ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 24.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Din nou pe creasta Craiului

Ilustrație video-muzicală
René Aubry - If I Were a Tree
TIPĂREȘTE

Intr-un review de anul trecut (vezi aici) va povesteam despre una din excursiile noastre prin Piatra Craiului, tura destul de lunga, ce a cuprins o mare parte din cresta nordica a masivului. Binenteles ca de atunci am tot batatorit potecile acestui munte, in ture mai scurte sau mai lungi, prin aceleasi locuri de care v-am povestit, plus altele. As fi putut sa scriu cate un scurt review de fiecare data dar am evitat aceasta varianta deoarece existau portiuni mari de traseu ce coincideau cu cealalta drumetie si multe din descrieri ar fi trebuit sa le repet. E drept ca mi-am propus sa va prezint de-a lungul timpului, cat mai multe, poate chiar toate traseele (marcate) insa voi scrie doar atunci cand vom merge pe potecile despre care nu am povestit. De aceasta data insa, drumetia noastra cuprinzand exact cealalta parte a crestei nordice iar traseul fiind cu totul altul, sper ca va fi binevenita povestea calatoriei noastre si sper ca va va face placere sa admirati maretia muntelui, mai ales ca vorbim de masivul care, dupa parerea a foarte multi drumeti, este cel mai frumos din tara.

Ca o impresie generala, permitandu-mi sa fac si o comparatie cu tura prezentata anterior, as spune ca acest traseu porneste tot din Zarnesti, are un grad de dificultate mai redus, avand inaltimea maxima de doar 1911 metri, fiind mai scurt ca lungime, avand zone expuse reduse ca numar si ca grad de periculozitate, distantele intre sursele de apa mai mici. In schimb, de-a lungul traseului lipsesc refugiile, existand un singur loc unde se poate innopta. Dar sa pornim la drum si voi vorbi, in sumara descriere ce voi incerca sa o fac, despre fiecare la timpul potrivit.

Prima parte a drumetiei o constituie urcarea in creasta, traseu destul de solicitant fizic datorita diferentei mari si bruste de nivel. Din centrul Zarnestiului, din capatul de linie al autobuzelor se urmeaza drumul catre Plaiul Foii (drum aratat de catre un indicator). Dupa doar 15 minute de la plecare parasim acest drum, ghidati spre stanga de o sageata informativa pe care figureaza marcajul banda galbena –catre cabana Curmatura. Desi in prima parte marcajul este destul de rar, poteca (initial este defapt un drum de caruta, ce treptat se ingusteaza) este evidenta si usor de urmarit. Astfel, ghidati de banda galbena (BG) dar si de banda albastra (BA), traversam poienile de la poalele muntelui si dupa alte 55 de minute ajungem in dreptul unei vai, unde trebuie sa traversam izvorul ce curge pe aici. In acest loc, BG ne paraseste, incadrandu-se pe acea vale. Dupa ce ne aprovizionam cu apa, ne vedem de poteca noastra, indicata doar cu BA, inca 5 minute dupa care ajungem la o bifurcatie de drumuri. Tot inainte este drumul ce duce la Schitul Coltul Chiliilor (am scris deja un articol aici) iar in stanga pleaca traseul nostru. De mentionat ca in acest punct nu exista nici o sageata informativa.

Ghidati de acum incolo de cruce albastra (CA), am inceput sa urcam prin padure. Dupa 40 de minute de urcus din ce in ce mai accentuat, iesim din padure si in fata ne apar primele blocuri de piatra, e drept de dimensiuni nu foarte mari. Tot aici avem de-a face si cu prima zona de grohotis, unde se urca destul de greu datorita instabilitatii pravalisurilor de pietre. Treptat peisajul se schimba –valea se ingusteaza si devine mai abrupta, fiind dominata de pereti de stanca din ce in ce mai impunatori. Dupa trei sferturi de ora de mers in acest decor, timp in care ne confruntam si cu o saritoare pe care o dapasim cu ajutorul unui cablu, valea se mai largeste si iesim parca dintr-o data intr-un luminis, unde vegetatia marunta ne faciliteaza mersul prin aceasta “poiana” mult inclinata, timp de 35 de minute. Urcusul continua, mai intai printre stanci, apoi printre jnepeni si blocuri de piatra (sunt formate ca niste culuare) iar ultima parte e stapanita doar de jnepenis foarte des, care uneori iti da impresia ca esti intr-un tunel. Astfel, dupa aproximativ trei ore si jumatate de la intrarea pe acest traseu, CA ia sfarsit, poteca noastra intersectandu-se cu cea de creasta, ce urca de la cabana (marcaj: punct rosu). Inca maxim 10 minute de urcat si avem ocazia sa vedem orasul de unde am plecat cu aproape cinci ore in urma, de pe primul varf al crestei: Varful Turnu - 1911 metri.

