ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 13.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 2 nopți
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Gura Portitei - o farama de paradis

TIPĂREȘTE

De obicei ne stabilim vacantele sau iesirile de weekend cu grija si cu ceva timp inainte, nu ne prea sta in fire sa plecam in graba. Cu toate acestea, iata-ne intr-o dimineata de luni, saptamana trecuta, in masina unor prieteni cu directia Gura Portitei, escapada organizata de ei cu o zi inainte, cu libere luate in pripa, bineinteles. Oamenii, mari iubitori ai naturii, pescari impatimiti si proprietari de barca, au insistat sa ne arate acea zona minunata de care ei sunt indragostiti si care-i face sa revina acolo iar si iar, de mai bine de 15 ani.

Si cum vremea se anunta foarte frumoasa, iata-ne pe drum. Am mers pana la Harsova, apoi am luat-o spre Tulcea si ne-am intepat in drumul national Constanta- Tulcea, intr-o intersectie numita “La doua cantoane”. De acolo am urmat indicatorul si dupa inca vreo 25-27 de km, bine asfaltati, am ajuns la Jurilovca. Pe traseu sunt niste sate minunate, mici si parca uitate de timp, locuite de un mix de nationalitati: romani, turci, tatari, tigani dar, mai ales lipoveni. In Jurilovca, in centru, se afla o minunata bisericuta pe rit rus ortodox, bine ingrijita pentru ca lipovenii sunt oameni foarte credinciosi. Mai jos este un micut port in care gasesti diferite ambarcatiuni de la clasicile barci cu rame, la salupe rapide si chiar mici vaporase. De aici, pe apa, peste lacul Golovita se poate ajunge la Gura Portitei, o fasie de pamant intre apele lagunei si mare. Numele si l-a luat de la ecluza aflata la distanta de vreo 7-8 km de destinatia turistica.

Turistii pot lua vaporasul din Jurilovca spre Gura Portitei, aproximativ 1.30 minute, vaporas care face 3 curse zilnic, dupa program fix. Tariful este de 50 de ron/persoana/dus-intors. O alternativa ar fi salupa rapida care ajunge in 15-20 de minute dar care costa 200 de ron/cursa si are o capacitate de 6-7 persoane. Traseul are aproximativ 17-18 km pe apa.

Dupa ce ne-am invartit un pic prin Jurilovca sa vedem si noi satul, ne-am intors vreo 6-7 km, pe traseul pe care am venit, pana la Complexul Lunca de unde urma sa plecam noi.

Complexul Lunca si Complexul Eden de la Gura Portitei apartin aceleiasi societati Sc Piscicola Tour srl.

La Lunca sunt doua corpuri de cladire ce asigura cazare in camere standard sau apartamente duplex cu terasa la preturi de 140 sau 150 de ron cu mic dejun. Exista si parcare unde iti poti lasa masina si peridocul in siguranta contra unui tarif de 5 ron pe zi. Nu este cazul turistilor cazati la Complexul Lunca, acestia nu platesc parcarea. In incinta complexului este un port in care pot acosta ambarcatiuni de agrement, port care comunica cu laguna Razim-Sinoe. Pescarii au la dispozitie barci de pescuit cu vasle precum si locuri special amenajate, populate cu pesti unde, contra unei taxe de 50 de ron/zi pot pescui. In zona se practica si vanatoarea de pasari.

Trebuie sa va mai spun ca se plateste 10 ron de persoana taxa de intrare in biosfera Deltei Dunarii, fiind zona protejata.

Tot aici, la Lunca, este si un frumos restaurant cu decor vanatoresc, cu plase pescaresti, pasari si mistreti impaiati. Intrarea in restaurant se face trecand printr-un butoi foarte mare. Meniul este foarte diversificat, pestele este insa la putere. Am mancat aici pe intoarcere si totul a fost gustos si bine pregatit.

Am coborat barca la apa, am parcat masina si peridocul, ne-am incarcat bagajele si am avut grija sa nu uitam baxurile de apa si bere pentru ca este obligatoriu sa fii bine aprovizionat cu “lichide”, odata ajunsi la destinatie neexistand magazine si accesul facandu-se doar pe apa.

