ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Villafranca un orasel incarcat de istorie/o mica bijuterie in apropierea Veronei

    Ilustrație video-muzicală
    Uluitorul Paganini- Carnaval la Venetia
    TIPĂREȘTE

    Villafranca di Verona face parte din regiunea Veneto, provincia Verona, fiind situata la sud de Verona in asa numita Basso Veronese.

    Localitatea este o mica bijuterie incarcata de istorie si monumente.

    Oraselul este patronat de Sf. Petru si Pavel, sarbatoriti cu mare fast in 29 iunie.

    Este situat la cca 50 m peste nivelul marii, in imediata apropiere a Veronei, la poalele dealului San Pietro, unde raul Adge patrunde in campia Panoniei, formand o oaza de-a lungul a 30 de km de lacul Garda. De fapt este cunoscut ca zona aeroportului din Verona.

    Zona a fost in timpul romanilor punctul de intalnire a patru drumuri importanta: Gallica, Claudia Augusta, Vicum Vironesium si Postumia.

    Originile romane sunt marcate de arcul lui Tiberius.

    In evul mediu la 1185 Consiliul de la Verona i-a acordat acestei mici localitati, de cca 57 kmp. autonomie, de aici vine si numele oraselului burgus libre sau Villa Franca - adica orasul cu drepturi de comert si deplasare libera.

    In 1796 Napoleon si-a instalat sediul in oras. Pentru pozitia sa in drumul intre Mantova si Verona, Villafranca a fost implicat in toate evenimentele timpurilor.

    In Razboiul de Independenta 1848 a fost cartier general piemontez si in 1859 l-a gazduit pe Franz Joseph in intalnirea sa cu Napoleon III-lea, iar prin pacea de la Villafranca s-a pus capat razbolului de Independenta.

    Al doilea razboi mondial a venit cu atacuri aeriene aliate pentru ca aeroportul orasului a fost folosit de germani. Mai este si azi vizibila cladirea cazarmii aerodromului la intrarea in Piata de Via, langa Obelix.

    In anii 60 orasul a crescut, iar aeroportul civil a fost deschis sub numele real de Valerio Catullo.

    Ca orice orasel mic din nordul Italiei si acesta are o strada principala Corso Vittorio Emanuele, in capatul careia se afla Marele Castello Scaligero, simbolul orasului de altfel. A fost construit in 1199 cu scop de aparare a granitelor provinciei dupa batalia de la Ponte dei Molini la Mantova. Castelul s-a finalizat in 1202. In 1285 Alberto della Scala a reinnoit actul de intemeiere a orasului Villafranca, reconfirmand drepturile orasului acordate cu 100 de ani inainte, actul fiind semant in acest castel. Castelul a suferit multe distrugeri fiind reconstruit in 1450 de Republica Venetia, reconsolindandu-se zidurile.

    Castelul nu este mare, nu te copleseste, dar la nivelul oraselului peste care priveste cu mandrie da un aer de superioritate si fermitate. si eleganta.

    Strada principala este strajuita de cladiri in marea lor majoritate construite in secolele XVIII-XIX, cu fatade tipice. Senzatia daca ridici privirea spre ferestrele caselor este ca in spatele lor stau Juliete, cum altfel decat tinere si frumoase, care isi asteapta iubitii insotiti de menestreli iscusiti in serenade.

    Obeliscul construit in 1880 si reconstruit in 1888 dupa ce fusese afectat de un fulger este inaltat in memoria faptelor eroice ale soldatilor din Regimentul 49 Infanterie care in 1866, in timpul celui de al treilea razboi de independenta au aparat cu strajnicie pamantul de trupele austriece. Monumentul este un patrat la baza sustinut de patru picioare de leu si pe care se ridica un obelisc patrat si apoi conic in partea de sus, pe care este amplasat o stea de bronz. Orice localnic iti va povesti cu mandrie o legenda care spune ca in acel loc un taran din zona intr-o zi de Paste i-a oferit apa de baut, dintr-o banala galeata principelului Umberto de Savoia.

    Catedrala orasului poarta bineinteles numele Sfintilor Petru si Pavel, fiind construita in secolul XVII, copie fidela a bisericii Redentore din Venetia, celebra lucrare a lui Palladio, constructie 1786-1882.

