ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Salina Cacica, “un copil orfan”?

TIPĂREȘTE

Ori de cate ori imi sarez omleta din farfurie sau painea cu unt, folosesc sare extrafina de Cacia sau sare de Himalaia. Prima e o pulbere alba care, daca ai stranutat din greseala in solnita, o vei gasi goala si-apoi vei aduna sarea cu aspiratorul de pe dusumea iar in acea zi, precis ca te vei certa cu cineva. Sarea de Himalaia, e mai rozalie si contine aproape toate elementele chimice necesare corpului nostru, nu doar Natriu si Clor dar este extrem de scumpa. Vzitasem pana in acel moment, toate salinele din tara, adica Praidul, Turda, Slanic Prahova, Slanic Moldova si Ocnele Mari. Salina Ocna Mures era inundata iar la Salina Ocna Dej am ajuns de doua ori doar pana in fata intrarii si am primit mereu acelasi raspuns ” Se poate vizita salina doar in grup de cel putin nu stiu cate persoane si cu programare, liftul nu coboara pentru o singura persoana…”

Sfanta Maria trecuse de mult si diminetile erau reci dar peisajul dulcei Bucovine iti incalzeste intotdeauna inima. Folosim soseaua E58, pornim din Tg. Mures deverme, ajungem sus prin munti, pe la Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc, pe la amiaza. E soare. Ce plaiuri minunate si ce bine ca pe-aici in subsol nu se gaseste aur, argint, titan sau wolfram precum la Rosia Montana, loc in care, in urmatorii ani, vom avea si noi o mica Sahara cu camile, caci firma “Gold Corporation” bate din ce in ce mai tare la usa tarii noastre…. Trecem de Campulung, Frasin, Gura Humorului, apoi dupa Paltinoasa o luam pe o derivatie (2E) spre stanga, ajungem in “Varfu Dealului si de-acolo coboram spre Cacica. Unde ne asteapta o “natura moarta” formata dintr-un turn ce domina o mica “fabricuta sateasca de sare”, o piscina fara apa si un camp intins, arid si pustiu. E bine totusi ca avem unde parca masina. “Avem noroc, mai era doar un singur loc in parcarea “goala”din fata intrarii in salina”, glumeste Dana.

Receptia e o baraca "ce-si da aere" de cladire pe care se observa cele doua ciocane incrucisate, semnul minerilor de pretutindeni si care parca iti ureaza “Noroc bun! ”. O doamna ne intampina si ne face repejor un rezumat al salinei din care am retinut doar ca aceasta a fost in intregime sapata manual, ca are doua capele, un lac si o sala de dans. Platim cate 5 lei si intram. De la intrare ne izbeste insa un miros de petrol sau de motorina. “O salina plina cu motorina? ”…Nu, doar cateva portiuni din blocurile de sare sunt impregnate cu hidrocarburi, peretii sunt negri ca smoala, dar…miroase-a petrol peste tot. Coboram in sir indian, caci altfel n-ai cum, printr-un tunel ingust. Scarile sunt destul de inalte, ai deci program obligatoriu de genoflexiuni. Peretii sunt inchisi la culoare dar vinisoarele albe de sare, “dau bine” pe fond negru. Parc-ar fi o fotografie impresionista dinaintea inventarii filmului Fuji sau Kodak color. Ajungem usor la capela roamno-catolica si greco-catolica. Mai jos gasim si capela ortodoxa si cateva sculpturi in stanca, apoi apare si lacul. Fotografiez tot dar nu-mi iese mai nimic, salina e foarte slab luminata. Si sa stiti ca n-am un aparat prost, daca-l indrept spre cer, pot executa si-un portret nocturn al Luceafarului! Uneori Dana dispare fantomatica in intuneric si-o strig mereu, ca sa n-o pierd, mai ales ca am impresia ca suntem singurii clienti ai salinei. Ma intreb oare cum era adusa sarea la suprafata? Exista un crivac sau era carata pur si simplu cu “spatele minerilor” prin acele coridoare inguste? Nimeni nu poate sa ma lamureasca, nici macar femeia de la bilete sau internetul.

