ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2012
DE MCM
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.02.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 0 zile
single
1 printre straini ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Aspendos si Perge - istoria inca vie a Turciei

Ilustrație video-muzicală
- Uskudara Gider Iken-


TIPĂREȘTE

Va plac pietroaiele, in sensul frumos al cuvantului? Atunci o sa va placa, macar pozele daca nu si vorbele-mi mestesugite si indelung elaborate. Va anunt inca de la inceput, ca sa stiti, ca vor urma cateva vorbulite despre vremuri apuse, despre gladiatori si imparati. Da’ nu va spui cand, ca sa va surprind. Pe unii dintre voi, chiar placut, sper.

Asa cum va spuneam in rw despre Starlight Convention bla bla bla (ai dreaqu turcaletii astia ce denumiri lungi au pus la hoteluri, te plictisesti pana le pronunti :)), am fost si intr-o excursie de jumatate de zi la Aspendos, Perge (care se citeste Perghe, cu ghe mai inmuiat), cu pauza de halit la... stati sa ma uit pe poza... Anadolu Park Restaurant Et&Balik. Ce va spusei, nume luuungi.

Excursia am luat-o de la agentia cu care am ajuns in Antalya, o agentie turceasca, si a costat 55 euro. Am plecat dimineata la ora 10 si ne-am intors la hotel la ora 16.

Ghidul turc, un bun vorbitor de lb engleza, in cea aproape o ora de mers pana la Aspendos, ne-a dat cateva informatii despre tara, oameni, sistemul de sanatate. Va spun doar cateva:

-Populatia de cca 68 mil din care aproape jumatate se afla in cateva mari orase: Ankara, Istanbul, Izmir, Bursa si inca vreo doua pe care nu mi le amintesc

-Turcia este pe locul 2, dupa China, la concursul „dezvoltare economica in timp de criza”

-Dpdv al infrastructurii cel mai bun argument este urmatorul: din 2001, de cand este actualul prim ministru, s-au construit... tineti-va bine... 20 000 km de sosele. Parol, mon cher. Soc total cand am auzit. In comparatie cu ei, noi jucam la 0. Banii vin dintr-un sistem foarte bun, dupa mine, de taxe si impozite pe bauturi, tutun, masini. Un litru de combustibil costa aproape 2 euro, iar masinile costa dublu fata de Europa, cele de capacitate mai mare (peste 1300). Cele mai mici sunt doar cu 20% mai scumpe.

-Au un mare respect pentru Ataturk, primul presedinte. Va recomand sa cititi despre el. A fost un om extraordinar, sub conducerea lui Turcia a avansat pe strada modernismului foarte mult.

Si iata, pe negandite, am ajuns la Aspendos situat la cca 30 km de hotel.

Aspendos

Istoric:

Acum urmeaza partea aia cu scurt istoric despre care va spuneam la inceput. Daca nu va place istoria, cititi cu ochii inchisi :))

Orasul a fost fondat de catre greci. A fost ocupat de catre Alexandru cel Mare, in momentul in care au refuzat sa plateasca dari catre acesta, dupa care a fost cedat romanilor. Daca grecii au pus accent pe artele frumoase, muzica, pictura, teatru, romanii au schimbat putin mersul lucrurilor cu artele mai crude, adica luptele cu gladiatori. Aceasta este varianta scurta, scurta. Nu avea rost sa va aglomerez „citeala” cu ani si amanunte, pe care oricum nici eu nu le-am tinut minte.

Aspendos este renumit pentru 3 lucruri: apeductul roman, care la inaltimea sa de sute de metri, transporta (pe vremea romanilor), apa de la kilometri distanta, teatrul roman care este al treilea ca marime din Europa si cel mai mare din Asia Mica, si cel mai mare centru de fabricare a bijuteriilor din Turcia. Pe primele doua le-am vazut, fabrica de bijuuri, ba.

Pentru vizitarea teatrului roman, intrarea se face cu bilete sub forma de cartele, ca la metrou. Nu stiu cat au costat (biletele, pt carcotasi) pt ca intrarea a fost inclusa in pretul excursiei.

Teatrul roman este unul dintre cele mai bine conservate teatre antice din lume si aici se desfasoara inca spectacole. Constructia sa a fost ordonata de catre imparatul Marcus Aurelius si locul ales a fost coasta unei coline. Este renumit pentru acustica deosebita. Aceasta s-a obtinut prin saparea in forma concava a bancilor de piatra ale amfiteatrului, la nivelul picioarelor. Locul unde este asa zisa scena, pe vremea romanilor, era mai adanc cu 3 metri, a fost inaltat intre timp, mai aproape de vremurile noastre. A fost folosit pe rand ca teatru, fortareata, caravansaray, palat. Datorita acestor multiple utilizari, structura sa a suferit modificari aduse de catre arhitectii/constructorii vremurilor respective.

Impresii:

Am ajuns acolo pe la ora 11, erau deja 200 de grade, nici un nor si foarte multi elevi. Ghidul ne-a explicat ca statul turc are un program gratuit, pentru elevi si studenti, de vizitare/invatare despre istoria tarii. Tot respectul pt asta.

