ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5
PREȚ N.A. ?
FĂRĂ transport

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 19 MIN

Barcelona - Transport, Filme, Harti, Muzee Gratis, Reduceri etc.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Inainte sa incep sa scriu despre lucrurile care am reusit sa le vad in Barcelona, vreau sa spun cateva cuvinte despre transport, bilete, reduceri, ceva siteuri interesante, filme si altele de acest gen, care sunt de mare interes unuia care tocmai se apuca sa se documenteze despre Barcelona.

Parerile mele sunt subiective (am avut pokemoanca dupa mine si atractiile pentru copii au avut prioritate), dar cred ca pot fi totusi de folos celor care incep documentarea.

In primul rand, cred ca acest articol va prezenta interes celor care merg in extra-sezon. Eu insumi am fost in perioada de toamna (se intuneca mai repede, ore de deschidere mai scurte la muzee, mai putine cozi, unele obiective – opereaza doar in anuminte zile: de ex. Fantana Magica si Parcul Tibidabo, unele promotii care probabil nu sunt in sezon etc.).

Am citit toate articolele de pe amfostacolo, legate de aceasta destinatie si am vazut toate pozele. Toate mi-au fost de folos, indiferent daca au fost lungi sau scurte. As mentiona in primul rand articolele lui: @sandu. 53, (de vazut pozele din La Pedrera, pe care eu nu am reusit sa o vizitez - vezi impresii), C05T1N – datorita lui, CosmoCaixa a urcat foarte mult in lista mea de must-see, @station5 – “Re: Ce putem vizita in Barcelona in 2 zile? ” (vezi impresii) + @celeste “O zi in Barcelona” (vezi impresii) + @guesswho– “Barcelona lui Gaudi... ” (vezi impresii) articole introductive, foarte bune, mai ales de citit prima data, cand nu stim nimic despre oras, @BOGDAN DSN – articole cu obiective mai putin vizitate (in special podgoria si pivnitele – Codorniu) si impresii despre cateva restaurante deosebite, @roth – cele mai recente articole, datorita ei mi-au ramas fixate in minte Vaca Paca (la care nu am reusit sa mananc, dar pe care am fotografiat-o) si Fres Co. ; @ileanaexperta – care ne-a deschis apetitul pentru calatorii in afara Barcelonei, in special Montserrat; etc. Toate aceste articole si celelalte pe care nu le-am mai mentionat, mi-au fost de folos, dar am zis sa fac un mic rezumat :) Tuturor celor care au scris, le multumesc.

Am sa incerc sa punctez si eu cateva siteuri, cateva lucruri care m-au influentat in luarea unor decizii etc.

Ce “carduri” cu reduceri gasim pentru Barcelona?

Cel mai important site, pe care obligatoriu trebuie sa-l vizitati este acesta:

“Turisme de Barcelona” (barcelonaturisme.com).

Acesta este siteul oficial de turism al Barcelonei - punctele de informare turistice care le gasiti in Barcelona apartin de acest site. De aici puteti cumpara nu doar, BarcelonaCard ci si inca alte cateva carduri cu diferite pachete, sau puteti cumpara intrarea doar la un anume obiectiv. Reducerile care le fac difera de-a lungul timpului, dar vizitati magazinul lor virtual si vedeti ce au la vanzare: BCNSHOP (bcnshop.barcelonaturisme.com). De multe ori, la unele lucruri puteti gasi mai mari reduceri, pe pagina oficiala a obiectivului respectiv. De ex. in momentul de fata pentru Zoo, ei fac reducere cu 10%, pe pagina oficiala a Zoo este o reducere de 30%, in perioada in care am fost eu, am prins o reducere de 50% - de pe pagina oficiala a gradinei Zoologice.

Multitickets – sunt carduri, cu un anume numar de muzee, toate la un singur pret. Sa le luam pe rand:

ARTICKETBCN (A world of art with just one ticket) -“A single ticket that allows you to visit the 7 leading museums in Barcelona, among which you can find art galleries, Gaudi's work, and painting and contemporaneous museums in Barcelona. ”

Muzee incluse:

1. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB

2. Fundació Antoni Tàpies

3. Fundació Catalunya Caixa - La Pedrera

4. Fundació Joan Miró

5. Museu Nacional d'Art de Catalunya- MNAC

6. Museu d'Art Contemporani de Barcelona – MACBA

7. Museu Picasso

Pretul biletului ajunge undeva la 23.75€. Cele mai importante din aceasta lista sunt. MNAC, Picasso si La Pedrera. Pedrera cred ca e cea mai scumpa la vreo 15 euro.

Biletul ARTICKETBCN e valabil pentru sase luni.

ARTCOTİCKET BARCELONA “Multi-ticket that offers you entrance to six museums in Barcelona and allows you experience different artistic disciplines -painting, sculpture, photography and video art- through major works by artists from Spain and abroad, brought together by six collectors. ”

La pretul de 14.25 € ofera intrarea la 6 muzee de arta contemporana. Daca le vizitati pe toate, salvati 50% din cat ati fi platit la intrare.

1. Fundació Alorda Derksen

2. Fundació de les Arts i els Artistes

3. Fundació Foto Colectania

4. Fundació Francisco Godia

5. Fundació Suñol

6. Fundació Vila Casas

ARQUEOTICKET“The Multi-ticket offers you entry to the five museums in Barcelona with archaeological collections. ”

Include 5 muzee cu colectii arheologice:

1. Museu d'Aqueologia de Catalunya

2. Museu Barbier-Mueller d'Art Precolombí de Barcelona.

3. Museu Egipci de Barcelona

4. Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona

5. Museu Marítim de Barcelona

Biletul costa 14€ si e valabil pentru un an. Salvati aproximativ 7.50€ daca le vizitati pe toate din lista.

Ultimul din lista e:

“MUSEUS D'HİSTÒRİA DE BARCELONA” . Aici intra cele ce tin de Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona + El Museu-Monestir de Pedralbes si alte cateva. Vedeti pagina lor aici (w3.bcn.es/V64/Home/V64XML ... 43991_1,00.html). Prescurtarea acestui grup de muzee e MUHBA. Toate cele prezentate pe site, apartin lor, dar locatiile sunt foarte impanzite.

Un alt multicket care se poate cumpara cu reducere de pe acest site este si renumitul BarcelonaCard. Ofera transport gratuit, intrare libera la un numar de muzee si reducere la alte cateva. Lista cu discounturile o gasiti aici (bcnshop.barcelonaturisme. ... /dcardang11.pdf). De obicei ma arunc sa cumpar astfel de carduri, dar acest BarcelonaCard, nu mi-a iesit la calcul, de nici o culoare. In Roma, am cumparat RomaPassul (care cred ca e una dintre cele mai bune oferte), la Londra am avut London Passul (care oferea si el intrare gratuita la mai multe obiective scumpe), dar Bacelonacard nu m-a impresionat.

Avea un numar de muzee, gratuite, care le puteai vedea gratis, daca le vizitai duminica, iar la obiectivele scumpe, reducerile erau prea mici ca sa iasa la calcul. Aproximativ aceleasi reduceri, le puteam face cumparand biletele pentru ele, online. Fie direct de pe siteul lor, sau de la Tourisme de Barcelona.

