ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
LUNA
JAN-2011
prieteni
26 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

LEONESSE - Restaurant Medieval

Ilustrație video-muzicală
Sotirriss/Trubadurii-La Murfatlar
TIPĂREȘTE

Preambul (nu-i musai de citit): De câteva zile mă roade dacă să scriu sau nu acest review. Pe de o parte, parcă nu l-aş fi scris, pentru că-mi va sări iar în cap, singurul user nepoliticos la adresa mea, de pe acest sait, că transform saitul în unul culinar. Pe de altă parte, îl scriu, deoarece se referă la un restaurant mai altfel, din Oradea, nu mai sunt înscris în nici un concurs şi review-ul nu va fi punctat, fiind al... review culinar din Oradea. Aşa că-l scriu, sper să fie de folos cuiva!!!

Începutul de Februarie ne aduce mie, colegilor mei şi colaboratorilor noştri prilejul de a ne reuni în formulă completă, pentru a ne trece în revistă realizările din anul precedent şi... de ce nu, pentru a ne promite un an cu realizări şi mai măreţe.

Şi cum, la astfel de întâlniri, toată lumea trece peste partea festivă, cu gândul la repriza a treia, cea culinară, iar în anii precedenţi am ieşit în alte localuri bune din oraş, am ştiut că aşteptările sunt unele înalte şi că nu putem dezamăgi.

Mai mult, ne place ca în fiecare an să schimbăm locaţia, indiferent cât de bine ne-am simţit în anul precedent, tocmai pentru a face cunoştinţă cu cât mai multe restaurante din oraş. Şi, vă spun un secret, în Oradea acestea (restaurantele bune) sunt de ordinul zecilor, fără exagerare.

Aşa că, la o scurtă privire asupra oportunităţilor de luat în calcul, am conchis: mergem la Leonesse anul asta. Am auzit multe şi bune despre el, dar eu personal nu mai fusesem.

Luni, în 31.01.2011, împreună cu alţi 2 colegi, am ajuns la restaurant pentru o trecere în revistă a acestuia şi o discuţie cu patronul referitor la meniu, preţ şi alte condiţii. Ne-am înţeles relativ repede, am lăsat meniul pe mâna lui, am impus doar faptul că renunţăm la supă şi dorim aperitiv, fel principal şi un desert. De asemenea, am primit permisiunea să aducem cu noi celebra Pălincă de Bihor şi vinul (era să zic al casei) firmei (ala de care v-am mai povestit că-l savurăm de fiecare dată la astfel de ocazii). În rest, toate hidratările (vorba vecinului Alex_Macedo) au fost de-ale casei.

La data şi ora fixată, vineri 04.02.2011, am ajuns la restaurant, nu mai puţin de 26 de adulţi flămânzi şi însetaţi (ca după o şedinţă prea lungă...), fiind aşteptaţi de masa-ntinsă în acest restaurant medieval.

Înainte de a vă scrie despre mâncăruri (nutreţuri, scuze Alex_Macedo, dar nu m-am putut abţine), câteva cuvinte despre local.

Este situat ultracentral, pe str. Vasile Alecsandri, nr. 1 (lângă reprezentanţa Nissan, Coordonatele GPS sunt: N 47.05424º X E 21.92918º) la câţiva paşi de Primăria Oradea (click aici), de Biserica cu Lună (click aici) şi Palatul Vulturul Negru (click aici), într-un subsol sănătos şi generos, decorat, cum altfel, încă de la intrare în stil arhaic, medieval. În local sunt expuse vreo 2 armuri, sumedenie de arme de epocă (arbalete, securi, suliţe, scuturi), tavanul cu tapet pe care sunt desenate diverse scene din epocă, există şi un separeu cu o masă rotundă, pe tavanul căruia desenul este tocmai acela al cavalerilor mesei rotunde (nu am stat acolo, deoarece este pentru maxim 12 persoane). Pereţii sunt acoperiţi cu piatră, iar pe tavan, din loc în loc există surse de lumină difuză cu vitralii de bună calitate. Mesele sunt din lemn masiv, dar scaunele sunt incomode (cel puţin aşa mi s-au părut mie, în ciuda pernelor cu care sunt dotate). Una peste alta, sala restaurantului (are vreo 100 de locuri) m-a impresionat plăcut, se observă la tot pasul grija pentru detalii, curăţenia şi faptul că, investiţia a fost una foarte mare pentru a aduce un subsol construit în alte vremuri la standardul unui restaurant din zilele noastre.

