ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Braila
ÎNSCRIS: 20.05.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Philadelphia oras cosmopolit

TIPĂREȘTE

Prima mea calatorie in SUA! Interesant, frumos, placut si mai vreau!

Am fost la niste prieteni pe coasta de est. Localitatea in care locuiesc se numeste Cherry Hill, este in New Jersey, la aproximativ 30 minute de Philadelphia, dar despre asta intr-o alta impresie.

Philadephia, alintata Philly, este cel mai intins oras al SUA, cu o populatie rezidenta de peste 1,5 milioane locuitori (si peste 2 milioane de persoane care lucreaza aici, dar nu locuiesc aici), formata in peste 80% din albi si negri in proportii egale. Se spune ca dupa razboiul dintre nord si sud, Philadelphia si-a deschis portile sclavilor eliberati si astfel s-a creat un oras populat de foarte multe rase si etnii. Este orasul lui Benjamin Franklin, de altfel vezi peste tot multe statui ale lui sau care reflecta realizarile lui, un pod numit dupa el si chiar mormantul lui.

In centru ajungi foarte usor si gasesti imediat „Visitor Center” de unde poti obtine informatii si harti gratuite.

Aici ai ocazia sa vizitezi „Liberty Bell” – clopotul libertatii – simbol pentru Philly. Se spune ca a fost comandat la Londra pentru a celebra a 50-a aniversare a Constitutiei Pennsylvaniei (carta privilegiilor lui William Penn – fondatorul statului) in 1701. A ajuns in 1702 si a crapat la prima folosire (prea mult cupru). Ulterior a fost restaurat si folosit pentru a aduna populatia la citirea Declaratiei de Independenta a SUA in 1776. Se pare ca a crapat iar si a fost declarat ulterior „clopotul libertatii” si a crapat din nou pe la 1800. Nu a mai fost folosit si a fost expus ca monument national si poate fi admirat si acum, gratis.

Am luat un tur de oras de tipul Hop-on-hop-off care m-a costat 27$ pentru o zi. Un tur complet, fara sa te dai jos, dureaza cam 2 ore. Ce e bine, e ca ai ghid „live” si in general vorbesc clar si sunt placuti. Daca ti-a placut poti sa-i dai 1$ cand cobori.

Prima cladire impresionanata a fost U. S. Mint – adica monetaria nationala. Aici, ca sa faci o moneda de 1 cent costa 3 centi. Americanii au monede de 1,5, 10 si 25 centi (faimosul „quarter”) si rar de 1$. Exista 3 monetarii nationale, dintre care cele mai faimoase sunt cea din Philadelaphia si cea din Denver, care isi marcheaza monedele cu un P sau un D. Fiecare quarter are pe fata portretul lui Washington si pe verso statul careia ii apartine cu un simbol. Multe persoane colectioneaza aceste monede.

Constructiile din Philly sunt foarte diferite: vechi si noi, de inaltimi variate, doar cativa zgarie-nori in centru. Strazile sunt mai largi sau inguste, unele vechi pe care casele sunt lipite intre ele, pe model englezesc (cu parter si etaj), pe model olandez (cu trepte la intrare), unele cu 2-3 etaje. Una din cladiri a fost construita astfel incat fiecare fereastra sa primeasca aceeasi cantitate de lumina pe zi.

Printr-un proiect local s-a dat liber la pictarea peretilor cladirilor si astfel Philly a devenit orasul cu cele mai multe ziduri pictate din SUA: imagini, vederi, portrete, steaguri, grafitti etc.

O alta cladire importanta este Betsy Ross House – atelierul in care a fost cusut primul steag american (cu dungi si stele). Acest atelier a furnizat timp de peste 50 ani steaguri nationale.

Primaria din Philadelphia este cea mai mare din SUA ca intindere (peste 700 incaperi) si este construita dupa modelul muzeului Luvru din Paris. A fost cea mai inalta cladire din lume intre 1901 (la terminare) si 1908. Pe ea este amplasata o statuie a lui William Penn – fondatorul statului – si, pana in 1987, a fost o intelegere mutuala ca nicio cladire sa nu fie mai inalta. Apoi au aparut zgarie-norii.

Arta moderna este bine reprezentata in Philly. Langa primarie poti vedea un cleste de rufe despre care ghidul spunea ca este pus acolo ca functionarii sa stie ca-si spala rufele in public! Prin oras mai vezi un stecher, un cub etc.

Penitenciarul din Philly a fost construit incepand din 1776 si apoi marit permanent pana in 1829. A fost renumit prin costurile mari, prin personalitati inchise aici (gen Al Capone), prin evadari in masa. Inchis din 1971, a devenit muzeu din 1994.

