ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Otopeni [IF]
ÎNSCRIS: 16.04.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Bulgaria, prima dragoste...

TIPĂREȘTE

Postul acesta mi-a fost inspirat de review-ul lui valimi De ce preferam sudul litoralului Marii Negre. Initial s-a vrut a fi un ecou la rw-ul respectiv, dar s-a lungit intr-atit incit am zis sa-l incadrez la "impresii".

Sint subiectiva cind vine vorba de Bulgaria, o spun din start. Mi-a fost aproape de suflet multi ani pina cind a fost trecuta pe locul doi de catre Elvetia.

Ah, Elvetia, marea dragoste :)

Revenind, am avut privilegiul sa-mi petrec toate vacantele scolare timp de 3 ani, la sfirsitul anilor '70, inceputul anilor '80 in Bulgaria. Tot privilegiu numesc si faptul ca am putut sa vad macar o parte tara asta minunata, mult prea putin, insa, din cit as fi vrut... Imi este necunoscut litoralul Bulgaresc si partea Bulgariei de dincolo de Rila... Ah, lacurile glaciare, cele 7 lacuri de pe Rila, situate la peste 2000 m altitudine, unul dintre ele, Okoto (Ochiul) daca nu ma inseala memoria, cel mai adinc lac glaciar din Bulgaria, peste 35m adincime. Nu luati toate datele de bune, scriu din amintiri... Si daca tot am pomenit de Rila sa amintesc manastirea... monument arhitectural de o rara frumusete, in creierul muntilor, undeva la peste 1000 m altitudine, cam la 100 si ceva km de Sofia. De fapt aici e vorba de un complex, nu numai de manastirea in sine. A fost considerata pastratoarea limbii bulgare si a culturii in vremurile ocupatiei, iar in anii '80 mi-aduc aminte ca fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Darimata, reconstruita, apoi iar reconstruita, are o istorie cel putin interesanta... si lunga :)

Citind postul lui valimi am retrait sentimentele mele de atunci cind vizitam diverse locuri.

Spre deosebire de Romania care-si lasa monumente importante de izbeliste, bulgarii au grija si de o biata piatra memoriala situata pe o sosea in vestita Vale a Trandafirilor, as spune in pustietate avind in vedere distantele dintre localitati. Am strabatut valea asta intr-o vara cu miros puternic de levantica ce-l acoperea pe cel trandafiri, cu cimpuri violet parca fara margini, intilnind mai multe pietre memoriale, ingradite frumos si INGRIJITE. Mi-aduc aminte ca ne si intrebam cine se ocupa de ele de erau asa bine pastrate si curate.

Ce sa mai spun de Vitosha, Bucegiul lor dar la o aruncatura de bat de Sofia, sar dintr-o parte in alta... Sa va povestesc cum intr-o padurice de pe un drum laturalnic, intr-o poienita am gasit, exact cum am vazut in SUA, mese cu bancute si niste gratare special amenajate?? Nu va ginditi la gratar de piatra elaborat... nu, niste cosuri de metal, cu o grila deasupra. Sa va mai spun si ce curatenie am gasit acolo? Spre deosebire de noi sofiotii sint mult mai norocosi, au muntele la mai putin de o ora de mers. De fapt au facut din masivul asta o rezervatie naturala de o frumusete aproape nepaminteana...

Zlatni Miastove... Podurile de Aur... de fapt e vorba de un riu de pietre... acolo a fost un ghetar si au ramas morenele, parca asa se chema pietrele respective, daca nu gresesc. Un peisaj de vis, eu l-am vazut vara si toamna... Chernij Vrah cel mai inalt virf din Vitosha, parca peste 2200,2300 m daca imi aduc bine aminte.

Sofia vazuta seara de sus de la 2000 m, vara pe cer senin... amintiri, amintiri...

Lacul Iskar... n-am vazut in viata mea (de pina atunci) o apa mai limpede (lacurile de la Rila n-am avut ocazia sa le vad "de aproape", le-am vazut din elicopter). Peisajul din jur se oglindea in lac precum intr-o oglinda, credeti-ma nu exagerez cu nimic. Doar in Elvetia, ani multi mai tirziu, am mai avut parte de asemenea priveliste.