Am intrat, ghidul ne-a dat cateva informatii, pe care in cea mai mare parte vi le-am spus, iar apoi ne-a lasat 30 min sa vizitam de capul nostru. Binenteles ca am urcat pana sus la arcade, destul de greu pt ca treptele era inegale, tocite lucios si alunecos. De sus privelistea a fost minunata, mi-am inchipuit cum s-ar auzi un spectacol de opera acolo sau o lupta intre gladiatori si leii tinuti in cusca nemancati de saptamani (asa ne-a spus ghidul, cruzime la maxim). Blocurile de piatra, granit, calcar din care a fost construit, aveau culori si structuri diferite. A rezultat un tot mozaicat, pe care o sa-l vedeti in fotografii. Jumatatea de ora a trecut foarte repede, eu era inca cocotata la nivelul galeriilor, de unde am coborat in pasul strengarului.

De acolo am plecat catre:

Perge

Istoric:

A fost unul dintre cel mai mare, frumos si bogat oras a timpurilor antice. A fost intemeiat pe vremea grecilor. Are o istorie tumultuoasa (nu va spun prea multe ca sa nu va plictisesc, oricum cine este interesat cauta pe net, ca si mine), mai multe civilizatii s-au perindat pe acolo. Alexandru cel Mare, in razboiul sau de cucerire a lumii, a luat cele mai multe dintre bogatiile acestui oras. In timpul lui Constantin cel Mare, orasul a devenit un important centru crestin. Legendele spun ca pe acolo s-au perindat multi dintre apostolii lui Isus, cel mai cunoscut fiind Sf Paul. Ruinele se intind pe o lungime de 15 km. Se pot vedea cele doua turnuri circulare care strajuiau poarta de intrare, stadionul, teatrul, strada principala cu multe colonade pe unde treceau carele romane. Aveau chiar si un sistem de aer conditionat, reprezentat de un sant acoperit, in care era apa, se facea un curent de aer, care creea racoare. Interesant nu?

Impresii

Am ajuns pe la ora 12,30 si am stat cca o ora. Va dati seama cum este sa stai in camp deschis, la 32 de grade, fara o adiere, cu soarele deasupra capului? Deosebit, toti creierii sfaraie, apa se incapataneaza sa iasa toata din corp prin piele, direct proportional cu cea ingurgitata de subsemnata. Dar nu m-am lasat doborata de caldura si m-am bagat prin toate colturile, agorele (piete), si locasurile posibile. Este un spatiu extrem de intins, cu vestigii ale vremurilor apuse la tot pasul. Mi-ar fi placut (apropo de discutia initiata de @vlado2: reconstructie sau prezervarea ruinelor) sa vad o replica a orasului reconstruit, sub forma de poza, macheta, ca sa-mi pot da seama de maretia intregului. Intrarea este cu plata, binenteles, si aici am vazut multi elevi, foarte atenti la explicatiile profesorilor. Bravo lor. Am vazut fostele bai, unde nu aveau voie decat barbatii. Ca sa nu se plictiseasca jucau tot felul de jocuri (de parca puteau juca si cantece, dah). O sa vedeti in poze, ca pe marginea de marmura a bazinelor erau niste adancituri, care se presupune ca foloseau la aruncatul unor bilute de piatra intr-un anume fel. Acesta era un model de joc. Pentru iubitorii de „pietroaie” acest loc isi arata frumusetea la fiecare pas. Blocurile, coloanele de granit, marmura sunt decorate cu frumoase dantelarii sculptate. Vedeti pozele. Binenteles ca si aici am fost ultima care a plecat catre locul de intalnire cu ghidul. Ceilalti turisti se uitau la mine ca la o ciudatenie a naturii. Jumatatea de ora data de catre ghid pentru vizitare pe cont propriu, o petrecusera la o terasa de la intrare, band cafele si beri. Eu m-am gandit ca berea nu-mi place, iar cafea pot sa beau si acasa, asa ca m-am sacrificat spre binele ochilor si creierului propriu si am vizitat tot ce am putut. Am fost singura din 20 de persoane.

De acolo am plecat la Anadolu Park. O sa va spun cateva vorbe insotite de fotografii in urmatorul rw.

Ol za best sau mai pe turceste tesekkur ederim ca ati citit. Ce inseamna? Hai sa va vaz :)


[fb]
---
Trimis de MCM in 08.05.12 23:38:01
Validat / Publicat: 09.05.12 06:42:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4879 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MCM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fosta intrare in amfiteatru. Acum se intra pe o usa aflata in partea dreapta. Unde are loc si magazinul de suveniruri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

MCM [09.05.12 00:34:20] »

Imi canta un glas in minte cum ca n-am urcat unde trebuia rw. Asa este?

Rog dragul nostru wm sa gaseasca o melodie potrivita. Eu am muncit destul cu scrisul )

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [09.05.12 08:12:11] »

@MCM: ai pus o intrebare la final? Da... multumesc frumos pt aceste minunate ganduri asternute.