De aici a inceput aventura noastra cu barca si dupa 15-20 de minute pe apele Golovitei, iata-ne intrand pe canalele de la Gura Portitei, prietenul nostru a redus viteza barcii si ne-a aparut Complexul Eden in toata splendoarea lui. In mijlocul apei este construita o frumoasa insula artificiala, pe care trebuie sa o ocolesti pe jumatate pentru a ajunge in port. Pe insula se afla niste constructii tip bungalow cu veranda in fata, veranda pe care ai si o masuta si doua scaune, cu alei cu verdeata printre aceste casute. Altele sunt construite pe marginea dinspre apa si au de asemenea veranda (pe post de ponton) astfel incat poti sta pe scaun cu undita in mana, in fata camerei. Tot pe insulita troneaza si o frumoasa fantana arteziana.

Am trecut pe langa insulita si am ajuns in port unde am lasat salupa contra unei taxe de 10 ron/zi.

In fata se afla o cladire mai mare care cuprinde receptia, un punct de informare cu privire la transport si eventuale excursii pe apa si restaurantul. Tot pe mal mai sunt inca 3 terase din lemn foarte frumoase. Am inteles ca nu este permis sa faci focul in complex deci reprezinta singura varianta de luat masa, asta daca nu vrei sa mananci doar racituri luate de acasa. Pe apa se leganau, gata de plimbare niste hidrobiciclete frumoase si destul de noi.

Pentru cazare complexul ofera camere pe insula, precum si camere, garsoniere sau apartamente in cateva vile. Spre plaja mai este si Casa Pescareasca precum si un ansamblu de casute direct pe nisip. Casutele nu au baie proprie, turistii cazati acolo au acces la dusuri si wc-uri comune care sunt in conditii decente. Restul camerelor din vile, din Casa Pescareasca sau de pe insula au aer conditionat, baie proprie si televizor lcd fiind cotate la 3 stele. Peste tot la ferestre sunt plase si nu am vazut niciun tantar in camere. Mai exista si o zona de campare unde cei care iubesc sa stea la cort au posibilitatea sa se instaleze.

Noi am optat pentru Casa Pescareasca pentru ca era cel mai aproape de plaja si terase, exceptie facand casutele. Am ocupat 2 din cele 4 camere stil bungalow. Camerele erau curate, cu gresie pe jos, cu un minifrigider care racea foarte bine, mobilier nout si, dupa cum am spus, lcd si aer conditionat. In baie destul de curat, bateriile putin uzate si incarcate de piatra, ceva mucegai in rosturile de la faianta dar se cunostea totusi ca se facuse curat si ca totul fusese dezinfectat. Dusul nu avea cabina, nici cadita, apa se scurgea direct pe jos, astfel incat, atunci cand veneai de pe plaja plin de nisip intrai direct la dus. In fata aveam o micuta veranda de lemn cu masuta si doua scaune pe care puteai sa stai seara si sa privesti marea.

Am lasat bagajele si, ca sub hipnoza, atrasi de briza sarata a marii, ne-am repezit pe plaja.

Plaja este protejata in parte de stabilopozi, foarte curata, ingrijita, cosuri de gunoi sunt amplasate peste tot, si un tractoras curata nisipul dimineata si seara.

Nisipul este mult mai alb decat in restul litoralului nostru poate datorita scoicilor ceva mai multe dar maruntite si care nu deranjau la picior. Plaja este destul de libera, poti sa te asezi direct pe nisip sau iti poti lua un sezlong, sunt si cateva umbrele cu stuf daca soarele este prea puternic.

Putin mai in spate se afla si piscina, destul de mare, foarte curata unde platesti 15 ron taxa de acces. Pe margine se afla si un beach bar dar nimeni nu ne-a spus nimic atunci cand ne-am adus berea din camera.

Distractie si relaxare

Am facut baie si in mare si in piscina pentru ca am avut noroc de vreme frumoasa si apa marii a fost calda (22-23 grade). Am ratat in schimb acel fenomen care se intampla la Gura Portitei si anume cand noaptea, in mare sunt niste vietati fosforescente si in momentul in care inoti printre ele iti creeaza o senzatie ireala ca si cand marea ar fi luminata de neoane.

