ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.06.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul si... atat

Ilustrație video-muzicală
trista melodie melancolie
TIPĂREȘTE

Putine de facut in Buzias, la fel de putine de vazut … Doar parcul mai tine in viata localiatatea – din punct de vedere turistic. Si cele cateva hoteluri de pensionari care inca mai beneficiaza de tratament balnear. In rest, oficialitatile locale se straduiesc din rasputeri sa arate lumii intregi ca statiunea este una falimentara … si reusesc din plin …

Daca vrei sa petreci ceva timp pe acolo, nu-ti ia mult sa te decizi: te poti plimba prin parc sau … nu. Noi am ales sa ne plimbam … Asa ca am parcat masina, undeva la capatul “Colonadei”, asa cum pompos denumesc localnicii o structura de lemn, care acopera o parte din aleile parcului, aflata in stare avansata de degradare, de-ti era frica sa te plimbi pe sub ea, sa nu-ti pice ceva in cap – o tigla, o bucata de lemn sau, doamne fereste, chiar structura insasi. Greu de inteles, totusi, indiferenta cu care autoritatile trateaza aceasta colonada, avand in vedere ca in toata Europa mai gasesti ceva asemanator doar in cateva locuri (Karlovy Vary fiind unul din ele). Mai multe puteti afla de aici. De remarcat ar fi totusi, lucratura in lemn, o adevarata dantelarie (atata cat mai exista), amintind de vremurile frumoase, demult apuse … De aceleasi vremuri frumoase aminteste si cladirea pe a carei fatada o placheta mentioneaza vizita imparatului Franz Josef in toamna anului 1898, pe care l-a “gazduit” sub acoperisurile sale. Bine-nteles ca si aceasta cladire este (aproape) in paragina, in prezent ea “deservind” cateva familii cazuri sociale. Poate fi “admirata” pe latura nordica a parcului, pe drumul ce duce catre hotelurile Parc si Timis, cele care asigura cazarea pensionarilor veniti la tratament aici. Surprinzator, dar am vazut masini cu nr de inmatriculare de prin toata tara, semn ca, totusi, turismul balnear ar putea avea succes daca cineva s-ar ocupa de “problema”. Dupa ce am “admirat” primele “obiective turistice” ale localitatii, am descoperit langa aceeasi parcare si muzeul … ma rog, asta scria pe o tablita de deasupra unei usi, ca de vizitat (ca sa ne convingem de reala prezenta a unui muzeu) nici pomeneala, balariile dominand si stapanind locul.

Wow … nici nu am coborat bine din masina si pe o raza de doar 30 de metri te “coplesea” deja istoria locului … si cate ar mai fi de vazut (cateva date “tehnice” puteti gasi si aici) … Asa ca am luat-o la pas prin parc, unde am dat de trei izvoare de apa minerala, Fenix, langa hotel Parc, Mos Bizies, in capatul estic al parcului si Tineretului, in extremitatea vestica. Tot acolo va puteti plimba pe aleea trandafirilor, in fapt o alee marginita de cateva “fire” de trandafiri … Din fericire, parcul este destul de bine intretinut, s-ar putea spune chiar rarit, asta dupa ce o minte “create” a dispus taiarea arborilor din parc … unele alei sunt asfaltate (cu ocazia ultimelor alegeri locale) si am gasit chiar si stalpi de iluminat public, functionali! astfel ca te poti plimba si seara pe aleile parcului fara teama de “neprevazut” … ne-am intalnit si cu cele doua veverite (glumesc, desigur, ma gandesc c-or fi mai multe, totusi) care-si fac veacul prin copacii parcului si care inca vin la trecatori daca le ofera nuci …

In zona Cazino-ului, a fost amenajat un spatiu de odihna, pentru cei obositi dupa atata efort depus pe aleile parcului, cu multe bancute, rondouri de flori, astfel ca bunicutele au unde sa-si plimbe nepoteii in zilele insorite … mai puteti poposi la un “suc”, poate o bere sau chiar ceva de mancat la terasa Gradina Banateana, aflata chiar in mijlocul parcului, de unde se asigura fondul sonor pentru plimbaretii din zona (muzica este diversificata, asa cum ne-am putut convinge si noi: ne-au “incantat” auzul “acordurile” techno, dar si cele populare). Mancarea este buna, iar preturile sunt decente, dar imi permit sa va sugerez, ca, inainte de a comanda, sa intrebati ospatarul ce are din meniu, asta pentru a economisi timp (pierdut cu alegerea felului de mancare) si nervi (pentru a fi “scutiti” de o multime de “nu avem “). Daca vreti sa optati, insa, pentru o pizza, sunt chiar vreo doua pizzerii, undeva in zona centrala a parcului, catre drumul principal (pizza Rush chiar face o pizza ok).