Daca este ceva ce mi-a ramas in minte din toate periplurile noastre in Bulgaria, asta este curatenia si grija pentru istorie si pastrarea oricarui semn, oricit de mic ar fi, care aduce aminte de vreun eveniment important.

Nu pot sa vorbesc despre prezent, dar atunci v-as fi recomandat cu caldura sa vizitati orasul Lovech, despre care primul lucru pe care l-am aflat a fost ca acolo este centrul industriei de pielarie. Oh, cit de saraca si nedrept de prozaica descriere... Lovech este mult mai mult decit atit! Situat pe malul drept al riului Osam era/cred ca mai este cuprins in rezervatia naturala, istorica, arhitecturala Varosha. Case construite undeva intre 1850-1870, cu etaj, locuite. Fortareata Lovech care dateaza din perioada romana cind regiunea Lovech a fost inclusa in Provincia Mizia. Nu stiu acum cum mai este, dar atunci nu era un loc frecventat de turisti, din pacate! Si cu toate astea, am plecat de acolo cu inimile pline si cu imagini de neuitat. Aceeasi curatenie si grija pentru trecut, acelasi respect al locuitorilor si trecatorilor pentru vestigiile istorice si nu numai, pentru oras dar si pentru natura in aceeasi masura.

Urcind din nou spre Nord, Veliko Tarnovo orasul in trepte, cetatea veche Tsarevets, Biserica celor 40 de martiri. Sper sa-si fi pastrat casele vechi si frumusetea... Cascada Hotnitza...

Gabrovo, cu minunatul muzeu al satului Etar Gabrovo, intins pe 7ha. Stiati ca numele strazii Gabroveni vine de la numele dat mestesugarilor veniti din Gabrovo si stabiliti aici ca sa-si vinda marfurile?

Stiti ca exista si la ei un oras numit Targoviste, capitala regiunii Targoviste renumita pentru viticultura, se afla cam la aprox 200 km de Ruse, daca imi aduc bine aminte...

Mi-am adus aminte acum de o alta particularitate a satelor bulgaresti, casele. Majoritatea caselor aveau cel putin un etaj. Din cite imi amintesc ni s-a explicat atunci ca a existat o lege la ei care ii obliga sa construiasca case cu etaj. Vorbim, atentie, de sfirsit de secol XIX, dupa 1850.

Prin comparatie excursia facuta, copil fiind, prin Moldova noastra, vestitul circuit al manastirilor... paleste la capitolul frumusetea satelor, arhitectural vorbind.

Botevgrad, Blagoevgrad, Panaghiurishte, Vratza, Boiana, locuri care-mi vin acum in minte...

Pleven (Plevna) o adevarata lectie de istorie, primul muzeu de tip Panorama pe care l-am vazut in viata mea... impresionant. Colinele unde au avut loc bataliile... cu forme rotunjite, iarba de un verde ireal, pareau ingrijite de un iscusit gradinar. Tunurile negre, grele, (in perfecta stare) martori tacuti ai timpurilor ce-au trecut peste ele...

Micuta capela unde se gaseste un tablou infatisindu-l pe domnitorul Cuza. Dar ma intorc la Panorama... o idee geniala de display. M-au urmarit multa vreme imaginile de acolo. Precum si atitudinea prietenoasa a ghidului pe care imi amintesc ca l-am cautat prin tot satul, si care se straduia sa ne vorbeasca romaneste... A deschis special Panorama pt noi.

N-am spus nimic despre... Sofia, capitala. Ultima imagine despre Sofia este cea a aeroportului, undeva in 1994, cred, cind am fost ultima data pt 2 zile, cu treburi. Un aeroport de genul celui de la Baneasa... stiu ca m-a frapat imaginea saracacioasa, murdara. De fapt a fost primul meu contact cu aeroprtul lor pt ca in vacante noi mergeam cu trenul, luam expresul de seara, cuseta de dormit si dimineata, tin minte la 7 eram in Sofia...

Locuiam intre doua parcuri, Zaimov si Doctorilor, din curtea noastra se vedea cupola Sfintei Sofia, iar pina in centru mi se parea foarte putin de mers.