Pe plaja, direct pe nisip este amenajata si o scena micuta pe care, in weekend, un ansamblu de femei canta si danseaza in costume traditionale lipovenesti.

Oricum pe la orele 20.00-21.00, pana sa se intunece, nisipul acela foarte alb si marea de un albastru neobisnuit, prind niste nuante si iti creeaza senzatia ca ai fi intr-un loc exotic, pe vreo plaja in Maldive.

Am iesit din incinta complexului si ne-am plimbat de-a lungul plajei salbatice si neamenajate unde am intalnit un fenomen cu totul nou si spectaculos. Pe malul marii sunt dune de scoici si melci din aceia cat pumnul de vand ambulantii pe litoral, dune de 2-3 metri inaltime pe distanta de kilometrii intregi.

In rest ne-am plimbat cu salupa pe Golovita, pe Razem, am ajuns la Capul Dolosman (singura faleza stancoasa din zona litoralului nostru) unde se afla ruinele cetatii Argamum, insula Bisericuta, am vazut colonii de pelicani creti si lebede. Pentru a vedea toate aceste minuni poti tocmi o salupa, si poti negocia in functie de traseu cu ghidul dar intradevar te costa destul de mult. Altfel poti inchiria barca cu rame sau hidrobicicleta, poti juca tenis pentru ca este un teren amenajat, sau poti sa te mentii in forma, facand sport la aparatele instalate direct pe plaja. Poti chiar sa arunci o lanseta din barca sau de pe hidrobicicleta.

Mancarea este nemaipomenita, foarte gustoasa, am inteles ca in urma cu cativa ani nu era asa dar au schimbat bucatarii. Fiecare masa o incepeam cu icre de crap si de stiuca cu paine prajita, urmate apoi de ciorba de vacuta sau de peste, crap prajit, somn la gratar, plachie sau saramura. In ultima seara am mancat un muschi de vita cu sos gorgonzola si a fost foarte reusit. Ambele dimineti am optat pentru o omleta cu telemea si marar, o nebunie.

Si la Lunca am mancat pe intoarcere, si mancarea a fost la fel de buna dar, cu toate ca fac parte din aceeasi societate preturile sunt cam cu 10% mai mici ca la Eden.

Preturile

Am ajuns si la subiectul sensibil pentru ca preturile sunt destul de piperate si asta in conditiile in care noi am prins extrasezon, pentru ca dupa 15 iunie explodeaza de-a dreptul. Mancarea este buna dar preturile sunt mari tinand cont ca pestele este de acolo din balta iar conditiile de cazare sunt ok dar nu pe masura tarifului. Gasiti in fotografiile atasate tarifele de acolo iar meniul il puteti viziona in totalitate accesand pagina lor oficiala aici.

Tantarii

Despre dumnealor pot sa va spun ca seara ne invadau. Problema mare era ca pe sotul meu si pe prietenii nostrii nu prea i-au necajit dar pe mine m-au zapacit. Degeaba m-am dat cu Autan si m-am echipat cu pantaloni lungi si bluza de trening, m-au facut zdrente.

In schimb a fost atat de frumos incat m-as sacrifica din nou fara nici o ezitare.

Inchei aici spunandu-va doar ca avem o tara frumoasa si las fotografiile sa vorbeasca.


[fb]
---
Trimis de mirmicu in 13.06.11 19:54:14
Validat / Publicat: 13.06.11 21:49:47
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16072 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirmicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Restaurantul de la Complexul Lunca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

13 ecouri scrise, până acum

Admin
[13.06.11 22:28:30]
»

Avand in vedere recomandarile bogate si substantiale referitoare la partea de cazare, servicii, masa am preferat sa consideram acest review drept unul de tip 'de cazare' si relocalizam articolul la rubrica Complexului Eden.

mirmicuAUTOR REVIEW
[13.06.11 22:31:28]
»

Multumesc.

DoreD
[13.06.11 22:36:01]
»

Si cam care sunt preturile la mancare? Cat ar costa masa/persoana/zi? Costul cazarii este mult prea mare pentru conditiile oferite

mirmicuAUTOR REVIEW
[13.06.11 22:41:02]
»

DoreD,

Daca intri pe pagina lor oficiala, gasesti in tarife "Meniu" si ai acolo absolut toate preturile.