Servirea a fost una foarte bună, ospătarii îmbrăcaţi în costume de epocă nemţeşti fiind foarte atenţi la nevoile clienţilor.

Ei şi am ajuns şi la bucate. Meniul restaurantului, ales după specificul lui declarat, adică unul medieval, este unul spectaculos, cu bucate speciale, ce au nişte denumiri/descrieri în lista de meniu cu totul speciale. Să vă dau câteva exemple: Comoara Lacului (piept de raţă cu varză roşie, sos de fructe de pădure şi piure de cartofi), Buzduganele Regale (vinete cu roşii, brânză telemea, slănină afumată, rulou de şuncă, ceafă de porc afumată, măsline, ceapă), Misterele Gustului (o combinaţie excelentă, hering marinat cu sos de mere şi iaurt, merită încercat), Săgeata Veninoasă (ardei gras umplut cu caşcaval pane, picant, cu sos tartar), Ospăţul dinaintea Bătăliei (creierul de porc condimentat în tigaie îl prăjesc şi pe crutoane de ceapă roşie ţi-l servesc) şi câte şi mai câte...

Privind meniul, am înţeles că, orice mesean îşi va găsi ceva pe plac în acest restaurant.

Dar, să vă spun ce am servit noi. La aperitiv (singurul fel de care am fost puţin dezamăgit, mă aşteptam la ceva mai... spectaculos, sau poate am avut eu aşteptări prea mari) am servit cârnaţ, caltaboş, telemea, chiftea, roşie umplută cu vinete, bacon, şuncă umplută cu brânză. Bun, săţios, dar nu cu specific medieval. Sau da...

La felul de bază am avut un mozaic din carne de vită, porc şi pui, cu cartofi aurii cu bacon călit cu ceapă. Adică muşchi de vită învelit în bacon prăjjit, doar cât trebuie pentru a fi medium rare, pieptul de pui umplut şi o costiţă de porc la cuptor (specialitate a casei). Peste costiţă au turnat un sos ţigănesc dulce-acrişor, care mie mi-a plăcut mult, fiind în măsură să taie orice senzaţie de prea gras al costiţei. Însă, nu toţi mesenii l-au apreciat.

Două colege, care ţin post vinerea au cerut în afara meniului prestabilit, Delicatesele Ursuleţilor (păstrăv prăjit pe plită, pentru majestatea sa, cu legume la grătar), de care s-au declarat mulţumite.

La desert, am luat specialitatea casei, gătită-n bucătăria restaurantului, celebra prăjitură brownie, care aici se cheamă Gustul Victoriei şi se serveşte cu îngheţată de vanilie, frişcă şi sos de ciocolată. Bună rău. Călduţă încă, plină de miez de nucă şi ciocolată fină.

Şi toate astea udate din belşug cu licori bahice, ori nu, după voia majestăţilor noastre.

La final, pot să vă spun că AmFostAcolo, o să mai merg de câte ori voi avea prilejul şi vi-l recomand şi vouă. Iar până o să ajungeţi la Oradea, vă las să răsfoiţi meniul, pe saitul restaurantului, pe care-l găsiţi dacă daţi click aici.

P. S. : Adi Hădean (un celebru şi bun bucătar/blogger transilvănean) a fost şi el acolo şi a scris despre experienţa sa la Leonesse pe blogul lui aici.

L.E. : Am uitat să vă spun că au implementat şi sistemul de meniu al zilei, astfel că între 12.00-16.00, la preţuri între 16.00 şi 17.00 se poate manca bine supa zilei + un fel de bază din cele 7 oferite. Am să pun şi o fotografie în acest sens.


