ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2009
DURATA: 4 zile
single
11 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Acasa la tribul Zulu

TIPĂREȘTE URM de aici

Continuarea reviewului: Acolo unde doua oceane se intalnesc

- -

Astazi, 5 ianuarie, paraseam pentru totdeauna aceste tinuturi, indreptandu-ne spre zona salbaticiunii unde animalele stapanesc si traiesc dupa legile lor.

Cu o cursa interna, am decolat de pe aeroportul Cape Town cu destinatia Mpumalanga, aterizand pe aeroportul international Kruger Mpumalanga, aici eram asteptati de un ghid local care cunostea foarte bine tinutul si triburile care au trait si inca mai locuiesc in unele sate, pastrandu-si obiceiurile si traditia. Unul din aceste sate, era Shangana, asezat intr-o padure seculara, unde traiesc locuitorii tribului Zulu.

Am fost intampinati si condusi in sala de mese de o membra a tribului, vorbitoare de engleza. Aici am fost serviti cu cea mai buna mancare din viata mea, nicaieri altundeva n-am mai mancat atat de natural si gustos. Eram zece insi si doi copii dar a fost necesar sa umple vasele de lut de cate doua ori. Farfuriile, lingurile si polonicul, erau facute din lemn sau lut-ars.

La inceputul mesei a venit gazda noastra, Ogla, cu un vas umplut cu apa usor calduta si un prosop, ne-a turnat la toti cate un polonic de apa pentru a ne spala pe maini, dupa care ne-am asezat fiecare pe taburete facute din lemn sau scaune din piatra, acoperite cu blanuri de animale, toate asezate in jurul unei mese rotunde.

O supa grosa cu multa carne de bibilica si condimente naturale si usor picante iar carnea, dupa ce terminai supa, o puneai pe farfurie impreuna cu garniturile aflate In alte sase vase de lut ars (morcovi, varza inabusita in abur, gris si orez brun, salata de rosii cu ceapa si cartofi dulci facuti in abur). Toate legumele aveau un gust total aparte fata de cel pe care-l simteam la legumele facute acasa, toate erau mai dulci si mai parfumate. Dupa aceste uimitoare feluri de mancare urma desertul, atat de potrivit pentru fierbanteala care ne inconjura. Banane si mango, bucati insarate pe betisoare si scoase atunci din frigider. Afara, termometrul arata 40 de grade C, dar aerul umed care sa pastra sub bogata vegetatie a arborilor batrani, facea sa te simti ca intr-o sauna.

Acum era timpul sa cunoastem locatarii tribului, asa ca, gazda, luand-o inainte grupului, mergea sa ne anunte la vraciul tribului si respectiv seful sau capetenia tribului. Dupa cateva plecaciuni si discutii intre gazda noastra si personalitatile tribului, am reusit sa intram si sa punem cateva intrebari. Vraciul, asezat turceste in fata colibei lui, ne-a aratat toate plantele si pietrele tamaduitoare, explicandu-ne la ce folosesc aceste ingrediente, ca de exemplu, cartoful alb si dulce serveste la cresterea imunitatii organismului. Tot de la el am aflat cum se alege un vraci si ce fel de pregatire ar avea el nevoie ca sa ajunga tratamentist. Asa am descoperit o scoala primara in sat in care se putea studia profesia de tamaduitor. In caz ca un elev, dupa terminarea scolii primare, dorea sa ajunga vraci, putea sa-si continue studiile la o scoala din oras, pe banii tribului, dar numai cu recomandata sefului de trib.

De la vraci am mers la casa sefului de trib, pe o alee acoperita cu dale de piatra, ingropate in lutul umed si rosu care acoperea tot terenul de sub arborii batrani, care umbreau intreg tribul. Treceam pe sub bolta pomilor de parca parcurgeam un tunel umplut cu aer cald si rece. Dupa ce am asistat la aceleasi saluturi, plecaciuni si discutii intre gazda noastra, Olga si seful tribului, ni s-a permis intrarea in curtea casei unde seful satului statea intr-un jilt din crengi de pom, imbracat in piei de animale, cu o palarie pe cap. Falnic, cu un toiag in mana, vedeai cu cine aveai de-a face. Dupa un scurt “haoee", salutul traditional al tribului, am primit permisiunea sa facem poze cu el si familia sa.

