ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 09.10.10
    STATUS: SILVER
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    7 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Cheile Galbenei - Salbaticia in cea mai pura stare

    TIPĂREȘTE

    La rugamintea unei membre a comunitatii am decis sa scriu un scurt review al acestui obiectiv turistic prea putin cunoscut publicului larg dupa parerea mea, avand in vedere frumusetea lui. Sunt in dubiu inca daca din fericire sau nefericire prea putin cunoscut. Dar aducandu-mi aminte ca traiesc in Romania tind sa spun ca din fericire.

    Cheile Galbenei sunt situate in Muntii Apuseni si se afla la granita rezervatiei naturale Padis. Cai de acces sunt multiple. Rutier se poate ajunge la marginea lor din directia satului de vacanta Boga sau dinspre Arieseni prin satul Cobles.

    Noi am ales un traseu "de picior" care incepe din Vartop, trece pe la Groapa Ruginoasa apoi coboara spre drumul care vine dinspre Boga si dupa aproximativ 2-3 km ajunge la intrarea in chei. Impresii de la Groapa Ruginoasa voi posta pe viitor.

    Inca dinainte de plecarea spre Apuseni m-am documentat in legatura cu obiectivele turistice din Apuseni si pe langa Cetatile Ponorului, celebra Scarisoara si altele mi-au atras atentia Cheile Galbenei. Fotografiile gasite pe net denotau o salbaticie aparte care ma atragea, dupa care tanjesc, salbaticie din ce in ce mai putin prezenta in Bucegi, eu fiind din Bucuresti. Plus ca, o bucata de chei se strabateau pe lanturi, lucru ce suna promitator :)

    In cele 3 ore jumatate pana la chei ploaia ne-a tot amenintat dar ne-a ocolit. Intrarea in chei este ingusta, ingustimea lor pare ca te sufoca pe moment. Traseul de strabatut incepe direct cu mersul pe lanturi. Distanta fata de apa nu este prea mare, variaza intre 1-2 m dar apa extrem de rece era un motiv suficient sa incercam sa nu cadem :) Inafara de lanturile aferente peretilor de stanca nu am descoperit nici o urma a trecerii omului, fara Pet-uri, fara pungi, fara cutii de bere, nimic. Trecerea pe lanturi e oarecum solicitanta, depinde de conditia fizica a fiecaruia dar pericolul mie mi s-a parut minim. Daca nimeriti intr-o perioada mai secetoasa cheile se pot strabate si mergand pe pietre. Noi nu am putut, majoritatea pietrelor erau acoperite de apa dar sincer sa fiu nici nu doream asta, lanturile dau un farmec aparte salbaticiei locurilor. Trunchiuri de copaci aduci de viituri, stanci acoperite de muschi... ceva similar nu am vazut decat in Muntii Banatului. Traversarea cheilor nu este f lunga, aproximativ o ora de "mers" lejer si cu pauze de odihna dupa reprize de agatat pe lanturi. Partea principala a cheilor se termina spectaculos, cu o cascada numita Evantai care se formeaza imediat ce raul iese dintr-o pestera. Absolut superb! Sincer, nu am mai vazut la noi in tara o intrepatrundere atat de perfecta de elemente naturale. Nu degeaba Apusenii sunt grupa muntoasa cu cel mai pronuntat relief carstic. De aici incepe o poteca care urca pe langa pestera in sus pe o zona cu pietris destul de instabil. Evident, am cautat o intrare in pestera care nu a intarziat sa apara, 50 de m mai sus. Neavand nici o sursa de lumina am folosit telefoanele mobile pentru a o explora si astfel am gasit o intrare imensa mai sus cu 150 de m. Zgomotul facut de rau in pestera era infernal si la un moment dat chiar ne gandeam ca poate dam peste vreun animal salbatic, lucru pe care nu il doream. Tot de pe net stiam ca zona de relief carstic continua in sus insa vremea s-a inrautatit, a inceput sa picure si ploaia care ne-a tot ocolit parea iminenta. Astfel ne-am hotarat sa ne intoarcem pt ca traversarea cheilor pe lanturi ude si sprijinindu-ne cu picioarele pe pereti de stanca uda ar fi facut traversarea infinit mai grea si chiar periculoasa. Dupa alimentarea cu apa dintr-un izvor similar cu cel din reclama de la Bilbor :) am facut cale intoarsa. Ploaia a inceput exact cand am iesit din chei si a ne-a plouat torential 4 ore pana in Arieseni. Nu am facut o descrie foarte literara a cheilor pt simplul motiv ca, consider ca pozele spun totul. Pe drumul de intoarcere ma tot intrebam de ce aici se poate pastra un dram de curatenie, de ce aici natura poate fi respectat si pastrata aproape intacta si in zona "noastra", Bucegi, Piatra Mare etc acest lucru nu se poate. Sa fie mentalitatea oamenilor de aici, sa fie grija rangerilor parcului, sa fie amandoua... ? Mai avem f mult pana departe si parca facem un pas inainte si 2 inapoi.

