ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.05.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului

TIPĂREȘTE

Evantaie brodate manual, a căror lucrătură părea făcută cu cel mai fin croşet; rochia unei mirese dintr-un secol demult apus, care şi-a purtat cu mândrie, speranţă şi poate puţină teamă rochia care oficial o făcea să intre în rândul femeilor; un joben purtat de un adevărat gentleman; fotografii dintr-un Braşov care azi nu mai există; documente mai vechi de 200 de ani; unităţi de măsură şi obiecte folosite de negustorii din secolul al XIX-lea şi secolul XX.

Am admirat parcă cu răsuflarea tăiată toate aceste minunăţii strânse de oameni cu iniţiativă, care în septembrie 2009 au deschis pentru publicul de pretutindeni, doritor să cunoască şi o altfel de istorie a Braşovului, un muzeu de civilizaţie urbană. Am spus că aveam răsuflarea întretăiată, dar să nu credeţi că din cauza vreunei oboseli inexplicabile ci fiindcă muzeul este atât de bine organizat şi atât de frumos decorat încât aproape că am avut impresia că fusesem teleportată într-un alt secol.

Dacă paşii ne-au fost purtaţi iniţial într-o cameră care nu avea mai mult de 10 articole expuse, în următoarele numărul exponatelor a crescut din ce în ce mai mult.

În ce-a de-a doua sală cu exponate am putut admira în vitrină un borten superb brodat, foarte vechi [ (sper că am reţinut bine denumirea), este vorba de baticuţul acela micuţ ca o căciuliţă, purtat de fete, pe care îl găsim la costumul popular săsesc]. Tot acolo existau şi alte obiecte de înfrumuseţare utilizate în secolele trecute de femeile din zona Braşovului.

A urmat o sală în care erau expuse articole folosite de negustorii din zonă, care vindeau grâne, animale sau făceau troc în schimbul mărfii lor.

O altă sală găzduia documente vechi (unele şi de 250 de ani), acte de la Primărie, contracte de donaţie, lucruri foarte interesante, care ne arată nu doar felul scrierii din trecut ci şi formularea care se utiliza. Am descoperit cu uimire de exemplu, o somaţie de evacuare a cuiva care nu achitase chiria, document a cărui formulare nu era cu mult schimbată faţă de cea care se utilizează în zilele noastre. Foarte interesant!!

Am ajuns şi în sălile care mie mi-au plăcut cel mai mult, care găzduiau costumul unei bone din secolul al XIX-lea, sobru, dar extrem de elegant! Tot acolo am văzut şi rochia de mireasă, cu broderii aurite la mâneci, lucrate manual (de fapt, banuiesc că întreaga rochie era cusută manual - o adevărată operă de artă), cu un brâu lat din metal. Ce am aflat a fost faptul că în trecut culoarea rochiei de mireasă nu era albul, rochiile de cununie erau colorate, folosindu-se însă materiale de lux - brocart, matase, etc.

În această sală erau expuse şi fotografii cu ţinute din acea epocă. Mi-ar fi plăcut să trăiesc în acea perioadă, măcar pentru articolele de îmbrăcăminte care eixstau.

Într-o altă sală am găsit realizat un magazin care se apropia puţin de timpurile noastre, mai bine zis vechi "doar" de vreo 80 de ani, cu materiale expuse în vitrina care făcea reclamă la "articole moderne, la preţ mic". Citatul ete aproximativ, dar ideea aceasta era.

La mansardă era o expoziţie cu aparate de fotografiat şi cu aparatură muzicală. Am găsit aici tot felul de invenţii, de la flaşnetă, la telefon şi de la primele camere de filmat până la aparate foto din ultimul deceniu al secolului al XX-lea. De asemenea, am constatat că muzeul este foarte bine pregătit din punct de vedere tehnologic, tot la mansardă găsindu-se o masă mare cu touch screen, unde se puteau viziona filmuleţe cu viaţa din Braşovul începutului de secol XX.

