ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii
0 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Tilos. Bucuria de a trai!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Stiu ca randurile care vor urma ies din tiparele site-ului AmFostAcolo, insa ma gandesc de mult timp sa fac o prezentare a insulei Tilos, documentandu-ma despre aceasta insula si vizionand toate filmuletele postate pe youtube despre aceasta locatie am dat peste un documentar compus din cinci filmulete excelent realizate, am incercat sa fac un rezumat insa oricat m-am straduit rezultatul final nu mi-a placut, asa ca am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa fac o trimitere consecutiva spre cele cinci parti ale acestui film documentar postand in prealabil traducerea cel putin a primelor doua episoade

Deci, randurile urmatoare se adreseaza iubitorilor Greciei, celor ce doresc sa vada cat mai mult din frumusetile acestei tari, acest review are doar scop informativ si aceasta lectura este optionala.

Lectura si vizionare placuta!

TILOS, BUCURIA DE A TRAI - partea I (traducere)

-din adancurile vremii a supravietuit un mit, o poveste despre un tanar care cauta cu disperare printre insulelele Marii Egee, acea insula in care crestea o planta capabila sa vindece teribila boala a mamei sale.

Numele sau era Tilos, fiul Aliei sora lui Telchines. Timpul trecea necrutator si acea insula nu se lasa usor descoperita. In disperarea sa Tilos si-a indreptat rugile sale catre zeii din Olimp. Zeii au fost induiosati de rugile acestuia si Poseidon a acoperit toate insulele cu nori desi si negri cu exceptia unei singure insule care a ramas luminata de razele zeului Apolo, fiind vizibila de departe. Tilos a ajuns astfel pe insula, a cules planta si astfel mama sa a fost vindecata. Drept multumire Tilos si-a lepadat armele si a construit un templu in acea insula, templu in care si-a petrecut toata viata preamarind zeii Olimpului.

De atunci acea insula i-a purtat numele…TILOS.

Insula Tilos din Marea Egee, este o insula in care a inflorit hellenismul, este si insula Herinei, o sensibila poeta care din pacate a murit inainte de a implinii varsta de 19 ani, dar care prin opera sa nu a fost cu nimic mai prejos decat Sappho sau Homer. Deci haideti sa haladuim prin acest tinut minunat, calauziti de nemuritoarea Herina, a carei prezenta se face simtita si azi in frumusetea locurilor de aici…...

Tilos este a saptea insula ca marime din grupul Dodecanezelor, se afla amplasata cam in mijlocul acestui grup de insule, la nord de Rodhos si la vest de Simi, intre Nysiros si Chalki. Pe o suprafata de 64 km patrati, tasneste din mare impresionanta silueta a insulei Tilos, insula care odinioara era legata de continent printr-o fasie de pamant. O dovada a acestui fapt sunt scheletele de elfant pitic care a trait in Cuaternar. In localitatea Misaria in pestera Charkadio, in noiembrie 1971, profesorul de geologie si paleontologie de la Universitatea din Atena, Nicolaos Simeonidis, dupa ce a sapat la 4 metrii adancime, a scos la iveala, o multime de ramasite din scheletele elefantilor pitici, care au trait acum 45.000 de ani, acestea nu erau mai inalti de 1,5 metrii, fata de elefantul din zilele noastre care poate ajunge la 4 metrii, acestea au fost ultima specie de elefanti care a trait in Europa. La o adancime si mai mare, tot acolo s-au gasit si schelete de cerbi care au trait acum 140.000 de ani, aceste ramasite au o enorma valoare stintifica, azi o parte dintre acestea sunt expuse intr-un muzeu in Megalo Chorio.

Azi Tilos numara 530 de locuitori, care locuiesc in doua localitati, in Megalo Chorio care este capitala insulei si in Livadia, portul insulei. Populatia creste simtitor in timpul lunilor de vara cand sosesc atat turisti cat si o parte din grecii care locuiesc in strainatate si care se intors in insula natala.

-MEGALO CHORIO-

Pe locul in care exista anticul oras Tilos, pe coastele dealului Aghios Stefanos, sub ruinele vechiului Castro se afla amplasat Megalo Chorio, o localitate cu stradute inghesuite care a fost locuita din timpuri stravechi. Pana la inceputul secolului 18, intreaga populatie locuia intre zidurile, vechiului castel construit de catre Cavalerii Ioaniti. Stilul architectonic a ramas neschimbat pana in zilele noastre. In centrul asezarii se afla impozanta biserica Taxiarchis, construita in 1827 intr-un stil simplist, aceasta biserica este cea mai impozanta cladire din Megalo Chori. Curtea bisericii este pavata cu pietricele asezate astfel incat sa redea valurile marii, trezind astfel interesul vizitatorilor. In interiorul bisericii se reparca bogat ornamentatul iconostas si anvonul realizate in secolul 19. In partea de nord a bisericii se poate vedea un zid din perioada helenistica care inconjura si proteja orasul, mare parte din cladiri cum ar fi, primaria, scoala si muzeul care gazduieste scheletele elefantilor, au fost construite cu pietre provenind din acest zid.