[fb]
---
Trimis de creivean in 07.02.11 23:05:22
Validat / Publicat: 07.02.11 23:48:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6848 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 LEONESSE - Restaurant Medieval, pe Vasile Alecsandri, nr. 1.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2036 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.02.11 23:11:42]
»

Am retras PMA, conform dorinţei autorului.

webmaster13
[07.02.11 23:51:35]
»

Pana sa-ti sara in cap acel singur user nepoliticos, te trag eu de urechi, de ce aflam doar acum despre acest "loc al pierzaniei gastronomice"!

Drept pedeapsa am atasat aceasta melodie, nu este chiar medievala insa va trebui sa o suporti macar pana maine! Sic!

creiveanAUTOR REVIEW
[08.02.11 06:38:10]
»

@webmaster13, până detractorul meu [ DETRACTÓR, -OÁRE s. m. f. cel care caută să micșoreze meritele cuiva; defăimător, bârfitor, calomniator. (< fr. détracteur, lat. detractor) ] o să-mi citească review-ul (ceea ce se va întâmpla în curând, deoarece omu' se trezeşte de dimineaţă), dă-mi voie să-ţi spun că la câte am văzut la viaţa mea, un nepoliticos is a Piece of Cake - brownie. Îl rog doar să-mi lase review-ul nepătat de frustrările-i nemăsurate şi să treacă mai departe, fără a se lamenta că pe mine a picat măgăreaţa de a-şi spune public oful. Pentru asta-l aştept... pe PM, ori la ceva băi comunale. Sau, de ce nu... în gradina cu alune/ (unde) aveau casa doi pitici, lângă Aiud, în judeţul meu natal, Alba.

În rest, cum spuneam, astfel de restaurante deosebite, sunt în Oradea cu zecile, după cum deja aţi văzut din postările mele, ale lui @presario şi @danoradea. Aşa că, vă rog poftiţi pe la noi. Şi dacă n-om găsi nimic pe placul majestăţilor voastre, Hajduszoboszlo, cu restaurantele sale ungureşti, cu gust de pustă şi preţuri nesimţit de mici este la câteva minute distanţă.

Am uitat să spun faptul că, în meniu există şi peşte, paste şi salate, pe lângă tradiţionalele supe/ciorbe, feluri din carne de pui, vită, porc şi deserturi. Şi toate, cu nume atât de frumos meşteşugite.

Mulţumesc pentru că m-aţi citit. În fond, pentru asta am scris.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
cosminp
[08.02.11 09:43:19]
»

iar iti spun ca esti sadic. rw-urile tale ar trebui sa fie interzise inainte de masa.

popescu.borsa*
[08.02.11 17:28:06]
»

Cred că îmi scapă ceva. Cine-i infractorul?

webmaster
[08.02.11 17:41:54]
»

Iar eu cred că e suficient cât s-a vorbit despre asta. Există forum şi mesaje private, exact cum ne rugase şi autorul.

Admin
[08.02.11 21:04:12]
»

dorgo: "galben" si suspendare doua zile pentru offtopic repetat. (ecoul a fost sters)

Alex_Macedo
[09.02.11 12:07:11]
»

... acum chiar pică măgăreaţa pe tine!!!

Şi, vă spun un secret, în Oradea acestea (restaurantele bune) sunt de ordinul zecilor, fără exagerare.

... nu mai lăuda atâta oraşu', să nu zică lumea că suntem fiţoşi! )))))))..... ce sa-ţi zic şi io... aşa... că -n'aude-na'vede nimeni -... ai dreptate!! Sunt multe... deh... "adăpări" în Oradea şi cred că se mai deschid vreo două săptămânile astea.....

Chiar... vezi că se mănâncă bine şi la Vinoterra în Velenţa... şi se pot ţine tot felu' de paranghelii, de la business-brunch la cumetrii... aş fi curios să te citesc cu nişte rânduri, ca impresie personala, intr-un review cu şi despre Vinoterra (... în cazul în care nu ştii de el... ceea ce nu cred!). )

La mai mare!!