Era sa uit, puteti pierde cateva minute si pe la “Aviabar”, un mic avion transformat in bar-cafenea-cofetarie… e chiar intre parc si pizzeria … Ar mai fi strandul cu apa minerala, unde te asteapta un bazin destul de mic, cu apa rece si de culoarea noroiului; plaja poti face pe sezlonguri “comuniste”, vechi si vai de mama lor, sau pe nisipul pierdut cine stie pe unde … strandul mai are si un bar in incinta, desi s-ar putea spune ca barul are un “strand”, asta pentru ca cel care aduce “gologanii” in buzunarul patronului nu e strandul, barul fiind (ceva) mai vizitat …

Amatorii de sport, pe langa alergari prin parc, pot opta si pentru o partida de fotbal, pe terenul sintetic amenajat in parc … ca sala de sport e distrusa, partial, de lipsa de interes pentru reparatiile curente, pentru ca, mai apoi, sa fie (aproape) demolata – daca tot s-a degradat, doar n-o sa ocupe un spatiu pretios, in plin centrul parcului …

Si cam atat poti face in Buzias … incerc sa-mi dau seama daca n-am omis ceva din plimbarea noastra din acea dupa-amiaza … nu … asta-i tot … Asa ca, sfatul meu pentru cei din zona: va puteti “petrece” cateva ore in parcul din Buzias, pentru relaxare si plimbare … iar pentru cei ce-si doresc un tratament balnear aici, grabiti-va, inca functioneaza, dar nu se stie pana cand …


[fb]
---
Trimis de rodik in 21.02.11 18:57:52
Validat / Publicat: 21.02.11 20:33:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6280 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rodik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Mic magazin de artizanat ...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.02.11 21:14:46]
»

Am văzut Buziașul în vara anului 2005, ba chiar am poposit o noapte la hanul de la Grădina bănățeană. La acea vreme am cunoscut stațiunea în aceeași stare pe care ne-ai descris-o și tu cu atâta acuratețe, puține lucruri s-au schimbat (epava avionului folosit cândva ca latrină, a devenit acum ”Aviabar”), dar fotografiile vin parcă să-ți contrazică aprecierile: colonada și foișorul de lemn din parcul stațiunii nu par a fi într-o stare atât de jalnică, zona ”cazinoului” pare foarte bine îngrijită, la fel și locul izvoarelor de ape minerale. Constat asta cu bucurie, presupunând că măcar la capitolul curățenie lucrurile au evoluat în bine, că nu mai sunt alei tivite cu gunoaie, că pădurea de foioase nu mai e încâlcită de vegetație uscată, că dalele sparte ale aleilor au fost înlocuite.

La hotelul unde am înnoptat, am aflat că proprietara era o nemțoaică în vârstă, singură, care hotărâse să investească în reamenajarea vechiului han și să-și mute reședința în Buziaș, după ce câțiva ani la rând venise aici pentru cure respiratorii, în urma cărora se vindecase de o suferință pulmonară veche din tinerețe. Se spune că atmosfera de la Buziaș, datorată climatului extrem de echilibrat și aeroionizării puternice face adevărate minuni în special pentru astmatici. Dar cine mai știe astăzi de aceste binefaceri și cine se mai încumetă să se ducă la tratament acolo dacă știe care sunt condițiile oferite de stațiune? !

rodikAUTOR REVIEW
[21.02.11 21:22:02]
»

Cand am facut fotografiile, am incercat sa "ascund" obiectivului (aproape) toate locurile aflate in paragina sau prost intretinute. Din cauza asta nu am prea multe fotografii care sa-mi sustina punctul de vedere, cum ca Buziasul este lasat sa se stinga...

webmaster13
[21.02.11 22:05:33]
»

Astazi a fost o zi plina pe AFA, am trait o iubire pe carari de munte, mi-am adus aminte de frumusetea plajelor din Grecia, am pasit in micul paradis din Belek, am redescoperit farmecul Venetiei apoi am ras de grijile si oful unei soti de pescar, avem acum si un moment de tristete cauzata de nepasarea inexplicabila a autoritatilor din Buzias.

Nu stiu cat de oportuna este postarea acestei melodii, poate gresesc... vom vedea!

rodikAUTOR REVIEW
[21.02.11 22:13:45]
»

Nici nu se putea potrivi mai bine o melodie... multumesc...

david
[22.02.11 15:38:50]
»

Si cam atat poti face in Buzias … incerc sa-mi dau seama daca n-am omis ceva din plimbarea noastra din acea dupa-amiaza … nu … asta-i tot …

Cu siguranta ai spus tot ce se putea spune despre aceasta statiune, unde indiferenta autoritatilor contribuie la starea jalnica in care sa afla. Pacat de imensul potential al statiunii, care nu este valorificat sub nicio forma.

Totusi, este de remarcat hotelul Parc care a fost renovat recent, unde se intalnesc conditii acceptabile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
david, mariana.olaru, rodik
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Buziașul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06115984916687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1