Din toate multi-tickets mentionate mai sus, cred ca cea mai multa atentie, trebuie acordata lui ARTICKETBCN. Cu el ati economisi cel mai multi bani si are intrare la muzee de top – sa nu uitam insa ca Picasso poate fi vizitat gratis in fiecare Duminica dupa 15:00, iar MNAC e gratis in prima duminica a lunii.

Apoi mai exista si varianta Busului Turistic, care pe langa biletul la bus turistic, ofera discounturi la unele obiective. Gasiti linkul catre harta Barcelonei, cu rutele lor aici (bcnshop.barcelonaturisme. ... vrm2Vwnq3w60akQ) Nici aceasta varianta nu m-a incantat, gasind-o extrem de scumpa. Daca ai avea doar o zi la dispozitie si doresti sa vezi orasul, dar fara sa vizitezi vreun obiectiv, poate se merita. Vizita la orice obiectiv, ia timp si nu poti acoperi foarte multe intr-o zi. De multe ori autobuzele sunt pline, iar cei care coboara cu tine, vor sta si ei la coada, pentru biletele de la obiective. Un alt lucru care nu mi-a placut, a fost faptul ca autobuzele incep sa circule la 9 si se termina vara la 20.00, iar iarna 19:00. Pentru mine la acea ora, de abia incepe partea a doua a zilei, iar la ora 9:00 ar fi trebuit sa fiu deja la usa muzeului, nu sa astept autobuzul.

Cardurile T-10, sunt mult mai bune, in ceea ce priveste transportul, dar voi vorbi despre ele mai incolo.

Obiectivele cele mai scumpe sunt cele facute de Gaudi: Sagrada, Casa Batllo, Pedrera, Casa Guell etc. Majoritatea sunt in maini private si de aia rup asa tare la pret si nici nu le convine sa intre in mari aranjamente cu cardurile. Apoi tot scumpe sunt si Gradina Zoologica, Acvariumul si Nou Camp. Nici acestea nu prea sunt acoperite de carduri, iar reduceri de 10%, 20% sau chiar poate mai mult, poti prinde cand cumperi direct de pe siteul lor.

IMPORTANT Multe muzee ofera intrare gratuita in prima duminica a lunii. Unele ofera intrare gratuita in fiecare duminica intre anumite ore. Daca va planuiti o vacanta la Barcelona, incercati sa prindeti prima duminca a lunii. Ar fi util un tabel, cu muzeele care sunt gratis, dar e multa munca si nu am curaj sa ma apuc :) Fiecare trebuie sa-si faca programul, in functie de cand ajunge, cate zile are la dispozitie si ce prioritati are.

Ca o regula generala, multe muzee au intrare libera Duminica, multe sunt inchise Luni.

Cele comerciale – gen Acvarium, Gradina Zoologica, sunt deschise toata saptamana si de obicei sunt aglomerate in week-end. De aceea ofera promotii pentru vizite in cursul saptamanii. Pe timp de iarna, Parcul Tibidabo, e deschis in totalitate doar Sambata si Duminica (parte veche a parcului, care se poate vizita gratis, e deschisa toata saptamana). Fantana Magica, are program cu muzica doar Vineri si Sambata, pe timp de iarna. Poble Espanyol e bine de vizitat pe seara si aveti intrarea gratuita daca mergeti la unul din restaurantele cu dansuri flamenco.

Unul dintre muzeele gratis, care nu trebuie ratat, cred ca este MNAC. Am sa vorbesc, mai pe larg in reviewurile pe zile.

Lista care mi-am facut-o eu, cu muzeele gratis in prima Duminica a lunii:

1. Muzeul de Arta Cataluna 10:00-14:30

2. Museu del Historia de la Ciudat 10:00 – 20:00 (in fiecare Duminica dupa ora 15:00 – aici mai adaugati si celelalte muzee apartinand de MUHBA – in special Manastirea Pedralbes – tot dupa ora 15:00)

3. Picasso Museum 10:00-20:00 (in fiecare Duminica dupa ora 15:00)

4. Museu Barbier-Mueller D’art Precolombi de Barcelona 11:00 -20:00

5. CosmoCaixa

Sambata, e gratis Museul Maritim, dupa ora 15:00, pe care nu l-am vizitat deoarece am inteles ca e in renovare.

Din lista de mai sus ceva mai scumpe sunt Picasso (10€) MNAC (8.50€) si Historia de la Ciudat (6€). Restul sunt ceva mai ieftine.

Muzeul de ciocolata era gratis luni, dar nu mai este. In functie de muzeele care doriti sa le vizitati, verificati-le paginile principale sa vedeti cand sunt gratis. Cele importante si scumpe, care oricum sunt must-see, nu le prindeti gratis.

O alta chestie pe care am aflat-o si care mie mi-a facut cu ochiul au fost discounturile primite cu “Ruta del Modernisme” (rutadelmodernisme.com/def ... eeslarutaen.htm). Cumperi o carte despre modernisti la 12 euro si pe langa carte primesti un numar de vouchere cu reduceri. M-am uitat pentru cele mai importante: Casa Batllo 10% reducere, Casa Mila (Pedrera) 20% reducere etc. Ar fi fost interesant de studiat aceasta optiune mai mult- macar ramaneam cu cartea :) E interesant de le citit siteul macar pentru a vedea harta modernista si ce e de pozat pe afara. Majoritatea obiectivelor moderniste sunt pe Rambla si-n Eixample, in jurul Passeig de Gracia.

Eu am avut o carte interesanta, numita “Barcelona Art Nouveau”, in care am gasit o harta si am incercat sa vad mai multe obiective moderniste macar de afara. Unele sunt locuinte private, sau sunt hoteluri, farmacii, restaurante etc. si nu trebuie platita vreo intrare.

Dupa multe socoteli, am decis ca cel mai bine e sa merg pe varianta T-10 si sa cumpar bilete cu reduceri, de pe internet la unele obiective. De acasa mi-am cumparat cu 50% reducere pentru CosmoCaixa (nu-i mare diferenta ca pretul e de 3 €). Am salvat mult mai bine la Zoo, unde am prins o reducere de 50% (am salvat 21.45 € pentru trei persoane). Mi-am cumparat din timp, bilete si pentru un Concert la Palau de Musica Catalana, cu 11 euro (locuri no-view), biletul pentru a vizita cladirea era de 15 € (salvat 12€ pentru 3) si am reusit sa vizitez cateva muzee in prima duminica a lunii, gratis. La Acvarium, am printat niste cupoane de pe siteul lor si am salvat 2€, la fiecare bilet cumparat.

De pe siteul Tourisme Barcelona, sau de la Zoo, cand cumperi biletul, il poti printa de acasa si mergi direct cu el. Sunt bilete cu cod de bare.

