ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 26.08.11
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    2 AD. + 1 COPII -- v: 6 [ani]

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    In Zaanse Schanse, la fabrica de saboti si la ferma de branzeturi

    Ilustrație video-muzicală
    Flairck - De Decennium Mars
    TIPĂREȘTE

    In Zaanse Schanse, la fabrica de saboti si la ferma de branzeturi

    03.11.2011

    Primisem de mult, de mult, de la o prietena o pereche de sabotei mici, mici de portelan.A fost primul meu contact efectiv cu Olanda, exceptand ceea ce invatasem sau citisem pana atunci. Erau albi cu albastru. Sa zicem ca a fost dragoste la prima vedere ?! Amsterdamul si toata Olanda sunt pline de saboti.

    Dar eu imi doream sa imi cumpar unii de la fabrica ! Fixuri, nu ?? Apoi, in decursul timpului, din diverse parti sau pe diverse canale, imi veneau ecouri si semnale, ceea ce mi-a infiripat dorinta de avedea aceasta tara. Sau macar putin din ea.

    Ulterior, ceea ce a fost determinant in hotararea mea de amerge la Amsterdam in anul urmator, a fost un e-mail pe care l-am primit de la un prieten, care ma stia putin bolnava de boala aceasta a colindatului prin lume, un e-mail despre Giethorn. Aceasta a fost scanteia care a trebuit pentru ca dorinta sa devina realitate. Asadar, cu dorinta de a vedea neaparat Giethorn, la sfarsitul lui 2009 am hotarat sa merg intr-o croaziera prin Tarile Nordice, cu imbarcarea din Amsterdam, care se afla la aproximativ 120 km de Giethorn.

    Am ajuns la Giethorn si am scris aici un rew despre acel loc idilic (vezi impresii), dupa cum am mai spus, locul unde mi-ar placea cel mai mult sa traiesc dintre toate locurile pe care le-am vazut pana acum. Tot cu ocazia croazierei, am hotarat sa zabovesc 7 zile in Amsterdam, doua inainte de plecarea in croaziera si 5 la intoarcere. Cu aceasta ocazie, doream sa-mi implinesc un vis : acela de a avea o pereche de saboti pe masura mea. Pentru asta, am ajuns in Zaanse Schans, la fabrica de saboti.

    Ei bine, am ales sa merg in Zaanse Schanse, un satuc la aproximativ 80 km de Amsterdam, unde existau si mori de vant si o fabrica de branzeturi si o fabrica de saboti. Ei bine, da ! toate astea la un loc : un sat traditional olandez.

    Am luat din autogara de vis-a-vis de Gara Centrala din Amsterdam autobuzul 91 catre Zaanse Schanse, la aproximativ 80 km de Amsterdam. Pentru o calatorie am platit 2.50 euro, drumul fiind parcurs in aproximativ 2 ore. Autobuzul opreste in mai multe statii. Nu exista bilet dus-intors si nici reducere pentru un astfel de drum, asa ca …. la urcare cumparati pur si simplu biletul de la sofer.

    Statia de oprire este chiar la intrarea in satul Zaanse Schanse. Acolo drumul se termina, iar autobuzul face cum s-ar zice, stanga imprejur. Din aceeasi statie se pleaca si la intoarcere. Chiar unde coborati, este Zaans Museum. Este in afara satului propriu-zis, dar olandezii ii acorda foarte mare importanta. Pentru un bilet de acces se plateste 7.50 euro / adult , 4 euro / copil 4 – 17 ani, copiii sub 4 ani avand acces gratuit. Aici se poate vedea cum se produc biscuiti si ciocolata olandeza, interactiv. Muzeul este deschis zilnic intre 10.00 – 17.00.

    In fata muzeului este o parcare mare. Traversam in diagonala parcarea si de acolo incepe satul Zaanse Schanse. Din statia de autobuz am taiat parcarea din fata in diagonala si am intrat in satuc. Am lasat pe dreapta canalul si casele de pe malul canalului. Apoi ne-am delectat printre morile de vant aflate pe partea stanga,dupa care am trecut la moara de vant de pe stanga.

