perfect

    TIPĂREȘTE

    Am ajuns in Selcuk spre sfirsitul lui mai. Inchiriasem o masina din Izmir - unde ajunsesem cu avionul de la Istanbul. Din Aeroportul Adnan Menderez ne dusesem la Izmir cu autobuzul - nici nu stiam ca are statie de tren - si de acolo inchiriasem masina. Programasem o "vijiiala" prin Pergam, cele "7 cetati" din Apokalipsa pina in Pamukale, Afrodisias, Afyon cu punct terminus Kusadasi.

    In legatura cu acest traseu, am citeva sfaturi. In primul rind, nu intrati in Izmir fara GPS! Are p multime de bulevarde cu sens unic, terminate in "trafic circles" si mari probleme cu parcarea. Cele mai ieftine hoteluri sunt in preajma garii - cu cit te duci spre faleza (sau spre Centru), cu atit sunt mai scumpe. Pergam (Bergama) este un loc care TREBUIE vizitat! Fara masina proprie, e mai greu - practic se pierde o zi intreaga pt a vizita Acropola si Asklepionul. Vizitarea Pamukale intr-o zi poate fi interesanta, dar e pacat. Cel mai bine este sa se desfasoare in doua zile (pt cei ce au masina proprie). Cazarea intr-unul din micile hotelurilor de la poalele falezei e extrem de ieftina: cca 30-40 TL pe noapte, camera dubla. (Explicatia: majoritatea turistilor sosesc cu autocare si nu dorm in Pamukale!). Tot acolo - sau in mica localitate - se poate minca mult mai ieftin (si mai bun) decit la Palm. Asta ar permite vizitarea pe indelete a Hierapolisului si petrecerea unei intregi dupa-amiezi la Bai (care sunt deschise pina noaptea tirziu). In a doua zi, in drum spre Kusadasi, se poate vizita Aphrodisias (alt loc MUST SEE!).

    Aveam de ales intre o cazare in Kusadasi si una in Selcuk. In favoarea Kusadasi erau: hoteluri luxoase, oras mare, shop-uri. Erau insa si multe puncte negative: galagie, aglomeratie, preturi mari, plaje proaste, bazar infernal, (deseori) murdarie. In favoarea Selcuk erau: localitate mica, linistita, curata, multe puncte de vizitat la 2 pasi, preturi mici. Am hotarit sa mergem la Selcuk -si nu am regretat niciodata. Am inteles apoi ca sunt turisti care isi petrec vacanta in Selcuk de ani buni, deja, refuzind sa-l schimbe cu statiunea moderna (si aglomerata) de la sud.

    Selcuk are cel putin 100 de pensiuni si buticuri, ieftine - majoritatea nici macar trecute in reteaua de booking! Sunt situate mai ales in partea centrala a orasului, la poalele dealului Ayasoluk, la nord de Centru si vest de Gara. Inca mai ieftine sunt spre est, dincolo de calea ferata, sau spre Nord, spre Izmir. Aici, pe cele citeva stradute paralele pietruite cu gresie si marmura, aflate la nord si vest de Nazar si Autogara, e viata "de noapte": restaurante cu specific, citeva cu formatii (traditionale), cu mincare otomana originala. Patronul hotelurilor stau in strada cu o masuta si te poti tigui direct: exista o ordonanta a Primariei care stabileste limitele pretului in fucntied e sezon si nr de stele. Re poti intelege la cca 30-50 TL pe noapte, camera dubla. Camerele sunt moderne, renovate, cu baie proprie, mic dejun pe terasa (cu vedere spre Mormintul lui Sf. Ioan, Isa Bey Cami, ruinele apeductului bizantin (cu pui de barza in cuiburile din virful stilpilor). Am stat la Victoria Hotel, chiar pe traduta cu stilpii fostului apeduct, cu trei cuiburi de berze chiar in fata geamului. Aveam pat dublu, baie cu dus, aer conditionat si ferestre termopan. Camera era la et. II (si da, nu era lift). Micul dejun era destuld evariat, servit pe terasa acoperita cu vita de vie, de unde puteam vedea poarta spre ruinele Bisericii Sf Ioan de pe dealul din apropiere, minaretul de la geamia Isa Bey si, in partea cealalta, acoperisurile Centrului. De vita de vie atirnau niste ciorchini uriasi, ca niste ugere de vaca, cu boabe chihlimbarii deja - desi eram inca in Mai.

