ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin Ranca, spre Transalpina

TIPĂREȘTE

Motto: "Nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie."

Dupa o saptamana deosebit de grea, in care agitatia cautarii unei pensiuni – adapost pentru o noapte - a fost prea-plinul, sambata dimineata am pornit sa descopar ce-i frumos si ce-mi place mie din Transalpina si mult mediatizata Ranca.

Stiind ca despre aceasta destinatie s-au scris sumedenie de comentarii, hotarata sa fac abstractie de aritmetica kilometrilor, am plecat fara creion si notes pentru insemnari, sperand sa fac din aceasta plimbare una de relaxare totala.

Drumul de la Bucuresti la Ranca a decurs normal, pe traseul obisnuit al multor automobilisti care vin din sud: Pitesti, Ramnicu-Valcea, Horezu, Novaci. De aici incepe Transalpina, DN 67C, cea mai inalta sosea din Romania, care serpuieste in curbe stranse si abrupte pana la Sebes.

I s-a spus "Drumul Regelui" pentru ca in urma unor lucrari de reamenajare, in anul 1938 Regele Carol al II-lea s-a incumetat sa-l inaugureze strabatandu-l in intregime, o singura data in viata lui. Acest drum, de fapt o carare anevoioasa care taia Carpatii facand legatura dintre Transilvania si Oltenia, a avut importanta atat pentru ostirile romane in expansiunea lor catre Dacia, cat si – mai tarziu – pentru nemtii care, din necesitati impuse de ambele razboaie mondiale, l-au reconstruit si reparat.

Pentru stramosii nostri aceasta carare dificila a insemnat dintotdeauna calea migrarii periodice a pastorilor si turmelor de oi - primavara spre munte si toamna spre ses - atunci cand crestele alpine nu mai puteau asigura hrana pentru animale. De aceea l-as numi "Drumul Transhumantei". Sau "Drumul Bejeniei" daca facem referire la perioada de impunere fortata a religiei catolice in Transilvania cand familii intregi erau nevoite sa-si paraseasca locurile de bastina pentru a-si pastra nestirbita traditia. Istoria consemneaza episodul in care localnici din Jina, ungurenii, in frunte cu preotul satului, au traversat crestele abrupte pe "Poteca Dracului" stabilindu-se in sud si ducand cu ei traditiile, portul si ocupatia.

Am ajuns la Ranca – statiune in devenire, pe care si noi o ajutam sa devina – in jurul orei 16, deci tarziu pentru a ne aventura in traversarea Parangului pe Transalpina. De aceea programul nostru prevedea odihna si pregatirea pentru drumul de a doua zi, intr-una dintre pensiuni. Kallisto, aflata la intrarea dinspre Novaci, ne-a fost salas in noaptea de sambata 3 septembrie 2011.

Impresia generala, personala, despre Ranca nu este cea mai favorabila tocmai pentru ca fiind "in devenire", este de fapt un santier insirat de-a lungul drumului. Se construiesc inca multe vile si pensiuni, unele au lucrarile stopate sau chiar sunt scoase la vanzare, nefinalizate, din ratiuni financiare. Cladirile sunt foarte inghesuite si au spatii de parcare restranse si inca neamenajate. As fi preferat o locatie mai putin aglomerata si cu mai multe posibilitati de servire a mesei. Nu contest placerea unora de a-si pregati singuri cina in aer liber, dar atunci cand caut relaxarea, gratarele fumegande si sfaraielile de mici in rumenire nu-si au locul. Deoarece pensiunea la care am gazduit nu avea restaurant, am cautat una la care sa putem servi cina. Plimbarile prin Ranca – nu pe sosea, fireste, ci pe coastele laturalnice, prin smocuri de iarba arse de caldura verii si vanturile de munte, pe sub brazii de un verde mai mult decat natural, mi-au adus atat de ravnita liniste de seara.

Din balconul camerei, deranjata din cand in cand de fumul care se ridica de la gratarele vecine, am admirat cel mai frumos apus de soare de la munte. Discul de foc cobora incet, incet, dincolo de munte, luminand din spate norii mici si incretiti. Lumina in scadere si proportia de rosiatic si gri-negru in modificare permanta pana spre intunecimea cea mai neagra, au facut farmecul acelei seri la Ranca.

