ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ilfov
ÎNSCRIS: 22.05.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
NOV-2006
DURATA: 3 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Descoperă Serres

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Când spunem Grecia, primele lucruri la care ne gândim sunt: mare, soare, plajă, nisip, cu alte cuvinte, „Vacanţa de vară”.

Astăzi vă propun să ne plimbăm într-o zi de iarnă într-o regiune pe care mulţi dintre voi o cunoaşteţi „din goana cailor putere” pentru că aţi străbătut-o măcar o dată, în drum spre insula Thassos. Este vorba despre judeţul Serres, arondat regiunii Macedonia de Est.

În satul Lefkonas, la 5 km de oraşul reşedinţă de judeţ Serres, primul obiectiv vizibil de pe şosea, pe partea stângă, este Hotelul Alexander, un hotel de 4 stele, cu piscină, centru SPA şi un restaurant foarte cochet.

Dacă despre cazare nu vă pot spune mai nimic, despre restaurant, numai de bine. Este imens, încap lejer 200-300 de persoane, este decorat cu foarte mult gust, iar serviciile sunt ireproşabile. E drept că prilejul care m-a adus în acel restaurant a fost nunta prietenei mele, fiica unuui potentat om de afaceri din zonă, însă sunt convinsă că nu doar acesta a fost motivul pentru care tot personalul „a mers pe sârmă”. Restaurantul hotelului a fost primul şi singurul până acum în care am văzut ospătari în uniformă. Ce m-a surprins în mod plăcut a fost că, deşi eram peste 200 de suflete, nu ne-am înecat în fum de ţigară şi toţi am primit mâncarea caldă.

Formaţia care a asigurat „coloana sonoră” a fost la înălţime, iar sonorizarea, de excepţie, în sensul că, deşi masa la care am stat era relativ aproape de boxe ne-am putut înţelege fără să strigăm unii la alţii.

Intrarea în oraşul Serres a fost un pic îngreunată de multitudinea de semafoare amplasate parcă la fiecare sută de metri şi de traficul destul de aglomerat. Aproape de „Piaţa Libertăţii”, una din cele două mari pieţe ale oraşului ne-am cazat la Hotel Elena.

Este un hotel cochet, de categorie C, un fel de 3***, cu o cameră spaţioasă, două paturi mari, măsuţă cu oglindă, frigider, două scaune şi un fotoliu pat.

Baia mare, cu cabină de duş şi uscător de păr. Primul lucru pe care l-am căutat în cameră a fost instalaţi de încălzire. Era noiembrie şi burniţa deasă şi rece ne cam intrase în oase, alături de viscolul care ne-a însoţit de la ieşirea din ţară până aproape de Sofia. Lângă panoul de siguranţe am identificat o rotiţă cu trei poziţii care cam ieşea din peisaj şi am crezut că va porni căldura. Am rotit-o la maxim şi a pornit un fel de aerotermă. În mai puţin de trei minute, în cameră era ca în peşteră. Am pornit aerul condiţionat pe „cald” şi am oprit aeroterma. Tot nu se încălzea. Într-un final, ne-am prins că cele două trebuie să funcţioneze simultan. Aerul condiţionat să meargă pe cald şi aeroterma să împrăştie aerul în toată camera.

Dimineaţă am făcut o plimbare prin piaţa centrală, destul de pustie, pentru că nici vremea nu era foarte prietenoasă. Ne-am plimbat pe alei, ne-am jucat cu apa din fântânile arteziene, de parcă burniţa de afară nu era suficientă, şi ne-am delectat cu castane coapte şi bomboane de susan şi boabe de porumb prăjite şi sărate. Pe la prânz ne-am oprit la o cârciumioră cu un oarecare aspect de „împinge tava”, dar care era foarte aproape de hotel şi ne-a fost recomandată de tatăl prietenei mele. N-am regretat alegerea, preţurile fiind mai mult decât acceptabile, iar mâncarea delicioasă. Multă vreme n-am uitat şi am căutat peste tot pe unde am fost în grecia un stufat de iepure cu arpagic caramelizat şi n-am găsit.

Vă întrebaţi probabil de ce în deschidere v-am invitat să petrecem o zi de iarnă în zonă. Ei bine, în câteva sate se mai păstrază un obicei adus de refugiaţii traci, cu rădăcini în epoca matriarhatului” şi care se numeşte Gynecocratia, adică „dominaţia femeilor”.