    Concluzie: un loc absolut superb, cele 4 ore de ploaie torentiala, cele 11 ore de traseu au meritat tot efortul. A fost o zi superba presarata cu diferite intamplari mai mult sau mai putin amuzante... caderi de pietre de care am scapat la limita, motul care a tinut sa demonteze mitul motului ospitalier, zonele defrisate, jumatate de munte cu zmeura... toate ar merita mentionate mai pe larg dar mi-ar lua ore intregi. Asa ca ma limitez la atat momentan.


    [fb]
    ---
    Trimis de IonutVLad* in 11.10.10 22:36:14
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IonutVLad*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    22 ecouri scrise, până acum

    cc_iordachescu [11.10.10 22:52:13] »

    Mă bucur că ai cedat la rugămintea

    unei membre a comunitatii

    şi ai scris acest review care ne oferă informaţii interesante despre frumuseţile ţării noastre!

    Bine ai venit şi aşteptăm şi alte impresii la fel de interesante!

    Alina Morar [11.10.10 22:58:02] »

    Multumesc pentru descriere!

    Stii de ce asa? Nu stiu daca mi-ai citit review-urile in care am descris Padisul. E o natura virgina, e asa o numesc, e un loc unde oameni nesimtiti nu prea intalnesti. Din cauza drumului, care e in curs de modernizare, nu au ajuns acolo toti...

    Mie intr-un fel imi pare bine ca se asfalteaza, asa pot veni si prietenii mei care nu-si baga masinile pe astfel de drumuri, dar mi-e teama ca se va schimba total zona.

    Acea apa care iese din pestera si formeaza cascada e Izbucul Galbenei, asa e numit acest fenomen, apa aceea vine din Cetatile Ponorului.

    Nu stiu daca voi ajunge vreodata in aceste chei, e destul de dificil.

    Am fost in Cetatile Ponorului si la Ghetarul Focul Viu.

    Imi doresc sa ajung la Cetatea Radesei si Cheile Somesului Cald, care nu sunt asa dificile, mai ales cu un copil mic.

    Asteptam si continuarea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    IonutVLad* [11.10.10 23:17:33] »

    Nu am citit review-uri pe acest site, recunosc ca pana acum l-am accesat sa aflu informatii decat despre locatiile care ma interesau. Insa am decis sa contribui si eu cu informatii pt ca si altii sa afle ceva util, asa cum am facut si eu. Stiu de Izbucul Galbenei insa nu era acolo unde am vb eu de pestera, el este mai sus, cam la o ora de mers, aici pur si simplu era o pestera in care raul intra mai sus o traversa si acum iesea iar la suprafata. Am fost si la Cetatile Ponorului, intrarea in aven este impresionant. Eu sper totusi sa nu se asfalteze sau dc se modernizeaza zona sa se mentina un control strict pt ca vor mai trece multi ani pana cand romanii vor fi educati si asta doar "cu forta". Cel mai bun exemplu de un loc minunat atins de romanismul pur este Balea Lac.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    biancuta [12.10.10 00:24:05] »

    Foarte frumos descris! Informatiile sunt foart utile, astept continuarea si validarea pozelor!

    mariana [12.10.10 06:27:14] »

    Un SB pentru o povestire foarte frumoasa, bine ai venit pe la noi si te mai asteptam sa ne mai scrii.

    Si acum da-mi voie sa te cert, sa pleci la drum fara lanterna?

    sandu.53 [12.10.10 09:25:46] »

    felicitari pentru un "debut" foarte frumos. un review excelent despre o zona deosebita!

    webmasterXY* [12.10.10 09:26:49] »

    sa inteleg ca ai beneficiat de cazare in pestera si te-ai infruptat din roadele padurii, de ai dat note la aceste capitole? )))))))))))))))

    Am corectat eu la aceste capitole, pe viitor la capitolul drumetii nu le mai puncta decat daca definesti si o locatie cu cazare sau masa.