A doua zi, odihniti, am incalecat pe caii putere si am continuat pe Transalpina. Curand am lasat in urma statiunea cu vilele ei colorate care acum pareau doar jucarii. Inlantuirea de serpentine ne ademenea spre locuri tot mai inalte. Drumul proaspat asfaltat, dar nefinalizat inca, era proba de rezistenta si finete pentru orice conducator auto. In departare, pe coasta inalta, masinile pareau un sir de furnicute harnice in deplasare. Din loc in loc, acolo unde latimea drumului permitea, se faceau popasuri pentru fotografii si relaxare in cel mai pur aer de munte. Crestele salbatice cu sleauri croite de ploi, ne inconjurau din toate partile. Am trecut pe langa stana Stefanu care avea amenajat sub un sopron un lacas cu masa mare acoperita cu musama pentru drumetul dornic de degustare. Avansam incet, in sir indian, cucerind metru dupa metru, curba dupa curba, pana la Pasul Urdele, cel mai inalt punct al Transalpinei (2.145 m). Pe platou am facut cel mai lung popas, nu pentru odihna, ci pentru a ma pierde un moment in natura, pentru a atinge cerul cu mana. Am lasat in urma masinile stationate pe platou, cu portbagajele deschise si merindele imprastiate pe iarba si am inaintat cat am putut de mult spre creasta cea mai inalta a Parangului.

Am continuat coborand incet pana la Obarsia Lotrului si incheind cea mai frumoasa parte a Transalpinei, cea care-i face farmecul si-i creaza caracterul unic, drumul de peste 30 km – sarpele gri al Parangului tarandu-se la peste 2000 de metri altitudine.

Din ratiuni de optimizare, tinand cont de timpul avut la dispozitie, am hotarat ca de la Obarsia Lotrului - aflata intr-o vale impadurita, foarte frumoasa - sa continuam spre Voineasa, lasand restul regelui, legiunilor romane sau nemtilor, ciobanilor sau turmelor de oi. Pentru noi, restul va fi in episodul II, probabil la vara, cand ne-am propus sa-l strabatem incepand de la Sebes.

De la Obarsia Lotrului. spre dreapta, pana la Brezoi, sunt aproape 80 km. Traseul este frumos, prin padure deasa, trecand pe langa Lacul Vidra si apoi prin statiunea si localitatea Voineasa. Drumul nu este tocmai bun mai ales in prima parte. Asfaltul este presarat cu multe gropi, iar din loc in loc, pentru repararea scurgerilor de pe versant care traverseaza soseaua pe dedesubt, s-au facut santuri care au fost acoperite doar cu pietris. Barajul din Malaia, apoi cel din Bradisor, care acumuleaza apele Lotrului in vederea producerii de energie electrica, au fost surprize placute, prilej de popas si contemplare a impletirii apelor cu muntele.

La iesirea din Brezoi, spre dreapta, la doar cativa kilometri prin Defileul Oltului, trecem de Manastirea Cozia si Calimanesti si ne indreptam spre Ramnicu-Valcea. Aici am incheiat bucla circuitului nostru de weekend, obositi, dar multumiti ca am pasit pe drumul legiunilor romane si al oierilor strabuni din Marginimea Sibiului.

M-am bucurat si m-am intristat concomitant pentru ca:

- am mers pe Transalpina noua, proaspat asfaltata si neteda ca-n palma. La anul s-ar putea sa fie parapeti si marcaje, dar si multe gropi.

- am vazut Parangul in cele mai salbatice fete, curate si inca nepoluate de gunoi menajer. Primele semne au inceput deja sa apara. Am vazut peturi abandonate si gunoaie aruncate la voia intamplarii. Daca vanturile iernii nu le va mana, ascunzandu-le in vagauni, la anul vor fi si mai multe.

- muntele Parang si-a pastrat puritatea si autenticitatea pentru ca era greu accesibil. Acum, cand urcam pe creste cu masina, nu va ramane mult timp salbatic si pur.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.09.11 22:22:29
Validat / Publicat: 05.09.11 23:37:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6887 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Primul popas spre Ranca.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.09.11 23:51:25]
»

@iulianic

Splendid review, descris cu atata sensibilitate si frumusete sufleteasca.

... am admirat cel mai frumos apus de soare de la munte. Discul de foc cobora incet, incet, dincolo de munte, luminand din spate norii mici si incretiti. Lumina in scadere si proportia de rosiatic si gri-negru in modificare permanta pana spre intunecimea cea mai neagra, au facut farmecul acelei seri la Ranca.

