ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2012
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Salina Turda - Raiul din adancuri

Ilustrație video-muzicală
Kraftwerk - Aerodynamik


TIPĂREȘTE

Iata-ne ajunsi in Ardeal, mai exact in frumosul oras Turda, aflat pe teritoriul Judetului Cluj. Turda, este pracic un loc renascut din adancuri. Si nu zic acest lucru doar de dragul poeziei, ci doar ca rezultat al vizitarii Salinei Turda.

Comunitatea orasului Turda era nerbdatoare inca din anul 2010, pentru ca, reincepand de-atunci bijuteria lor de pret avea sa reintre in circuitul turistic. La sfarsitul anului 2009, s-a finalizat cu brio ampla lucrare de restructurare si refatetare si mai ales modernizare a intregii saline. Intreg proiectul sau intreaga lucrare a fost posibila g raţie programului PHARE 2005 CES infrastructură mare regională/locală. Asadar bijuteria din Turda a fost slefuita si isi asteapta vizitatorii.

Programul de vizitare in perioada: 1 mai - 31 octombrie: 9.00 -15.00 (ultima intrare) si in perioada 1 noiembrie - 30 aprilie: 9.00 -13.30 (ultima intrare). Zilele aferente vizitarii sunt de luni si pana duminica.

Asadar, iata-ne si pe noi ajunsi la intrarea in fantezista salina din Turda. Ne-am decis cam greu sa ajungem la intrare din cauza nenumaratelor casute de lemn pe care le regasim de-alungul drumului. De-aici, cei interesati pot cumpara diverse suveniruri s sare in diferite forme si ambalaje.

La intrare, lume multa si nici nu era weekend, semn ca Salina Turda este un obiectiv turistic demn de respectat si mai ales de vizitat. Am asteptat la coada aproximativ 20 minute, dar o asteptare care avea sa merite din plin. Lumea ce ne se deschidea dincolo de intrarea in salina era una farmecatoare. Venise momentul cand gandeam ca farmecul se naste si porneste din adancuri. Iar de-aceasta data farmecul este atat de sarat si pas cu pas, in coboare, doream sa-l savurez din ce in ce mai mult. Si-asa cum spuneam, pasii mei coborau pe scarile care necesita ceva atentie deoarece se poate aluneca usor. Mai ales daca tot cascam fermecati ochii la peretii plini de sare. Aceasta sare…nu era un simplu perete neted si-atat. Existau formatiuni, asemeni ghirlandelor care parca imbodobeau acest labirint salin.

Pas cu pas, admirand sarea ce ne inconjura ajungem si in salile cu utilaje. De exemplu, in Sala Putului de extractie, situata in cadrul Minei Rudolf (una din minele care impart Salina Turda), descoperim modalitatea prin care sarea exploatata era transportata pe directie verticala pana in dreptul galeriei de transport. Grandoarea acestor utilaje impresioneaza. Mai departe, ghidul din salina, ne spune cateva cuvinte despre un troliu imens, cu ax vertical, care in termeni tehnologici poarta numele de crivac. Si acesta deservea transportului pe verticala a sarii exploatate aici. Ca tot veni vorba de Mina Rudolf, cea mai spectaculoasa parte a Salinei Turda, dupa ce trecem prin Culoarul cu Scara Bogatilor, este timpul sa ne indreptam pasii spre atat de promovata Mina Rudolf. Pentru a ajunge la baza ei, vom fi nevoiti sa coboram un numar de 13 etaje, existand pe-alocuri zone de odihna, unde putem observa, scrijelit in peretii de sare anul aferent fiecarei exploatari a zonei respective. Aceste scari pot fi evitate daca se va folosi liftul panoramic, care ofera o imagine senzationala spre intregul adanc de sare. Mina Rudolf, are o adancime aproximata la 42 de m, si o latime de aproximativ 50 de m. Lungimea se situeaza undeva in jurul valorii de 80 m. Acesta a reprezentat locul final de unde s-a exploatat, de-a lungul vremurilor sare, in Salina Turda.

Tot aici gasim si o zona care imbie la joaca si mai ales la relaxare. Pentru acestea, s-au montat aici piste de bowling (20 min – 10 ron/pers – inchiriere pista), pista de minigolf (30 min – 10 ron/pers) …sau lasand sporturile deoparte, poti alege Roata Mare, admirand astfel imprejururile si inaltimile de sare. Ca sa te dai in Roata Mare, dureaza aproximativ 8 minute, iar pretul este de 5 Ron / persoana.

Dincolo de Mina Rudolf, gasim cealalta Mina, Mina Terezia. Aici, gasim lacul subteran care-si poarta o noua infatisare. Odata ajunsi aici ne putem plimba cu barca pe lacul subteran, tocmai la 112 m adancime. Preturile unei plimbari sunt de 10 ron de persoana, intr-o barca incapand maxim 3 persoane. Durata unei asemenea relaxari pe lac este de 20 minute.

Asadar, pentru curele atat de necesare sanatatii, aici, la Salina Turda, vizitatorul poate opta pentru diferitele modalitati de relaxare.

Acesta este un proiect care a dat rezultate iar oficialitatile ar trebui felicitate si sa speram noi…la cat mai multe astfel de exemple.

Tariful pe care l am platit pentru vizitarea Salinei Turda a fost de 15 Ron – biletul intreg. Copiii si studentii platesc un bilet in valoare de 8 Ron.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de private_rayen in 01.04.12 17:43:37
Validat / Publicat: 01.04.12 18:43:46
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2979 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Accesul spre Salina Turda, intr-o zi cu soare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[01.04.12 20:46:08]
»

Medodia postata se poate sterge/schimba!

kmy
[01.04.12 23:06:57]
»

Foarte frumoase fotografiile pe care le-ai atașat.

Eu acum m-am intors de la Turda și am vizitat și salina. Prețurile sunt neschimbate, la fel erau și ieri.

Este cea mai frumoasă salină pentru că s-a investit mult în ea. Am fost și la salina de la TG. Ocna și la Slănic Prahova, dar la Turda este mult mai frumos...

Mi-a plăcut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amero
[08.04.12 22:44:38]
»

aprecieri deosebite pentru acest rew si pozele aferente

george_bton*
[05.05.12 13:56:41]
»

Felicitari pentru review, foarte detaliat.

Salina m-a impresionat si pe mine. Am ajuns aici neplanificat, la sfarsitul lunii februarie a. c., pe zapezile acelea de neuitat. Interiorul este superb si imi da speranta ca totusi se pot face si la noi lucruri deosebite. Apreciez ca este un loc ce trebuie vizitat daca suntem in apropiere. Am trecut chiar vineri (04 mai) prin Turda si parca imi venea sa virez stanga catre salina... Imi permit sa adaug si eu cateva fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster15
[26.06.12 18:12:39]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Salina Turda" (deja existenta pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, george_bton*, kmy, private_rayen
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Turda:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07174015045166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1