ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 AD. + 2 COPII -- v: 12 & 13 [ani]

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Excursie la Gradina Zmeilor

Ilustrație video-muzicală
~ Silence ~
TIPĂREȘTE

* Coordonate GPS: N 47,19903 E: 23,30674

* Localizare:

Rezervatia naturala Gradina Zmeilor se afla in comuna Balan, sat Galgaul Almasului, la 10 km de Jibou, in judetul Salaj.

In Galgaul Almasului exista un indicator spre Gradina Zmeilor, practic din soseaua principala se mai merge 1 km pe un drum neasfaltat. Se trece pe langa niste sere, pana se ajunge la un platou, sunt mai multe banci acolo si un teren de fotbal.

* Traseu:

-dinspre Cluj-Napoca: se merge in directia Zalau pe E 81 pana la Samnihaiu-Almasului, unde se vireaza dreapta spre Hida. Se merge mai departe spre Baica, Racas, Chendrea, Balan, Chechis, Galgaul Almasului. De la Cluj pana la Gradina Zmeilor sunt doar 70 km.

- dinspre Zalau se merge spre Jibou, aici sunt 2 drumuri:

-prin comuna Criseni, undeva la iesire aproape de varful unui deal se vireaza dreapta spre Jibou, se ajunge in satul Var, unde se vireaza dreapta spre Galgaul Almasului. Aici undeva in localitate exista un indicator dreapta, inca 1 km pana la destinatie. De la Zalau pana aici sunt doar 35 km.

-pe celalalt drum, pe care de fapt am mers si noi: dinspre Zalau, am trecut prin Creaca (17 km de Zalau), Prodanesti, Var, aici se vireaza dreapta spre Galgaul Almasului si gata, am ajuns.

Recunosc si eu ca titlul acestui review suna destul de interesant, dar asa este. In judetul Salaj, aproape de Jibou (doar 10 km) se afla un alt loc mirific de care nu mai auzisem pana atunci - o rezervatie naturala geologica cu totul deosebita: Gradina Zmeilor. Surprinzator este si faptul ca fiind nascuta acolo in judetul Salaj, nu am mai auzit de acest loc, dar nici altii nu stiu, caci am intrebat prin Zalau de acest loc superb aflat la 35 km si nimeni nu stia nimic. Poate macar cu acest review sa starnesc curiozitatea multora, caci e pacat de frumusetea acestui loc, sa nu fie vizitat si cunoscut de cat mai multi.

Pot sa va spun acum ca dupa ce vizitasem Castrul Porolissum am ajuns si la aceasta rezervatie-Gradina Zmeilor. Drumul pana aici a fost destul de bun, asfaltat, dar fiind multe curbe si localitati, dar si drumuri in lucru, practic nu ai cum sa mergi cu viteza mare.

Imediat ajunsi in satul Galgaul-Almasului am zarit la sosea indicatorul spre Gradina Zmeilor, am luat-o deci spre dreapta, am mai mers doar 1 km si am ajuns langa un teren de fotbal unde erau doua tribune acoperite dar si mai multe banci.

Admiram zona, totul era verde si in fata noastra natura ne prezenta un spectacol fascinant. Am lasat masina undeva jos, acolo langa una dintre tribune, intr-o poiana verde, absolut superba si am inceput excursia noastra.

Mi-am imaginat imediat, privind acele stanci semete care se inaltau din verdele padurii, ca am ajuns la niste ,,Meteore’’ mai mici. Da, avem si noi, romanii ,,Meteorele “ noastre. Sunt sigura ca multi dintre voi nu stiati asta. Si aceste ,,Meteore” se afla in judetul Salaj. Ei, bine, nu sunt atat de inalte, dar imi imaginam ca sunt niste miniaturi ale superbelor ,,Meteore’’ din Grecia, pe care multi dintre noi le-am vazut.

Am aflat ulterior ca specialistii considera acest loc ,,unic in Europa ‘’, caci in intreaga lume sunt doar 3 astfel de locuri, numite ,,fund de mare cu roci vulcanice’’. Am mai aflat ulterior ca tot locul este intr-o continua transformare, caci stancile sunt formate din piatra sfaramicioasa si nisip intarit, unele nu prezentau siguranta deloc daca doream sa urcam pe ele.

Practic nu exista nici o stanca care sa semene cu alta, fiecare are o forma, inaltime si dimensiuni proprii: ne imaginam astfel ca am descoperit o ciuperca, un mos, un bloc, un turn, un stalp, etc.

* Istoria locului:

Se zice ca localnicii numesc acest loc ,,Fata Catanii”. Legenda spune ca a fost candva odata o fata indragostita de un soldat (catana) si fiindca mama ei vitrega nu era de acord cu relatia lor, a transformat-o pe ea intr-o stana de piatra. Pana la alunecarile de teren din anul 1971, una dintre acele multe stanci avea forma unei fete cu parul lung, cu ulcior in mana si o donita (galeata de lemn) in spate.

Astazi intreg acest complex e considerat de specialisti un ,,fund de mare”, marturie stand scoicile si fosilele de melci prezente pe multe dintre stanci. Practic simpla prezenta a scoicilor acolo da un farmec aparte acestor stanci.