Pentru a viziona prima parte a documentarului click aici:

TILOS, BUCURIA DE A TRAI - partea II (traducere)

Nu se poate ca atunci cand te plimbi pe stradutele orasului sa nu fi ‘atins” de magia vremurilor trecute, ziduri de piatra, case albe cu gradini pline de flori creaza un mic paradis in care te imbata aroma florilor si simfonia culorilor. La toate acestea se adauga mirosul caramizilor incinse din cuptoarele traditionale in care inca se coace mancarea facuta dupa vechiul stil.

Urcand spre Castro, ajungem la biserica Fecioara Maria de unde se deschide o splendida priveliste, urcand apoi pana sus, lasam in urma noastra cateva mici capele si ajungem la portile de piatra ale castelului. Pe locul unde odinioara se inalta templul lui Apolo si Atena, a fost construita biserica Arhanghelul Mihail.

-Aghios Antonios-

Pornind spre vest ajungem in frumoasa plaja Aghios Antonios unde exista o mica asezare si un port pescaresc care era portul anticului Tilos, printre pietrele de pe plaja au fost gasite multe schelete umane acolo unde se presupune ca a fost un cimitir bizantin. In aceasta mica asezare exista cateva hoteluri si mici taverne in care se poate manca si admira apusul soarelui care creaza o atmosfera magica.

-Campia Eristos-

La sud de Megalo Chori, aciuita intre culmile aurii ale muntilor, se intinde o campie fertila care ajunge pana la mare pe tarmul golfului Eristos. Campia este presarata cu rezervoare de apa folosita la irigarea culturilor de legume si a livezilor de fructe. Micile ferme existente aici, aprovizioneaza insula cu legume si fructe proaspete.

Primavara, frumusetea locului nu are nevoie de cuvinte, margarete, maci, flori de lupinus si alte flori salbatice, inunda campia cu parfum si culoare, ogoarele cu verdeturi care intra in contrast cu muntii golasi si albastrul cerului arata ca o pictura de o frumusete cuceritoare. Campia ajunge pana la mare si formeaza o plaja de nisip lunga de 2 kilometri, in dreptul acesteia se gasesc o serie de hoteluri si case in care se pot inchiria camere, unde turistii se pot bucura de soare si de marea colorata in albastru intens.

-Livadia-

In estul insulei se afla Livadia, un atractiv port cuibarit intr-un frumos golf, plaja de doi kilometrii formata din pietricele ofera cu darnicie umbra sub tufele mari de tamarisk, incepe din dreptul localitatii si se intinde pana in extrema estica a golfului, acolo unde cocotat pe o stanca vegheaza de peste 600 de ani castelul Agrosikia ca un inger pazitor.

Arhitectura deosebita a cladirii ce gazduieste politia portuara, aminteste de prezenta italiana in insula intre anii 1912-1948. Plaja este dominate de silueta impozanta a bisericiiAghios Nikolaos, care-si inalta semet cele doua turnuri vopsite in alb. Urmand linia tarmului intalnim mici taverne si restaurante in care cu usurinta poti gasii un loc in care sa te relaxezi. Drumul care urmareste tarmul se opreste in dreptul unui vechi mic port Aghios Stefanos.

Livadia dateaza din anul 1807 insa putem spune ca adevarata istorie a acesteia incepe cu anul 1930, cand majoritatea locuitorilor s-au mutat venind din Mikro Chorio

-Mikro Chorio-

Din Livadia pleaca un drum principal spre Megalo Chorio, din acesta o bifurcatie duce spre satul abandonat Mikro Chorio. Acest sat a fost construit sub forma de amfiteatru si infintarea acestuia se datoreaza cavalerilor ioaniti in secolul 15. in centrul localitatii se afla noua biserica vopsita in alb Panaghia construita in 1861. Cele 220 de case abandonate, se afla inca in stare buna, au fost inlaturate doar acoperisurile si refolosite de catre locuitori care s-au mutat in Livadia. Acest sat este declarat monument istoric.

Pentru a viziona a II-a parte a documentarului click aici

TILOS, BUCURIA DE A TRAI - partea III

In cea de-a treia parte se prezinta in continuare satul abandonat Mikro Chorio, unde pe timpul verii sunt sarbatorite de catre localnici principalele sarbatori religioase…in special ziua Sfintei Maria.

Mare parte din acest episod este dedicat manastirii Aghios Panteleimonas (Sfantul Panteleimonas este patronul insulei) Aceasta manastire se afla in vestul insulei cocotata pe muntele Kryalos la 270 de metrii deasupra nivelului marii. La intrarea in manastire, curtea este pavata cu pietricele care formeaza un model deosebit, aici linistea este deplina, nu se aud decat trilurile pasarilor, susurul izvorului din curtea manastirii si tipatele paunilor care umbla liberi alaturi de cerbi si caprioare. Manastirea are un turn impresionant construit in perioada in care raidurile piratilor erau dese, langa acesta creste un chiparos gigant care parca se ia la intrecere in inaltime cu vechiul turn de piatra.

