ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ilfov
ÎNSCRIS: 22.05.09
STATUS: SENIOR
LUNA
SEP-2010
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Arome mediteraneene într-o atmosferă familială

TIPĂREȘTE

Cu fiecare vacanţă pe care mi-am petrecut-o pe „insula mea de suflet”, cum place să o numesc, am învăţat câte ceva. Şi nu mă refer la îmbogăţirea cunoştinţelor de cultură generală, ci a celor care ţin mai mult de „şcoala vieţii”.

Pentru mine, o vacanţă în altă ţară, presupune şi familiarizarea cu bucătăria locală, iar bucătăria grecească m-a cucerit din primul moment. Şi cum fiecare dintre noi îşi doreşte o vacanţă perfectă şi din punct de vedere culinar trebuie să ştim nu numai ce mâncăm, ci mai ales unde mâncăm.

Cu timpul, am aflat că locurile ideale sunt acelea preferate de localnici şi în care succesul afacerii nu depinde doar de numărul de turişti din sezonul estival, lucru despre care eu am mai scris. click aici

Am să vă prezint două astfel de taverne pe care le-am descoperit în Potos.

Prima este Taverna Yorgos, iar a doua este Taverna Klimatria, in traducere „Boltă de viţă-de-vie”.

Taverna Yorgos este prima tavernă pe partea dreaptă când intri in Potos dinspre Limenaria şi în spatele ei se află Vila Irida, „luxury vila”, după cum spune reclama de la intrare. Afacerea este condusă de doi fraţi, dintre care unul se numeşte, bineînţeles, Yorgos.

Specificul tavernei este de preparate la grătar, însă mie cel mai mult mi-au plăcut „gustările”, acele preparate cu care începe de regulă o „cină a la grec” şi dacă se comandă prea multe fac inutilă aducerea felului principal. Aici am mâncat ardei kapia la gratar umpluţi cu brânză feta (4 euro), dovlecei pane (4 euro), tzatziki (2,5 euro), cartofi prajiţi (3 euro) şi flori de dovlecei umplute cu legume (4 euro). Tot aici am încercat celebrul kokoretsi (maruntaie de miel învelite în maţe şi fripte la proţap) 8 euro.

Ce mi-a plăcut cel mai mult, a fost faptul că au un grătar clasic, cu cărbuni, spre deosebire de celelalte taverne care folosesc cu succes grătarul electric. Sevirea este promptă şi desertul, din partea casei, delicios. De fiecare dată am primit pepene roşu dulce ca mierea şi rece ca gheaţa.

Taverna Klimatria este ultima tavernă pe partea dreaptă la ieşirea din staţiune spre Astris, înainte de plaja San Antonio, iar alături sunt Studiourile Suzana.

O pură coincidenţă face ca proprietarul tavernei Klimataria să se numească tot Yorgos, iar specificul să fie tot de preparate la grătar. Deşi grătarul nu este pe terasă, la vedere, ca la Taverna Yorgos, sunt sigură că este tot cu cărbuni, întrucât gustul spune totul.

Aici am avut o cină specială, oferită de gazda noastră din vară, Dimitri, nouă şi altor oaspeţi din vila sa.

Yorgos ne-a pregătit o masă pentru nouă persoane, iar bucatele au fost pentru o masă tipic grecească. Aperitivele au fost pentru toată lumea la fel: trei porţii de unt cu verdeaţuri şi mirodenii, trei de tzatziki, trei de salată de icre, trei de salată de brânză şi trei de fasolada (la prima vedere seamănă cu o iahnie de fasole însă extrem de scăzută şi care se serveşte de regulă ca aperitiv sau garnitură) şi pâine caldă, delicioasă.

Este de prisos să spun că după ce am gustat câte puţin din fiecare felul principal aproape că nu-şi mai găsea nici locul nici rostul. Dar parcă te poţi pune cu gazda sau poţi să-l jigneşti pe bucătarul care s-a străduit să prepare o sumedenie de bunătăţi? Şi, în fond o cină este şi un prilej de socializare, de conversaţie, într-un cuvânt de a petrece în mod plăcut o seară. Nu contează că eram la masă români, greci şi nemţi şi prea puţini vorbeau şi altă limbă decât cea maternă.

Şi uite sşa, din vorbă în vorbă, cu un păhărel de tsipuro, sau un pahar de bere ori de vin am făcut loc şi felului principal pe care şi l-a ales fiecare. Gavros (adică hamsii prăjite), brizola (cotlet de porc), crevete la grătar, dovlecei pane, souvlakia sau biftec umplut.

Iniţial, la felul principal aş fi vrut midii saganaki, dar în zuia respectivă nu făcuseră aşa ceva. Am observat că este un obicei la taverne ca anumite feluri de mâncare să se prepare doar în anumite zile. A trebuit să mă reorintez şi am luat biftec umplut care este o minunăţie. La prima vedere seamănă cu o pârjoală, dar doar la prima vedere. Sunt vreo 300 gr de carne de vită şi de oaie date de două ori prin maşina de tocat, făcută o formă de pârjoală, umplută cu brânză, cubuleţe mici de roşie şi multe mirodenii şi apoi friptă pe jar.