    Cine soseste in Selcuk cu avionul, e bine sa ia trenul din Aeroport, gara e chiar in Centru, la doi pasi de hoteluri. Autogara e si ea in Centru, linga Bazar. Bazarul e mai sarac in timpul saptaminii (desi gasesti tot ce vrei), dar simbata e plin de produse naturale de la taranii din jur. De asemenea, in Centru sunt foarte multe magazine "de alimente", de unde se aprovizioneaza si localnicii. E usor sa pregatesti, in drum spre plaja, citeva sandvisuri.

    Tot in Centru este Muzeul. Are foarte multe exponate interesante, descoperite in Cetatea Ephesus si la Templul Artemisei - dar si o camera cu sarcofagele "celor 7 adormiti". Vizitarea ruinelor ar fi incompleta fara vizitarea Muzeului. Din Centru se ajunge relativ repede la ruinele Artemisionului (citeva sute de metri) si intrarea principala (de jos) a Cetatii Efes. (cca 3 km) - pe drum spre Pamucak. Cu masina (proprie sau inchiriata in Selcuk), e usor de ajuns la toate obiectivele, inclusiv Meryamane (casa Mariei) - minastire catolica de maici, in acest moment. O vizita acolo e foarte interesanta nu atit pt ruine (in minastire nu se poate intra!), cit pt vederea panoramica a orasului de sus de pe sosea, dar mai ales pt racoarea din padurea de pini care inconjoara minastirea. E un perfect loc pt un picnic (fara gratar, va rog!).

    Din Selcuk se pot organiza excursii interesante in jur. De exemplu, se poate da (totusi) o fuga pina in Kusadasi - pentru cei ce vor sa se "incarce" cu ceva fosgaiala si aglomeratie si o seara de discoteca galagioasa (care lipseste din patriarhalul Selcuk). Se poate ajunge cu dolmusul, cam la 15 min unul, cu citieva lire. O dupa amiaza se poate petrece in satul Sirince - apusul pe terasa unui restaurant este cu adevarat breath-taking! -, de unde se poate cumpara si un vin foarte bun (cu sucuri de fructe), produs local. O excursie mai lunga, de o zi, se poate face spre "Cele trei cetati": Priene-Milet-Dydima, fie cu autobuzul (cu ghid, vreo 40 Euro), fie cu masina inchiriata. Ajunsi pe acolo, puteti petrece o dupa-amiaza in Altinkum, o statiune in plina dezvoltare la sud de Didima, cu nisip mult superior plajelor din Kusadasi.

    In sfirsit, Selcuk ofera zilele de plaja incomparabile celor din Kusadasi. Plaja Pamucak, aflata la citiva km (se poate ajunge si cu dolmus, din ora in ora) e salbatica - un nisip fin mai inchis la culoare, fara pietricele si bolovani la intrarea in apa. La mica distanta spre sud de plaja (neorganizata) sunt hotelurile si WaterParkurile (dolmusul opreste in fata lor), unde se poate petrece de asemenea citeva ore (mai ales cei care au copii).

    Una peste alta, nu am regretat nicio clipa acea minivacanta (in cadrul unei vizite mai lungi in Trucia. As situa cam la acelasi nivel zilele petrecute la Side si Dalyan. Recomdarea este mai ales pentru cei care sunt obisnuiti sa petreaca vacanta la mare in liniste, doua-trei seri de resturant, mai putin la discoteci galagioase si in forfota strazilor si magazinelor si fara pretentii de lux (gen "hotel 5*). In multe privinte, Selcuk (ca si Dalyan) mi-au amintit de vacante petrecute la Sulina, Vama Veche, Portita - dar deloc in Mamaia, Neptun sau Ef. Nord. Chiar numai faptul ca, deseori, pe plaja de la Pamucak eram mai putin de o duzina de vilegiaturisti, cu zeci de pasi intre noi, spune multe!

