ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Balaciu - comuna Balaciu,Ialomita

TIPĂREȘTE

Nu cred ca stie prea multa lume de existenta ei. Este situata in lunca raului Ialomita, la nici doi kilometri de DN 2A, intrand in comuna Balaciu (cam la jumatatea drumului intre Urziceni si Slobozia) trebuie sa urmezi un indicator specific monumentelor istorice si manastirilor, la dreapta, spre raul Ialomita.

O vei gasi singura in mijlocul unui camp vast si lipsit de farmec, picatura din ocean, insa suficienta pentru a te incanta inca de la distanta. In fata unei porti mari si frumoase din piatra pot parca destule masini, e acolo si o fantana cu troita. Imprejmuirea Manastirii Balaciu asigura aceasteia o curte imensa, unde vei gasi o livada mare, randuri de vie (trebuie asigurata si biserica pentru impartasanie, nu?) si multa verdeata, mai ales lucerna, dar si ogor pregatit pentru culturile de primavara.

Am observat ca aici calugarii au organizat o mica ferma agricola, s-au dotat cu utilaje, au construit cateva hambare si fac chiar un pic de zootehnie, ar fi fost si pacat de atata teren manos din lunca Ialomitei sa nu fie folosit cu cap.

Asta nu a afectat deloc farmecul si frumusetea manastirii, asigurat de florile din gradina din fata unei locuinte din incinta si de aleea lunga, strajuita de arbusti verzi de thuja ce trece, pe la mijlocul ei, prin turnul clopotnitei. Acesta este inalt, zvelt, impunator, iar prin arcul de cerc ce-ti lasa cale libera catre Biserica, acesta se vede ca o miniatura sub un clopot de sticla.

Biserica poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului", este mare, frumoasa, construita de aproape doua secole din caramida si varuita in alb stralucitor.

Noi am putut-o admira numai pe dinafara, nimeni nu a fost in apropiere cand am ajuns noi la portile manastirii decat niste calugari ce trebaluiau la anexele gospodaresti. Dar si asa tot ne-a incantat. Stiam despre biserica multe amanunte, am mers cu lectia invatata. Primul ei rol a fost cel de biserica a satului Pitisteanu, incepand cu anul 1825, prin grija boierului Neacsu Pitisteanu. Cand satul a fost pustiit de ape, in timpul Primului Razboi Modial, localnicii au plecat spre Balaciu, lasand in urma lor mandra biserica ce ramasese ultima cladire din satul al carui simbol spiritual fusese, restul se topisera incet in urma inundatiilor provocate de raul din apropiere. Din 1929 devine manastire de calugari, cunoscand o ampla dezvoltare. Pe vremea comunistilor, in 1961, este inchisa, iar calugarii trimisi la alte manastiri, iar anezele distruse.

Dupa mai multe caderi si renasteri, dupa 1990 a redevenit manastire, cativa calugari inimosi s-au ocupat de reconstructia si restaurarea bisericii si a altor cladiri din incinta, dar si la construirea chiliilor cele noi.

Surpinsi am fost cand am observat ca in curtea manastirii se mai afla inca o biserica, mai mica, nou construita. Nici acum nu am reusit sa aflu mai multe amanunte, insa banuiesc ca la aceasta situatie a contribuit si mentalitatea mai putin "ortodoxa" a unor fete bisericesti a caror rapacitate este binecunoscuta.

Din pacate, dupa cum am mai scris, nu am putut intra in biserca cea veche si nu pot da amanunte sau oferi imagini de acolo, in cea mica si noua nici nu ne-a tentat macar sa intram. Am admirat doar imprejurimile bisercii veche de secole ce sta dovada a civilizatiei si spiritualitatii vechilor tarani de pe cursul Ialomitei. In jurul bisericii sunt plantati intr-o centura verde braduti frumosi, apoi urmeaza o banda de lucerna cosita proaspat. Intr-un colt al curtii scartaie cumpana unei vechi fantani.

Lasam in urma biserica frumoasa si plecam cum am venit, fara sa ne intrebe nimeni nimic, prin pustietatea Baraganului.


[fb]
---
Trimis de valimi in 03.12.10 10:49:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în URZICENI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8370 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Manastirea Balaciu - vazuta de departe, de pe podul peste Raul Ialomita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9500 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Flaviu
[03.12.10 11:49:49]
»

@Valimi

Eu credeam că nu te lasă Sa(n)tana să mai ieşi din cazanul cu smoală, când colo ce văz, tu erai la mănăstire

[***]

Iartă-mă, te rog, mi-s cam cherchelit acum, sărbătoresc faptul că am "trecut" ITP-ul şi am în faţă o sticlă de visichi şi ăsta-mi tot spune Keep going!

sandu.53
[03.12.10 12:43:46]
»

@flaviu ii faci concurenta lui @valimi cu ecoul tau... uite si eu v-am punctat pe amandoi trecand de la frumoasa descriere a manastirii facuta de @valimi la "visichi - ul"consumat de tine!

webmaster0
[03.12.10 13:03:36]
»

@Flaviu, desi poate n-o sa-ti vina sa crezi, regret ca sunt nevoit sa iti arat cartonasul galben.

Ecoul l-am editat si as aprecia pastrarea discutiilor pe topic!

Multumesc,

axel
[03.12.10 14:48:54]
»

Frumoasa descriere.

@flaviu - ''you never walk(er) alone'' )))

RobertCodescu
[03.12.10 17:58:14]
»

@valimi TU LA MANASTIRE! ? ! ?? ! WOW! Pai atunci eu fac cinste cu 400 PMA si astept aptobarea celor 20 de poze atasate la review.

valimiAUTOR REVIEW
[03.12.10 18:15:59]
»

@RobertCodescu am fost tarat, sistematic, anul acesta in multe asemenea lacasuri de cult de catre sotie, ne puseseram ceva in gand si nu prea se implinea, asa ca a solicitat si un pic de sprijin de la Doamne-doamne. Nu sunt un enorias de frunte, dar nici nu ma opun apropierii altora de Biserica, asa ca nu i-am putut refuza sotiei aceste vizite la manastiri.

Mie imi face intotdeauna placere sa ma apropii de locuri si cladiri istorice, cu cat mai inrtadacinate in trecut, cu atat ma bine, astfel ca unele manastiri, ca si pe aceasta, veche de aprope doua secole, le-am vizitat cu interes.

Si daca tot am fost si se poarta anul asta...

dorgo
[04.12.10 06:29:00]
»

@ valimi

Un review fantastic, mult mai bun decat cel anterior. Ai scris o capodopera de eseu care in exact 20 de fraze ne demonstreaza ca "decat mult si fara rost, mai bine putin si... bun! ". Inscrie-ma si pe mine in "Fun Club Valimi! "

any*
[04.12.10 15:27:57]
»

Frumos review, un vot mare...

celeste
[05.12.10 16:46:11]
»

@valimi, trec frecvent pe aici in drum spre soacra mea (Mihail kogalniceanu de Ialomita) dar chiar nu stiam de aceasta manastire.

magdalena
[05.12.10 17:16:33]
»

Am observat si eu ca multe biserici noi se contruiesc in incinta unor manastiri, uneori ajungand sa fie chiar 3-4 biserici in acelasi loc.

webmasterX
[30.07.21 17:46:39]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Balaciu [Balaciu]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Palatul Craioveștilor - Mănăstirea Strehaia [Strehaia]]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
any*, axel, celeste, chelie_d, dorgo, Flaviu, magdalena, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Balaciu [Balaciu]:
  • Jul.2021 Balaciu — scris în 30.07.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061837911605835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1