Iti dau perfecta dreptate! Anul trecut, in luna mai, de Rusalii amfostacolo si eu, la Ranca, gratie unui premiu castigat la Valea Mariei. Atunci am descoperit si eu cel mai frumos apus de soare, la Ranca - locul unde apusul soarelui este inedit, asa cum mi-am intitulat si review-ul de aici

Felicitari pentru impresii !

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.09.11 00:00:43]
»

Din balconul camerei, deranjata din cand in cand de fumul care se ridica de la gratarele vecine, am admirat cel mai frumos apus de soare de la munte...

Te invidiez puţin... Oare cum de nu au dat camera, dacă aţi ajuns la 4 p. m. ? Că mie aşa mi-au motivat lipsa de seriozitate în privinţa rezervării, cică am ajuns prea târziu. Iar când mi-am dat seama că de fapt pot chiar dovedi la ce oră am sosit (şi care era cu câteva minute înainte de ora până la care chipurile mi-ar fi menţinut rezervarea) n-au mai replicat nimic... Mă bucur că măcar voi aţi avut baftă şi v-aţi putut bucura de ceea ce aţi cerut... (poate aia o fi fost una dintre camerele ce le rezervasem şi eu, cu două săptămâni în urmă?)...

Mă bucur şi pentru experienţa frumoasă trăită şi împărtăşită aici atât de poetic...

Bravo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[06.09.11 10:27:42]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri si voturi!

De asemenea, multumesc celor care mi-au dat sfaturi privind drumul si cazarea, precum si celor care au mai scris despre aceasta destinatie! Se stie ca review-urile anterioare sunt inspiratia, imboldul la calatorie si primele informatii despre ceea ce va sa vina.

clipa
[06.09.11 12:57:06]
»

@dragos,

ma poti invidia si pe mine pt faptul ca cei de la kallisto mi-au pastrat camera chiar daca am ajuns la ora 17, am anuntat ce-i drept ca voi intarzia deoarece aveam inclusa in traseu vizitarea pesterii polovraci.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.09.11 13:11:01]
»

Era vorba de o invidie prieteneasca. Sfatul meu: scrieti fiecare cate un articol - poate mai compenseaza nemultumirile mele. N-am spus ca e rau la ei - doar ca fata de mine nu s-au purtat chiar ok si promisiunile nu s-au intalnit deloc cu ce ni s-a oferit in realitate. Am si subliniat ca in camerele normale (de care v-ati bucurat impreuna) viata poate fi chiar frumoasa. Sper ca si mesajul meu sa fi contribuit putin la refacerea atitudinii lor fata de clienti. Iar daca patania mea a fost totusi doar exceptia, ar fi pacat sa nu veniti si sa ma contraziceti!

Hai, va provoc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
clipa
[06.09.11 15:10:46]
»

@dragos

Nu m-am indoit nici macar pt o secuna ca invidia ta ar fi de alta natura decat cea prieteneasca, am omis insa sa pun un semn de genul sau ...

imi pare rau de experienta trista si te inteleg pt ca si eu am avut o experienta f trista in iarna la Valea Mariei. (click aici)

La Kallisto am avut o camera superba cu vedere spre munti, o camera luminoasa si o baie dotata cu bideu, obiect sanitar foarte rar intalnit in locatiile de pe la noi si chiar si in cele din strainatate.

La recptie ne-a intampinat o doamna careia i-am spus doar ca vin din buc. si m-am mirat ca-mi stia numele...

Povestea cu papucii e adevarat ca m-a blocat si pe mine insa nimeni nu ne-a atras atentia ca trebuie sa-i purtam.

Pretul a fost mai mult decat convenabil adica 90 ron pt o noapte de vineri din luna august, in conditiile in care altii practica preturi cuprinse intre 100 si 135 ron (VM) si crede-ma ca nu ofera nimic in plus fata de cei de la Kallisto, ba din contra...

Pt noi a fost o experienta placuta... deci invidiaza-ma )

Sa auzim de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.09.11 15:54:54]
»

@clipa - ei, pai nu asa, scrie la rubrica lor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
clipa, dananecula, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0610191822052 sec
    ecranul dvs: 1 x 1