ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Incursiune in Roma (I) - Colina Campidoglio (Muzeele Capitoline, Monumentul Victor Emmanuel II, Piata Venetia)

    Ilustrație video-muzicală
    Verdi- Va, pensiero
    TIPĂREȘTE

    Este bine stiut ca Roma este considerat “orasul celor sapte coline”, datorita colinelor pe care este asezat, prin urmare, am sa incerc sa povestesc despre obiectivele turistice vizitate de mine in functie de colinele pe care acestea sunt asezate sau in apropierea carora se afla.

    Abia dupa ce am vizitat o parte din Roma si m-am intors de nenumarate ori in aceleasi locuri din directii diferite, pot spune ca o astfel de incursiune prin oras este optima, deoarece Roma abunda in situri arheologice, biserici, muzee si alte obiective turistice si este bine sa o vzitam cat mai organizat pentru a putea vedea cele mai interesante dintre ele. Sunt atat de inmanunchiate, incat fiecare loc pe care calci are ceva de spus, nu degeaba Roma este considerata un muzeu in aer liber.

    Campidoglio sau Colina Capitolina, considerata cea mai sacra dintre coline, are amprenta marelui Michelangelo, cunoscute fiind treptele proiectate de acesta si terminate de un elev de al sau si care ne duc spre Piata Campidoglio si Muzeele Capitoline, coborandu-ne in Via del Teatro di Marcello in Piata Venetiei. In capul scarilor, cum incepe piata, se aflau doi lei, unul la dreapta si unul la stanga acestora. Acum sunt doua sculpturi reprezentandu-i pe Castor si Polux.

    Desenul din pavaj (destul de alambicat) a vrut sa reprezinte centrul pamantului, insa acesta a fost executat secole mai tarziu.

    Secolul al XVI-lea a fost cel in care a luat nastere Piata Campidoglio cum este ea astazi, dupa schitele marelui sculptor, care a modificat si redecorat constructiile existente, adaugand un alt palat si celebra scara monumentala Coordonata. Piata Campidoglio are la dreapta Palazzo dei Conservatori (sediul conducerii in Evul Mediu), la stanga Palazzo Nuovo (construit nou de Michelangelo) si in fata Palazzo Senatorio (fost sediu al Senatului Romei, in prezent sediul al primariei Romei). In centrul pietei se afla statuia ecvestra a lui Marcus Aurelius, in copie din 1997. Statuia originala executata din bronz se afla in Muzeele Capitoline, in aripa din Palazzo dei Conservatori, pentru a putea fi protejata de intemperiile vremii.

    Trebuie sa mentionez ca pe dealul Capitolin se afla centrul de guvernamant, in timpurile romane avand loc cele mai importante ceremonii, insa atunci era proiectat cu fata catre Forul Roman.

    Obiectivele turistice prezente si vazute/vizitate de mine aici sunt:

    Muzeele Capitoline

    Piata Venetia cu Monumentul lui Victor Emanuel al II-lea

    Acum, sa le luam pe rand...

    Muzeele Capitoline

    Muzeele Capitoline (site oficial aici: en.museicapitolini.org sunt gazduite de Palazzo Nuovo, construit prin secolul al XVII-lea, fiind primul muzeu public din Europa, avand si cele mai mare colectie de statui antice din lume si de Palazzo dei Conservatori. Acesta din urma are si o curte interioara, a carui fatada a fost executata de arhitectul Pietei Spaniei. In curte am zarit fragmente uriase din statuia lui Constantin, care avusese 12 metri.

    Am intrat prin Palazzo dei Conservatori, unde se afla casa de bilete si accesul in muzee si am iesit prin Palazzo Nuovo. Daca aveti Roma Pass il aratati la intrare si se “ponteaza”, dupa care puteti intra. Un aspect important de stiut este ca garderoba se afla in Palazzo dei Conservatori, asa ca a trebuit sa revenim la intrare si sa explicam faptul ca aveam bagajele aici, pentru a intra din nou la locul de depozitat bagajele. Umbrelele se pot depozita separat, sub cheie. Evident ca nu era cazul, afara ardea soarele ingrozitor, dar astfel de zile cel mai bine e sa te prinda in interiorul muzeelor, unde e racoare! Cel putin asa am procedat noi si nu am simtit soarele arzator al lunii august in Roma. Daca stau bine si ma gandesc am vazut si umbrele de soare prin Roma, asa ca nu degeaba s-au gandit si la acest aspect. Tot aici se aflau si pliante cu schita din interiorul muzeelor, pentru a sti ce putem gasi la fiecare etaj.