În fiecare an, pe 8 ianuarie, femeile preiau conducerea comunităţii, la propriu. Femeile căsătorite îşi aleg un lider pentru un mandat de patru ani şi un consiliu. Liderul primeşte cheile localităţii şi din acel moment preiau oficial activităţile care, de regulă, sunt efectuate de bărbaţi... Să nu vă mire dacă, de exemplu, în trafic veţi întâlni numai poliţiste femei. După ce-şi termină treburile, se retrag la o cafenea unde savurează o băutură, o cafea şi o ţigară.

În această zi, bărbaţii preiau treburile casnice: spală, calcă, gătesc, au grijă de copii şi deretică prin casele lăsate vraişte de consoartele lor. Mai mult, le este interzis categoric să se apropie de tavernele sau cafenelele în care petrec doamnele. Dacă vreunul încalcă „legea”, este pedepsit imediat, fără judcată, fiind udat cu o găleată de apă. Din acest motiv obiceiul mai este cunoscut şi sub numele de „vrexoudia”.

Evenimentul atrage an de an o mulţime de turişti din întreaga lume.

La vreo 20 km de Serres se află oraşul Nigrita în care am ajuns într-o noapte la bouzoukia.

Oraşul are o poveste foarte frumoasă un fel de „legendă urbană”, povestea Gerakinei.

Gerakina a fost o fată tânără care a trăit undeva la mijlocul sec. al XIX – lea şi care era atât de frumoasă că fiecare tânăr şi-ar fi dorit-o de soţie. Legenda spune că însuşi Zeul Morţii a fost fermecat de frumuseţea ei şi a dorit să fie a lui cât mai repede. Într-o zi la prânz, Gerakina a plecat să scoată apă rece din fântână, însă şi-a pierdut echilibrul şi a căzut. Ţipetele ei s-au auzit în tot satul şi au venit toţi, tineri şi bătrâni, să vadă ce s-a întâmplat. Unul dintre tineri nu a ezitat să sară în fântână după aleasa inimii sale.

Într-un târziu, când au reuşit să-i scoată, tânărul era aproape mort, iar fata deja moartă.

În fiecare an de Paşti, la ruinele fântânii care încă se mai păstrază, se reconstituie evenimentele de acum un secol şi jumătate.

Vă propun să ascultăm împreună cântecul Gerakinei, o veche melodie tradiţională grecească.

http://www.youtube.com/watch? v=UTEaAO7r1Ps


[fb]
---
Trimis de almona in 12.01.11 15:53:19
Validat / Publicat: 12.01.11 17:01:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9272 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

TEOANCA
[12.01.11 19:33:40]
»

Sunt un pic mirata ca nici una din doamnele care au citit rev. tau nu a comentat obiceiul grozav al grecoaicelor din data de 8 ianuarie.

Mie mi se pare un obicei minunat de la inceput pana la sfarsit adica pedepsirea vinovatilor prin udarea lor cu apa dintr-o galeata.

Ma gandesc din ce in ce mai serios sa propun si eu fetelor din Campina un asemenea obicei minunat Macar o zi pe an...

Si uite cum citind ce ai scris@almona imi dau seama de cate ori am trecut pe langa Serres si nu am intrat in oras si de cate ori am ascultat Gerakina si nu am stiut despre ce este vorba.

Frumos ne-ai povestit...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[13.01.11 08:23:47]
»

Nu stiu daca ati observat insa de cele mai multe ori in familiile cu copii mici, atat la plaja cat si la terase, tatii greci sunt cei care au grija de cei mici in timp ce mamele stau de vorba sau fumeaza nepasatoare, poate si datorita acestui lucru pentru barbatii greci nu prea inseamna mare lucru sa stea o zi "la coada cratitei".

Foarte frumos ai povestit @almona!

Pentru mine, din pacate orasul Serres este doar locul unde de fiecare data la intoarcerea din vacanta, opresc la un depozit de ceramica de la periferia orasului pentru a achizitiona 1/2 vase de lut pentru flori, genul acela care exista peste tot in Grecia, deja acum am o colectie maricica

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bessondm
[13.01.11 08:30:39]
»

Pai, hai sa comentez eu, Anca. Sunt de acord cu obiceiul respectiv, dar cu conditia sa lase totul ok acasa, sa ia si copiii cu ele, sa pot sta linistit in fotoliu, la un meci, cu un heineken in dreapta si o cutie de alune in stanga... ce spui?