Doua mari companii care vand bilete la tot felul de chestii (spectacole, muzee, teatru etc.) sunt:

ServiCaixa by TicketMaster (servicaixa.com/nav/en/index.html). Astia vand si bilete pentru Sagrada Familia, pentru a nu sta la coada – au intrarea lor separata. Biletele lor sunt mai scumpe cu vreo 2 euro. Eu nu am cumparat, m-am dus de dimineata si nu am stat nici 3 minute la coada, dar in sezon s-ar putea sa fie mai aglomerat. Biletele pentru Sagrada aici (servicaixa.com/nav/landin ... ilia/index.html)

CXTelendrada CatalunyaCaixa (telentrada.com/Telentrada ... en/Espectaculos) La astia nu am gasit mari reduceri, dar am vazut ca vand bilete pentru Casa Batllo si Pedrera, dar cer ora exacta cand veniti. Poate fi util siteul, in caz ca nu vreti sa stati la vreo coada. Oricum aceste siteuri se pot folosi si de pe la vreun internet cafe, cand sunteti in Barcelona. Poate or avea si astia reduceri, e bine sa aruncati un ochi, macar sa stiti ce Events sunt prin Barcelona.

Destul cu maruntisurile. Sa vorbesc putin despre transport.

Despre Transport

In fiecare statie de metrou exista niste masini automate, cu touch screen de la care va puteti cumpara biletele – le gasiti 24 din 24 de ore. Cele mai bune sunt biletele T-10, care-ti ofera 10 calatorii. Acelasi bilet poate fi folosit de mai multe persoane. De exemplu eu luam doar cate un bilet, il bagam ca sa deschida portile si trimiteam fiica si sotia la inaintare. In autobuz, trebuia sa validez biletul de trei ori.

Siteul oficial al transportului pentru Barcelona e acesta: “TMB - Transports Metropolitans de Barcelona” (tmb.cat/en/home). Aici gasiti toate informatiile legate de transport.

Bilete care se pot cumpara: vedeti aici (tmb.cat/en/bitllets-i-tarifes). Am sa vorbesc doar de preturi pentru Zona 1. E singura zona care trebuie, deoarece nu sunt obiective in afara acestei zone (exceptie facand doar Colonia Guell)

T-Dia (One day TravelCard) – 6.2€ Calatorii nelimitate pe parcursul unei zile. Doar o singura persoana poate folosi acest card.

T-10 (A multi-person travel card valid for 10 intermodal journeys) – 8.25€. Mai multe persoane pot folosi aceeasi cartela. Dupa prima validare aveti la dispozitie 75 de minute, in care puteti folosi toate mijloacele de transport, fara a se contoriza o alta calatorie. Cand bagati masina in aparate, va spune cate calatorii mai aveti pe ea. Le printeaza si ceva pe spate, dar nu se intelege intotdeauna. Pentru 5 zile, cred ca am folosit vreo 4 sau 5 T-10, pentru trei persoane. Cand am plecat inca mai aveam calatorii nefacute.

Mai exista si travelcarduri de 2,3, 4 si 5 zile la: 11.5; 16.5; 21 si respectiv 25 de euro, de persoana.

Tot la acea pagina veti vedea si cum arata biletele pentru “Teleferic de Montjuic” – asta va duce de langa Funicularul care vine de la statia de metrou Paral-lel, pana sus langa Castel. O singura calatorie e 6.5€, dus intors e 9.3€.

Funicularul spre Montjuic e inclus in biletul de la metrou si nu se plateste in plus. Se ia direct din statia de metrou.

E putin mai complicat la Montjuic... va trebui sa scriu mai pe larg. Telecabina, cea care merge pe deasupra portului, e destul de departe de unde porneste Telefericul. In caz ca de la Castel vreti sa mergeti in Port, e bine sa luati autobuzul 193, pana langa locul de unde pleaca telecabina. Voi detalia mai incolo.

Acolo mai vedeti si pretul pentru Tramvaiul Albastru. Asta are o portiune destul de scurta, de la statia de FGC, pana langa Funicularul care va duce pe Tibidabo. Pe la mijlocul rutei, se poate ajunge la CosmoCaixa. Voi vorbi mai pe larg despre asta, la Tibidabo.

Calatoria cu metroul.

Harta liniilor de metrou o gasiti aici (tmb.cat/img/genplano.pdf).

Liniile de metrou operate de primarie sunt pe litere: L1, L2, L3, L4, L5, L9, L10; L11. Fiecare are cate o culoare.

Celelalte trenuri apartinand de FGC (simbolul lor, un fel de S culcat) un fel de CFR (pagina lor aici: fgc.es/eng/index.asp), sunt pentru distante mai lungi. In centru folosesc liniile de metrou, dar pleaca pe distante mai lungi, in afara Barcelonei. Dintre acestea ne intereseaza R5, care pleaca din Espanya catre Motserrat, L7 pentru Tibidabo si R2, pentru Aeroport.

Linia cea mai des folosita de turisti (si de hoti de asemenea) e L3 (linia verde). Uneste Espanya cu Paral-lel, Pl. Catalunya si e des folosita si pentru a merge in Parc Guell, la statiile Lesseps sau Vallarca. L2 pentru Sagrada si L4 pentru centru si Barceloneta.

Intrarile la statiile de metrou de multe ori se afla in mijlocul strazii. Le puteti zari dupa M-ul rosu, si de obicei au si un lift. Cum coborati vedeti si masinile de unde se pot cumpara bilete. Am sa pun cateva poze cu astfel de masini, ca sa va faceti o idee.

Dupa ce ati cumparat biletul, vedeti care aparate pentru intrare au X rosu (inseamna ca nu se folosesc, sau o sageata cu beculete verzi, pe acolo puteti intra. Bagati biletul, cu sageata in sus, si va iesi imediat pe sus, apoi treceti.

De obicei, imediat ce treceti, puteti face stanga, sau dreapta, in functie de directia in care va indreptati. Directiile spre care merge metroul sunt date de ultima statie. In functie de Linia pe care sunteti, vedeti care e ultima statie a directiei in care doriti sa mergeti.

Pe peron, pe un panou central scrie cate minute sunt pana cand vine urmatorul tren. Dupa ce trenul opreste, trebuie sa apasati butonul verde, pentru a deschide usa. Unele trenuri au un fel de maneta. De obicei apasa cei din inauntru. Faceti loc, celor care trebuie sa coboare, apoi urcati :)

Deasupra usilor este o harta cu traseul trenului si mai multe beculete. De obicei statiile prin care trenul a trecut, au un beculet rosu aprins. Statiile prin care urmeaza sa treaca, fie sunt cu beculet verde, sau nu sunt aprinse becurile. Statia imediat urmatoare in care va opri e cu beculet care se stinge si se aprinde.

In capatul compartimentelor sunt niste sageti, care se aprind si care va indica pe care parte va fi peronul la urmatoarea statie. De obicei, nu se schimba prea mult pozitia.

Pe harta, va arata si-n care statii puteti schimba linia. Un cerculet. Uneori cerculetele sunt unite printr-un tunel. Pe cat se poate incercati sa evitati aceste treceri, deoarece tunelurile sunt foarte lungi si aveti mult de mers.

De exemplu:

Eu venind de la Sagrada pe L2, vroiam sa ajung in Espanya. Am coborat de cateva ori la Passeig de Gracia, ca sa iau L3 (linia verde). Ditamai tunelu. Am aflat apoi, ca mult mai simplu ar fi fost sa merg pana la Universitat si sa iau L1 (linia rosie). Mult mai simplu si mult mai scurt. Important: Daca vreti sa economisiti energie (si asta e foarte important cand nu mai poti de picioare), evitati legaturile dintre linii, prin tunele.