Am şi un aspect negativ de menţionat: Însă nu ţine de partea arhitecturală sau tehnică a muzeului, ci de personalul din muzeu. Dacă la Casa Mureşenilor am avut parte de o atenţie deosebită, la Muzeul civilizaţiei urbane am fost puşi la punct în cele mai urâte feluri, doamnele de acolo nu au ştiut să ne răspundă la niciuna din întrebările pe care le-am pus (vă daţi seama că nu le cerusem să-mi spună tabelul lui Mendeleev în ordine inversă!) şi în afară de doamna de la mansardă care a fost foarte drăguţă, cea care se ocupă cu supravegherea aparetelor de fotografiat, toate celelalte doamne s-au comportat ca şi când eram acolo la furat şi nu într-un muzeu pe care îl vizitam ca să ne culturalizăm. Foarte urât! Şi mare păcat!

Dacă ajungeţi din nou în zonă şi doriţi să vizitaţi Muzeul civilizaţiei urbane a Braşovului, eu vă recomand să o faceţi fiindcă aveţi o grămadă de lucruri de văzut.

Tariful de intrare este de 7 lei pentru adulţi, 3 lei pentru pensionari şi 1,5 lei pentru copii. Programul este de marţi până duminică între 10 şi 18, în zilele de luni fiind închis.


[fb]
---
Trimis de spezam in 14.03.12 22:35:24
Validat / Publicat: 14.03.12 23:38:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2013 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (spezam); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

krondia* [15.03.12 12:36:00] »

Eu am vizitat muzeul imediat după ce a fost demarat proiectul pilot, la sfârşitul anului 2010, am înţeles că ar fi singurul muzeu de acest tip de la noi din ţară atât prin tematică cât şi prin faptul că fiecare nivel al clădirii ilustrează elemente de civilizaţie specifice unei etape istorice distincte.

Nu erau atunci prea multe exponate dar personalul a fost foarte amabil, ţin minte că era un tânăr care m-a însoţit prin toate încăperile care erau atunci deschise, oferindu-mi explicaţii detaliate despre clădirea în sine - monument istoric - a cărei restaurare a durat 20 de ani, aici funcţionând în secolul al XV-lea o farmacie, despre vechii negustorii braşoveni şi activitatea comercială din perioadele respective.

Îmi pare rău că acum aţi avut parte de un asemenea "tratament", sper că a fost doar o scăpare a celor de acolo, voi mai trece şi eu negreşit să văd şi celelalte exponate şi, poate, până atunci, cineva va ţine cont şi de aceste rânduri.

cristina65 [15.03.12 12:51:51] »

Un review f f frumos, ma faci sa regret mult ca nu am fost si eu cu voi! Un mare vot din toata inima! Fotografii nu ai facut?

ileanaxperta* [15.03.12 16:46:54] »

Chiar ca sunteti frumosi... dar nu doar amandoi, ci aman-trei!

Ma bucur enorm ca v-am cunoscut si ca am petrecut momente minunate la aceasta intalnire!

Ati ales sa fiti si aici adevarati turisti. Eu doar am preferat sa stau la aer ceva mai curat... chiar daca tot de oras... Da, dar de munte! Va pup cu drag si numai bine!

PS sunteti si voi "capitalisti". Deci, cand ne vom hotari de o "strigare" in Bucuresti, sper cu drag sa ziceti "prezent! "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
spezam [15.03.12 19:19:20] »

@krondia. Da, si eu sper sa se mai "lucreze" putin si la aspectul primiri ituristilor de catre personalul muzeului. Ar fi pacat la cat este de frumos sa nu se rezolve si aceasta mica problema.

@cristina65. Nu am facut poze si imi pare sincer rau!!

@ileanaexperta. Poti fi sigura ca daca nu avem ceva stabilit in mod sigur spunem "prezent". Ne-ati vazut deja cum suntem!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX [21.01.22 07:03:11] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Civilizației Urbane» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Muzee din Brasov și zonele apropiate]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina65, ileanaxperta*, spezam
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Civilizației Urbane a Brașovului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044068098068237 sec
    ecranul dvs: 1 x 1