ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii
0 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Paestum, magnific, misterios si pe nedrept neglijat!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Ciudat insa locul in care ii putem intelege cel mai bine pe vechii greci si putem vedea cele mai frumoase si bine pastrate temple dorice nu se afla in Grecia ci in Italia, undeva la sud de Salerno in provincia Campania intr-o mica localitate cu o istorie inconjurata de mister, o localitate pierduta secole de-a randul si descoperita din intamplare acum 272 de ani in 1740 cu ocazia construirii unui drum. Aceasta stare de partiala “uitare” este evidenta chiar si in zilele noastre, este de ajuns sa comparam afluxul de turisti din Pompei si Herculaneum cu cel din Paestum, (caci despre aceasta localitate este vorba) pentru a realiza ca spre deosebire de primele doua locatii ce-a de-a treia pare deseori pustie, insa rarii turisti care se incumeta aici sunt rasplatiti cu o mareata priveliste a unor temple din marmura ce se profileaza impozante pe fundalul muntilor argintii de la orizont, facandu-i sa traiasca o experienta unica greceasca pe taram italian,

    Foarte probabil Paestum a fost colonizat in jurul anului 650BC de catre dorieni veniti din Sybaris, vechiul oras aflat pe tarmul grecesc al Marii Ionice. Acestea si-au numit noul oras Poseidonia dupa cel mai important zeul pe care-l venerau. Acest oras a inflorit repede, curand devenind cel mai important din golful Salerno, asta pana in anul 390BC cand a fost cucerit de un trib local barbar numit Lucanienii.

    In 273 BC au sosit romanii care au schimbat denumirea orasului in Paestum, despre perioada romana a orasului se cunosc prea putine lucruri, secole intregi au trecut peste acest oras lasandu-l deseori in obscuritate, rare fiind momentele in care a jucat un rol important precum cel din timpul razboaielor punice cand Paestum s-a dovedit a fi un aliat de incredere al Romei in lupta contra lui Hanibal.

    A urmat apoi eruptia vulcanului Vezuviu in anul 79 BC, cand Paestum a fost afectat partial insa cumva depunerile de lava au afectat albia raului pe malul caruia era asezat orasul, astfel ca intreaga zona a devenit mlastinoasa si curand un focar de infectie pentru cumplita boala malaria.

    A urmat trecerea la religia crestina care nu a influentat aproape deloc dezvoltarea orasului, apoi in secolul 9, arabii sarazini au ocupat orasul, se pare ca italienii le datoreaza acestora descoperirea pastelor si a “mozzarellei di bufala” celebra branza datorata bivolilor aclimatizati aici de catre acesti arabi pirati. Cu toate acestea in anul 877 AD orasul a fost abandonat in favoarea dealurilor inconjuratoare unde malaria nu mai reprezenta un pericol.

    Apoi a urmat acel lucru incredibil si inexplicabil, cu toate ca Templul Herei din Paestum (denumit si templui lui Poseidon) a fost unul din locurile de cult printre cele mai cunoscute din antichitate si avand in vedere distanta de doar 6km de localitatea invecinata Capaccio si 38km fata de Salerno si faptul ca este cel mai frumos si mai bine pastrat templu Doric, aceste ruine impresionante au ramas total necunoscute pe perioada Evului Mediu si a Renasterii, cu toate ca au fost cautate de catre invatatii vremii, ele fiind descoperite doar in 1740 si prima descriere amanuntita a acestora realizandu-se in 1779.

    Vatra orasului se intinde pe o suprafata de 120 de hectare insa doar 25 de hectare au fost excavate, in zona excavata se afla cele trei principale actractii, trei temple dorice inchinate zeitelor Hera si Atena care dateaza din prima jumatate a secolului 6 BC, celalalte 95 de hectare se afla pe terenuri private si in present Ministerul Culturii din Italia negociaza pozibilitatea cumpararii acestora. Vatra orasului este inconjurata de ziduri defensive, vizibile si azi, acestea au intre 5 si 7 metrii grosime si pana la 15 metrii inaltime, zidurile care se intind pe 4750 de metrii ,sunt intarite cu turnuri de aparare circulare sau dreptunghiulare, initial au existat 28 azi se pastreaza 24 dintre acestea, 4 astfel de turnuri au fost distruse in 1740 cand s-a construit acea sosea care practic imparte acest sit arheologic in doua.

    Paestum mai este cunoscut prin “mormintele pictate” descoperite acolo si care dateaza din perioada dominatiei Lucaniene, acestea au fost descoperite in anul 1968 la o distanta de 1,5 km de zidurile cetatii, in special unul dintre acestea a fost numit “Mormantul Scufundatorului” (Tomba del tuffatore) dupa misterioasa scena pictata pe tavan in care un tanar plonjeaza in mare de pe o stanca, acest mormant a fost datat in jurul anului 470 BC in plina epoca de aur a orasului, aceste fresce sunt deosebite fiind singurele exemple de acest gen care reprezinta figuri umane atat din perioada arhaica cat si din cea clasica greceasca.

    Toate aceste fresce impreuna cu alte artefacte deosebit de interesante pot fi vazute in interesantul muzeu aflat in orasul nou Paestum, aflat la nord de sit-ul arheologic, o populara statiune la malul marii care beneficiaza de cateva lungi plaje cu nisip.

    Nota Webmaster:

    autorul nu a fost acolo!


    [fb]
    ---
    Trimis de webmaster in 02.07.12 13:43:34
    Validat / Publicat: 02.07.12 15:53:15
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4400 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Initial s-a crezut ca acest templu este dedicat lui Apolo, insa descoperirea unei inscriptii a demonstrat ca este dedicat Herei (imagine incarcate de pe http://en.wikipedia.org/wiki/Paestum)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 7 PMA (din 7 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Salerno:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051544189453125 sec
    ecranul dvs: 1 x 1