P. S... cred că mă duc să bag la jgheab, din cauza ta!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
creiveanAUTOR REVIEW
[09.02.11 18:41:47]
»

@cosminp

Ştiu asta, multă lume mi-o zice, până şi în mediul real ) Pe de altă parte, am postat review-ul seara târziu la 23:05:22 tocmai pentru a nu face rău/poftă seara. Amu, dimineaţa nu-i chiar, chiar aşa rău să citeşti despre mâncare, chit că mie mi-a plăcut mai mult localul decât mâncarea ) Sigur n-am fost foarte inspiraţi.

@Alex_Macedo

Măcar eu/noi să fac (em) publicitate oraşului, că autorităţilor nu le pasă. La's că merge şi aşa par a spune cu toţii. Pe de altă, parte eu nu am nici o aşteptare de la primarul din dotare, că doar el îi din Aleşd şi primar fiind la Oradea, face naveta de acolo (???), aşa că, de ce i-ar păsa?

În ce priveşte localul din Velenţa, cred că te referi la cel de lângă gară, cunoscut ca localul lui Ienei. Dacă despre ala-i vorba, da am fost de mai multe ori acolo, în sala din stânga, după intrare, unde feriţi de priviri indiscrete, am petrecut de mai multe ori. N-am mai fost de mult, dar poate fug într-o zi, la prânz, mai ales că ştiu că au şi acolo meniul zilei, pe care toată lumea-l laudă. Stai pe aproape

Pe de altă parte, treaba cu măgăreaţa, da, a picat pe mine, dar după o discuţie bărbătească, ca între doi oameni maturi, lucrurile s-au rezolvat. De fapt a fost o confuzie la mijloc De acum, life goes on, iar totul intră în normalitate.

@All

Mulţumesc că aţi citit şi apreciat materialul de mai sus.

Toate cele bune!!!

L.E.: Alex_Macedo, m-am informat de pe net, ala-i restaurantul, a lu' Ienei

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Alex_Macedo
[10.02.11 08:38:22]
»

Da, prietene... a lu'nea Imi a fost... dar asa a ramas de-atunci, taximetristii numai de "la Ienei", stiu!

In alta ordine de idei:

Bine ca ceea ce incepuse antagonistic, a intrat in normalitate... atat cat te cunosc, nu vad cum s-ar fi putut termina, decat CIVILIZAT!

Nu uita de review-ul promis... stau pe'aproape!

mirmicu
[12.11.11 20:00:09]
»

@creivean,

iata ca dupa Restaurantul Dragului din Predeal, unde am ajuns in urma recomandarilor tale (si am mancat exceptional), constat ca ti-am calcat pe urme si la Leonesse, de data asta pur intamplator. Eu si sotul meu ne-am cazat pentru o noapte la hotelul RHC Royal din Oradea si, pentru ca nu cunosteam orasul deloc, am luat-o la picior prin centru pentru a gasi un loc unde sa mancam. Asa am nimerit Leonesse si ne-a placut foarte mult. Din pacate nu mai retin cum se numeau felurile comandate dar atasez fotografii cu ele: eu am avut niste aripioare de pui infasurate in bacon cu mamaliguta iar sotul meu o ceafa la gratar cu ceapa crocanta si cartofi "chinuiti". Asta cu cartofii "chinuiti" ne-a distrat teribil. Am avut aceeasi ospatarita simpatica.

P. S. Ai un oras foarte frumos. Ne-a placut centrul Oradei mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
creiveanAUTOR REVIEW
[12.11.11 20:50:11]
»

Mulţumesc!

Altădată, când mai treci pe aici, dă un claxon. AmFostAcolo are mulţi useri pe aici. În fara mea, sunt Alex_Macedo, luciaoradea, danoradea, etc., etc., ce-ţi pot arăta oraşul, cu care noi ne mândrim. Şi de care, după măritiş, eu m-am simţit adoptat. Şi chiar îmi place

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, cosminp, dorgo, mirmicu, popescu.borsa*
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Oradea și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055286884307861 sec
    ecranul dvs: 1 x 1