ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.02.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Spiritualitate vieneza

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Este imposibil sa mergem intr-o capitala ce cunoaste o adanca istorie fara sa nu pasim cel putin intr-una din lacasurile spirituale care au fost martore secole de-a randul la scrierea paginilor sale...

Catedrala Sf. Stefan (Stephansdom)

Site oficial: click aici

Situata in inima Vienei, Catedrala Sf. Stefan, care a fost mai intai o basilica, reprezinta unul dintre simbolurile de frunte ale acestui oras superb, o adevarata emblema care a supravietuit unor mari incercari in decursul timpului, ce au culminat cu distrugerea si reconstituirea acesteia intr-un timp record.

Denumirea ei este data de primul martir crestin care si patroneaza catedrala romano-catolica, respectiv de Sf. Stefan, asa cum bisericile ortodoxe poarta diverse hramuri.

Avand aceste putine informatii in minte, dornica sa vad cu ochii mei minunata sa arhitectura in stil gotic, am coborat in centrul Vienei cu harta in mana si ne-am indreptat mai mult intuitiv spre piata ce a imprumutat numele catedralei: Stephansdom Platz.

A fost prima data in viata mea cand am vazut o biserica pe cat de mare si grandioasa, pe atat de frumoasa! Uitandu-ma la zidurile semete ce se ridica spre Cer m-am simtit atat de mica si neinsemnata, incat m-am plimbat minute in sir in jurul ei, inconjurand-o, uimita de monumentalitatea acesteia.

Cel mai mult m-a fermecat, insa, bogata dantela din piatra cu care s-a jucat arhitectul, infrumusetand-o la extrem.

Anul constructiei sale ne duce departe in timp, insa acest lucru e mai putin important avand in vedere ca a suferit cateva distrugeri, dar rezultatul renasterii sale este unul de-a dreptul covarsitor: un adevarat castel, cel putin asa imi sugereaza mie silueta acesteia, aspectul de diamant al acoperisului refacut fiind redat de tigla speciala lucioasa colorota si cu forme geometrice romboidale adaugata in 1952, imprimandu-i un aspect mozaicat.

Turnul cel mai inalt este cel din partea de Nord care masoara 68 de metri inaltime.

Clopotul acesteia este unul dintre cele mai mari din lume, iar cei care au petrecut noaptea dintre ani in Viena, l-au auzit cu siguranta, ca si orga catedralei care impresioneaza prin dimensiuni.

Pelerinii care vin aici in numar mare se roaga la Icoana Fecioarei Maria (Madona din Pocs), pe obrajii careia se spune ca au curs lacrimi, sperand vindecare.

Intrarea in catedrala se face prin partea de vest, pe sub Poarta Gigantului, denumita astfel dupa osul de mamut descoperit in timpul constructiei, care este decorata in partea superioara cu sculpturi simbolizandu- l pe Isus inconjurat de doi ingeri. Deasupra se afla cateva brauri cu motive diverse, la baza acestora fiind alte sculpturi romane dedesubtul carora se afla un brau cu sculpturi ce reprezinta animale fantastice, care decoreaza si mormantul Imparatului Frederich al III-lea ce se gaseste in interiorul catedralei, unde se mai afla si mormantul printului Eugen de Savoia.

Intrarea in catedrala este libera, se plateste pentru vizitarea turnurilor de nord si de sud (care are 343 de trepte si ofera o imagine de neuitat asupra Vienei).

Pasind in interiorul catedralei grandoarea ei este si mai coplesitoare si greu de descris in cuvinte. Poate nu intamplator aici si-au unit destinele multe personalitati de anvergura ale istoriei, printre care il enumar pe Mozart, care a si fost inmormantat tot aici.

Dupa ce am zabovit putin si in interior, fara sa evit a-mi cumpara cate ceva care sa imi aduca aminte de aceasta impunatoare catedrala, am iesit gustand din aroma vieneza a calestilor ce asteptau cuminti langa catedrala pentru un tur de oras...

Biserica Sf. Mihail (Michaelerkirche)

Daca Stephansdom impune prin maretie si somptuozitate, Biserica Sf. Mihail, aflata chiar in fata intrarii principale a Palatului Hofburg impresioneaza prin eleganta si rafinament.

Nefiind la fel de veche precum Catedrala Sf. Stefan, istoria ei oprindu-se cu 750 de ani in urma, isi are importanta ei prin faptul ca a fost biserica imperiala, recladita si ea dupa ce a fost distrusa incendii si cutremure.

Biserica este deosebita si prin faptul ca « gazduieste » in catacombele sale mormintele unor nobili vienezi, unii dintre ei de-a dreptul mumificati datorita conditiilor climatice sau oare datorita locului sfant in care si-au gasit odihna intru cele vesnice? ...