Toata aceasta rezervatie naturala se intinde pe o suprafata de 5 ha, practic de jos din locul unde am lasat masina sunt mai multe drumuri care urca la acele stanci. Undeva in partea dreapta am vazut ca exista un perete stancos abrupt, iar deasupra exista un gard din lemn in spatele caruia se afla o poteca pe care se poate merge pana in capat.

Era in acea zi frumoasa de 12 august 2011 o temperatura f. potrivita pentru plimbare caci chiar daca soarele ardea sus pe cer, aici era multa umbra, destul de racoare, inaintam pe cararile padurii si ne opream cand si cand sa admiram stancile acelea si sa facem poze.

Am observat ca toata rezervatia naturala de acolo este amenajata, multe dintre acele stanci aveau placute pe ele, fiind botezate cu nume interesante ,,Zmeul si Zmeoaica’’, ,,Acul Cleopatrei’’, ,,Calugarii”, etc.

Din pacate la tot pasul ne-am lovit de indolenta unora, care, chiar daca exista cosuri de gunoi din loc in loc si erau chiar frumoase, totusi in jur era multa mizerie, pungi, sticle aruncate la intamplare. Cateva am reusit noi sa strangem si sa le punem unde toti ar fi trebuit sa le puna, in cos, dar din pacate gunoaiele erau mult prea multe. Si nimeni nu era pe acolo, doar noi si natura, ceea ce demonstreaza ca zona aceea e stiuta doar de putini, practic vin aici doar grupuri de turisti, care pe unde trec doresc sa lase urme.

Dar stancile si tot acel loc superb ne-a ramas in suflet. Ne-am plimbat printre stanci, intre unele stanci se iscau culoare stramte, in care cu greu puteai strabate. Pe unele stanci am reusit chiar sa urcam, oricum trebuie sa ai incaltaminte adecvata, antiderapanta. Am observat ca stancile erau formate din nisip intarit sau mai degraba o roca sfaramicioasa, caci daca atingeam stanca, imediat cadea un strat subtire de roca. Mi-am dat seama imediat ca dupa o ploaie torentiala puternica, acel loc mirific poate lua o cu totul alta infatisare.

Am inaintat mai mult in partea stanga si am ajuns pana la o stanca in forma de ciuperca, f. interesanta si putin mai departe am zarit intrarea la o pestera. Am inaintat si fiindca era ceva neasteptat pentru noi sa gasim o pestera, nu am intrat decat vreo 10 m, caci nu aveam lanterna la noi si am dat si de apa. Dar din cate am observat, pestera se continua mult inainte. Pe tavan am observat picaturi mari de apa, si simpla noastra respiratie facea aburi in jurul nostru, ceea ce dadea momentului un farmec aparte, inauntru fiind si destul de racoare.

Totul in jur era frumos. Am pornit inapoi spre masina, nu inainte de a gasi in partea dreapta o poiana absolut superba cu mii de flori, aici este bine de venit cu cortul sau macar de stat si facut o carne la gratar. Noi chiar ne-am planificat pentru la anul iarasi o iesire aici la un gratar. Merita din plin. Am admirat in padure multe ciuperci, necomestibile, dar frumoase.

Nu stiu cat am reusit sa va conving sa mergeti si voi acolo, eu sper ca da, si va spun ca noua ne-a placut f. mult acest loc, absolut fascinant, aflat in mijlocul naturii. Daca doriti mai multe informatii despre acest loc absolut superb, gasiti pe internet.

Va las in continuare sa priviti frumusetea acestor locuri prin pozele facute acolo, care sper ca vor fi, macar ele, cat decat convingatoare.


[fb]
---
Trimis de adryana in 16.08.11 22:15:47
Validat / Publicat: 16.08.11 23:19:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în JIBOU [SJ]. A mai fost în/la: Moldova, Maramures, litoral
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10757 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 indicatorul la sosea spre Gradina Zmeilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

adryana [16.08.11 23:44:47] »

webmaster, te rog sa imi atasezi videoclipul

Ryan Farish-Silence. Multumesc anticipat.

webmaster [17.08.11 00:04:22] »

Ataşat melodia solicitată.

Alina Morar [17.08.11 08:22:21] »

Interesant. Nici eu nu am auzit de acest loc. Poate ma voi duce, mai ales ca e aproape de Cluj.

adryana [17.08.11 16:41:51] »

@Alina Morar, chiar ma gandeam la tine fiind acolo, caci stiam ca esti din Cluj si esti practic ,,la o aruncatura de bat'' de acel loc. Merita sa incerci sa vezi ,,zmeii'', si daca iti va place, vei reveni cu siguranta, ca si mine.

webmaster26 [15.02.16 13:45:15] »

Mutat în rubrica "Rezervația naturală 'Grădina Zmeilor' [Bălan,SJ], ZALĂU" (nou-creată pe sait)

===

Mulţam fain.

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Alina Morar
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală 'Grădina Zmeilor' [Bălan]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06758189201355 sec
    ecranul dvs: 1 x 1