    Intr-un final ajungem la fabrica de saboti. Ne intampina cu doua perechi imense de saboti galbeni in care m-am suit cu fi-miu si am facut o fotografie tare haioasa. Apoi, chiar la coltul fabricii, o pereche identica de saboti, asezata langa flori minunate, este pusa special pentru o poza… artistica ! Chiar iese !!

    Intrarea propriu-zisa in fabrica este pe latura lunga, unde troneaza un sabot portocaliu cat o barca ! Bineinteles ca nu am ratat ocazia sa facem si acolo cateva fotografii. Fabrica este deschisa zilnic , din martie pana in octombrie intre 08.00 – 18.30, iar din noiembrie pana in februarie de la 08.30 pana la 17.00. Este singurul obiectiv pe care l-am intalnit pana acum care are program si de Craciun, este adevarat ca putin redus : de la 10.00 la 16.00. Vedeti ca este destul de aglomerat ! Vizita incepe pe un hol lung, in care este prezentata istoria sabotului. Vizita incepe cu o expozitie de saboti, in care este prezentata istoria acestor papuci. Sabotii sunt de fapt niste incaltari taranesti, similarul opincilor de la noi. Am inteles ca se fac in jur de 1.000.000 de perechi pe an.

    In expozitie sunt prezentati o multime de saboti locali, dar si saboti apartinand altor natii : japonezi, chinezi, etc. Sunt expuse piese foarte vechi, de o valoare incomensurabila sau piese foarte frumos mestesiugite. Deasemenea, se gasesc saboti care imita diverse feluri de pantofi sau diverse obiecte : saboti pictati ca si cum ar fi un model de pantofi din anii 1920, saboti sculptati, saboti in forma de instrumente muzicale, etc.

    Sunt spectaculosi, credeti-ma si demonstreaza de cata maiestrie pot da dovada creatorii lor ! La capatul holului se deschide o sala imensa. De fapt aceasta se ascunde in spatele peretelui interior al expozitiei. Acolo un mester face saboti in fata publicului. Poti, contra cost, sa obtii o pereche de saboti personalizata. Tot acolo, mii de perechi de saboti isi asteapta cumparatorii. Se gasesc toate masurile. Cu cat sunt mai mari, cu atat sunt mai scumpi, deoarece sabotul este realizat dintr-o singura bucata de lemn, asadar cu cat e mai mare, intra material mai mult si dureaza mai mult timp pentru a fi realizat.

    Aici am gasit si sabotii mult doriti ! Evident ca mi i-am cumparat ! Ii gaseam si in Amsterdam, dar datorita Cardului Amsterdam, aici aveam reducere 25% la achizitionarea lor. Asadar, azi, la mine acasa stau la mare cinste acei saboti, masura mea, pe care oricand pot sa-i port.

    Am incercat ! vreau sa va spun ca iti trebuie tehnica nu gluma, ca sa mergi cu ei. In primul rand ca sunt foarte grei. Apoi sunt rigizi si este greu de mers cu incaltari rigide. E ca la clapari. Si apoi, trebuie neaparat sa porti sosete GROASE de lana, deoarece altfel risti sa ramai fara piele. Nu intelegeam eu de ce fetele in costume traditionale olandeze erau imbracate cu maneca scurta si purtau ciorapi de lana…. Eiii… acum am priceput ! Va recomand cu mare caldura sa vedeti fabrica de saboti din Zaanse Schanse . Cu siguranta va vor placea !!

    In capatul satului, este micutul port de pe canalul De Zaan. De aici se poate ajunge direct la Amsterdam am inteles, in nici 20 de minute. Insa prietena mea nu a vrut sa incercam aceasta varianta, asa ca la intoarcere am folosit tot autobuzul.