Alt exemplu: Sa trec de pe L3 (veneam de la Paral-lel) pe L4 (linia galbena), ca sa ajung la Jaume I, sa ma duc la Muzeul Picasso sau Muzeu del Historia de la Ciudat. M-am dus sa schimb din nou in statia Passeig de Gracia. Greseala. Mai bine coboram in Catalunya, luam linia rosie, si schimbam din nou in Urquinaona. Evitati legaturile lungi intre linii: Sunt Lungi!!

Fiti atenti la hoti! Nu se vorbeste despre ei atata, degeaba. E plin de ei si din pacate majoritatea sunt romani. In 5 zile cat am stat, am auzit de ei de mai multe ori. Unui chinez care a venit la hotel (vezi impresii), i-au furat laptopul. Si intr-un tren in care eram, a venit paznicul si a dat vreo trei afara. Tinerei, bine imbracatei, foarte usor de confundat cu spaniolii. Pe altii, i-am citit din priviri. Deci atentie marita, nu luati bani multi la voi, lasati-i la hotel in seif. Luati doar cat cheltuiti in ziua respectiva. De asemenea faceti-va copii dupa actele de identitate. Lasati originalele la hotel, la seif, ca sa nu aveti vreo surpriza.

Calatoria cu Autobuzul

Pentru Barcelona (mai mult decat pentru alte orase) e esential sa folositi ambele mijloace de transport. Cel mai bine iese o combinatie intre metrou si autobuze. Multe statii de metrou sunt destul de departe, de obiective mai importante. Cel mai mult mi-a dat de furca Montjuicul si incercasem sa ma instruiesc destul de bine :)

Autobuzele opresc, doar in fata statiei. Trebuie sa le faceti semn cu mana ca sa opreasca. Se urca pe langa sofer si se coboara pe usa din mijloc. Unele au aparate in care anunta urmatoarea statie, dar foarte putini soferi le lasa sa mearga.

La o statie de autobuz tipica, sus scrie numele statiei (de multe ori numele e format din intersectia a doua strazi), si autobuzele care trec prin acea statie. E importat sa va aflati in statia corecta, pentru a merge in directia potrivita. de multe ori statiile, pentru directia diferita se afla pe alte drumuri.

In statia de auboz, in coltul din dreapta, gasiti o harta mare a Barcelonei si harti pentru fiecare ruta, pentru autobuzele care trec prin acea statie. Mai exista si-un orar. De obicei autobuzele vin din 10 in 10 minute, dar la ore mai tarzii, pot sa vina si din 20 -20 sau din jumatate in jumatate de ora. Acolo gasiti si ora, la care trece ultimul autobuz. In unele statii, mai exista panouri care anunta in cate minute soseste urmatorul autobuz. Aceste statii sunt putine insa.

Dupa ce urcati, pe stalpii din spatele soferului, sunt masinile unde validati biletele. Le bagati si le valideaza. ele fac un zgomot specific, si se aprinde un beculet verde, cand au fost validate. Cu un T-10, daca sunteti trei persoane de ex. trebuie sa bagati biletul de trei ori. Copii mai mari de 4 ani, platesc cat un adult. Cei mai mici de 4, calatoresc gratis.

Eu mi-am printat un numar de harti, pentru mai multe linii care ma interesau pe mine. Hartile pentru fiecare ruta, sunt in format Pdf si se pot printa de pe siteul TMB.

Linii de autobuz importante:

Bus 19. : leaga Sagrada, cu Acvariumul si zona portului. Trece de asemenea pe via Laietana, strada paralela cu Rambla, usor de ajuns la Picasso, Catedrala, Palau de Musica Catalana etc.

Bus 50: Sagrada cu Montjuicul. Trece prin Espanya, pe langa MNAC si pe langa Poble Espanyol. Eu cu asta nu am avut noroc sa ma duca pe Montjuic, deoarece a fost un Maraton, Duminica si m-a dus doar pana-n Espanya.

Bus 92 si Bus 24. Excelente pentru Parc Guell. Va lasa langa o intrare secundara, de unde aveti de mers 2 minute de mers pana la casa in care a stat Gaudi. De acolo in cateva minute, sunteti la Soparla si Coloane. 24 merge in Piaza Catalunya. 92-ul e bun daca vreti sa legati Parc Guell de Sagrada.

Din 92, coborati la intersectia: Indusria cu Av. Gaudi. Av Gaudi, e o strada mai mult pietonala, care leaga Hospital Santa Creu I Sant Pau, cu Sagrada. Puteti folosi 92-ul si invers. Vazut Sagrada, venit pe S. Gaudi, vazut spitalul, plecat spre Parc Guell.

Bus 193. Extrem de important pentru Montjuic. De la Castel, daca vreti sa coborati cu telecabina in Barceloneta. Are stop, foarte aproape de Castel. Pentru Telecabina trebuie sa coborati la Pl. Carlos Ibanez (este si un hotel Miramar acolo) Va trece pe langa un Girator si o va lua inapoi in directia din care a venit. Trece si prin Olimpic si trece si pe drumul care duce la Fantana Magica. De asemenea, cand veniti cu Funicularul si in loc sa luati Telefericul (care-i cam scump si e de trecut cu vederea ca veti lau oricum telecabina, deasupra portului) puteti lua 193, ca sa va aduca pana langa Castel. Are statie, langa cladirea de unde pleaca telefericul. Eu cu telefericul asta am avut o surpriza, deoarece nu functiona inca dimineata, cand am ajuns eu pe acolo. Programul lui incepea pe la 10:00. Totusi pe la 9:30 se pusese in miscare.

Bus 64. –Bun pentru plecarea cu Telecabina din Barceloneta. Merge paralel cu portul, si-l puteti lua de pe langa Columna lui Columb. Daca veniti cu telecabina de pe Montjuic, e bun pentru a va duce pe langa Drassanes, inceputul Ramblei etc. Daca vreti un autobuz care sa mearga pe Rambla... mergeti cateva statii cu 64, de la telecabina, aboi coborati si luati Bus 59. Asta urca frumos pe Rambla, puteti cobora pe la jumatatea Ramblei. Continua apoi pana-n Pl. Catalunya. Deci zona portului, vedeti astea doua: 64 si 59.

Bus 55. Asta luat din Placa Catalunya, va aduce cel mai aproape de MNAC.

Din aceste autobuze, in functie de cum vreti sa faceti Monjuicul, faceti-va un plan, destul de bine pus la punct. Zona Portului, de asemenea e f. importanta pentru autobuze, deoarece nu gasiti statii de metrou prin zona si desi pare mica... e foarte mult de mers pe jos. Pentru Parc Guell, 24 si 92 sunt mana lui Dumnezeu. Mult mai usor de ajuns cu ele, decat cu metroul.