Frumoasa poveste, almona. Dar n-am priceput de ce in fiecare an fetele ies la alegeri, daca precedenta sefa a fost aleasa pe 4 ani Nu s-a achitat cu brio de obligatii sau lupta pentru putere e atat de acerba?

almonaAUTOR REVIEW
[13.01.11 08:58:35]
»

Frumoasa poveste, almona. Dar n-am priceput de ce in fiecare an ies la alegeri, daca precedenta sefa a fost aleasa pe 4 ani Nu s-a achitat cu brio de obligatii sau lupta pentru putere e atat de acerba?

Alegerile se fac o dată la 4 ani şi în fiecare an preiau puterea şi cheile localităţii, nu fac alegeri în fiecare an.

de cele mai multe ori in familiile cu copii mici, atat la plaja cat si la terase, tatii greci sunt cei care au grija de cei mici in timp ce mamele stau de vorba sau fumeaza nepasatoare

Îmi spunea de mult un amic că în familiile greceşti sunt nişte "legi" nescrise cu privire la distribuirea sarcinilor. Acestea erau valabile când femeile nu lucrau în afara casei, dar se mai păstrează şi acum. Bărbatul se ocupă de tot ceea ce este în afara casei: susţine financiar familia, face cumpărăturile necesare, angajează meseriaşi când este cazul, iar femeile se ocupă strict de ceea ce ţine de gospodărie şi de creşterea şi educaţia copiilor. Cel mai mult m-a amuzat faza cu târguilelile pentru că parcă îi şi vedeam cum negociază în piaţă cu precupeţele. Însă el mi-a spus că grecoaicele nu ştiu să facă piaţa pentru că ştiu să scrie: fac liste pe care le dau soţilor.

mariana.olaru
[13.01.11 12:24:57]
»

După lectura reviewu-lui tău (care după stil și redactare merită toate laudele), am înțeles că invitația ta de a ne plimba pe vreme de iarnă prin regiunea elenă Serres este doar una virtuală, cu gândul și imaginația. Pentru că dacă nu am nicio nuntă, botez, sau altă reuniune cu scop bine definit, nici nu mă omor cu tradițiile populare pe care de altfel le pot întâlni și la noi (în zona București-Pantelimon se mai prăznuiește și azi de Sf. Ion Botezătorul, așa numita Cumetrie a femeilor sau Tontoroiul femeilor, după un ritual foarte asemănător celui grecesc, așa cum l-ai descris tu), ce m-ar face să merg cu adevărat la Serres? Există vreun obiectiv turistic sau cultural pe care merită să-l văd cu ochii mei? Ce se mai poate face în zonă, în afară de a poposi la un hotel și a servi masa la un restaurant, sau de a participa o dată pe an, de Paști, la sărbătoarea Gerakinei? Sunt sigură că astfel de repere turistice interesante există și acolo, cum de altfel orice petec de pământ grecesc este presărat cu relicve istorice sau peisaje de neuitat. Poți să ne vorbești măcar despre câteva? Cred că astfel vei răspunde mai complet sensului dat de titlul review-ului tăuescoperă Serres! Îți mulțumesc!

Ellada_sagapo
[13.01.11 23:06:08]
»

Interesant obicei, numai ca nu fumez si nu beau cafea!

Un review complet ca de obicei!

De Nigrita nu am auzit pana acum, trista povestea Gerakinei. Grecia este plina de legende la tot pasul.

calatorul
[01.11.14 16:24:58]
»

Si pentru mine Serres inseamna vara, vacanta, Grecia si Egee sau Mediterana. Cand ajung in zona sunt deja destins, bucuros ca in fata este marea si una dintre frumoasele plaje grecesti, sau doar Grecia insasi.

Am stat la Alexander si alaturi la hotelul geaman Acropol, usor de gasit pe marginea soselei spre Serres, ambele la fel de convenabile si comode pentru calatorul in drum spre Grecia sudica, doritor de o noapte de odihna pe drumul catre vreo insula sau peninsula.

Si satul Lefkonas merita atentia si o vizita, fie la intrarea in Grecia, unde la restaurantul Vlahos, a doua intersectie pe stanga pe drumul spre Serres, gasesti un meniu bogat si autohton dar si semi/romanesc, dupa numele tavernei.

Iar Serres mai este util cateodata si pentru completarea suvenirurilor sau dulciurilor aduse celor care te asteapta acasa, sosit dintr/o vacanta greceasca autentica.

Multumim pentru opinii, sunt binevenite si acum, dupa atata vreme de cand au fost scrise. Adaug si un vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[04.05.16 12:19:49]
»

Mutat în rubrica "O zi în Serres, SERRES" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
almona, bessondm, calatorul, Ellada_sagapo, mariana.olaru, TEOANCA

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036211013793945 sec
    ecranul dvs: 1 x 1