Dupa o lunga si binemeritata pauza, ne pregatim sa luam creasta la pas. Desi am urcat pe o vreme superba, ajunsi sus am vazut ca dinspre sud (capatul celalalt al crestei) se indreapta spre noi o mare de nori amenintatori, care nu aratau bine deloc, asa ca nu plecam la drum fara a ne echipa de ploaie. In prima parte poteca se incrie chiar pe creasta, dupa care se lasa usor pe calcarele vestice (spre dreapta) pentru a depasi un pasaj ceva mai dificil, deasupra unei vai impresionante, dominata de stancarii. Traversam apoi linia de creasta si intram in padure, de aceasta data pe versantul estic. Intre timp incepe deja sa ploua. Dupa iesirea din padure mai traversam o pajiste si dupa 25 de minute de la plecarea de pe Turnu ajungem la o bifurcatie de trasee, situata intr-o mica sa (este exact locul unde am atins linia de creasta in tura prezentata anterior).

Din aceasta sa parasim creasta, abatandu-ne spre stanga, pe o poteca marcata cu BA. Nici nu plecam bine ca incepem sa auzim si sa simtim bucatelele de gheata ce se loveau de pelerine. Suntem in gol alpin si nu avem unde sa ne adapostim, chiar daca suntem in mijlocul unei adevarate furtuni: vant, ploaie, grindina, tunete si fulgere. Ne continuam coborarea pe poteca ce se incrie in mici serpentine printre si pe pietre. Datorita ploii, multe din ele au devenit alunecoase si trebuie sa avem mare grija. Depasim cu bine cateva pasaje mai inguste (pe vreme buna sunt usor de trecut) si ajungem la o prima zona impadurita. Grindina s-a oprit insa ploaia mai are inca ceva de spus. Chiar daca suntem cat de cat protejati de copaci, solul nu ne ofera totusi siguranta asa ca trebuie sa ne deplasam destul de precaut. Dupa trei sferturi de ora de la plecarea din creasta, poteca iese din padure si coboara destul de abrupt pe la baza unui perete stancos. Dupa nebunia de mai devreme, deja Soarele si-a reintrat in drepturi. Dupa aceasta zona intram din nou inpadure, unde portiunile pietroase incep sa dispara si coborarea se mai domoleste. Inca jumatate de ora de mers si ne vedem ajunsi la cabana Curmatura, singurul loc de pe acest traseu unde spuneam ca se poate petrece noaptea.

Nu voi insista cu detalii despre aceasta cabana, deoarece gasiti mai multe (aici). Singura noutate ar fi ca de ea se ocupa un alt cabanier. In urma reclamatiilor si problemelor din ultima perioada, cei in masura au luat decizia de a-l readuce pe cel ce a avut grija de cabana timp de vreo opt ani. Si cum “omul sfinteste locul”, deja se vad mici reparatii, menite macar sa incetineasca degradarea acestui loc. Insa din pacate, desi se vrea, nu se poate investi in aceasta constructie pana la solutionarea procesului de retrocedare. Sa speram ca totusi nu va fi prea tarziu si ca nu vom ramane fara singura cabana de altitudine din Piatra Craiului.

Dupa popasul de la cabana, traseul nostru continua pe acelasi marcaj si anume BA. Incepem cu o coborare de cateva sute de metri printr-o poiana (ultima parte, si pe langa un izvor), dupa care traversam un drum forestier apoi o noua poiana. Urmeaza o portiune lejera, dreapta, o plimbare pe o “alee” marginita de conifere. A trecut aproape o jumatate de ora de mers, socotita de la cabana, cand incepem sa coboram din nou, destul de sustinut prin padure. Poteca ia sfarsit, dupa alte 30 de minute, imtr-un drum forestier, pe care il urmam timp de alte doua ore si care ne duce la Zarnesti. In prima parte, acest drum strabate Prapastiile Zarnestilor (despre care am scris deja aici), apoi lasa in urma intersectia catre Magura si cabana Gura Raului, urmand sa ne duca in final, exact in locul de unde am plecat dis-de-dimineata.

Cam aceasta a fost incursiunea noastra de o zi in Piatra Craiului (ca de obicei, am evitat sa folosesc prea multe denumiri). Pentru cei mai putin pregatiti fizic si ai caror timpi de mers vor creste simtitor la urcarea in creasta, exista posibilitatea de a face aceasta drumetie in doua zile.

Cu speranta ca ati citit si ati admirat fotografiile cu placere, ma opresc aici insa nu voi incheia inainte de a va reaminti sa: nu plecati la drum fara un echipament adecvat, fara o documentare despre traseul pe care urmeaza sa il parcurgeti, nu va abateti in nici un caz de la traseul marcat si, mai ales, fiti foarte atenti. Muntele va primeste cu bratele deschise dar este foarte probabil sa nu va ofere sansa de a gresi a doua oara.