    La intoarcerea spre statia de autobuz, am vrut sa intru la ferma de branzeturi a Catharinei Hoeve. In primul rand ca accesul este gratuit… dar sa nu credeti ca e chiar asa, caci nimeni nu pleaca de acolo cu mana goala, asa ca biletul de intrare sau mai bine zis de iesire, consta in contravaloarea branzeturilor pe care iti este imposibil sa nu le cumperi. Intre alee si ferma, un canal mic, traversat de un pod arcuit. Am traversat podul spre deliciul fiului meu care, vorba lui, a urcat cu pasi de urias si a coborat in viteza ca un zmeu.

    Am vizitat inainte camerele care, prin imagini si exponate, ne vorbeau despre cum s-a produs branza, de catre ferma Catharinei Hoeve, inca de acum multi ani. Propriu zis, farmecul consta in magazinul de desfacere a acestor produse.

    Vanzatoarele, niste fete tinere imbracate in costume traditionale olandeze, ne imbiau cu fel de fel de soiuri de branzeturi. Pe mijlocul magazinului, pe rafturi cu 3 – 4 etaje, erau branzeturi de toate culorile! Ei da, culorile, am zis bine! Caci branza in culorile pe care le-am vazut acolo, nu am mai vazut nicaieri. Si am gustat! Oooo da! pai nu puteam sa ratez!

    Erau acolo rotite de branza, cam de 15 cm diametru, cantarind in jur de 1 kg, de toate culorile. Si ma refer atat la continut, cat si la ambalaj. Inchipuiti-va o bombonerie in care bomboane belgiene de nenumarate feluri asteapta sa fie cumparate. Ei, asa era si aici, numai ca in locul bomboanelor erau aceste rotite de branza. Probabil ca ati auzit de branza Gouda sau branza Edam, soiuri de branza din lapte de capra sau de oaie. Ceea ce olandezii, francezii si altii numesc branza, noi numim cascaval. Branza cu cheag, asa cum este branza pe care o stim noi (telemea de exemplu) se face doar in zona Balcanilor. Mi-a spus mie cineva.

    Asadar, cu piper, cu ardei, pentru copii, mai sarata, mai tare, mai cu gauri, portocalie, galbena, verde, neagra, galbuie… ce sa va mai spun?! Si bineinteles, puteai sa gusti din minunile acelea, caci altfel de unde ai fi putut sa stii ce vrei sa iei cu tine? Si alaturi de branza, se mai comercializau si alte bunatati olandeze, care mergeau in combinatie cu branza. Erai invatat cum sa le combini.

    Asadar se mai gasea aici miere, ciocolata sau smantana. Aveau si o promotie: la 5 rotite cumparate, una era gratis. Si cum prietena mea, o nebuna si jumatate nu se hotara intre 3 sau 4 feluri, pana la urma m-am lasat convinsa sa cumparam 5 rotite si sa le impartim. Ne-am carat noi, fiecare pe rand, de la Amsterdam la Bucuresti cu cate 2.5 kg de branza autentica olandeza?

    Ne-am carat!

    Pai daca imi zicea cineva, inainte, ca o sa o fac si pe asta, chiar ziceam ca e nebun! Dar nebuna am fost eu, intr-un final. Insa, pentru o branza… buna!

    Si cand am ajuns acasa, i-am chemat pe toti prietenii mei, carora le-am spus ca ii astept cu vinul, ca eu dau branza! Si asa ca, nu degeaba m-am carat cu 5 kg de branza, pe rand cu prietena mea, de la Zaanse Schanse pana la Amsterdam si apoi cu 2.5 kg pana la Bucuresti : am petrecut o zi memorabila atunci cu prietenii mei la degustat de branzeturi olandeze si la … povesti!

    Daca ajungeti in Olanda sau chiar numai in Amsterdam, nu ocoliti satucul Zaanse Schans, iar acolo dati o raita printre branzeturi! Macar sa va clatiti ochii… dar va spun eu ca o sa ajungeti sa va rasfatati si gustul!

    Si acestea nu sunt singurele lucruri pe care le puteti vedea in acest satuc.