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de sanis* in 11.07.12 12:24:39
    Validat / Publicat: 11.07.12 13:30:42
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2761 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sanis*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 13 voturi)

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmaster [11.07.12 13:07:49] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    Admin [11.07.12 13:17:14] »

    Mutat la rubrica "Oraselul Selcuk si imprejurimi" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

    adryana [11.07.12 19:40:13] »

    In favoarea Kusadasi erau: hoteluri luxoase, oras mare, shop-uri. Erau insa si multe puncte negative: galagie, aglomeratie, preturi mari, plaje proaste, bazar infernal, (deseori) murdarie.

    Din cele ce ai scris sa inteleg ca nu ai parere buna despre Kusadasi? sa stii ca mie mi-a placut si Selcuk dar si Kusadasi si chiar pot sa iti spun ca aceasta minunata statiune mi s-a parut f. curata, chiar daca in plimbarea mea prin oras nu prea am vazut cosuri de gunoi.

    Sa stii ca orasul-statiune Kusadasi e impartit in 3 zone (prima zona este Pamukak si apartine atat plaja cat si toata zona de Kusadasi, nicidecum de Selcuk-oras care nu are plaja dealtfel). A doua zona este cea a orasului, cea mai agitata unde nu exista practic plaja si trebuie sa iei un mijloc de transport spre plajele din jur. Aviz pt. cei ce va cazati aici. Ultima zona a orasului Kusadasi este zona Davutlar, cu plajele cele mai bune).

    Anul trecut eu am fost cazata la un hotel din prima zona-Pamukak-practic este cea mai apropiata de Selcuk (7 km) si pot sa iti spun ca este o zona deosebit de linistita, izolata, frumoasa, cu multe dealuri inalte si verzi pe cealalta parte a plajei, cu cateva hoteluri dragute si o plaja f. buna-lunga, lata, care practic este comuna celor 3 hoteluri din zona: Richmond, Surmeli si Aqua Fantasy.

    Dar daca tu ai ales cazare in oraselul Selcuk, asta este doar optiunea ta. Eu personal nu as alege in Selcuk cazare de exemplu, acolo m-as intoarce doar pt. plimbari, vizite si cumparaturi. Si chiar pot sa iti spun ca urmeaza o plimbare iar prin Selcuk si o vizita neaparat la Sirince.

    Iar in ceea ce priveste Pamukkale,este un loc superb, l-am vazut anul trecut si pot sa spun ca o zi intreaga ajunge ca sa vezi atat travertinele cat si sus Piscina Cleopatrei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    sanis* [12.07.12 07:12:07] »

    @adryana: Desigur, Selcuk este o optiune proprie. Cum spun, am preferat linistea, viata tihnita, patriarhala. Chiar dadeam exemple din tara. Unora le place Mamaia, altii (eu, inclusiv) nu ar pune piciorul acolo: -).

    Nu stiu cum de poti considera Pamucak ca facind parte din Kusadasi, cind distanta pina la Selcuk este de 7 km, iar pina in Kusadasi 20km: -) Doar pt ca este pe malul marii? Sa stii, plaja oraselului Dalyan, (discutabil) cea mai buna din Turcia, este la 12-13km de orasel! Se poate ajunge acolo fie cu dolmusul, fie pe riu cu barca (cca 20 min pe oricare din cai). De altfel, in ghiduri, plaja Pamucak este prezentata la Selcuk, nu la Kusadasi. In Turcia, plajele Antalyei Kemer si Belek apartin de Antalya, iar Side e vinduta la agentie tot drept "Antalya", desi e la vreo 80 km de oras.

    Nu am spus ca o zi nu este suficienta pt a vizita Pamukkale. Am spus doar ca e de preferat, daca se poate, sa se faca in doua zile, cu o noapte petrecuta chiar acolo. Eu am dormit in sat, fiind mai ieftin - dar sunt citeva hoteluri moderne cu piscina cu apa minerala calda, adusa direct de sus de la bai, unde poti sta pina tirziu. Fromatiunile de travertin sunt frumoase ziua, sub soare, dar sunt de-a dreptul minunate noaptea, iluminate artificial. Iar baile termale (Baile Romane) sunt de-a dreptul fantastice in noapte, cind coloanele din apa sunt iluminate. In plus, vizita de o zi nu mai apuca sa te duca prin Afrodisias, cca 20 m sud din soseaua Afyon-Denizli, care este unul din cele mai interesante locuri de vizitat in Turcia.