Fata de celelate saline din tara in care s-a investit mult, in special in publicitate si iluminat, salina de la Cacica imi apare ca un copil orfan, care inca nu si-a gasit o institutie caritabila care sa-l ia in adoptie. Sala de “dans si fotbal” mi se pare simpatica, cred ca aici s-a putea organiza campionate de dans sau minifotbal, dar cine sa danseze sau sa faca sport pe-aici? …Moldovenii au problemele lor, pe care nu le mai acopera, din pacate, decat navalnicul puhoi de apa, ce an de an, le zadarniceste toata agoniseala.

Pe la anul 1780, aici, in satul Cacica, la 18 km de Gura Humorului si 40 Km de Suceava, s-au descoperit importante zacaminte de sare. Imperiul habsburgic realizeaza importanta “aurului alb al dacilor”, caci "cel galben" fusese deja de mult confiscat de catre romani si deschide aici o exploatare miniera. Sunt adusi muncitori si ingineri de mina din Polonia, iar salina e poreclita “salina polonilor”. Acestia erau romano-catolici, asa ca la primul palier, la 20 de metri adancime, a fost construita o capela a Sfintei Varvara, (protectoarea minerilor), de catre preotul polonez Jakub Bogdanowich, in anul 1806. , loc in care minerii se inchinau inainte si dupa intrarea in mina.

Gasesti aici un anvon si un altar sculptate in sare, cateva icoane si un candelabru.

Exact astazi, pe 4 decembrie, este ziua Sfintei Varvara, cand in capela ar trebui sa coboare, asa cum o faceau pe vremuri, 3 preoti ale celor trei confesiuni pentru o slujba, copii imbracati in costume populare si un cor pentru a canta diferite cantece religioase. Dar acest eveniment si-a pierdut mult din importanta, fapt confirmat de telefoanele ce le-am dat azi la salina si primarie. Nu raspundea nimeni, dar, cine stie? Poate intreg satul era pe fundul minei, loc in care telefonul, nu se aude.

Capela ortodoxa este situata cu un etaj mai jos, la 33 de metri adancime si are pe pereti cateva sculpturi in relief ce imita unele figurine din mina poloneza Wielicka. Nici statuia lui Isus nu lipseste din capela. Din cauza intunericului insa, nu le vezi pe toate, asa ca, mai descopeream cate o figurina in plus doar cand se declansa “flah”-ul aparatului foto. Langa capela ortodoxa se gaseste si un lac sarat cu o suprafata de 60 m2, lac creat de mineri, pe care in vremuri mai bune, se organizau iesiri cu pluta iar la adancimea de 45 de metri, se afla “sala de dans”, cu o suprafata de 250 m2, loc unde se organizau petreceri sau baluri. In peretii de sare ai acestei incaperi s-au sculptat si cateva balcoane din sare, de unde oficialii vremii, puteau admira ca din “loja”, manifestarile culturale.

In “sala de dans” am simtit un discret miros de branza si de-abia atunci mi-am adus aminte ca femeia de la intrare ne-a spus ca satenii isi depozitau aici branza de oaie, care se “sara” in conditii ideale.

Salina Cacica e mica, interesanta si usor de strabatut, dar se pare ca nu prea are multi vizitatori si nici n-a reusit sa atraga inca prea multi pacienti cu afectiuni respiratorii, neavand un ascensor. Sau, poate e de vina, obscuritatea, branza si petrolul.

La iesirea din salina, senzatia de “pustiu” sau “abadon” mi se intareste caci pana “hat-departe”, nu vad nici tipenie de om. Mica fabrica “sateasca” de exploatare si prelucrare a sarii e inchisa acum in week-end iar piscina din incinta, in ciuda unei zile deosebit de calde pentru acest sfarsit de vara, e goala.

In momentul de fata, salina Cacica, la fel ca si celelalte saline de care am amintit, apartin Societatii Nationale a Sarii, cel mai mare producator de sare alimentara, de soda si de clor. Tara noastra este in “top ten”-ul mondial al tarilor producatoare de sare...