Pe mine m-a impresionat forma sa asimetrica, avand un singur turn foarte inalt in partea dreapta, arhitectura acesteia fiind destul de simpla.

Chiar daca exista o contradictie intre aspectul exterior caracterizat de simplitate si cel interior prin complexitatea si maiestria artistica, rezultatul este unul uimitor. Culorile si formele se imbina armonios, explodeaza, strapung, imprastie o lumina stralucitoare si feerica, accetuand nobletea de netagaduit a acesteia.

Te intrebi inauntru find, ce ruga s-a ridicat la Ceruri atunci cand Imparateasa Sisi pasea in interiorul bisericii? Poate indurerata mama o plangea pe micuta Gisela care murise la o varsta atat de frageda? Sau incerca sa inteleaga sinuciderea unicului sau fiu Rudolf?

Dar cate povesti de dragoste princiare se ascund intre zidurile sale imaculate? De altfel, acelasi lucru te poti intreba si la Biserica Sf. Augustin, care a fost si ea biserica imperiala, unde chiar Imparateasa Sisi a pasit la altar alaturi de Imparatul Franz Joseph I, sperand ca va gasi fericirea. Ea, ca si arhiducesa Maria Theresia cu Franz von Lothringen, ca de altfel multi membri ai Casei de Habsbourg, precum Marie-Louise cu Napoleon Bonaparte.

Biserica Sf. Petru (Peterskirche)

Insa una dintre cele mai frumoase biserici vieneze este fara indoiala Biserica Sf. Petru, aflata in Petersplatz si care se poate vedea perfect din strada Graben, care nu este la fel de veche si incercata ca si celelalte, inceputurile sale datand din anul 1702.

Construita in stil baroc, pe ruinele unei baraci militare din secolul al IV-lea, ce avea sa devina un fel de biserica romana, ascunsa intre alte cladiri ca si cand ar vrea sa treaca neobservata, aceasta biserica duce opulenta in sensul bun al cuvantului la extrem.

Daca in Catedrala Sf. Stefan am avut senzatia ca patrund intr-un castel, aici mi s-a parut ca intru intr-un veritabil palat in miniatura.

Poate nu degeaba, avand in vedere ca arhitectul care a realizat aceasta impresionanta biserica nu este altul decat cel care a realizat si Palatul Belvedere.

In interior te surprinde paleta coloristica a picturilor, stucaturile aurii predominante, statuile perfect executate, bogatia ornamentelor si profunzimea detaliilor.

Am ramas atat de inmarmurita de aspectul acesteia incat cu greu m-am putut abtine sa nu admir fiecare ansamblu statuar in parte. In acelasi timp, picturile realizate cu o precizie artistica uimitoare iti creaza senzatia ireala de... real, putand rivaliza cu exponate din muzee celebre, iar fresca de pe cupola bisericii este absolut superba.

Cu greu imi gasesc cuvintele pentru a putea exprima ceea ce am vazut, prin urmare v-as ruga sa aveti rabdarea, daca ati ajuns pana aici, sa urmariti cu atentie toate fotografiile atasate la aceste impresii.

Cert este ca fiecare biserica vieneza isi are valoarea sa in timp, fie ea istorica sau numai spirituala, fie ca a curs multa cerneala care sa sublinieze evenimentele importante ce au avut loc in asemenea lacasuri sfinte, ori ca pur si simplu ne aduce liniste si speranta ca rugile noastre isi vor gasi raspuns si sufletul nostru alinare….


[fb]
---
Trimis de magdalena in 23.02.11 19:22:19
Validat / Publicat: 23.02.11 21:49:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3308 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Viena - Catedrala Sf. Stefan, vedere de ansamblu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 3381 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [23.02.11 20:19:36] »

Wiener Sängerknaben sau Corul de Baieti din Viena implineste anul acesta 513 ani de la infiintare, fiind vorba de spiritualitatea vieneza propun acest fond sonor, se poate insa schimba!

webmaster [23.02.11 21:49:26] »

Cum, prin prezentul review se depaseste cu mult limita recomandata de 5 review-uri/vacanta, se retrag PMA standard.

georgiana [23.02.11 22:26:08] »

Un review deosebit de util!

Nu am vizitat decat Domul Sfantul Stefan din cele 3 biserici prezentate de tine aici. Mi-a ramas in suflet pentru totdeauna, prin maretia si frumusetea ei, nu degeaba este considerata a fi simbolul inconfundabil al Vienei si imaginea ei este si pe moneda de 10 centi!