Familia era compusa din trei neveste si patru copii, (cel de-al patrulea era in fasa si tinut la piept, asa cum isi poarta copii, femeile africane). Barbatii din trib isi aleg prima nevasta, pe care atunci cand o cer de la parinti, sunt nevoiti sa o plateasca in numar de vite. Seful tribului plateste intre douzeci si patruzeci de vaci, noi am aflat ca prezentul cap al tribului a platit pentru prima sa nevasta patruzeci de vaci, ceea ce inseamna ca este foarte bogat. Urmatoarele neveste sunt alese de cele vechi, prima o alege pe a doua si asa mai departe. Referitor la copii, primul baiat nascut este urmasul sefului, el este trimis la scoala pentru a fi mai educat decat restul copiilor din trib, de asemenea este invatat sa vaneze sis a conduca gospodaria.

Gospodaria sefului este compusa din sase colibe asezate in cerc, in mijloc, un mare loc pentru foc inconjurat de pietre si alaturi intr-un foaier acoperit cu crengi de palmier uscate, era o soba de fonta si o masa de lemn, reprezentand bucataria, apoi masa se lua de toti membri familiei in jurul focului din centrul gospodariei. Si acum, am sa relatez ce reprezentau cele sase colibe, acoperite si ele cu tot felul de crengi uscate de palmier.

Prima coliba si cea mai mare, era a sefului de trib, in interior, fiecare dintre ele aveau bucati de piei, de blana, care serveau atat ca asternut cat si pentru a se acoperi in timpul noptilor reci.

Urmatoarele trei colibe erau destinate fiecarie sotii a sefului de trib.

A patra era coliba copiilor.

A cincea era destinata turistilor care doreau sa ramana peste noapte in mijlocul tribului, pentru a participa la toate obiceiurile lor.

In ultima coliba era asezata mama moarta a sefului de trib, inevelita intr-o panza imbibata in sange de capra pentru imbalsamare. Numai capetenia tribului avea voie sa intre in aceasta coliba, el intra doar in momentele in care se luau decizii importante in privinta tribului, acesta sfatuindu-se cu spiritual mamei sale, de cate ori avea nevoie. Acest sef a fost ales dupa o crancena lupta cu fratele sau in care a fost grav ranit, carnea de pe mana I a fost luata pana la os. Lupta s-a terminat prin uciderea fratelui sau iar pamantul si toata averea i-a revenit lui.

Simtindu-ne cu totii multumiti de cele vazute, am strigat cu toti intr-un glas “hahoee” si trecand prin zona atelierelor localnicilor, lucratori in lemn si tot felul de artizanate, am ajuns la autobuzul care ne astepta la intrare in sat. Pe drum se vedeau culturi intinse de banane iar din loc in loc se afla cate o placuta pe care scria, “ Cultura ecologica”, de aceea bananele care erau aproape coapte, pentru a nu fi mancate de pasari, stateau invelite in pungi de plastic pana la culegerea lor.

Urmeaza: Lodge Pestana, Kruger-Park-o minunata locatie pt un safari

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de grecudoina in 15.02.12 10:24:59
Validat / Publicat: 15.02.12 11:43:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6185 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 avionul cu care am arerizat in Nelspruit-Mpumalanga, cu 50 locuri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.02.12 11:51:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

viviv
[15.02.12 14:20:19]
»

Foarte interesant cum traiesc altii la polul opus al lumii. Ma intreb daca din cei doi frati unul a luat tronul, daca erau mai multi se bateau pana ramanea unu? De ce nu urmeaza la tron cel mai mare?

grecudoinaAUTOR REVIEW
[15.02.12 14:36:31]
»

@viviv: chiar nu stiu, si acest raspuns l-am primit dupa ce un coleg a rugat-o pe Olga sa-l intrebe ce a patit la mana si daca e din cauza ca a fost atacat de vreun animal (ei vorbeau limba ,,bantu "), banuiesc ca si la ei o fi vreo regula, dar am inteles dorinta de dominatie e mult mai mare si chiar mai presus de regula, si acolo

Alina Morar
[15.02.12 20:27:53]
»

Foarte frumos! Multumim pentru aceste povesti interesante!

grecudoinaAUTOR REVIEW
[15.02.12 20:40:35]
»

@Alina Morar: vezi ca la cererea mea webmasterul a atasat o melodie zulu f. potrivita, dar a atasat-o la review cu cazarea in lodgeul Pestana Kruger Park, la rubrica-alte zone Africa de Sud-impresii, excursii, pt. ca e de cazare, dar a mentionat ca este al acestui review