    In imediata apropiere se afla biserica Sf. Ioan de Paie, constructie din sec. XV a Cavalerilor Templieri. Acum este proprietate privata, mai corect o capela privata. Se numeste asa, datorita faptului ca paiele erau folosite ca asternut pentru persoanele in trecere prin oras. In interior este un altar ''San Giovanni Battista", lucrare atribuita lui Antonio Balestra. Am cerut proprietarilor sa ne dea voie sa vizitam, nu ne-au refuzat, dar nu ne-au dat acceptul pentru a fotografia.

    Biserica San Rocco a fost inaltata in cinstea acestui sfant care calugar fiind se spune ca a ajutat foarte multi oameni in timpul ciumei din 1478-1480 care a decimat mare parte a populatiei localitatii. Aceasta biserica are un ciclu de fresce remarcabile precum Buna Vestire, Fuga in Egipt, datate din secolul al XVI-lea. Mai este de asemenea un altar din secolul al XVII-lea cu sf. Rocco, Ieronim si Sebastian... Multe picturi, fresce si statui au fost restaurate cu cca 20 de ani in urma. Din pacate nu am avut voie sa facem poze.

    Oraselul respira multa istorie si oamenii mi s-au parut mai asezati, mai linistiti.

    La Albergo Ristorane Maurina, via A. Messedaglia 106, tel. +390457900617 am fost indrumati sa incercam a lua cina. Este o strada paralela cu strada principala, nu se ajunge deloc greu, are locuri de parcare, terasa in fata hotelului restaurant.

    Este o afacere de familie, tata-fiu. Interiorul restaurantului are 6 mese de cate 4 persoane si 4 de 8-10 persoane.

    Am fost invitati sa luam loc. Mesele impecabil de curate, scaunele confortabile, vesela fara cusur. O buna iluminare a incintei, TV, A/C

    Primo piati- tortelini brodo, tagliatele usor picante cu carne si sos de vin

    Secondo piati- arrosso di vitelo si braciola di maiale - adica friptura in sos de vitel si friptura de porc, legume, vin.

    Desertul, servit pe terasa, usor uimitor pentru mine, mai mult specific austriac, dar sa nu uitam ca au trecut pe acolo austriecii... strudel cu mere si inghetata, clatite cu inghetata.

    Meniul a costat Eur 38/2 persoane. Am fost intrebati tot timpul de proprietar daca suntem multumiti, daca a fost suficient etc.

    Am facut politica... si aceasta dupa ce am observat ca 2 din cele 4 familii care erau la masa nu au platit si au fost scrise pe un caiet, spunand ca ii asteapta la sfarsitul lunii cu plata.

    Proprietarul a observat uimirea noastra si ne-a explicat ca sunt prietenii lui de ani de zile, sunt vecini totodata si datorita situatiei economice precare in care se afla in acest moment ii pasuieste cu plata pana la sfarsitul lunii.

    Se facuse deja seara si am iesit in oraselul care se golea si am mai privit inca o data spre castelul care ramanea in urma noastra, gandindu-ne la Julieta care poate statea ascunsa in umbra ferestrei asteptandu-l pe Romeo

    Daca in vizitele voastre aveti timp macar o ora sa va opriti in acest orasel nu ratati sa va incarcati sufletul cu putina frumusete a unor timpuri de demult...

    La 24 iunie 1866 s-a semnat aici Tratatul de incheiere al celui de al doilea razboi de independenta italian.


    [fb]
    ---
    Trimis de amero in 17.05.12 15:55:04
    Validat / Publicat: 17.05.12 18:26:20
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Udine, Trieste, Bassano del Grappa, Ravenna, Pescara, Sulmona, Argenta, Ferrara, Milano, Torino, Verona, Mantova, Florenta, Roma, Padova, Milano
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2817 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 imagine din oras, pe fundal se vede Castelul Scaligero
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    ameroAUTOR REVIEW
    [17.05.12 16:21:31]
    »

    buna ziua

    daca are timp webmasterul il rog sa introduca si o melodie adecvata.

    multumesc anticipat

    webmaster
    [17.05.12 19:18:24]
    »

    Paganini vă (în)cântă despre Veneţia - dar cred că melodia poate fi ascultată şi aici...

    ameroAUTOR REVIEW
    [17.05.12 19:23:15]
    »

    @webmaster: multumesc, chiar este special

    webmaster77
    [18.05.12 09:52:30]
    »

    Mutat la rubrica "Excursie Verona si imprejurimi" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

    MCM
    [20.05.12 10:58:51]
    »

    Superba lumina data de soarele care merge la culcare, din primele 2 poze.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    amero, MCM
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Verona și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.4437079429626 sec
    ecranul dvs: 1 x 1