ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2012
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 2 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Traditii, povesti si caldura unui spatiu de-o ospitalitate rara - Hanul Razesilor

Ilustrație video-muzicală
Elena Padure - Haideti oameni buni si-om be!


TIPĂREȘTE

Iată cum clipele noastre hoinare deschid poarta Moldovei. Suntem pe teritoriul judetului Neamt, mai exact pe raza comunei Tupilati (pe drumul E 85, Roman-Suceava), locul in care drumurile traditiei se imbratiseaza, oferindu-ne perspective viitoare spre descoperirea lengendelor manastirilor bucovinene. Aici, povestile-si dau mana cu realitatea, valoarea culturala a acestor locuri vorbind de la sine.

Sa nu mai lungim povestea, si sa descriem sederea noastra in Complexul Turistic Hanul Razesilor. Ca si amplasare, acesta pare cel mai bun prieten al Hanului Ancutei, fiind situat in imediata vecinatate a acestuia. Ce ii desparte, sunt cateva casute de obicete traditionale, purtand in simplitatea suvenirurilor de lemn, mici randuri din traditiile nemtene. Asadar, Razesul se intelege cu Ancuta…amandoua hanurile fiind locuri legendare de popas si ospat pentru pribegii sositi pe aceste meleaguri.

Arhitectura este de vechi han, unde motivele de lemn exterioare domina campul nostru vizual. Intregul complex, aveam sa descoperim ca are in componenta sa, atat spatiu de cazare clasificat la 3 stele (un numar de 54 locuri conform spuselor proprietarului), o crama rustica foarte frumos decorata, in stil vechi, nemtean cu un ademenitor iz de vin nobil, restaurant si bar asigurand o capacitate de aproximativ 120 locuri, si o terasa exterioara (la drumul principal – cam nepotrivit) cu un numar de circa 50 locuri.

Ceea ce ne-a atras cel mai mult, inca de cum am intrat in han, era amenajarea interioara, unde traditia a fost foarte bine conservata, iar dupa cum si patronul ne-a specificat, unele decoratiuni si obiecte traditionale dateaza de peste sute de ani. Cum intram in han, am observant restaurantul si barul, locuri linistite unde am servit masa. Servirea a fost ireprosabila, tochitura moldoveneasca excelenta, atat ca si gust cat si ca aspect, iar pretul deloc piperat. Insa ceea ce ne-a fascinat au fost clatitele cu dulceata (iubita mea afirmand ca au fost cele mai bune clatite mancate pana acum) si tuica de prune (bineinteles, aici m-am pronuntat eu.) Se simtea atat de bine aroma de sambure de pruna, parca, parca prin gust si prin aroma, tuica vrand sa-mi spuna secretul irezistibilitatii sale).

Vine momentul sa urcam scarile interioare spre culoarul, de la nivelul 1, unde vom fi cazati. Si la etaj, aceleasi decoratiuni traditionale aveau sa ne faca drumul destul de intunecat…mai placut. Usa camerei…de lemn, aceea usa veche dar sigura, lemn masiv…dincolo de care aveam sa descoperim restul camerei. Se simtea un usor miros de umeazeala, tipic spatiilor unde mobilierul este de lemn, insa miros care pe noi nu ne deranja. Camera era destul de spatioasa, prevazuta cu televizor, pat matrimonial, baie. Vederea camerei noastre era spre Hanu Ancutei. La baie, era curat, aerisit, apa calda atat la chiuveta cat si la dus, curgand fara intrerupere. La intrarea in camera ni s-a parut un pic racoare, dar cu trecerea timpului, cand am revenit seara in camera temperatura era excelenta, pastrandu-se la fel si pe toata durata noptii…pana cand zorii aveau sa ne clateasca prin culorile lor.

Aproximativ la 10 km, se afla si un loc... pentru care abia imi gasesc cuvinte de-al descrie. Localnicii il numesc “La Crang”. Exact cum o zice si denumirea, amenajarea se afla in mijlocului unui crang, pe-un mal de apa limpede. Aici, proprietarii Complexului Hanului Razesilor au amenajat un spatiu rustic inconjurat de arinii si salcii ce-si plang anii si anotimpurile. Capacitatea acestui amplasament este de 50 de locuri, la mese rustice, de lemn masiv. Farmeca foarte mult prezenta sobei si cuptorului taranesc alaturi de protapul starnitor de pofte. Aici cei prezenti pot admira cum se face traditionalul bors de gaina, paine moldoveneasca si atat de cunoscutele poale-n brau. Insa pe noi, cel mai mult ne-a ademenit berbecutul facut la protap.

Seara, lautarii isi fac aparitia cernand prin armonia viorilor lor, nostalgii si amintiri. In tot acest timp, canile de ceramica stau pline de vin rosu si aprig, berbecutul se frige usor, usor pe protap, iar voia buna, aminteste de vechile seri nemtene cand traditiile erau traditii iar Stefan era numai unul.


[fb]
---
Trimis de private_rayen in 13.04.12 19:03:20
Validat / Publicat: 14.04.12 06:09:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMAN.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2286 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Interesantul breloc al camerei nr.1 din Hanul Razesilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest review

1 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[13.04.12 22:35:37]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04990816116333 sec
    ecranul dvs: 1 x 1