In functie de zona in care stati, vedeti si alte linii. Va sfatuiesc sa va printati, traseul pentru liniile importante. Daca aveti harta traseului cand sunteti in autobuz, e foarte usor sa va dati seama pe unde sunteti. Hartile cu traseul le veti gasi in statii, dar nu le veti gasi in autobuz. De acee e bine sa le aveti printate de acasa. Intrati pe pagina TMB, mergeti la Liniile de Autobuz (tmb.cat/en/linias-de-bus), dupa ce alegeti una care va intereseaza, apasati pe “Informations on Stops” si acolo veti gasi link catre fisierul PDF, pe care-l puteti printa. De exemplu ruta autobuzuli 24 e aici (tmb.cat/ca/c/document_lib ... 6&groupId=10168). Din Catalunya urca, pe Psg. de Gracia si veti ajunge in partea dreapta a Parcului Guell. Statia de langa Parc Guell se numeste: “Ctra del Carmel - Parc Güell”. Tot pe acolo trece si 92-ul.

Barcelona e gandita pentru combinatii de metrou cu autobuz. Faceti-va bine temele de acasa, pentru cele mai bune rezultate. :)

Despre Taxiuri

Am mers odata cu taxiul in Barcelona (ca ma prinsese ploaia prea tare) si odata-n Girona. De obicei evit taxiurile, ca-s multi hoti si banditi si n-am chef sa-mi stric vacanta certandu-ma cu cine stie ce fraier. Taxiurile in Spania insa sunt corecte. Le puteti folosi cu incredere. Au doua tarife de zi si de noapte si pretul e scris tot timpul pe aparatul din fata. Cand sunteti mai multi si v-a rupt oboseala, uneori taxiurile pot fi salvatoare :) Nu-s hoti, ca-n alte tari (inclusiv a noastra).

Despre funiculare.

O sa para copilaresc ce zic eu acuma, dar nu prea stiam ce-i aia funicular. Se fac confuzii intre funicular, si telecabine, teleferic... etc. Am facut si eu. Funicularele sunt trenuri speciale, la o inclinatie de vreo 45%, care urca in linie dreapta diferite dealuri. In Barcelona sunt doua. Funicular de Montjuic, care pleaca din statia Paral-lel, pana la jumatea Montjuicului de unde incepe Telefericul si Funicularul care urca pe Tibidabo. Funicularul de pe Tibidabo, e istoric.

De obicei este o statie la poalele dealului si una-n varf si doua funiculare. Cand unul coboara, celalalt urca si se intalnesc pe la mijloc, unde linia se ramnifica.

Pe Montserrat, sunt mai multe funiculare... dar am sa vorbesc despre ele la reviewul ala.

Biletele spre Montserrat.

Se cumpara tot de la automate. Automatele sunt similare cu cele din fiecare statie de metrou, doar ca au mai multe optiuni. Trenul spre Monserrat – R5, directia Manresa, pleaca din statia Espanya. Acolo veti gasi si automatele de unde puteti cumpara biletele pentru Montserrat.

Tot din Espanya se poate pleca si la Colonia Guell, care e in afara orasului. Voi detalia mai multe in review separat.

Filme despre Barcelona.

Inainte de a merge intr-un loc, imi place sa vad filme artistice si documentare despre locatia respectiva. Cateva dintre filmele artistice despre Barcelona:

Vicky Cristina Barcelona (2008) (imdb.com/title/tt0497465). Un film in regia lui Woody Allen, pe tema lui favorita – dragostea si relatiile inter-umane, cu Scarlett Johansson, Javier Bardem si Penelope Cruz. Locatii atinse: Parc Guell si soparla, unde eroii se intalnesc accidental, Tibidabo, Placa del Rei etc. Un film interesant.

L'Auberge Espagnole (2002) (imdb.com/title/tt0283900) – un film care incearca sa promoveze o identitate Europeana. Mai multi studenti din tari ale uniunii europene, stau impreuna in chirie, in timpul studiilor, printr-un program Erasmus. Zona Urquinaona.

Manuale d'amore 2 (Capitoli successivi) (2007) (imdb.com/title/tt0847745) – un film italian, cu Monica Belluci. In una din povesti, un cuplu italian vine la Barcelona pentru o inseminare in vitro. Viziteaza unele locuri.

Perfume: The Story of a Murderer (2006) (imdb.com/title/tt0396171) – mai multe secvente sunt filmate in Poble Espanyol. In principal... de mentionat scena orgiei de la sfarsitul filmului. Si alte scene au fost filmate in Barcelona, desi in film ele apar ca fiind in Paris.

Biutiful (2010) (imdb.com/title/tt1164999) – un film cu Javier Bardem despre fateta intunecata a Barcelonei.

Todo sobre mi madre (1999) (imdb.com/title/tt0185125) – in regia lui Pedro Almodovar, cu Penelope Cruz. Mai multe scene prin Barcelona.

Filme documentare:

“Visions Of Space: Antonio Gaudi – God's Architect” (bbc.co.uk/programmes/b0074nvw) – despre Gaudi si arhitectura lui, produs de BBC si prezentat de criticul de arta Robert Hughes.

“Antonio Gaudi” (1984) (en.wikipedia.org/wiki/Ant ... audi_%28film%29) – un film documentar in regia lui Hiroshi Teshigahar, un japonez. Japonezii sunt innebuniti de lucrarile lui Gaudi. Filmul e fara naratiune, doar imagini cu lucrarile lui Gaudi si muzica.

Documentare Turistice:

Spain On the Road Again (spainontheroadagain.com) - mai multe secvente prin Barcelona. Se mananca la Pinotxo, in Boqueria, se viziteaza Parc Guell si Casa Batllo, se mananca la un restaurant faimos din Barcelona etc.

Globe Trekker – Barcelona (pilotguides.com/tv_shows/ ... e/barcelona.php) – documentar turistic despre Barcelona.

Mai este unul cu Casa Mila, dar nu gasesc linkul spre siteul oficial:(Mai gasiti, daca stiti sa cautati unde trebuie si cateva documentare despre clubul Fc. Barcelona – pentru cei pasionati de fotbal.

Pentru un articol despre carti, filme si muzica catalana vedeti si acest articol de la Frommers (frommers.com/destinations ... 0045020273.html)

De muzee am vorbit, de transport da, autobuze, da, filme da, ... ce a mai ramas?

Nu-mi mai aduc aminte deocamdata, am sa zic mai pe larg la reviewurile pe zile. Pentru siteuri cu informatii despre Barcelona, mai recomand acestea doua:

World Rt (My World, Your World) (world-rt.com/barcelona) – este scrisa de un tip care locuieste in Barcelona. Un “local”, cum ar veni. A facut si un ghid, pe care-l puteti copia de pe siteul lui. Scrie multe lucruri interesante, pe care nu le gasiti in ghidurile turistice obisnuite. Mai face greseli de engleza... :)... dar oricum e interesant de vazut Barcelona prin ochii lui.

Un alt ghid, free, desi e putin cam vechi (2009) e: “Maribel’s Guide to Barcelona”... gasiti PDf-ul aici:(maribelsguides.com/mg_bar ... elona-03-09.pdf). Nu sunt de acord cu multe lucruri care le zice el pe acolo, dar e interesant de citit. Titlul siteului lui e “Maribel’s Guides for the Sophisticated Traveler”. Se axeaza mult pe restaurante si alte chestii din astea “sohpy... ”

Un alt site destul de bun e Barcelona Travel Guide (http://barcelona-travelguide. blogspot.com/) – E un fel de blog. Se axeaza pe chestii free, da pretul si timpul cand e deschis etc. Uneori de pe siteurile oficiale e greu de aflat. Interesant de vazut.