    Personal, am ajuns in Pamukkale dupa prinz, dupa ce am vizitat Sardis, Tyathira si Philadelphia. Gindul initial era sa plec mai departe mai pe seara, dar am renuntat si mi-am prelungit sederea la Bai, dupa ce am vizitat pe indelete Hierapolis. A doua zi dimineata am trecut prin Afrodisias, apoi Priene, Milet, Didima si am petrecut dupa-masa in Altinkum. Seara am plecat spre Selcuk, dedicindu-mi urmatoarele 5 zile vizitarii imprejurimilor si plaja cit cuprinde.

    Apropos, nu stiu de unde ai aflat ca Baile s-ar numit "ale Cleopatrei": -) In general sunt numite Baile termale, sau Romane. Pe locul lor a fost Templul lui Apolo. Nu exista nici cea mai mica indicatie ca Cleopatra ar fi trecut prin Hierapolis. De fapt, cetatea a fost distrusa de un cutremur in 60AD (deci, la 100 ani dupa Cleopatra, fiind reconstruit la ceea ce a ramas acum pe la 175-190. Pe atunci e posibil ca baile sa fie ori private, ori la Nimpheum (alaturi de Templul lui Apolo - actualele Bai).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    adryana [12.07.12 14:41:46] »

    @sanis, anul trecut inainte de a alege o locatie in Kusadasi am studiat bine ofertele si zona. Deci agentiile de turism in general considera de ex. ca hotelul Aqua Fantasy unde am fost eu face parte din Kusadasi-zona Pamukak, deci nu este o inventie de-a mea, de aceea spuneam. Kusadasi este o statiune intinsa, iar daca de ex. hotelurile Aqua Fantasy sau Surmeli fac parte din Kusadasi, atunci ca distanta pana la Selcuk sunt doar 7 km de aici, iar binenteles ca pana in zona Davutlar (care face parte tot din Kusadasi) sa tot fie 20 km de la Selcuk, daca nu mai mult.

    La fel, la Pamukkale la intrare la Piscina Cleopatrei scrie mare Pools of Cleopatra, am si poza in rw meu. despre Pamukkale, deci? Toate aceste informatii le-am aflat si eu de pe internet, de pe site-urile agentiilor de turism sau vazand cu ochii mei. Numai bine.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    sanis* [13.07.12 07:23:59] »

    @adryana: Trebuie sa recunosc, eu mi-am adunat informatiile din ghidurile de limba engleza: LP. DK... Agentii au dreptulsavinzda informatiile dupa cum ii avantajeazape ei. Daca ar vinde bilete la "Selcuk" (de care nu a auzit niciun roman aproape), ar ramine cu ele nevindute. Tot asa, excursiile se fac la "Efes", nu la Selcuk: -) Iar cele la Belek sau Kemer sunt la "Antalya" - chiar si cele la Side. E ca si cind te-ai duce la Vama Veche la... Constanta... E bine ca stim ca vorbim despre aceeasi plaja: Pamucak (se pronunta "pamugeac").

    Da, cred ca tot din consideratii turstice, cei din Pamukkale au decis sa le spuna Bailor "Cleopatra Pools". Suna mai bine: -) La noi nu sunt toate cele prin "Transylvania" legate de "Dracula"? : -) Puteau sa-i spuna Palm Pools (si sunt si palmieri) sau Column Pools, sau Marble Pools sau Apollo Pools - toate ar fi fost adevarate. Dar suna mai bine "Cleopatra"... Or sa fie unii turisti "mai cititi" sa creada ca acolo si-a pus regina serpii la sin. Sau poate ca acolo a avut prima "aventura" cu Marc Antoniu. : -)

    Numai bine si tie si calatorii minunate.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adryana, sanis*
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Selcuk și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054455041885376 sec
    ecranul dvs: 1 x 1