Masa încărcată, compania extrem de agreabilă şi fundalul de muzică grecească de calitate au fost ingredientele unei seri perfecte.


[fb]
---
Trimis de almona in 18.10.10 09:31:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5076 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Taverna Yorgos la ora pranzului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

almonaAUTOR REVIEW
[18.10.10 09:41:46]
»

Aş dori să se ataşeze şi un fond muzical

http://www.trilulilu.ro/cyani22/b14394ecd9c5b0? playlist=15478

webmasterJr
[18.10.10 09:45:34]
»

Atasata frumoasa melodie, auditie placuta!

catalinalupu
[18.10.10 09:47:55]
»

Abia astept fotografiile!

almonaAUTOR REVIEW
[18.10.10 10:04:26]
»

Mesi mult webmasterJr

celeste
[18.10.10 10:14:30]
»

@almona... iamii, iamii ce foame mi s-a facut... pentru asta un SB cu felicitari...

dannek
[18.10.10 11:25:16]
»

Thassos ramine o amintire placuta pentru mine cu toate ca vremea fost un pic potrivnica.

Cele mai deosebite terase mi-a sau parut cele din Theologos!

Bineînteles si SB cel meritat!

raduu1972
[18.10.10 12:25:13]
»

Draga Almona avand in vedere si luand in considerare ca pina la ora aceasta cansd iti citesc review nu am mancat nimic, acum nu pot decat sa ma indrept cu pasi repezi catre frigider si sa rup lantul care il tine,

Si acum sa-ti mai spun ceva cele mai bune mancaruri in Thassos le-am mancat din toate plimbarile mele prin insorita si minunata Grecie.

In Potos am stat si eu a doua oara cand am ajuns in Thassos.

Felicitari pentru review.

Frumoasa si melodia atasata

georgiana
[18.10.10 13:14:26]
»

Eu inteleg tot, dar chestia aia cu ''Flori de dovlecei umplute cu legume''... pe asta n-am mai auzit-o si nici n-am vazut-o!

Poate ne explici, @Almona!

almonaAUTOR REVIEW
[18.10.10 13:27:14]
»

@ georgiana

Prima oară am vazut cum se prepară aceste flori de dovlecei la televizor, la o emisiune culinară. Mărturisesc că am avut oarece dubii cu privire la gustul lor, dar curiozitatea a fost mult mai mare.

Practic sunt florile din care la un moment dat se nasc fructele, în speţă dovleceii. Sunt nişte flori portocalii, ca nişte clopoţei. Se culeg, se spală şi se umplu cu ceapă tocată, morvov ras, puţină brânză, apoi se trec printr-un aluat de făină, ou şi apă şi se prăjesc în tigaie. Denumirea în limba greacă este Κολοκύθολουλουδο.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
catalinalupu
[18.10.10 16:23:32]
»

@ almona -conditia e sa fie culese dimineata devreme... cand sunt deschise bine... ca sa poata fi umplute.

georgiana
[18.10.10 16:49:53]
»

@Almona,

M-ai ''omorat''!

Nu stii cand vine primavara sa le incerc si eu??

ascent
[18.10.10 23:04:32]
»

Poveste frumoasa, mancare gustoasa - din ceea ce se vede in poze si din descrierea ta! Un vot pe deplin meritat!

Sanziana
[19.10.10 07:27:39]
»

pe stomacul gol dis de dimineata... fara nici o avertizare, asa. Ma bucur ca v-ati distrat, imi pare rau ca oricat am incercat nu am gasit kokoretsi in Corfu. Eram curioasa

almonaAUTOR REVIEW
[19.10.10 08:01:30]
»

hmmmmmmmm, bag seama că vă ronţăie nişte şoricei prin stomac

@sanziana m

Treaba cu kokoretsi e un pic mai complicată. Nu ştiu din ce motive, este un produs interzis în Uniunea Europeană. La ora actuală, în zona apropiată nouă, el se mai face în Grecia şi în Turcia, unde se numeşte kokoreci. Pe turci îi doare în cot şi-l prepară tot timpul pentru că nu sunt în UE. În Grecia însă se pare că se face mai pe şest, la anumite taverne sau fast-food şi doar în anumite zile. De exemplu, la Taverna Yorgos, unde am şi mâncat, se face vinerea şi sâmbăta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
trandafir 1970
[19.10.10 13:40:38]
»

Mi se insenineaza ziua cand citesc ceva de Grecia, iar daca este vorba si de mancare, e clar, am o zi buna!

Frumos review, am inghitit in sec...

Am o curiozitate: cum ati reusit sa va intelegeti, atatea natii la un loc?

almonaAUTOR REVIEW
[19.10.10 15:27:46]
»

@trandafir 1970

Simplu. Limba gimnastică este universală. Eu cu puţină greacă şi puţină engleză, două fete cu germana de bază şi puţină engleză am reuşit să ne înţelegem toţi şi nimeni să nu se simtă nebăgat în conversaţie.

webmasterX
[10.07.15 01:41:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Taverne în sudul Thassosului (Potos, Limenaria etc) " -- nou-creată, între timp, pe sait.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
almona, ascent, catalinalupu, celeste, dannek, georgiana, raduu1972, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Potos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079582929611206 sec
    ecranul dvs: 1 x 1