Ne intoarcem in aceeasi zi spre casa dar suntem inca in Bucovina, in “tinutul manastirilor”. asa ca, dupa un ceas de obscuritate, incepem sa ne delectam cu sinusoidele verzi ale pajistilor domoale si cu albastrul enigmatic al unor picturi unice in lume, aplicate direct pe zid, culori care acum, parca ni se par si mai vii.

Presimt ca aparatul meu foto, va fi intr-al noualea cer!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 05.12.10 14:32:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CACICA [SV]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7181 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cu exceptia unor mici ambuteiaje, drumul e liber
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8600 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

Sanziana
[05.12.10 15:02:56]
»

eu stiam ca de la piper te certi toata ziua nu de la sare... iti dai seama ca ar fi astia de la Cacica niste certareti.

Trist intradevar peisajul de la salina

luciaoradea
[05.12.10 16:12:48]
»

Foarte frumos povestit! Un vot maxim si de la mine!

Am vizitat si eu Praidul si salina de la Turda inainte sa fie modernizata, la Cacica nu am ajuns inca.

De unde cumperi sare de Himalaia? Aia sper ca nu e iodata ca astea ale noastre

sandu.53
[05.12.10 16:37:28]
»

interesant review-ul tau! am trecut prin Cacica doar cu trenul stiu ca acolo este o comunitate catolica puternica si o minoritate poloneza destul de veche! felicitari, l-am citit cu mare placere!

magdalena
[05.12.10 16:58:13]
»

Pana la urma nu ai aflat daca s-a tinut procesiunea cu cei trei preoti? ...

Interesant povestit. O lectura placuta si frumoasa.

dorgoAUTOR REVIEW
[05.12.10 18:09:24]
»

@ sanziana... poate ca ai dreptate... e de la piper... tin minte ca atunci cand rasturnam solnita, bunica imi zicea c-o sa ma cert... e bine insa ca n-avem mine de piper, c-atunci am stranuta tot timpul...

dorgoAUTOR REVIEW
[05.12.10 18:18:00]
»

@ magdalena

Am dat telefon la primarie, apoi la salina ba chiar si la Bucuresti la Societatea Natonala a Sarii (salina-tel. 0230.237.087 (4))... dar inca n-am gasit un raspuns... maine e luni, sunt sanse mai mari.

dorgoAUTOR REVIEW
[05.12.10 18:25:05]
»

@ sara de Himalaia am cumparat-o din Germania, acolo era importata din Himalaia, produsul era sub forma de pungi la 1 kg (12 euro) si caramizi de sare, de o frumoasa culoare roscat-portocalie... mai erau si numeroase candelabre, lampi, suporturi pt. lumanari, etc tot din sare... s-ar putea ca si la magazinele sau farmaciile cu profil naturist sa existe...

webmaster77
[05.12.10 18:26:21]
»

Mutat la rubrica "O zi in Gura Humorului" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

santana*
[05.12.10 20:29:05]
»

Dorgo, o destinatie misto ar fi fost si biserica romano-catolica din localitate, construita pe la inceputul secolului trecut si care are niste povesti interesante legate de polonezii care au lucrat la mina de sare si care au ctitorit-o de fapt. E imposibil sa nu remarci constructia; este chiar la bifurcatia dintre drumul national care vine de la Gura Humorului si strada care duce la salina. De lene nici nu ma uit pe wikipedia, dar stiu ca Papa Ioan Paula al II-lea i-a conferit nu stiu ce dinstinctie bisericeasca. Cred ca am si niste fotografii - aici nu mi-e lene - si poate le postez maine. Nu stiu cum suna regulamentul AFA cu privire la fotografiile postate la reviewurile altora sau daca e etic sa le pun, spune tu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ionescunic
[05.12.10 20:32:20]
»

Biserica Catolica de care vorbeste @Santana se afla chiar la intrarea in curtea salinei, am pus eu cateva poze cu ea la rev meu, ala care l-a zdruncinat serios pe Stefan saracu'.