Felicitari pentru cele 48 de poze atasate, sunt foarte frumoase.

Regret faptul ca review-ul tau nu a avut sansa sa fie admis in concurs, dar sunt convinsa ca va fi citit si apreciat de multi useri.

Despre Biserica Sfantul Augustin, eu chiar nu stiam nimic, dar in schimb, in decembrie si eu am avut o mare surpriza, descoperind in Viena o alta biserica impunatoare-Votiv - care are si ea o mare legatura cu numele lui Frantz Ioseph. Sper ca in scurt timp sa va povestesc si voua despre ea, ca merita! Si sa va arat si pozele, sa o recunoasteti, sa nu patiti ca mine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
popescu.borsa* [23.02.11 23:15:14] »

Când am vizitat biserica St. Petru din Viena, în interior se făceau renovări. Asta a fost un avantaj pentru că am urcat până în cupola, pe schelele care dispuneau de un lift. Am putut admira de aproape picturile ce o împodobesc.

La intrare se încasa o taxa pentru folosirea liftului. Aceasta era de fapt o contribuţie la efectuarea lucrărilor de renovare.

Pot spune că am contribuit şi eu la aceste lucrări?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
magdalena [24.02.11 08:06:50] »

@georgiana, ma bucur ca ti-au placut impresiile mele! Stiu ca ai vazut catedrala Sf. Stefan pentru ca eu am citit impresiile tale inainte si mi-au ramas in suflet...

Cat despre admiterea review-ului in concurs, nu stiu cat de important mai este acest lucru, avand in vedere ca s-au desfiintat premiile anuale. In afara de asta, intotdeauna am incercat sa aduc informatii utile si complete vizavi de locurile vizitate si sa atasez multe fotografii, care oricum nu sunt punctate.

Eu cred ca daca nu punem dorinta si pasiune in ceea ce facem aici pe AFA, mai bine ne ocupam timpul cu altceva...

Cea mai mare bucurie pe care o incerc este aceea cand cineva de aici calca pe urmele mele si imi spune mai apoi ca a vazut un loc datorita faptului ca citise impresiile mele. Ce inseamna acest lucru? Ca in experienta turistica si trairile de viata la un moment dat ale acelui om am avut si eu partea mea de ajutor si contributie... Si o apreciere mai mare nu poate exista!

@popescu. borsa, stiu ca esti un mare iubitor de arta, prin urmare, cred ca ai avut o mare satisfactie sa vezi acele picturi de aproape. Sunt fascinante!

@web13, multumesc pentru informatii si fondul sonor atasat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
catalinalupu [24.02.11 08:54:45] »

Multumesc, @magdalena, pentru informatii pentru pasiunea ta, care e si a multora din fericire, de pe acest site, care nu scriu doar pentru premiile mult ravnite:

Eu cred ca daca nu punem dorinta si pasiune in ceea ce facem aici pe AFA, mai bine ne ocupam timpul cu altceva...

Iohann 25* [26.02.11 11:26:35] »

Draga Magdalena, (acu nu am mai gresit numele asa ca sunt doar cu un miel pe minus) vreau sa-ti spun ca sunt impresionante pozele tale. Ai grija la detalii si asta nu face decat sa ma bucure...

dananecula [26.02.11 11:46:50] »

@magdalena

Nu pot decat sa te felicit pentru un asa review impresionant, complex, atat ca informatie, cat si ca utilitate.

Despre poze... chiar nu mai am ce zice... nu cred ca exista cuvinte in a le descrie frumusetea si claritatea lor. Impresionante, felicitari!

Cand imi voi programa o vizita la Viena, cu sigiranta review-ul tau il voi lisrta si-mi va fi un bun ghid pentru a descoperi spiritualitatea vieneza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
magdalena [26.02.11 12:04:42] »

Ochii mei au vazut multe minunatii in Viena, o capitala aristocrata in cel mai adevarat sens al cuvantului!

Acolo fiind, am inteles niste prieteni care mi-au spus ca le-a ramas in suflet...

Eu pot spune ca mie mi-a intrat in sange si nu cred ca va fi o destinatie pe care sa nu o aleg ori de cate ori voi avea ocazia, sau macar sa ma opresc in drum spre alte destinatii.

Desi am vazut destule intr-un timp extrem de scurt, multe au ramas ascunse privirii.

Stiu insa acum ce am ratat, stiu ce merita musai sa vad si nu am putut, asa ca nu imi ramane decat sa mai imi pregatesc un sejur aici.

Multumesc pentru aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, dananecula, georgiana, magdalena, popescu.borsa*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054754972457886 sec
    ecranul dvs: 1 x 1