    Inceputul este promitator, ai si votul meu

    IonutVLad* [12.10.10 09:52:39] »

    Multumesc pt aprecierile pozitive. Am stat in dubiu daca e cazul sa completez si la rubricile respective avand in vedere ca nu era vorba de o unitate de cazare dar am zis mai bine sa fie decat deloc

    dartax [12.10.10 09:57:47] »

    Se asfalteaza drumul Rachitele-Padis, dar de acolo este mai greu de ajuns in zona cabanei Cetatile Ponorului cu masina. Zona este poate mai curata decat altele si datorita accesului mai dificil, dar si tipului de turisti care ajunge aici, pentru ca in Transilvania oamenii sunt mai grijulii cu natura decat in alte parti ale tarii. (parerea mea, de... craiovean!)

    Alina Morar [12.10.10 10:06:32] »

    Crezi tu ca ardelenii sunt mai grijulii?

    Oameni peste tot sunt, uscaturi gasesti in toate colturile tarii...

    webmaster77 [12.10.10 10:22:52] »

    validat poze si Mutat la rubrica "Drumetii in Apuseni" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

    ileanaxperta* [12.10.10 11:53:14] »

    Ba dupa parerea mea ai facut o frumoasa descriere literara asupra acestor chei si mie mi-a placut foarte mult. Ma bucur ca te-ai alaturat marii familii AFA si te asteptam cu alte peripetii si descrieri cel putin la fel de frumoase si utile. Succes in continuare si multe felicitari!

    Bravo si pt poze, excelente... dar si peisajul merita toata lauda, nu? ! : -)

    IonutVLad* [12.10.10 12:05:34] »

    Multumesc BA! Am multe excursii si locatii pe care as putea sa le impartasesc, problema e cu timpul . As dori sa imi raspunda cineva cu state mai vechi pe aici, pot pune impresii mai vechi de un an? Nu neaparat cu unitati de cazare ci si cu locatii vizitate.

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [12.10.10 12:17:51] »

    Da! asteptam.

    ileanaxperta* [12.10.10 12:20:43] »

    Cred ca ai luat cuvantul ba ca BA, adica te-as fi apelat cu acel ba! cu caciulita sus. Nu e pe departe felul meu de exprimare. Eu am scris cu sensul de a te "combate" adica la ce ai scris tu ca nu ai facut o descriere literara, eu am zis Ba ai facut... etc, cu A, fara caciulita!

    Acum ai inteles??? ))

    si DA, poti posta impresii mai vechi de 1 an...

    IonutVLad* [12.10.10 12:20:49] »

    Ok, e bine atunci, ma gandeam ca poate sunt irelevante dc nu sunt cat de cat actuale.

    IonutVLad* [12.10.10 12:23:48] »

    Da, am luat-o drept BA, recunosc. E bine ca ne-am lamurit, multumesc de completare

    liviadavidescu [12.10.10 17:48:03] »

    @ionutvlad,

    Felicitari pentru rabdarea de a ne darui un review interesant, despre o zona pe care eu, una, o sa o iubesc intotdeauna, o tara, de fapt... TARA MOTILOR.

    Un vot pentru debut, si mii de alte voturi (imaginare, din pacate), pentru ca ai pasit, atat de tanar, dincolo de granita banalitatii

    IonutVLad* [12.10.10 22:51:58] »

    @liviadavidescu

    Multumesc pentru gandurile pozitive, o sa incerc sa adaug cate un review ori de cate ori timpul imi permite

    ARTEMIZA ADINA [28.02.11 16:12:37] »

    Foarte frumos reviewul tau! Intr-adevar avem zone foarte frumoase in Romania, dar majoritatea nu prea stim sa le apreciem. ne batem joc de Tara asta care ne ofera o vegetatie superba fata de alte tari din Europa. Distrugem tot ce-i frumos! Felicitari si sa mai revii.

    alisaL* [24.08.11 22:19:24] »

    Am citit acest review si mi-am amintit ca am petrecut acum 13 ani o saptamana in Padis. Si faceam in fiecare zi cate un traseu. Ba Cetatile Ponorului, Izbucul, Focul Viu.

    Eram in liceu, fara griji si fara bani: -)) dar ce fumos era. Cred ca e timpul sa reiau experienta asta.

    Fara masini, lumea care venea cu cortul cu autobuzul pana unde se putea si de acolo pe jos.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Admin [20.01.13 19:27:30] »

    Având în vedere şi faptul că avem deja două seturi de impresii din această destinaţie, zona merită rubrică distinctă în cadrul secţiunii DRUMEŢII PRIN APUSENI.

    Mutat în rubrica "La pas prin Valea Galbenei (M-ţii Bihor)" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alina Morar, alisaL*, ARTEMIZA ADINA, biancuta, dartax, ileanaxperta*, IonutVLad*, liviadavidescu, mariana, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Valea Galbenei (M-ţii Bihor):

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048651933670044 sec
    ecranul dvs: 1 x 1