Harti ale Barcelonei

Cred ca e bine, sa studiati Barcelona cu o harta alaturi. Daca va obisnuiti cu harta din timp, locatia obiectivelor, dinstanta dintre ele, cele mai apropiate mijloace de transport, va fi mult mai usor cand veti fi in Barcelona. De pe net, cea mai buna harta pe care am gasit-o a fost asta de la www.enforex.com (enforex.com). Linkul e aici: enforex.com/maps/pdf/barna-map.pdf. Are vreo 2 mb, dar e buna pentru a va putea forma o parere despre Barcelona. Din pacate are si multe chestii lipsa si se concentreaza mai mult pe centru. Eu am avut cu mine harta oficiala printata de Barcelona Turisme. Se poate comanda de pe siteul lor... costa 1€. Ar fi bine, daca ati comanda-o din timp si ati fi obisnuiti cu ea. Daca nu, o veti gasi de cumparat cand veti ajunge in Barcelona.

Harta Barcelonei oferita de Busul Turistic, o gasiti aici (bcnshop.barcelonaturisme. ... no_BBT_2011.pdf)

Voi intra, in mai multe detalii, cand voi vorbi despre trasee, sau obiective, in impresiile ce urmeaza.

Sper ca acest review sa fie de folos, pentru documentare si cateva idei generale.

Spor la treaba! :)

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de TraianS in 02.12.11 14:06:22
Validat / Publicat: 02.12.11 17:05:19
VIZUALIZĂRI: 15548
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P54 Unul dintre funicularele din Montserrat. Gata cu transportul. Vorbesc mai detaliat pe zile. Sa fim sanatosi :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmaster [02.12.11 14:32:54] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

n.b. In cazul acestui rw MAXIGhid AmFostAcolo.

Multumim pentru impresii, de un real folos pentru cei care doresc sa calatoreasca acolo.

Larissa [02.12.11 18:08:00] »

Dragă Traian, sunt fără cuvinte. Încă nu realizez dacă o să mă bucur când voi ajunge în Barcelona sau o să mă ia plânsu, oare o să mă descurc? Pare complicat la prima citire, dar sunt sigură că, urmând corect indicațiile tale, se pot descurca ițele. Felicitări pentru review, nu-mi amintesc să fi citit ceva asemănător!

if [02.12.11 18:17:21] »

Am fost de trei ori in Barcelona, in ani diferiti: 1997,2002 si 2011 in octombrie. Este un oras minunat pe care nu te saturi sa-l vezi si oricum iti trebuie timp foarte mult ca sa poti sa vizitezi totul! Sfatul meu este ca atunci cand va duceti prima oara in acest oras sa folositi cu incredere autobuzul turistic, pentru ca te lasa acolo unde doresti avand la ora actuala trei rute fate de anul 1997 cand avea o singura ruta. Trebuie selectate cu atentie obiectivele turistice importante, deoarece unele credeti-ma sunt un pic supraevaluate si ca pret si ca importanta. Cel mai frumos este sa te plimbi pe jos pe Rambla intre statuia lui Columb si piata Catalunya, sa vezi cartierul gotic cu acea catedrala, chiar daca este in renovare, piata Boqueria si in general sa simti direct in piept, daca pot spune asa, aerul acestui oras cu totul si cu totul minunat! Repet am fost de trei ori si m-as mai duce oricand!

Tot ca sfat, nu va recomand metroul in dauna autobuzului turistic, daca vreti sa vizitati cat mai multe, pentru ca in pofida unei retele de metrou bine dezvoltate, este un pic cam incalcita si puteti pierde timp pretios trecand de pe o linie pe alta, si oricum nu toate obiectivele au statie de metrou in apropiere!

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA [02.12.11 19:06:56] »

Draga Traian: incredibil!!! Eu nu as fi in stare sa fac o asa descriere nici in trei vieti

Iti poti inchipui nerabdarea cu care astept impresiile despre orasul propriu zis, despre ce ati vazut si unde ati mancat, etc.

Cu bine!

nickro [02.12.11 19:49:36] »

Mulţumesc, maestre! Aşa documentare, mură-n gură, n-am mai văzut! Rick Steves e mic copil. Săru-mâna!

magdalena [02.12.11 20:19:44] »

Daca la Roma am mers pe mana ta, in primul rand, ghici pe a cui merg la Barcelona??

dananecula [02.12.11 21:49:01] »

@TraianS

Jos palaria!

N-am cuvinte sa-mi exprim admiratia pentru multitudinea informatiilor tale extrem de utile despre Barcelona.

Asa cum a constatat si @webmaster ceea ce ai prezentat tu este mult mai mult decat un Minighid AFA, eu l-as numi un Megaghid AFA scris cu multa daruire si migala. Felicitari!

Cu siguranta cand voi alege aceasta destinatie, impresiile tale le voi lista si le voi lua dupa mine, asa cum am procedat si in Londra. Multumim mult, Traian!

TraianS [03.12.11 09:01:41] »

@webmaster Multumesc.

n. b. In cazul acestui rw MAXIGhid AmFostAcolo.

Ar trebui sa pun si un disclaimer ceva la final E un ghid doar cu rol informativ, Use it at your own risk. Este posibil sa mai fie greseli... si sunt sigur ca sunt multe lucruri care nu le-am descoperit. Dupa cum spuneam parerile mele sunt subiective, deoarece au avut prioritate lucrurile care m-au interesat. Altele le-am neglijat, total.

@larissa2011

Odata ce inveti Barcelona' va fi mai usor de inteles. Nu e nimic de speriat. Reviewul meu e bine de citit cu o harta a Barcelonei aproape, cu harta de metrou printata si cateva dintre hartile pentru rutele de autobuz pe care le-am mentionat. Everything will make sense. In functie de hotel si obiectivele care te intereseaza, poti studia si alte rute. Am vrut sa dau unele linkuri si sa arat ce am folosit eu pentru documentare, ca sa fie mai usor.

@if

Fiecare are stilul lui de a vizita si ce mie imi place, altuia s-ar putea sa-i fie total nepotrivit. Pe unii poate am sa-i conving sa foloseasca metroul si autobuzele; altii dimpotriva, citind ce-am scris se vor hotara pentru busul turistic. In ambele situatii cred ca avem de castigat, deoarece vedem ambele parti ale monedei

@alinapopi

Mersi Cand traiesti intr-o tara' multe lucruri ti se par banale. Cand vii insa ca turist, te poti bloca la cele mai nesemnificative chestii. Am patit-o: D Sunt sigur ca tu poti aduce multa lumina in unele situatii, care pe mine m-au incalcit. Vin cu ceva impresii in curand

@nickro Sunt sigur ca nu vei mai lasa nici o piatra neintoarsa, cand vei ajunge acolo Simt ca iar o sa-mi fie ciuda si-am sa ma simt ca un incepator, dupa ce am sa citesc reviewurile tale despre Barcelona

@magdalena Mersi M-am bucurat ca am fost de folos pentru Roma. Sunt sigur ca au fost cazuri cand am mai incurcat lumea Bine ca nu a fost cazul tau.