    Acestea sa zicem… sunt cele mai pitoresti. Mai exista un magazin de suveniruri si diamante… poate intereseaza doamnele. Apoi este un magazin cu produse de panificatie unde costa doar 1 euro ca sa vezi minunatii de paine si biscuiti. Pe care evident ca le poti si cumpara. Mai este apoi magazinul alimentar ‘Albert Heinj’ unde pot fi gasite alte bunatati de-mi ploua in gura si acum numai cand ma gandesc….Deasemenea o plimbare pe canalul De Zaan, care costa 6 euro, este absolut minunata. Cu cardul Amsterdam, vaporasul este gratuit.

    Am petrecut in Zaanse Schans o zi.

    O zi minunata pe care as repeta-o oricand cu drag !


    [fb]
    ---
    Trimis de a.sr* in 03.11.11 21:25:51
    Validat / Publicat: 03.11.11 23:40:52
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7691 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P52 saboti de toate culorie, cu buline, cu floricele, cu pete de vacuta, desenati cu sireturi.... toti sunt minunati !
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmaster13 [03.11.11 23:09:31] »

    Melodia atasata poate sa fie inlocuita/stearsa!

    webmaster20* [03.11.11 23:25:38] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    a.sr* [03.11.11 23:28:20] »

    @webmaster13:

    baieti sunteti foarte buni!

    sa va invidiez? nu.

    mai bine... stau pe aproape sa iau lectii!

    @webmaster20:

    cu sincere multumiri!

    dananecula [04.11.11 01:37:57] »

    @a. sr

    In expozitie sunt prezentati o multime de saboti locali, dar si saboti apartinand altor natii: japonezi, chinezi, etc.

    M-am uitat cu atentie la pozele tale, dar n-am remarcat acei saboti pe care i-am observat anul trecut in picioarele gheiselor din cartierul Gion (Kyoto-Japonia) vezi impresii

    Adevarul este ca aceia au niste talpi uriase si n-au forma de opincute, precum sabotii vazuti de tine.

    In schimb si gheisele ii purtau in picioare tot impreuna cu niste sosete destul de grosute, de culoare alba, probabil tot din acelasi motiv de a nu le rani talpile.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    a.sr* [04.11.11 06:44:58] »

    @dananecula:

    poza 45, aceeia sunt chinezesti. si japonezi sunt sabotii negri foarte luciosi, de zici ca sunt din portelan.

    iti dai seama ca acolo erau expusi saboti putin iesiti din tipar.

    si oricum, sunt convinsa ca nici eu nu puteam cuprinde toata expozitia si nici expozitia nu poate avea chiar toate felurile de saboti.

    dar merita vazuta, zic eu.

    numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    dananecula [04.11.11 09:07:38] »

    @a. sr

    Multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului. Intr-adevar si sabotii chinezesti sunt ingeniosi, dar oricum intreaga expozitie este remarcabila.

    Felicitari pentru impresiile ce ni le impartasesti din locatii absolut incantatoare!

    istokr [04.11.11 13:37:07] »

    Felicitari pentru cum ai scris si pozele atasate.

    Din pacate, nu mai am voie sa te votez.

    Am putut in schimb sa salvat review-ul la favorit

    a.sr* [04.11.11 20:16:31] »

    @istokr:

    multumesc foarte mult!!!

    pepsi70ro [04.11.11 21:13:01] »

    @istokr,

    Din pacate, nu mai am voie sa te votez.

    Ba cred c-ai putea vota daca scrii review-uri, cu cat scrii mai mult cu atat cresc posibilitatile de a vota sau de a fi votat, de ce nu!?

    Daca nu ma-nsel, pe undeva prin Regulament sunt cateva referiri la acest aspect, n-ar strica sa te uiti putin

    Wk. placut! Scuze ptr. offtpc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    a.sr*, dananecula, istokr
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanţa în Olanda:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05807900428772 sec
    ecranul dvs: 1 x 1