ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2011
GR. VÂRSTĂ: sub 20 ani
DIN: sannicolau-mare
ÎNSCRIS: 14.03.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica romano-catolica din Sannicolau Mare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Daca in drum spre iesirea din tara faceti un mic popas in orasul nostru, care se afla la 20 km fata de granita cu Ungaria, va recomand sa rezervati ceva timp ca sa vizitati Biserica Catolica. Aceasta biserica are un istoric foarte incarcat si interesant, avand in vedere faptul ca este cea mai mare biserica din Sannicolau Mare.

De mic imi placea foarte mult aceasta biserica, simteam ceva special pentru ea. Biserica Romano-Catolica pentru mine inseamna foarte mult, dar si pentru oras avand o stransa legatura cu istoria orasului. Este amplasata in centrul orasului, fiind usor de observat din orice alt punct al orasului.

Biserica de azi a fost construita de contele Nako, care a tecut de la ortodoxie la catolicism. A fost sfintita de episcopul Ladislau Koszeghi din Timisoara, la data de 17 septembrie 1824 cu hramul Sfanta Tereza. Este zidita din caramida arsa si varuita in stilul romanic. Dimensiunile din exterior sunt: lungimea de 50m, latimea 24m, inaltimea turnului de 64 de metri, iar zidurile au o grosime de 8 metri.

Sub altarul principal este o mare cripta in care sunt imormantati 9 membri ai familiei Nako. La intrarea in cripta este un chip simbolizand credinta: un tanar nevinovat rezemat pe o cruce tinand intr-o mana biblia, iar in cealalta mana o lumina aratand spre cer. Doresc sa mentionez faptul ca aceasta cripta are doua intrari: una din spatele bisericii, iar alta din sacristie de unde deobicei coboara asistenta.

In curtea bisericii se afla statuia Sf. Ioan Nepomuki, care a fost episcop la Praga, ridicata la 1783. La acest episcop s-a spovedit regina Ioana, sotia regelui Vencel. Regele a dorit sa i se spuna ce a spus regina in scaunul de spovada. Episcopul neacceptand propunerea a fost aruncat in raul Moldova si a suferit moarte de martir. Biseria catolica l-a ridicat la cinstea altarelor, trecandu-l intre sfinti.

In turnul bisericii se afla 5 clopote, fiecare avand un nume de sfant. Clopotul mare se numeste Sf. Nicolae cu o greutate de 1940 kg. , celelalte clopote se numesc: Sf Maria, Sf. Iosif, Sf. Antonius si Sf. Mihai. Clopotul cel mai mare, la sarbatoarea sfantului Nicolae, conform traditiei, este pornit timp de 30 de minute, dupa solemna liturghie.

Orga din biserica se aflasus, in cor, este marca Wegenstein, are 2 manuale, 1 pedalier si 16 registre. In aceasta biserica au slujit 12 preoti, Johann Ghinari fiind al treisprezecelea.

Ultima renovare a fost efectuata in anul 1986. Din 1999 s-au repus in functiune ceasul si clopotele din turnul bisericii. Anul acesta s-a infrumusetat zona din fata bisericii, facandu-se ca un fel de loc pentru relaxare, cu bancute si cu o fantana arteziana frumoasa. Noaptea acest loc este luminat.

Au inceput sa se stranga bani pentru o alta renovare a bisericii, iar inceperea renovarii este promisa pentru anul acesta.

La intrare in biserica, pe partea drepta se afla o statuie cu Sf. Anton, considerat un sfant al minunilor fiind in fiecare an celebrat pe data de 13 iunie. In mijloc pe fiecare stalp, sunt imagini din Calea Crucii.

Altarul este impresionant, mereu impodobit cu flori naturale. Copii care slujesc alaturi de preot sunt imbracati festiv, in robe albe si sunt alesi dintre cei mai buni.

Deasupra altarului principal sunt expusi sfintii Petru (in partea drepta cu cheile raiului in mana) si Pavel (in partea stanga), acesti sfinti fiind sarbatoriti pe data de 29 iunie in intreaga biserica catolica.

Programul liturgic nu este unul “batut in cuie”, dar deobicei duminica se oficeaza liturghii la orele 9 (in limba germana si romana), la 10:30 (in limba maghiara), iar in a doua duminica si ultima din luna se oficeaza liturghia in limba bulgara la ora 12.

Biserica este deschisa in fiecare zi de la ora 8 dimineata pana la 8 seara, in timpul verii, iar pe timpul iernii de la 8 dimineata pana la 6.

M-as bucura foarte mult daca sunteti in trecere sa vizitati acest loc minunat, care va va surprinde cu siguranta, chiar daca este o zi normala din saptamana. Daca aveti norocul sa vizitati biserica intr-o zi de duminica sau de sarbatoare veti fi si mai incantati, mai ales cei de origine ortodoxa, care poate nu au mai avut astfel de ocazii: cu ocazia primei sfintei impartasanii, a mirului, de Ziua Recoletei, in prima duminica din luna octombrie, de Paste, de Craciun, de Florii, sau de Hramul Bisericii, in octombrie, cand majoritatea copiilor si a tinerilor se imbraca in portul popular al etniilor din care fac parte: nemti, maghiari, bulgari sau romani.

Iar melodiile interpretate sus, la balcon, de orga si cor va vor ajuta si mai mult sa intrati in atmosfera care te apropie si mai mult Dumnezeu. Este biserica in care eu am fost botezat, am primit Prima Sfanta Impartasanie si Mirul, este biserica in care cand voi fi mare mi-as dori ca tot aici sa fie si cununia.

Sper sa va placa, iar daca veti poposi macar cateva clipe aici, va veti simti mult mai bine.


[fb]
---
Trimis de adrian2010 in 05.07.11 22:31:42
Validat / Publicat: 06.07.11 07:06:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4088 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Turnul bisericii!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

georgiana [06.07.11 09:45:49] »

Bravo Adi, m-ai impresionat!

Eu de anul trecut doream sa scriu un review despre Biserica Catolica, am strans si eu multe fotografii, de la toate evenimentele, chiar i-am spus si parintelui, dar tot amanam momentul, dorind sa mai culeg informatii de la parinte sau de la Claudia, despre trecutul bisericii.

Ma bucur ca si tu ai avut aceasta idee, fiind mai apropiat de biserica. Din pozele tale am reusit si eu sa vad cum e sus, in balconul de la cor si la subsol, unde este cripta, pentru ca nu am fost niciodata.

Si eu sunt foarte mandra de biserica noastra si regret ca nu pot ajunge la ea mai des, precum ar trebui!

Am vazut multe biserici catolice in Europa, chiar si la Vatican, poate mult mai vechi sau mai frumoase, dar a noastra... e a noastra... e cea mai iubita! Mai ales acum, cand s-a facut aranjamentul acela nou in fata intrarii, cu bancute, fantani arteziene, flori si gazon!

adrian2010 [06.07.11 14:57:06] »

Va rog sa-mi atasati aceasta melodie: http://www.youtube.com/watch? v=aah_ITLw3R8

webmaster [06.07.11 16:53:01] »

Am adaugat ilustratia muzicala solicitata de autor!

adrian2010 [06.07.11 17:58:24] »

Multumesc foarte mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrian2010, georgiana
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sannicolaul Mare:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056487083435059 sec
    ecranul dvs: 1 x 1