@dananecula

Multumesc. M-ai laudat prea mult. O sa mi se urce la cap Pe cand citesc si eu impresiile tale despre Londra? Mi s-a facut dor... Abia astept sa vad petrecerea de pe Nothing Hill. Sper sa nu ne mai tii in suspans mult timp.

webmaster13 [03.12.11 12:41:20] »

Melodia postata se poate sterge/schimba!

danita [03.12.11 22:36:32] »

stiu ca am fost in aceeasi perioada... si te felicit pt super-documentarea!! super, super!

TraianS [04.12.11 12:44:27] »

@webmaster13 Multumesc. Foarte potrivit acel mix instrumental. Cum se spune cand sunt mai multe melodii legate? Suita... e la populara... Am un lapsus.

@danita

Mersi. Ai reusit sa cumperi bilete la Zoo cu reducere? Eu a trebuit sa cumpar de la un internet cafe din Barcelona, deoarece campaniile incepeau de Luni si tineau pana Vineri.

danita [04.12.11 17:00:00] »

nu, noi am ajuns tocmai in saptamana cand se termina promotia. noi, am luat Barcelona Card pt 5 zile. ne-a placut si sper sa mai revenim ... in topul preferintelor mele Barcelona, e pe podium dar dupa Praga

if [04.12.11 17:36:53] »

Revin si sper ca nu voi fi inteles gresit! Cunosc si reteaua de autobuze si pe cea de metrou din Barcelona, cat de cat pot spune, dar intr-o vacanta trebuie sa fi cat mai relaxat pentru a vizita in liniste ce ai de vizitat. Ori, cum poti fi relaxat cand trebuie sa sari din metrou in autobuz si invers ca sa vezi ceva! Stai cu ochii pe zeci de ghiduri si pe zeci de statii ca nu cumva sa treci peste cea la care vroiai sa te dai jos. TraianS ai spus ca cel mai mult ti-a dat de furca Montjuic, iar felul in care ai ajuns acolo este, scuza-ma, un soi de a te scarpina la urechea stanga cu mana dreapta! Busul turistic nu este nici foarte scump, il poti lua pe doua zile consecutive si este mai ieftin si repet te lasa unde vrei! El in sine este ca un "ghid" in Barcelona! Ai si descrierea obiectivelor pe casti in foarte multe limbi, reduceri la multe intrari, iar coada gasesti si daca mergi cu autobuzul turistic si daca ajungi cu metroul, autobuzul de linie sau pe jos pentru ca Barcelona este in principiu un oras foarte vizitat si deci foarte aglomerat! Plus ca pe autobuzul turistic nu trebuie sa-ti pazesti lucrurile de hoti!

Toate celelate mijloace de transport sunt eventual bune dupa ce ai vazut mare parte din ce era de vazut si vrei sa cunosti Barcelona, ca oras, mai indeaproape! Eu nu vreau sa fiu un autor de ghiduri turistice pentru nimeni, ci sa ofer solutia cea mai simpla si comoda dupa ce am fost in Barcelona de cateva ori, cum am spus. Daca altii vor sa transforme Barcelona intr-un labirint caruia mai apoi sa-i dea de cap mai usor sau mai greu cu riscul de a se stresa in loc de a se relaxa, succes!

In rest, review-ul recunosc ca este foarte bine documentat, si dovedeste ca esti foarte meticulos! Dar, zau te zapaceste complet! Fara suparare!

TraianS [04.12.11 18:19:36] »

@if

Nu-i nici o suparare Nici eu nu am ambitii de autor de ghiduri turistice si dupa cum am spus, fiecare are propriul stil de a vizita un oras. Nu-i nimeni obligat sa faca la fel ca mine. Acest review poate fi interpretat in acelasi timp ca "To do" cat si ca "Not to do". Dupa cum zici tu, prea stresant, prea incalcit etc. mai simpul si mai usor cu busul turistic.

Am folosit busul turistic in Dublin. Nu aveam multe ore la dispozitie si vroiam sa vad cat mai multe in cat mai putin timp. Nu citisem nimic despre oras. Am schimbat autobuzul de mai multe ori si am avut ghid live (soferul) cat si ghid inregistrat. E interesant, dar nu am fost fascinat. Imi place mai mult sa descopar eu anumite locuri si sa inteleg un oras mai indeaproape, sa nu fiu doar in stiuatia turistului caruia ii este servit totul pe tava.

Am studiat ruta busului turistic si nu m-a incantat. Cel mai mult m-au deranjat orele in care opereaza. Abia porneste la 9, deci eu ajung pe la un obiectiv pe 9:30... sau 10:00. Coada de la 9, nu se compara cu cea de la 10:00. Toti cei care coboara in acelasi timp cu mine, vor sta si ei la coada. Nu-mi face placere sa-mi fac loc, sa fiu primul care coboara din autobuz.

Vizitarea unui obiectiv ia timp. De ce sa platesc transportul pentru intreaga zi si sa-mi petrec timpul in muzee, cand eu poate am de facut doar cateva calatorii intr-o zi?

Montjuic.

Autobuzul turistic, te lasa tot langa teleferic. Nu te duce pana langa Castel. Tot acolo am ajuns si eu, venind cu funicularul. Greseala mea a fost ca am gasit inchis (nu-mi scrisesem programul telefericului) si nu studiasem o alta posibilitate de a urca la castel - autobuzul 193. Am urcat pe jos, dar nu a fost moarte de om

In alta situatie, vroiam sa ajung langa MNAC si Duminica a fost un maraton. Toate drumurile inspre Montjuic au fost inchise. Nici autobuzele turistice nu au circulat in acea zi. A fost o situatie neprevazuta, care mi-a dat putin planurile peste cap, atat. N-as zice ca m-am scarpinat la urechea dreapta cu mana stanga

Autobuzul turistic, iarna nu mai circula dupa ora 19:00. Eu m-am plimbat mult, dupa acea ora si am avut sansa sa descopar orasul noaptea.

Nu aveam statie pentru autobuzul turistic, aproape de hotelul meu. Ca sa ajung la una din rutele lui, tot trebuia sa folosesc mijloacele de transport in comun.

Am scris prea mult... Reviewul ai dreptate, e cam incalcit. N-am ce-i face.

Costi [05.12.11 23:43:07] »

Nu ştiu cum mi-a scăpat acest review până acum, noroc că l-am descoperit totuşi!

Mi-am amintit cu acest prilej că eşti un specialist în furnizarea informaţiilor extrem de utile (a se vedea informaţiile despre Roma).

Mulţumesc pentru informaţii, Barcelona este următoarea pe listă şi review-ul tău pică la ţanc!

Este drept, este foarte lung, nu am ajuns să merg şi pe link-uri (deocamdată), dar am tot timpul.

Mulţumesc!

TraianS [06.12.11 21:55:51] »

@Costi Mersi. Barcelona cere ceva munca. Are foarte multe de oferit si nu stii ce sa alegi. Sper sa fie de folos reviewul.

danita [07.12.11 09:24:05] »

Traian, care este urmatoarea destinatie de vacanta? nu e cumva amsterdam?

dananecula [09.12.11 20:11:35] »

@TraianS

Multumesc. M-ai laudat prea mult. O sa mi se urce la cap Pe cand citesc si eu impresiile tale despre Londra? Mi s-a facut dor... Abia astept sa vad petrecerea de pe Nothing Hill. Sper sa nu ne mai tii in suspans mult timp.