Ai dovedit din plin ca Turcia de fapt, nu inseamna doar mancare, bautura si multe stele pt locatiile alese... inseamna si altceva daca stii sa cauti sau sa gasesti.

Tesekkur ederim!

Maria55

webmaster13 [09.05.12 10:31:35] »

Mi-a facut placere sa caut o melodie pentru acest review, totusi... melodia postata se poate sterge/schimba!

MCM [09.05.12 16:54:34] »

@webmaster13: Tesekkur ederim. Stiam ca n-o sa ma dezamagesti

@maria55: ai exprimat exact si gandurile mele, tesekkur ederim ca te-ai prins in joculetul meu

Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [09.05.12 18:22:47] »

Rica ederim, çok güzel.

MCM [09.05.12 19:07:57] »

@Andox: foarte frumos, bine am venit?

Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [09.05.12 20:18:11] »

De fapt este mai mult un cu placere, foarte frumos

Rica ederim este unul dintre raspunsurile la teşekkür ederim. Cel politicos, ca inca nu ne cunostem bine, pentru ca altfel iti spuneam bir şey değil un fel de: pentru nimic, nu-i bai...

Sper ca ai inteles, ca m-am dat tare destept

MCM [09.05.12 20:57:41] »

@Andox: indiferent ca ne cunoastem sau nu, un compliment este un compliment, asa ca... sanchiu

mecut [09.05.12 23:34:29] »

@MCM

M-am bucurat azi dimineata cand am citit rw. tau, pentru ca fix acum o saptama, miercurea trecuta, la ora 9.30 am pasit pentru prima oara in interiorul teatrului din Aspentos. Si mi-a placut la nebunie sa urc pana sus, la arcade si sa ma plimb pe sub ele de la in capat la celalalt!

Turcia are foarte multe "pietroaie" de aratat celor interesati! Pergamon, Efes, Troia, Milet, Side, Hierapolis etc. Din pacate noi nu am ajuns la Perge, dar cu siguranta nu-l vom rata "data viitoare"!

Iti multumesc pentru acest rw. si pana la urmatorul, iti spun:

Gule gule!

TraianS [10.05.12 09:26:17] »

Foarte interesant reviewul. Felicitari.

Am fost si eu aici cu multi ani in urma si mi-a ramas in minte acustica extraordinara a acestui loc. Imi amintesc ca eu urcasem pana la ultimul nivel si cineva din grupul nostru ramasese jos (sa faca testul cu moneda) si vorbeam cu el de parca ar fi fost la un metru de mine. Mi-am dat seama de distanta care ne desparte cand am observat ca-i cat o furnica Mi-as dori sa vad un concert, sau mai bine, o piesa de teatru aici

Daca-mi aduc bine aminte, am urcat in spatele teatrului si am vizitat si ruinele orasului. Sunt ramasitile unei basilici, ulite, sisteme de canalizare etc. Destul de interesant. Sper sa nu incurc locatiile

Au refacut teatrul, dar daca ar mai face excavari cred ca ar descoperi mult mai multe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCM [10.05.12 10:06:58] »

@mecut:

Daca ne fortam putin, mergeam in acelasi timp . Eu am fost pe 27 apr.

Asa este, am vazut Efes, Troia multi ani in urma, si tin minte si acum cat de tare m-au impresionat constructiile antice. Si ce arhitecti ingeniosi au avut.

MCM [10.05.12 10:18:42] »

@TraianS:

Multumesc pt felicitari.

Asa este, acustica este grozava. Ghidul ne spunea, ca intr-o anumita perioada a anului se tine un fel de festival de opera acolo. Iti dai seama ce minunat!

Nu ai incurcat locatiile, asa este.

Am trecut si noi pe langa basilica si stadionul roman cu autocarul, in drum spre amfiteatru. Acestea sunt in orasul antic, nu chiar in spatele amfiteatrului, pt ca in spate este colina la baza careia a fost construit, dar aproape de el. Tot aici (langa basilica) mai era si agora si nimpheum. Aproape de oras, ai vazut sunt sigura si apeductele romane.

gule gule, vorba amicului @mecut

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violeta [10.05.12 18:08:29] »

Am citit cu placere, am aflat ce nu stiam. Aspendos pentru mine mai inseamna o seara minunata, cu o puzderie de stele pe cer, cu o luna mare, mare... si totul in acorduri muzicale si balet. Am stat pe dale de piatra care pe toata durata concertului emanau caldura luata de peste zi. Aici, pentru prima data in Turcia am avut o seara feerica!

Concertele au loc in luna septembrie si va rog sa nu le ratati!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robert_13 [14.05.12 01:02:24] »

@MCM:

... pai sa muncesti cu spor in continuare! (la scris ma refeream...) Ai talent si umor

MCM [14.05.12 16:33:46] »

@robert_13:

Multumesc, imi iese natural Umoru'

Fir intins

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, maria55, MCM, mecut, robert_13, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Aspendos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049627065658569 sec
    ecranul dvs: 1 x 1