Eram foarte aproape de cinematograful Serdica, nu stiu daca azi mai exista, atunci asta era un fel de Patria al nostru. Urma piata Dimitrov, numita dupa predecesorul lui Jivkov, o copie aproape fidela oricarei piete centrale dintr-un oras mai rasarit din tara frate mai mare URSS... Comitetul Central pe o latura, undeva cam in centru mausoleul cu trupul lui Dimitrov, si alte sedii ale organelor de stat si de partid, nu-mi mai aduc aminte exact... Foarte aproape era Sfinta Sofia si muzeul alaturat numai cu artefacte religioase. Intre complexul asta si magazinul Tzum, Unirea lor :) era o zona pietonala sub care descoperisera nu stiu ce vestigii arheologice si... ca sa vezi ce solutie au gasit la aceasta problema... un pasaj subteran, totul croit ca sa pastreze situl arheologic intact, cu tavanul (devenit podea pt pietoni) din... sticla :)) Va suna cunoscut cu ceva de pe la noi, din zilele noastre? Cum naiba sofiotii aveau implementata solutia asta inca dinainte de ^80 si la noi atita s-au vorbit si s-au sucit, ca situ' arheologic, ca structura, ca tevile, ca gazu', ca nu mai stiu ce...

Bineinteles ca prin podeaua de sticla, pereti de sticla in unele locuri, puteai accesa vizual fara dificultate note explicative scrise in bulgara si inca 3 limbi de circulatie in vreme ce stateai l. a o masuta cu o cafea, braga, suc in fata.

Sofia vazuta prin ochii unui copil arata a un oras vesnic in miscare, cu niste repere clare in aproape fiecare zi: brutaria unde gaseai tot timpul piine calda, peste parcul Zaimov, micuta bacanie unde mergeam special sa mincam piroshchi cu brinza sau dulceata (un fel de langoshi d-ale noastre dar mi s-au parut atunci muuult mai bune) si sa cumparam Schweppes de ananas :), un fast food linga Serdica unde mincam sandwich cald cu carne tocata, o ciudatenie super buna pe care numai in Bulgaria am intilnit-o, Scoala de muzica care ne bucura urechile cu muzica cintata la pian, flaut sau vioara in fiecare dupa-amiaza petrecuta in curte, parcul Doctorilor unde ne plimbam cu bicicletele pina ne plictiseam, scoala franceza unde ne facuseram prieteni niste... brazilieni... Cinematograful unde de o zi a Indiei am fost invitati la film si am vazut Prietenii mei elefantii... din cauza caruia am avut parte de multe nopti nedormite (cobra strecurata in patul baiatului...)

Amintiri disparate, ce staruie insa sint sentimentele de atunci, vacantele noastre in Rai :)

Ce vreau sa punctez este ca Bulgaria pentru noi a venit dupa... SUA, tot 3 ani si aia umblati pe la Washington, Niagara, Williamsburg, si cine mai stie pe unde, traiti in New York... Si totusi... Bulgaria mi-a ramas in suflet... si limba bulgara :)

Mi-a placut la nebunie, dupa primele 3 luni i-am lasat mamei un vocabular (va mai amintiti caietele vocabular?) plin cu cuvinte si expresii. Ai mei au ramas muti, nu le venea sa creada... mie mi s-a parut floare la ureche. Oricum faceam rusa din cls. I, asa ca bulgara a venit firesc, natural :)

Regret ca n-am mai avut ocazia sa vorbesc, am uitat destul de mutl, dar mai stiu indeajuns de mult incit sa nu ramin undeva in drum si nici sa mor de foame :)

E cazul sa ma opresc... am pornit de la ideea de cum inteleg unii sa-si pastreze monumentele si locurile speciale, despre cum inteleg sa faca/pastreze curatenia, si am ajuns la recomandari turistice din memorie, nu de la fata locului, cum s-ar cuveni pe site-ul asta...

Pe scurt, VIZITATI Bulgaria. Atit.


[fb]
---
Trimis de dandana in 04.11.10 23:51:59
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2585 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dandana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8250 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[05.11.10 07:08:21]
»

Eu sunt primul care iti apreciez review-ul si pentru ca stiu cata dreptate ai, foarte interesant si instructiv in acelasi timp, acum ne faci curiosi sa vedem multe din ce ai prezentat aici.

Am vizitat si noi o parte din tara vecina si ne pregatim pentru inca o noua incercare.