    Am ales sa vizitam Muzeele Capitoline dupa Colloseumul Roman, deoarece puteam sa intram cu Roma Pass, informatii puteti gasi in impresiile mele cu sfaturi utile in Roma: vezi impresii)

    Muzeul este dispus pe doua etaje si ai nevoie de conditie fizica pentru a-l putea vizita si rabdare pentru a trece in revista toate exponatele. Aici putem vedea galerii cu sculpturi romane si grecesti, busturi (Camera Filozofilor, unde toti stau aliniati ca la teatru, pe alese...), statui, basoreliefuri, fresce, sculpturi antice, colectii de medalii, Lupoaica originala cu Romulus si Remus (care se afla in copie in Piata Campidoglio, langa Palazzo Senatorio), Pinacoteca Capitolina ce se afla la etajul al II-lea si in care am vazut lucrari importante ale unor pictori celebri, respectiv Caravaggio (Buona Ventura), Titian (Botezul lui Cristos), Pietro da Cortona (Triumful lui Bahus), Gaspar Van Wittel (Castelul Sant’Angelo). Colectia de picturi numara aproximativ 300 de tablouri aflate in mai multe sali.

    La subsol se afla ramasite ale unor temple romane si de aici putem sa mergem spre celebrul Tabularium (construit in anul 79 i. C.) cu balcoanele de unde se cteau tablele cu legi ale Romei Antice, de unde se vede o panorama fantastica asupra Forumului Roman. Atat de aproape parea totul incat aveai senzatia ca poti atinge cu mana Templul lui Vespasian si al lui Tito sau Templul lui Saturn.

    La etaj se afla o cafenea cu terasa de unde se vedea o alta panorama superba a Romei, astfel incat nu am mai urcat cu liftul pe Vittoriano, desi am trecut pe langa el...

    Dupa ce am vizitat Muzeele Capitoline, am coborat pe Coordonata pentru ca mai apoi sa urcam scarile ce duc la Biserica Santa Maria Aracoeli si spre somptuosul Vittoriano.

    Piata Venetia – piata centrala a Romei

    Cred ca ne-am rotit in aceasta piata de cateva ori pe zi! Piata Venetiei poate reprezenta un punct de plecare pentru multe obiective turistice ale Romei, nu mai zic de faptul ca in piata se afla obiective de prim rang! Iar in imediata apropiere altele, cum ar fi Columna lui Traian.

    Construita in 1911, are ca piesa de rezistenta Monumentul lui Vtttorio Emanuele al II-lea, ce reprezinta, de fapt, o mega constructie asemuita de multi cu Casa Poporului! Pacat ca pentru constructia acesteia, s-a demolat un alt palat vechi. Piata leaga Via del Corso cu Via dei Fori Imperiali.

    Monumentul este colosal, iar albul acestuia constrasteaza foarte puternic cu ruinele vechii Rome, astfel incat impactul este cu atat mai mare.

    Inauntru se afla o expozie dedicata reunificarii Italiei. De altfel, in cadrul monumentul se afla Institutul Reunificarii Italiei si muzeul aferent (site oficial aici: risorgimento.it/php/page_ ... hp?id_sezione=5).

    In cadrul muzeului se afla expuse obiecte semnificative din razboiul de independenta, din primul razboi mondial si altele. Aici am putut vedea arme albe si de foc, tablouri, uniforme, coifuri, sepci, medalii, un colier papal si chiar o pereche de pantaloni purtata de Giuseppe Garibaldi si alte obiecte personale.

    Intrarea in muzeu este gratuita si acesta este deschis in fiecare zi de la 9.40 la 18.30.

    Vittoriano este un monument dedicat lui Vittorio Emanuele II, cel care avea sa fie numit primul rege al Italiei unificate.

    De pe monument se vede iarasi o panorama fenomenala a Romei, ca un album deschis... Am vazut Via Dei Fori Imperiali pana spre Collosseum.