Alina Morar
[05.12.10 21:29:18]
»

Mi-ar placea sa vizitez si eu o asemenea salina, desi nu e modernizata. Am fost doar la Praid si Turda, care dupa cum stiti sunt foarte amenajate. Pacat ca e lasata asa.

Eu am o lampa de sare din Himalaya. Am primit-o de ziua mea.

szik173
[05.12.10 21:41:48]
»

buna

descriere foarte frumoasa, dar data de introducere poate fii valabil nimai in filme SF

dorgoAUTOR REVIEW
[05.12.10 22:03:43]
»

@ santana... stai asa!... am sa atasez si biserica despre care ai vorbit... merita... e mninunata...

dorgoAUTOR REVIEW
[05.12.10 22:14:16]
»

Am trimis-o, cred ca va aparea in curand, e PO 25

raoulp55
[06.12.10 08:20:09]
»

Imagini asemanatoare cu cele de la Galeriile Romane de la Rosia Montana... unde am avut o senzatie ciudata coborand in mina. Claustrofobii... intra in suferinta acolo... dar, pentru mirosul de branza, merita sa cobori. Obiceiul asta al localnicilor imi aminteste de obiceiul altora de a-si pastra suncile afumate in clopotnita satului, la comun...

biancuta
[06.12.10 08:34:01]
»

Completa descrierea acestei saline! Daca reuseam sa ajung la Gura Humorului cand am fost in Bucovina intram si aici! Felicitari pentru prezentare!

crissu
[06.12.10 14:41:18]
»

@dorgo, foarte buna descrierea, chiar pare ca un "copil orfan"... poate poate in viitor or sa se gaseasca fonduri pentru dezvoltarea salinelor, cea de la Turda (pe care n-am vazut-o inca decat in poze, dar si asa pare spectaculoasa) e un exemplu bun, investitia cred ca e amortizata imediat...

Un vot maxim si de la mine si o promisiune ca voi vizita locul cu prima ocazie cu care ajung prin zona

cristinapop
[06.12.10 18:23:19]
»

foarte frumos

felicitari

irma_ro*
[06.12.10 23:00:27]
»

interesanta locatie, pacat ca nu stim sa ne punem in valoare obiectivele

un vot

dorgoAUTOR REVIEW
[07.12.10 16:26:03]
»

@@@@ multumesc tuturor pentru frumoasele cuvinte!!

@ raoul 55, la Rosia Montana in mina de aur Alburnus Major, culoarul subterana e si mai ingust, iar acolo mai gasesti si grilaje de metal care blocheaza total galeria si mereu ai senzatia ca cineva va pierde cheia si n-ai sa mai iesi niciodata... dar la Rosia macar vezi minereul galben de aur sub forma de stalactite ce atarna din tavan deasupra ta, poti chiar pune mana pe el, si asta te mai inveseleste. La Cacica nu vezi decat pereti intunecosi, plini de gudron si slab luminati si asta te cam deprima...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus
[19.02.11 17:51:41]
»

Chiar mă bucur foarte mult că Salina Cacica nu a fost "modernizată". În lipsa acestei "modernizări" lipseşte aglomeraţia, lipsesc micii cu bere care umplu de un miros absolut sufocant salina din Praid, lipsesc autobuzele sau microbuzele care deversează gazele de eşapament în salină ca să le inhaleze turiştii, lipseşte internetul în salină - că doar nu vii acolo ca să stai în fund să te joci la tasatatură, ci să vezi salina, lipsesc "tradiţionalelele" tobogane/ scrîncioabe/ locuri de joacă unde se înghesuie călare unii peste alţii copii, lipseşte lipsa bunului gust, lipseşte kitch-ul...

Întradevăr, norc că nu e "modernizată" că ar fi vai de ea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[26.11.14 13:51:01]
»

Mutat în rubrica "Salina Cacica, GURA HUMORULUI" (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, crissu, dorgo, irma_ro*, luciaoradea, magdalena, Qvadratvus, sandu.53, szik173
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Cacica:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079760074615479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1