ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2012
DE Jen
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 04.06.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Generoasa Poiana a narciselor, Brasov

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

http://www.youtube.com/watch?v=R8p3AtfWl1U&feature=related

Pana sa sar eu poienile, pardon campii, cu sensibilitatile pe care le-am incercat in acest peisaj, cred ca e important de stiut localizarea. Rezervatia naturala Dumbrava Vadului se mai numeste si Poiana Narciselor. Se afla in comuna Sercaia - satul Vad, la 60 de kilometri distanta de Brasov. Se intinde pe 400 de hectare. perioada cea mai buna pentru a o vizita este în mai, în apropierea sarbatorii Sfintilor Constantin si Elena. Am citit, fara sa fi participat, ca se organizaza si Sarbatoarea Narciselor, festival de etnologie si folclor, cu prezentarea de traditii transilvane si preparate culinare. Narcisele cresc liber in toata splendoarea lor, dar fiind rezervatie naturala, e interzis a fi culese. Pe DN 1 de la Brasov catre Fagaras sau invers (in functie de directie), la km 224, in comuna Sercaia, se desprinde soseaua ce merge catre Rasnov-Predeal. Daca urmati aceasta sosea pana la km 4, veti ajunge in satul Vad. De acolo, pe un drum local, la dreapta, dupa alti 4 km, ajungeti la rezervatia Dumbrava Vadului, la vreo 3 km de satul Vad, pe șoseaua asfaltată DC65.

Alt traseu: Brasov - Rasnov - Zarnesti - Poiana marului (pe care il si voi prezenta)

Dumbrava Vadului a reprezentat si decor al unui episod al filmului Neamul Șoimăreștilor. Solul podzolic mlastinos si umbra rara arborilor sunt benefice benefice cresterii narciselor.

Decorul...

Alb, imaculat, pur, în armonie cu movul irişilor care păreau că le protejează sau le veghează, cu indigoul cerului care le trimiteau picături mângâitoare şi pentru faţa noastră, cu verdele crud care striga bucuria vieţii şi ţinea tonul locuitoarelor pădurii. Petale albe înfrigurate, delicate ca o emoţie. Gura leului galbenă pe care nu am mai văzut-o niciodată, amintindu-mi de cea roşie din grădina bunicilor, de blândeţea lor, de troscot. Fin ca şi sărutul de sub salcâm, galben cald de pe câmp ca îmbrăţişarea, dulce-amărui ca gustul florilor de salcâm şi ca viaţa, inedit ca şi casa particulară rotundă întâlnită venind dinspre Brasov, pe transeul Zarnesti - Poiana marului. Fire subţiri fragile care străpung cearşaful de frunze ofilite: deasupra morţii şi a latenţei sunt viaţa, dorinţa. Stejari strejuind cu crengi rugătoare spre univers ca bătrânii care îşi împreună degetele. Copilăresc, cu apa pompând în adidaşi şi umbrelă pierdută de entuziasmată si aiurită. Urme de mistreti care ne faceau sa ne simtim mari curajosi expusi riscului, desi nu eram mult in sufetul padurii. Spaţiu metafizic în care nu am simţit apa de ploaie. Si desigur, rătăcirea, la propriu, în pădure, uitând poteca, cât şi la figurat, uitând de mine şi de restul lumii.

Apoi, spre Plaiul foii, Piatra Craiului sufocată de nori, iar plaiul de păpădii, desi era sfarsitul lui mai. Mereu cand vin din sudul tarii in Ardeal, parca ma intorc cu 2 lun, natura e mult mai verde, mai racoroasa, mai primitoare.

Căsuţe ca în poveştile de la gura sobei, sculptate tradiţional în lemn ce transmite căldura căminului, ospitalitatea, cu arborii şi muntele vecini cumsecade. Apa învolburată strigă graba noastră către alte orizonturi sau spaţii? Noroc că podul face legătura şi dă trăinicia. Mesele răsturnate de pe terase ca să se usuce de ploaie speră să fie ocupate în curând de turişti. Sau sunt bucuroase să nu audă gălăgia şi vorbăreala lor anostă? Păpădiile urmăresc apa trecând, dându-i bineţe, iar drumul îi explică să nu îl urmeze, au alte roluri.

Asadar, un spatiu care fie te transpune in copilarie, fie in afara ta si a lumii, fie chiar in centrul tau.


[fb]
---
Trimis de Jen in 08.06.12 19:08:37
Validat / Publicat: 08.06.12 21:50:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5462 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Jen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11900 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster15 [08.06.12 21:50:11] »

Mutat la rubrica "Rezervatia naturala de narcise [Dumbrava Vadului]" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală de narcise [Dumbrava Vadului]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039930105209351 sec
    ecranul dvs: 1 x 1