Va doresc tuturor carari insorite.


[fb]
---
Trimis de urjanclaudiu in 18.08.11 07:44:51
Validat / Publicat: 18.08.11 09:03:52

VIZUALIZĂRI: 1983 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (urjanclaudiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Primul indicator. In spate se vede drumul catre Plaiul Foii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[18.08.11 08:35:57]
»

Datorita continutului bogat in amanunte utile si a fotografiilor excelente ce il insotesc, (si) acest articol a fost selectat pentru a deveni un mini-ghid A. F. A.

webmaster13
[18.08.11 11:17:20]
»

Sper sa placa propunerea muzicala!

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[18.08.11 12:47:57]
»

Confirm pentru piesa propusa. Multumesc

adryana
[18.08.11 22:50:15]
»

superbe pozele, mai ales 3 si 11, felicitari!

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[20.08.11 19:20:09]
»

Multumesc mult, adryana.

Din pacate, nici fotografia, nici orice alta metoda tehnica, nu vor putea vreodata sa redea realitatea, asa cum o traiesti cand te afli in astfel de locuri. Doar cei ce batatoresc potecile muntilor stiu ce inseamna

Lumis66
[21.08.11 22:32:37]
»

@urjanclaudiu

Multumesc pentru descrierea traseului din Zarnesti pana in creasta CA (cruce albastra) pe care inca nu l-am parcurs.

Noua ne place foarte mult Piatra Craiului si vom mai face trasee in acest masiv, de aceea vreau sa stiu daca am inteles bine. Ati urcat pe traseul valea Padina Hotarului care se intalneste cu punct rosu putin inainte de a ajunge la varful Turnu?

Multumesc anticipat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[22.08.11 08:36:34]
»

@Lumis66, da, despre acel traseu este vorba. Sunt sigur ca ati vazut cand ati urcat pe Turnu, cu vreo 10 minute inainte sa ajungeti in varf, o sageata ce arata (spre dreapta) intrarea in jnepenisul din partea superioara a padinii Hotarului.

In review-urile mele despre munte am incercat sa descriu locurile nu ca si cunoscator ci ca simplu turist care merge, admira apoi povesteste. De aceea am evitat sa folosesc prea multe denumiri de vai, varfuri, poieni, etc. Voi incerca de acum incolo sa ofer si cateva astfel de nume, nu prea multe insa, pentru a nu plictisi.

Daca intentionati sa mergeti pe Hotarului, eu va recomand sa o urcati. Mie sincer mi-a placut mai mult decat coborarea. Pe Sindileriei ati fost? E si mai frumoasa dar ceva mai dificila. Cand voi aveam timp voi scrie si despre acest traseu pe care tocmai am fost cu vreo saptamana in urma.

P. S. Ati fost cumva in 16 august pe la cabana Curmatura?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lumis66
[22.08.11 21:55:54]
»

@urjanclaudiu

Multumesc pentru lamuriri Claudiu. Chiar l-am vazut dar eu le stiu dupa denumiri pentru ca inainte de a pleca pe un traseu il citesc bine din cartea lui Emilian Cristea. Numai dupa marcaj mi-ar fi greu sa le retin pentru ca stii si tu ca marcajele se repeta in acelas masiv.

Nu am fost pe 16 august in Curmatura, a fost ceva interesant acolo sau ati crezu ca ne-ati vazut?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[23.08.11 13:46:39]
»

@Lumis66, asa cum am spus, de acum inainte o sa vin si cu mai multe denumiri.

Monografia lui Emilian Cristea este cea mai completa carte despre turismul si alpinismul din Piatra Craiului. E drept ca intre timp cateva detalii s-au mai schimbat dar nu semnificativ. De exemplu (referindu-ne strict la acest traseu), noi nu am gasit nici un "stalp indicator pe sageata caruia sta scris Padina Hotarului -Turnul Pietrei Craiului". Si (sper sa nu gresesc) presupun ca nici intrarea in traseu nu mai este aceeasi deoarece in prezent nu mai "parasim marea poiana... si ne apropiem de padure". Cat despre Varful Turnu desi figureaza cu 1923 de metri, pe placuta din varf, dupa cum se poate vedea in fotografie, scrie doar 1911 metri. O sa va lamuriti la fata locului.

La Cabana Curmatura nu a fost nimic interesant. Doar ca in timp ce stateam sus, pe terasa am vazut intre corturi o persoana care mi s-a parut ca seamana cu dumneavoastra. Mai mult, intre toate corturile de acolo era si unul la fel ca acela pe care il folositi. Doar o coincidenta! Poate candva, cine stie, potecile noastre se vor intersecta.

Va doresc sa aveti parte de carari senine

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Lumis66, urjanclaudiu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Piatra Craiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07249903678894 sec
    ecranul dvs: 1 x 1