Am fost in Bulgaria si in trecut dar pentru scurta vreme, in 84 cred am primit o excursie gratis in zona litoralului din cauza ca am infaptuit sau ajutat la construirea canalului celebru, stiti voi care.

A doua oara am fost in 90 tot intr-o excursie de o zi , din Saturn , cand eram in luna de miere. Dupa 2007 insa am vizitat de cate ori am putut Bulgaria, e altceva, altceva care ne place si noua!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster77
[05.11.10 08:53:58]
»

muta (temporar) la sectiunea "DRUMURI BULGARESTI, CU BUNE SI RELE". o sa vedem in viitor, poate gasim un loc mai bun pt acest review, poate o noua rubrica. deocamdata ramane aici

radu_sergiu*
[05.11.10 14:01:29]
»

"Stiti ca exista si la ei un oras numit Targoviste, capitala regiunii Targoviste renumita pentru viticultura, se afla cam la aprox 200 km de Ruse, daca imi aduc bine aminte... "

Este un pic invers Adica, stiti ca si noi avem un oras Targoviste ca la bulgari. Tot ce este sufixat in iste (Targoviste, Braniste, Gradiste), ov (Prahova, Craiova, Ilfov), ita (Dambovita, Ialomita, Bistrita) sunt denumiri slave. Slavii care ne-au influentat cel mai mult sunt slavii sud-dunareni, impropriu denumiti bulgari. (care erau trib turanic, se pare cam din aceeasi familie cu avarii). Bulgarii turanici au impus clasa conducatoare slavilor sud dunareni, asa cum nici francezii nu sunt germanicii (francii erau, care au dat numele tarii Franta), cum nicii rusii nu sunt scandinavi (varegii erau, care au dat numele tarii Rusia).

De multe ori cand mai radem de ceafa lata a vecinilor nostri (care au avut 2 imperii mari, cand noi nici nu aveam istorie), sa ne gandim un pic ca avem 40% cuvinte slave (de la sud dunareni - in realitate erau mai multe, inainte de "curatarea" limbii in sec XIX), ca toponimia si antroponimele noastre sunt majoritar slave.

later edit : foarte bine scris review-ul, felicitari. Si eu m-am simtit de fiecare data bine la vecinii si de ce nu , poate rudele noastre.

sandu.53
[05.11.10 21:31:40]
»

desi nu cunosc Bulgaria direct decat prin drumurile facute spre Grecia si o vizita de cateva zile la Nisipurile de Aur si Balcic trebuie sa recunosc ca se simte dragostea si emotia cu care ai scris acest review! Mi-ai transmis si mie o parte din emotiile tale si trebuie sa recunosc ca"am privit" cu alti ochi tara vecina dupa ce l-am citit! Un superbonus pe deplin meritat!

biancuta
[06.11.10 13:33:13]
»

Si eu cunosc Bulgaria doar din drumurile facute spre Grecia si Turcia. Mi-a placut drumul prin munti, am trecut si pe langa un lac, (nu stiu care). Peisajul e superb. Frumoase impresii!

dandanaAUTOR REVIEW
[06.11.10 18:54:02]
»

@radu sergiu

CORECT! Asa ar fi trebuit sa ma exprim, cum ai indicat. Recunosc ca review-ul asta aproape s-a scris singur, nu am gindit f. mult. Ca sa fim corecti am sarit de la una la alta, n-am grupat informatiile dupa nistre criterii... ei, sint mai multe lipsuri pe care le are. Multumesc pt. precizari!

@toti ceilalti

risc o afirmatie. oricare dintre voi va vizita (in sensul de a lua la pas, nu doar sa marcheze obiectivul la modul "am trecut prin") macar unul dintre orasele/obiectivele enumerate va dori sa vada/cunoasca mai mult... si mai mult decit atit, va ramine placut impresionat, eventual va avea remarci asemanatoare cu ale mele

Bucuria mea consta in faptul ca am reusit macar un pic sa va transmit emotii si putina curiozitate. Dati-le curs amindorura, nu veti regreta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Romania4EVER
[18.09.11 16:22:36]
»

cred că exagerezi... față de românia bulgaria e cu adevărat urâtă

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, dandana, radu_sergiu*, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDrumuri bulgărești, cu bune și rele:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040922164916992 sec
    ecranul dvs: 1 x 1