Alina Morar
[15.02.12 20:47:15]
»

Oricum... e bine! Imi plac mult review-urile tale, desi nu am reusit sa le citesc pe toate.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[15.02.12 21:37:29]
»

@Alina Morar: spor la citit, dar pe cele din Brazilia ai reusit sa le citesti? Si la Africa de Sud mai am inca vreo 5, acum incep cu safari, o sa ramai impresionata de ce am vazut acolo, dar nu-ti spun inainte, o sa crezi ca esti pe discovery

station5*
[16.02.12 09:02:03]
»

O experienta deosebita ptr Dvs. in primul rand ptr ca ati trait-o si ptr noi cititorii in al doilea rand.

Mi-am amintit de experienta verisorului meu, in calitate de translator al printului Charles in timpul vizitelor sale si a invitatilor sai in romania: varul meu a avut revelatia dureroasa ca acele sate transilvane "virgine/cu traditii pastrate nealterate de efectele civilizatiei" atat de apreciate ca si "peisaj aşa cum era şi în Anglia, în Evul Mediu" (citat din Printul Charles), sunt privite si vizitate exact cum privim/vizitam noi aceste triburi care-si pastreaza (si ele) traiul "nealterat"de efectele civilizatiei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[16.02.12 10:00:32]
»

Fondul sonor atasat se poate sterge/schimba!

celeste
[16.02.12 10:18:02]
»

Nu pot decat sa va felicit pentru aceste rw-uri pe care le citesc cu mult interes... ati calatorit prin niste locuri unde multi dintre noi nu stim daca vom putea ajunge vreodata.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[16.02.12 16:24:55]
»

@celeste: puteti ajunge renuntand la multe alte lucruri, cum am facut si eu, pacat ca m-am desteptat cam tarziu, dar e bine si acum, aceasta excursie a fost facuta de o agentie [editare webmaster] si pt. ce a oferit, nu a fost scumpa, daca nu luam single, costa cu 300 euro mai putin, si stateam in camera cu ghida, dar atunci mi-a fost teama sa nu stau cu cineva, cu care as fi avut probleme, am si multe inf. de la agentiile de turism pt. ca sunt colege de-a lui fiul meu de la facultate si sunt excursii pe care le-am facut cu ajutorul internetului si ceva inf. de la agentii de turism sau unii care au fost pe acolo, acum cercetez Peru, fac economii pt. aceasta destinatie, si culeg inf. pt a o organiza singura sau cu agentii de acolo, e mult mai ieftin

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster15
[16.02.12 16:53:07]
»

@grecudoina

Atunci cand te-ai inscris pe saitul nostru, ai acceptat in mod implicit si regulile dupa care acesta functioneaza. Ele sunt cuprinse intr-un regulament [pe care-l gasesti daca dai click aici].

Si acolo, cat si mai jos [cu rosu] se arata faptul ca, nu sunt permise pe sait referirile pozitive la agentiile de turism [fiind considerata reclama]. Aceste referiri sunt insa usor de trimis unui user interesat, prin intermediul Mesajelor Personale [PM].

Acum am editat eu referirea de mai sus la agentia de turism, iar tu primesti un avertisment pe acesta tema.

Te rog, ca pe viitor sa citesti/intelegi/aplici/respecti Regulamentul saitului.

Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[16.02.12 16:55:55]
»

@webmaster15: mii de scuze nu am citit regulamentul cu atentie, am facut-o in cunostinta de cauza, va rog sa retrageti acel raspuns la ecou

webmaster15
[16.02.12 16:59:39]
»

Ecoul nu trebuie sters, am editat eu in el referirea la agentia de turism, asa ca, acum este ok.

De altfel, acesta prezinta destule elemente interesante si nu se impune a fi sters.

Important este, ca pe viitor, toate posturile tale (review-uri si ecouri) sa se circumscrie regulamentului saitului. Motiv pentru care, insist, in rugamintea mea de mai sus, sa-l citesti (macar).

Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[16.02.12 17:03:27]
»

@webmaster15: asa voi face, multumesc si inca odata mii de scuze

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, celeste, grecudoina, station5*, viviv
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Africa de Sud:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048319101333618 sec
    ecranul dvs: 1 x 1