ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 27.11.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

O plimbare la malul marii

TIPĂREȘTE

Constanta era demult, pentru mine, cel mai cosmopolit loc din Romania si de aceea in aproape fiecare an 2-3 zile venim la Marea Neagra de obicei in extrasezon. Indiferent de locul (statiunea) unde alegem sa stam, inainte de plecare venim in piata Ovidiu pentru o ultima plimbare la malul marii si pentru a revedea cateva din reperele importante ale acestui oras.

Amestecul de etnii a colorat orasul prin diferentele dintre ele de la bucatarie pana la religie. Multimea de oameni de pe strazi imprima aspectul de carnaval iar Inima acestuia este in piata Ovidiu. Ruinele vechiului Tomis cu ale sale mozaice, Moscheea unde dupa ce urci cele 140 de treptele ale minaretului ai o privire asupra orasului de 360 de grade, Catedrala Arhiepiscopiei Tomisului cu hramul "Sfintii Petru si Pavel", Biserica Catolica "Sf. Anton", parcul, faleza si minunata cladire a Cazino-ului, apoi mai departe pana in portul de agrement Tomis este propunerea de traseu cu durata de aproximativ o ora si jumatate pe care daca sunteti curiosi (sau nostalgici) va invit sa-l parcurgeti daca ajungeti pe litoralul romanesc in aceast an.


[fb]
---
Trimis de mecut in 29.03.11 12:44:08
Validat / Publicat: 29.03.11 13:45:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mecut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Casinoul ....din ce in ce mai aproape de ruina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[29.03.11 13:49:22]
»

mutat la "Excursie la malul marii / CONSTANTA", se potriveste mai bine aici decat la Muzeele Constantei, unde a fost incadrat initial

dorgo
[29.03.11 15:47:16]
»

@mecut

Mi-era dor de moschee, cand eram de-o schioapa, bunicii ma duceau la mare, pe-atunci nu exista "gaura de ozon" si "nor de radiatii" ce va veni din Japonia. Aveam o zi, obligatoriu, o plimbare pana la Constanta, cu trenul, unde, intre o punga cu naut prajit, un baton cu susan si o portie mare de serbet sau rahat turcesc, intram si la moschee si la acvariu... apoi o plimbare la Cazinou pe faleza si... inapoi la Eforie sau la Vasile Roaita... parca a fost ieri...

Costi
[29.03.11 16:29:14]
»

@mecut

Imaginea Constanţei, pe care ai expus-o aici, îmi aduce aminte de copilărie şi de anii tinereţii. Asta pentru că acum, centrul vechi al Constanţei este doar o ruină.

Inima oraşului, Piaţa Ovidiu, este plină de praf, spărturi, printre care au crescut numeroase generaţii de iarbă şi este înconjurată de clădiri neteminate, sau care stau să cadă.

Moscheea are chiar în coastă o clădire mai înaltă decât minaretul, sediu al unei bănci ale cărui structuri de oţel şi sticlă se potrivesc exact ca nuca-n perete în cadrul arhitectonic (se vede o margine din ea în dreapta, în poza P05).

Minunata clădire a Cazinoului îşi cască spre trecători ferestrele sparte, iar tencuiala stă să cadă, acolo unde cândva oameni bogaţi din toate colţurile lumii veneau să-şi toace la ruletă averile adunate de generaţiile precedente, sau obţinute prin tot felul de afaceri, mai mult sau mai puţin necurate.

Faleza este şi ea măcinată, pavajul are de mult termenul de folosinţă expirat şi balustradele devin din ce în ce mai nesigure pentru copiii care se agaţă de barele lor ca să se legene în ritmul valurilor ce lovesc stabilopozii de la marginea apei (apropo, ştiaţi că aceşti stabilopozi, cu structură tetraedrică sunt o invenţie românească?).

Şi pe unde mergi, în oraşul vechi, străzile şi trotuarele sunt sfârtecate de vechi săpături (totuşi, nu chiar atât de vechi precum vestigiile romane), acoperite cu pietriş, pe motiv că, oricum, totul trebuie refăcut.

În vara lui 2009, când, aflat cu treburi de serviciu, am stat aproape o lună în Constanţa, la hotelul Tineretului, din zona veche, rămas şi el o relicvă din vremuri apuse, am aflat că sunt planuri de refacere, dar care nu pot fi puse în aplicare, până ce nu se termină procesul de retrocedare a clădirilor din zonă.

De curând, am văzut un reportaj, din care am aflat că, de atunci, lucrurile nu s-au mişcat deloc, ba mai mult, din cauză de criză, nici nu se întrevede un orizont de timp în care ele să se îndrepte.

Aşa că ne mulţumim cu amintirile, cele prezentate de tine fiind un exemplu în acest sens.

Mulţumim pentru aducerea aminte!

P.S. Subliniez totuşi că această imagine sumbră este valabilă numai pentru Peninsulă, aşa cum se numeşte zona veche, dar de la Parcul Arheologic şi Primărie mai departe spre vest, oraşul arată foarte bine.

mecutAUTOR REVIEW
[31.03.11 09:29:24]
»

@dorgo si @costi

Multumesc pentru ecourile dumneavoastra care intregesc perfect imaginea acestei zone istorice pe nedrept abandonata.

Va rog sa-mi iertati lipsa de promtitudine cu care am raspuns!

Sa auzim numai de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, dorgo, mecut
Alte impresii din această RUBRICĂ[Re]Descoperă Litoralul românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045981168746948 sec
    ecranul dvs: 1 x 1