    Coborand iar in Piata Venetiei, in partea stanga, cu spatele la Vittoriano, se afla Palazzo Venezia, pe care am vrut sa il vizitam, acesta gazduind Muzeul National, insa din cauza faptului ca majoritatea angajatilor erau plecati in concediu, nu era deschisa decat o aripa si am considerat ca pretul nu merita putinul care ramanea de vazut. Acesta, ca si piata, isi trage numele de la faptul ca in trecut a fost Ambasada Venetiei. Acesta a mai functionat si ca resedinta papala.

    Chiar in dreptul acestui palat sunt statii de autobuze, piata fiind puternic vascularizata de mijloace de transport in comun, insa intrasem un pic in panica atunci cand ne-a prins 12 noaptea in piata si ne uitam pe afisajul electronic sa vedem ce masina urmeaza si daca e a noastra si usor – usor dispareau toate, iar noi eram cumplit de obositi...

    Incercati sa nu va prinda 12 noaptea, sunt si autobuze care circula noaptea, dar vin la distante mari, nu circula in toate zilele si, evident, nici in toate directiile. Altfel, taxi-ul este ultima solutie sau mersul pe jos!

    Vizavi de acest palat, pe stanga, peste drum, se afla doua biserici “gemene”, desi construite la doua secole distanta, Biserica Santa Maria di Loreto si Biserica Santissimo Nome di Maria in fata carora este Columna lui Traian si incepe Via dei Fori Imperiali ce duce pana la Colloseum.

    Pe partea opusa celor doua biserici, unde se afla si Monumentul Vittoriano, regasim Piazza dell’Aracoeli aflata tot pe Colina Capitolina si Biserica Santa Maria in Aracoeli (pot spune ca separa Vittoriano de Piata Campidoglio).

    Practic, aflati in Piata Venetiei si fara sa va deplasati cu nici-un mijloc de transport in comun, puteti vizita obiectivele enumerate de mine in review, toate imbracand aceasta piata. Astfel, optimizarea timpului este maxima, o zi plina fiind suficienta, dar epuizanta, insa extrem de valoroasa!

    - -

    Partea a doua poate fi citita aici


    [fb]
    ---
    Trimis de magdalena in 10.11.11 16:31:32
    Validat / Publicat: 10.11.11 19:25:55
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 8309 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Monumentul Vittorio Emmanuele II vazut dinspre Piazza Venezia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [10.11.11 17:53:19]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster13
    [10.11.11 19:41:57]
    »

    Melodia atasata se poate sterge/schimba!

    Cristian_h*
    [10.11.11 20:01:48]
    »

    In poza 13 este o reprezentare a zeitei Artemis fiica lui Zeus si a muritoarei Leto si sora geamana a lui Apollo, a fost zeita padurilor, nasterii copiilor, virginitatii, fertilitatii si a vanatorii aceasta este o reprezentare din epoca elenistica timpurie, am vazut o statuie asemanatoare in muzeul din Efes.

    Foarte utile aceste informatii, felicitari!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    georgiana
    [10.11.11 21:01:15]
    »

    In sfarsit ai scris despre Roma, deja imi pierdusem speranta! Am citit pe nerasuflate, curioasa fiind sa vad pe unde ai umblat tu. Din tot ce am citit, eu am vazut doar Columna lui Traian, Piazza Venezia, cu Monument lui Vittorio Emanuel al II lea si Palazzo Venezia. Si astea toate in ploaie.

    Si, din pacate nu am avut fericita sansa, ca tine, sa-i pot vedea pantalonii revolutionarului italian Giuseppe Garibaldi, expusi la muzeul din Piazza Venezia!

    Astept si continuarea, dar nu dupa alte 3 luni, ca dau vot cu minus,ca ...oricum se poarta

    raduu1972
    [10.11.11 21:18:22]
    »

    magdalena iti daruiesc superbonusul)))))

    RobertCodescu
    [14.11.11 07:07:51]
    »

    MULŢUMIM de review magdalena şi mulţumesc de precizări Cristianh chiar NU ştiam ce caută un ştiulete de porumb la un review despre Colina Campidoglio!!!

    În rest un nou MINI-GHID AFA marca magdalena!!!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    georgiana, gheisa, raduu1972
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04814887046814 sec
    ecranul dvs: 1 x 1