Insa pentru exemplificare un crap prajit este aproximativ 19 ron, o ciorba de peste 15 ron, o portie de icre de crap 9,5 ron si icrele de stiuca 19 ron si sunt la 100 de grame.

De asemenea, o plachie de crap sau o saramura sunt tot cam pe la 20 de ron.

Si vorba aia "are balta peste... "

Omleta de dimineata, cea cu telemea si marar costa 7 ron.

Cam scump halatu', nu-i asa?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mmierla
[14.06.11 11:23:21]
»

@mirmicu

Ati avut voie cu bauturi in incinta? Pe site-ul lor scrie ca nu e voie...

mirmicuAUTOR REVIEW
[14.06.11 12:01:09]
»

Nu ne-a intrebat nimeni, ba chiar la piscina am luat apa si bere cu noi, Dar poate pentru ca nu era aglomerat, eram 30 de persoane in tot complexul.

mmierla
[14.06.11 12:05:27]
»

Multumesc de raspuns.

mirmicuAUTOR REVIEW
[14.06.11 16:05:17]
»

As vrea chiar sa subliniez faptul ca este foarte important sa va aprovizionati cu apa, bere, in cazul in care mergeti la Gura Portitei. Macar sa aveti in frigiderul din camera pentru ca nu exista magazin si odata ce ati ajuns acolo aleluia, doar de la terasa.

Poti sa stai pe veranda camerei si sa-ti bei propria bere.

mmierla
[14.06.11 16:11:46]
»

Asa am vrea si noi dar am citit regulamentul si am zis ca nu mai mergem... si asa e foarte scump. Poate vreo 3 zile.

mirmicuAUTOR REVIEW
[14.06.11 17:31:47]
»

Asa este noi am prins extrasezon si am platit 30 de euro camera, acum este 50 de euro. Una peste alta e bine sa mai cheltuim bani si in Romania pentru ca in momentul in care trecem granita scoatem banii parca cu mult mai multa usurinta din buzunar. Nu stiu de ce ni se pare noua natural sa platim afara 30-40 de euro la o masa sau pentru o plimbare cu barca si aici consideram ca este scump. Ar trebui sa fim poate un picut mai nationalisti, la urma urmelor ar trebui sa ne mandrim cu Gura Portitei.

Sper din suflet sa ajungeti acolo si sa aveti o vacanta frumoasa!

balasa violeta
[14.03.12 14:25:43]
»

@mirmicu, ma bucur ca s-au imbunatatit serviciile si conditiile de cazare. Ma bate Dumnezeu, daca as spune ca am ales casute din alt motiv, am vrut doar sa retraiesc o anumita perioada a vietii, cand stateam numai la casute.

TOTUL ESTE MINUNAT! Ce-i atins de om, te supara, te imbolnaveste. Noi nu am avut la noi nici macar un mar, am vrut sa mancam numai la restaurant. Nu cer decat RESPECT, pentru ca si eu la randul meu TE-AM RESPECTAT, coformandu-ma regulamentului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirmicuAUTOR REVIEW
[14.03.12 19:06:18]
»

@balasa violeta:

Nu inteleg despre ce este vorba. M-ai pierdut... Despre ce vorbim???

balasa violeta
[14.03.12 20:19:53]
»

Am vrut sa spun ca dumneavoastra ati gasit la Portita serviciile imbunatatite, ati facut bine ca nu v-ati cazat la casute si ca ati fost inspirati de a va aproviziona.

Deci nu scriem degeaba pe aici. Poate anul acesta va fi si mai bine ca la dumneavoastra. Sa speram ca serviciile vor fi macar la acelasi nivel cu ceea ce ofera natura. Respectul l-am cerut celor de la Portita.

Imi cer scuze pentru ca nu am fost mai clara in ecou!

O seara buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, DoreD, mirmicu, mmierla
Alte impresii din această RUBRICĂSat de vacanță Gura Portiței (ex Complex Eden) :

INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.62196278572083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1