ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biserica “Sfanta Maria a Harurilor” si patimile lui Isus

Ilustrație video-muzicală
Josh Groban - Vincent
TIPĂREȘTE

Motto: « Zdrobit de suferinta, El mai gaseste cuvinte de mangaiere pentru cei ce-L compatimesc. Ce nobil este sentimentul de a nu te socoti pe tine cel mai nefericit, ci, a aprecia cu drag si suferintele altora »! (« Isus mangaie femeile care plang »)

Se spune ca ar trebui sa intram intr-o biserica nu numai atunci cand sufletul nostru este impovarat de griji si cand cerem ceva Domnului, dar si atunci cand trebuie sa ii multumim pentru ajutorul pe care ni l-a dat.

Intamplarea a facut ca nu departe de ziua de ieri, sa imi iasa in cale o biserica pe langa care am trecut deseori, insa neortodoxa, dar care nu m-a impiedicat sa intru in ea, tocmai pentru a-mi exprima multumirea pentru ca Dumnezeu a fost alaturi de mine in foarte multe momente.

Si cum forta divina nu cunoaste bariere religioase si Dumnezeu este omniprezent, pot spune ca am simtit acea pace launtrica pe care uneori nici intr-o biserica ortodoxa nu am simtit-o.

Aflata in inima capitalei, in apropiere de kilometrul 0 al Romaniei, unde se afla o alta biserica de renume, ctitorie brancoveneasca, respectiv Biserica Sf. Gheorghe Nou, despre care am povestit aici, Biserica romano-catolica « Sfanta Maria a Harurilor” – Baratiei, se inalta linistita, aproape neobservata as putea spune.

Monument istoric, asa cum este prezentata inca de la intrarea in curtea bisericii, constructia capata « accente Art Deco » la restaurarea din 1928, realizata de catre arhitectul Carol Cortobius, in zidarie, mai intai fiind o biserica din lemn, in 1558.

Interesant este sa aflu ca cea mai importanta constructie in stil romanic din Bucuresti este Turnul Clopotnita al acestei biserici, clopotul cel mare datand din 1855, realizat "pe cheltuiala împăratului Franz Josef" (dupa cum se precizeaza pe wikipedia).

Nu am intrat in multe astfel de biserici in Romania si nu o pot asemui sau diferentia de celelalte, insa aceasta are o « poveste », aceea a Mantuitorului nostru, exprimata prin placute in basorelief in mai multe «statiuni» explicate sub fiecare in parte.

Privindu-le si citind sectiunile respective, grupate cate trei, fiecare sub doua vitralii superbe, ai senzatia ca urmaresti un film, acela al patimilor lui Hristos.

Intitulate « Veronica sterge fata lui Isus » ( in care fata lui Isus este stearsa cu o marama pe care ramane intiparit chipul acestuia, simbolizand ca faptele facute din iubire raman intiparite in suflet), « Isus mangaie femeile care plang » (reusind sa gaseasca cuvinte de alinare pentru cei ce il compatimesc, desi El era cel aflat in suferinta), « Isus cade a treia oara », (aratand ca dragostea adevarata merge pana la capat si nu se opreste la jumatatea drumului niciodata) sau « Isus e despuiat de haine », ni se arata "drumul Crucii" Mantuitorului. Apoi, “Isus e rastignit pe cruce”, in statiunea a XI-a, in care basorelieful ne prezinta cum i se bat cuie in picioare. “Fierul cuielor pironeste trupul lui Isus pe cruce, simbol al daruirii definitive si irevocabile in voia Tatalui Ceresc”, scrie sub acesta, astfel, incheindu-se « cea mai sublima tragedie a tuturor timpurilor », cum este prezentata in statiunea a XII-a, intitulata «Isus moare pe Cruce ». «Prin crucea lui Cristos, cerul s-a unit cu Pamantul, omul a fost impacat cu Creatorul Suprem. Nimeni si nimic nu va putea sterge pe Dumnezeu cel rastignit din istoria omenirii».

Mai sunt prezentate « Coborarea de pe cruce » si "Cristos e inmormantat", in alte doua placute in basorelief.

Am ramas uimita de aceste « episoade » prezentate foarte sugestiv prin placutele atarnate pe pereti si pot spune ca le-am parcurs de cateva ori, fascinata mereu de altceva, incat aproape ca nici nu am observat biserica in sine, dealtfel foarte simplu decorata, cu foarte putine statui, doar altarul abunda in pictura.

Desi Saptamana Patimilor a trecut, pot spune ca vizitand aceasta biserica am retrait momentele premergatoare Pastelui, momente in care tragem uneori linie in viata noastra, incercand o purificare fizica si spirituala necesara...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 28.04.11 12:14:38
Validat / Publicat: 28.04.11 13:50:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2741 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica Sf. Maria a Harurilor - Baratiei - detaliu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.04.11 16:03:34]
»

@magdalena, review-ul tău e binevenit în acest moment, pentru că de obicei, după ce trec sărbătorile Paștelui, lumea cam uită de patimile Domnului... Iar patetismul și sensibilitatea rândurilor tale le-am gustat ca de atâtea alte ori, cu sentimentul de regret că am trecut deseori pe lângă această biserică și nu am intrat... Din fericire, timpul încă nu-i trecut, iar tu esti cea care mi-ai deschis poarta!

webmaster13
[28.04.11 20:01:39]
»

am atasat melodia de mai sus, bineinteles se poate schimba!

magdalenaAUTOR REVIEW
[28.04.11 20:08:57]
»

@mariana. olaru, multumesc din suflet pentru cuvintele tale...

@web13, multumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
magdalena, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070369958877563 sec
    ecranul dvs: 1 x 1