Muzeul de arta are mai multe locatii. Una din ele are pe acoperis decoratii cu veverite. De fapt cred ca veverita este animal national in SUA, deoarece am intalnit-o peste tot in parcuri, vine sa manance din palma (ca si porumbeii), face galerii pe sub case la tara sau fura fructele din copaci si mancarea de pe terase.

In fata cladirii principale a muzeului de arta din Philly este statuia unui procuror al SUA cu o mana intinsa – la care ghidul ne-a spus ca „nu cere mita, ci doar o telecomanda cu care sa schimbe legislatia”!

Un punct de oprire langa muzeu il reprezinta statuia si treptele lui Rocky. Da, este vorba de Rocky Balboa din film, statuie in bronz a lui Silvester Stallone, comandata pentru seria a treia a filmului, statuie pe care actorul a donat-o orasului. Un loc unde toata lumea face poze.

Chinatown din Philly este al treilea ca marime din SUA dupa New York si Washington. Toate au porti de intrare specifice.

Mai poti vizita catedrala Sf Petru si Pavel, o combinatie de stil gotic si bizantin.

Muzeul „Please Touch” este dedicat copiilor, un loc unde poti atinge exponatele, te poti juca cu ele, special facut ca sa poti intelege ceea ce vezi.

In Franklin Square (la care ajungi in 5 minute pe jos de la una din opririle turului) poti admira o fantana arteziana din 1800 (restaurata in 2006), un teren de minigolf cu cladiri din oras in miniatura si un monument dedicat celor cazuti la datorie din randurile politiei si pompierilor. Merita o escala.

Pe faleza fluviului Delaware poti admira statui (un indian, imigranti etc.), memorialul inchinat razboiului din Coreea, sau poti privi la monumentul lui Columb sau la nave utilizate in trecut.

In Washington Square se poate admira monumentul inchinat eroului necunoscut sau statuia lui Washington cu un citat celebru: „Libertatea este o lumina pentru care multi oameni au murit in intuneric”.

Pentru a lua o masa usoara si relativ ieftina, recomand fosta cladire a bursei, transformata in mall, cu multe fast-food-uri la care iti alegi ce vrei in functie de buget. Tot acolo poti cumpara suveniruri la preturi acceptabile. Cafeaua cea mai buna este la Starbucks, iar alte cumparaturi se pot face pe Market street la nivelul strazii sau la subsol. Berea se poate cumpara de la Liquor shop. Atentie, in SUA nu se afiseaza TVA (care difera intre state), asa ca trebuie sa te pregatesti sa platesti la casa mai mult decat vezi pe eticheta!

Philly mi-a placut, e un oras primitor, curat, cu multa verdeata. Oamenii sunt amabili, ca peste tot in SUA. Nu exista doar „hello”, intotdeauna este insotit de „ce mai faci”, „cum e ziua astazi”, „imi pare bine sa te vad”! Indiferent ca e vorba de un casier sau un chelner, toata lumea e amabila, placuta, de parca te-ar cunoaste de mult. Un oras viu, unde auzi pe strada conversatii in limbi diferite, unde toata lumea e draguta si gata sa-ti ofere informatii, un oras in care mi-ar place sa revin.


[fb]
---
Trimis de delia58 in 05.07.11 23:41:47
Validat / Publicat: 06.07.11 07:11:04
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5269 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (delia58); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bustul lui Benjamin Franklin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[06.07.11 08:14:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

webmaster13
[06.07.11 10:25:41]
»

Bruce Frederick Joseph Springsteen (23.09.1949 Long Branch, New Jersey), poreclit "The Boss" este un cantautor american cunoscut pentru muzica sa "hearland rock", pentru versurile deosebite ale melodiilor sale si sentimentele patriotice legate de tinutul sau natal New Jersey. A vandut peste 120 de milioane de discuri in lumea intreaga. In 2004, Rolling Stone Magazine l-a nominalizat pe locul 23 in top 100 cei mai mari artisti din toate timpurile. A castigat 20 premii Grammy doua Globuri de Aur si un premiul al Academiei de muzica sin SUA.

Sper sa va placa melodia postata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
delia58AUTOR REVIEW
[06.07.11 17:22:14]
»

Multumesc mult pentru melodie! Este exact cea la care m-am gandit tot timpul cand ma plimbam pe strazile din Philadelphia!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
delia58
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pennsylvania:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059500932693481 sec
    ecranul dvs: 1 x 1