Scuza-ma, pentru raspunsul intarziat la acest ecou. Din pacate am avut ceva ,,datorii'' mai vechi de onorat (Bulgaria) si ceva ,,restante'' (Japonia). Nu promit c-o sa reusesc sa povestesc anul acesta despre carnavalul de la Nothing Hill, dar macar despre hotelul Premier Inn Hammersmith trebuie sa imi fac timp. In primul rand trebuie sa-i multumesc colegului @dragos, caci datorita informatiei lui am aflat de acest lant hotelier Premier Inn, cu preturi super bune si ma gandesc ca poate cazarea la acest hotel va interesa pe ceva colegi.

MCM [27.08.12 18:41:20] »

Nu reusesc sa-mi dau seama de urmatoarea situatie: am un T10, ma urc intr-un bus/metro, il scanez, ajung la destinatie. Vizitez ce am de vizitat. Ma urc, pana sa se implineasca 75 minute in alt bus, ca sa merg mai departe. Mai scanez T10?

Iar la metrou il bagi o data si trec 2 persoane? Nu se bifeaza doar o calatorie?

TraianS [27.08.12 20:22:29] »

@MCM

Da, trebuie validat T10 din nou. Cand il bagi in aparate, iti printeaza ora pe spatele lui... si o si inregistreaza pe cardul ala magnetic. Deci cand il validezi din nou, in autobuz, va sti ca te afli inca in intervalul ala de 75, si nu-ti va trage o calatorie. Soferul e cu ochii pe toti calatorii ,,care urca deoarece au datoria sa bage la aparat.

Acuma... smecheria care e? In astea 75 de minute ai voie 1 calatorie in sistemul de metrou (schimbi cate linii vrei tu, atata timp cat nu parasesti reteaua) + cate calatorii cu autobuzul vrei, numai sa se incadreze in alea 75 de min.

Nu poti sa vii de ex. pana la Sagrada, cu metroul, sa iesi sa o vezi si dupa aia fuguta din nou la metrou, cu gandul ca esti in alea 75 de min. ai iesit de la metrou, cand intri din nou iti extrage alta calatorie.

Cu T10... trebuie sa validezi pentru fiecare persoana. Adica un card poate fi folosit de mai multe persoane. Cum?

La metrou - l bagi in aparat, trimiti un membru al echipajului. Il scoti, iar il bagi in aparat, trimiti alt membru etc. Cand i-ai trecut pe toti de ailalta parte... il bagi si pentru tine... si te alaturi lor. In autobuz... daca sunteti 4. il bagi de 4 ori in aparat etc.

Cineva spunea ca e mai bine ca fiecare sa aiba T10, deoarece folosind consecutiv la metrou, cel putin pentru primul... pierzi dreptul ala de 75 de min cu autobuzele. Nu stiu cat e de adevarat... si eu deja fusesem la Barcelona si nu am mai avut chef sa ma interesez pe net. M-am gandit ca stie el... singur cate calatorii sa traga. Nu-mi pare ca mi-a tras mai multe decat a fost nevoie.

Mai sunt bilete pentru all day... de ex. si alea nu le poate folosi decat o singura persoana. Nu sunt "multi person" ca T10.

Nu am verificat daca e bine ca fiecare sa aiba cate un T10, sau e tot una daca folosesti unul singur pentru mai multe persoane. Parerea mea... e ca unul singur pentru mai multe persoane... ar trebui sa fie ok. cu 1 calatorie de metrou, plus cate autobuze poti inghesui in 75. Dar... nu sunt sigur.

Deci, in concluzie si prin urmare... te voi lasa pe tine sa deslusesti acest mister. Chiar sunt curios... ce va fi...

MCM [27.08.12 20:57:08] »

@TraianS: usor, usor, se face lumina Multumesc

roxanab [23.09.13 16:17:13] »

Buna, ai zis ca cartela T10 e ok pentru zona 1, fiind singura zona cu obiective, dar ca exceptie face doar Colonia Guell. Vroiam sa te intreb daca de la aeroport pot sa folosesc T10 pentru zona 1. De asemenea, ma intereseaza daca parcul Guell pe care vreau sa-l vizitez e in colonia guell sau trebuie sa cumpar alt bilet. Unde pot vedea care sunt zonele acestea si ce acopera?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
TraianS [23.09.13 22:04:41] »

@roxanab: Colonia Guell e un lucru iar Park Guell e altceva. Sunt obiective diferite, la mare distanta intre ele. Pe tine probabil de intereseaza Park Guell - asta e faimos. Se merge cu T10 la el fara probleme.

Poti folosi T10 de la aeroport pana-n centrul Barcelonei daca vii cu trenul RENFE sau cu autobuz TMB. T10 nu e valabil pe autobuzele express. Vezi si aici.

Harta cu zonele o poti vedea aici: tmb.cat/en/mapa-de-zones. Intreaga Barcelona e cuprinsa in Zona 1. Colonia Guell e undeva in afara orasului, dar nu cred ca asta te interesa pe tine. Ai facut doar o confuzie de nume.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
roxanab [24.09.13 10:27:46] »

@TraianS: Multumesc frumos pt raspuns. Dar... nu stiu cu ce pot ajunge la hotelul la care sunt cazata de la aerorport... desi citesc la ei pe site, tot nu inteleg. Poate ma poti ajuta si cu asta Nu stiu daca cu trenul neaparat ca ajung cam tarziu si probabil circula mai greu... cred ca e mai ok cu autobuzul.

torrecatalunya.com/en/hot ... ation/index.jsp

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
TraianS [24.09.13 11:11:48] »

@roxanab: Trebuie sa spun ca eu nu am venit pe la aeroportul El Prat si nu sunt cel mai in masura sa-ti raspund.

M-am uitat pe pagina hotelului si ei spun ca sunt la 50 de metri de statia de tren "Barcelona Sants". :

"Hotel Torre Catalunya is across from the Sants train station where you can find underground lines 5 and 3 as well as trains. The AVE train lets you off at Sants train station, just a minute on foot away from Expo Hotel Barcelona. From the Barcelona airport, you can take a suburban train to the Sants train station without any transfers. Easy, fast and comfortable! "

De la aeroport, trebuie sa iei linia R2 si cobori la statia Barcelona Sants. Trenul pleaca din jumatate in jumatate de ora si face 19 minute pana la Sants.

"Times: Departures; from Sants, from 5.13am to 11.14pm. | Departures from Barcelona Airport, from 5.42am to 11.38pm.

Ultimul tren din aeroport il ai la 11.38p. m.

Cu trenul ar fi cel mai simplu. Daca ajungi dupa 11.38, trebuie vazut cum sta treaba cu autobuzele.

Linia R2, apare si pe harta celor de la metrou - vezi in coltul din stanga jos: tmb.cat/img/genplano.pdf

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Costi, dananecula, danita, if, Larissa, magdalena, MCM, nickro, roxanab, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.14083981514 sec
ecranul dvs: 1 x 1