Initial manastirea a fost consacrata unui alt sfant, insa dupa victoria impotriva otomanilor care asediasera pentru prima data orasul Rhodos, victorie care a survenit chiar in ziua in care era celebrat acest sfant 27 iulie 1480, la intoarcerea tilienilor care participasera la acea batalie impreuna cu liderul lor Jonas din Creta, au reconstruit vechea biserica si au rebotezat-o. In prezent in zilele de 25,26 si27 iulie Manastirea devine loc de pelerinaj pentru locuitorii insulelor invecinate, pe toata aceasta perioada pelerinii sunt hraniti cu mancare traditionala oferita cu generozitate de catre locuitorii din Tilos si intreaga insula este in sarbatoare!

Pentru a viziona a III-a parte a documentarului click aici

In ultimele doua episoade sunt prezentate, obiceiurile si traditiile localnicilor, portul popular, dansuri traditionale, informatii despre flora si fauna locului (de remarcat numarul mare de specii de pasari). Ultimul episod prezinta infrastructura insulei, informatii privind cazarea si alte facilitati oferite turistilor, de remarcat ca la o populatie de 500 de locuitori exista un numar de 1200 de paturi in diferite forme de cazare, hotel, studio, bungalou sau camere de inchiriat la particulari.

Pentru a viziona ultimele doua episoade click aici

si aici

Nu-mi ramane decat sa traduc ultima fraza cu care se incheie acest documentar:

"O vizita in Tilos este o experienta unica intr-o insula in care dragostea de natura a locuitorilor se transforma in bucuria de a trai!"


[fb]
---
Trimis de webmaster in 17.05.12 13:10:37
Validat / Publicat: 17.05.12 14:12:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2572 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

michirec
[18.05.12 10:36:45]
»

Excelent material!

mariana.olaru
[18.05.12 11:07:36]
»

randurile urmatoare se adreseaza iubitorilor Greciei, celor ce doresc sa vada cat mai mult din frumusetile acestei tari, acest review are doar scop informativ si aceasta lectura este optionala.

Da, sunt o admiratoare a ținuturilor grecești și-ți mulțumesc pentru osteneala ta de a ne aduce mai aproape locuri despre care nu știm prea multe, sau chiar deloc. Am urmărit și documentarele recomandate, dar sinceră să fiu, dacă nu era subtitrarea în engleză, greu mi-ar fi fost să mă folosesc de traducerea ta. Asta nu înseamnă că pentru cei care nu cunosc boabă de engleză, tălmăcirea pe care ne-ai oferit-o n-are niciun rost. Vreau să spun că e destul de dificil a urmări în același timp filmul și a întoarce pagina ca să citești traducerea. Poate ar fi fost mai potrivit să împarți review-ul în cinci părți corespunzătoare documentarului și să atașezi chiar pe pagina review-ului videoclipul despre care vorbești. Asta e părerea mea și sper că nu te-am supărat.

În altă ordine de idei: am citit și-am tot citit, dar tot nu am realizat dacă ai fost sau nu tu însuți ACOLO! Dacă da, m-aș fi așteptat să spui măcar două vorbe despre propriile-ți impresii. Dacă nu, vrând-nevrând, mi-amintesc de prevederile Capitolului 1, secțiunea B2, în care se precizează că nu sunt acceptate pe site, citez: ” Impresii despre locuri in care nu ati fost personal. ”

Dar pentru că apreciez munca ta și efortul de a ne propune și alte destinații despre care nu s-a mai scris pe site, voi vota acest review, deși ar trebui să fie nepunctabil, în cazul în care nu ai fost tu însuți pe insula Tilos.

Și încă ceva: pe acest site, toate postările au caracter informativ și opțional!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterAUTOR REVIEW
[18.05.12 14:10:15]
»

acest cont "webmaster" este un cont generic, nu apartine unei persoane anume, ceva timp in urma Admin a fost de acord ca pe acest cont sa fie publicate toate articolele in care autorul nu a fost acolo, articolul poate sa fie trimis de catre oricine, identitatea acestuia poate sa ramana secreta daca asa doreste, insa trebuie sa ne indice sursa din care s-a documentat, acest fel de articol este verificat si apoi publicat, una din conditii este ca destinatia respectiva sa fie in premiera pe site. @mariana. olaru ai dreptate cu faptul ca ar trebuii sa nu fie alocate puncte, avand in vedere ca punctele nu se duc catre un utilizator anume nu am dat importanta acestui fapt, insa pe viitor asa va fi.

lygya7
[08.07.17 00:12:42]
»

@webmaster: foarte frmoas prezentarea, si destul de interesanta incat sa iti trezeasca dorinta nemasurata de a ajunge acolo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
lygya7, mariana.olaru, michirec

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038666963577271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1