ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 2 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Palatul Pitti si Gradinile Boboli

    Ilustrație video-muzicală

    ADRIANO CASADEI - FIRENZE SOGNA
    TIPĂREȘTE

    In a doua zi in care am colinadat prin Florenta in cautarea frumosului, al artei si a incantarii sufletului am plecat de la hotel pe alte stradute (fata de ziua precedenta) convinsa fiind ca voi intalni si alte lucruri minunate. Acesta zi am dedicat-o familiei Medici. Epoca de stralucire maxima a Florentei a fost in secolele XIV - XVI, mai ales in timpul lui Lorenzo Il Magnifico, membru al familiei Medici, mare iubitor de arta, care i-a adus la curtea lui pe Brunelleschi (un maestru al arhitecturii renascentiste), pe Boticelli, Donatello, Michelangelo si Leonardo da Vinci. Desi ceea ce facea era mai mult pentru fala personala, lucrarile artistilor mentionati, au facut indirect ca orasul sa se ridice peste toate celelalte din acea perioada, ca frumusete si bogatie artistica.

    Primul popas l-am facut in Piata San Marco. Am facut o fotografie in fata statuii generalului Manfredo Fanti, statuie executata din bronz de Pio Fedi in 1873. In aceasta piata este Academia de Belle Arte di Florenta, motiv pentru care piata era populata in proportie de 80% de tineri artisti. Acolo, este si superbul „ David „ de Michelangelo.

    Nu departe de aceasta este Piazza della Santissima Annunziata, cu biserica cu acelasi nume. Aceasta biserica are o legenda. Se spune ca un calugar a vrut sa picteze scena Bunei Vestiri, dar a adormit si cand s-a trezit pictura fusese terminata de un inger. Vestea s-a raspandit repede si biserica a devenit foarte cautata de credinciosi si de aceea se numeste Biserica Sfanta a Bunei Vestiri. In centrul pietei este statuia lui Fernando I Medici.

    Am trecut pe langa Piata Domului, reusind sa nu ma las atrasa iar de ea, si am traversat raul Arno pe Ponte Vechio despre care am mai povestit, caci trebuia sa ajung cat mai repede la Piata Pitti cu al sau Palat Pitti.

    Dupa ce am stat la doua randuri, odata pentru a cumpara bilet si odata pentru a intra, am reusit sa pasesc in acest faimos palat. Cand se cumpara bilete de intrare se poate opta pentru unul din cele doua trasee ce cuprind unele sau altele din muzeele aflate in incinta palatului. Biletul nr. 1 include Galeria Palatina, Apartamentele Regale si Muzeul de arta Moderna si costa 12 Euro. Biletul nr. 2 va da posibilitatea sa vizitati; Muzeul Portelanului, Muzeul Argintului, Muzeul Costumelor, Gradina Bardini si Gradinile Boboli si costa 10 Euro.

    Eu am ales traseu nr. 2 pentru care am avut bonus si expozitia dedicata vinului si imi doream sa vad costume medievale autentice (deee…. femeia …). Apoi, pentru ca am gresit o intrare si am ajuns in fata Galeriei Palatina si nimeni nu era la intrare sa verifice biletul, am intrat si acolo. La celelalte intrari era cate un muzeograf caruia trebuia sa ii arat biletul.

    Palatul a fost construit pentru familia Pitti (1460) mai exact pentru Lucca Pitii, cel mai mare bancher al acelor ani, dar a fost vandut familiei Medici in 1550 care i-a adus modificari majore. Familia Medici a fost cea care in primii ani ai sec. XVI a invins in lupta dintre marile familii nobiliare din Florenta. Odata cu cumpararea palatului, o parte a familiei s-a mutat din palatul Palazzo della Signoria – cel care acum se numeste Palatul Vechi.

    Palatul Pitti ca dealtfel toate din epoca respectiva, are o forma cubica, ce aducea mai degraba cu o fortificatie. Fatadele sunt simple, placate cu piatra, si are ferestre mici. Este impunator nu doar ca suprafata ci si ca inaltime; are trei etaje care se retrag succesiv in planul constructiei. Cele doua aripi laterale ale palatului au fost adaugate la cererea familiei Medici, si acum palatul incadreaza piata din fata sa. După moartea ultimului moştenitor al familiei de Medici in palat au locuit membrii familiilor Lorena si Savoia.

    In 1595 acelasi Vasari care a marit palatul, a construit si Coridorul Vasari – 1595, ce uneste Palatul Pitti de Palazzo Vecchio trecand prin Ufizzi si peste Ponte Vecchio. (oare de ce doreau atat de mult cei din familia Medici sa nu fie vazuti cand mergeau de la o resedinta la alta... ?) Palatul in ansamblu este cel mai mare din tot orasul. Din 1919, de cand regele Victor Emanuel al III lea a donat palatul poporului italian, a devenit una dintre cele mai mari galerii de arta ale Florentei.

    Am inceput vizita cu aripa din dreapta unde am vizitat Galeria Costumelor. Acolo va spun sincer am simtit un gol in stomac; caci una e sa vezi la tv. un film de epoca si alta e sa vezi tinute originale din sec. XVI pana in zilele noastre aproape. In numeroasele sali ale acestui muzeu, pe langa tinutele de epoca sunt si cateva piese deosebite mult mai recente din sec XIX ale creatorilor celebrii, piese ce au apartinut familiilor de vaza ale Florentei.

    Asa cum spuneam o intamplare fericita a facut sa intru si la Galeria Palatina ce cuprinde o colectie enorma de opere de arta ale renasterii realizate de Rafael, Titian, Correggio, Rubens, Pietro da Cortona. Se pune ca unele rame au fost realizate la comanda dupa modele create chiar de membrii familiei de Medici.

    Inca muta de admiratie, pentru arta si lux, m-am indreptat catre gradina palatului aflata in spatele palatului Pitii. Pentru cei care nu au vazut inca aceste locuri (si carora de doresc din tot sufletul sa o faca) gradina... este intinsa pe 4.8 ha. Desi se numeste Gradina Boboli (Gradina Poporului), timp de doua sute de ani a fost proprietatea exclusiva a familiei de Medici si doar membrii familiei si apropiatii veniti in vizita se puteau bucura de splendoarea ei. Caci dupa ce au cumparat-o, proprietarii au platit cei mai de seama peisagisti, gradinari si sculptori sa faca din aceste dealuri verzi, cea mai frumoasa gradina din lume. Si ce nu se face cand banii curg si mesterii lucreaza? Nume mari au semnat aceasta opera ‚ Tribolo, Bartolomeo, Michelangelo, Giambologna si Buontalenti. Gradina este inaltata pe un deal si pot spune ca are trei mari niveluri. De jos se vede doar unul si pare usor de ajuns sus, dar dupa primul nivel, urmeaza o platforma cu un bazin si o fantana arteziana in mijloc, cu banci pentru relaxare si urmeaza inca doua, aproape la fel de inalte ca primul. Urcarea pana in varf necesita ceva efort.

    Din motive de securitate si de protejare a operelor autentice, toate statuile din parc inclusiv cele de la fantani sunt copii fidele a celor originale (care sunt pastrate in muzee, acolo unde nu exista riscul vandalizarii). Eu personal sun intru totul de acord cu acesta abordare.

    Si in aceasta splendida gradina exista unele locuri mai frumoase ca altele... mai deosebite. De obicei acelea au ceva in plus prin fantanile sau operele de arta care le ridica valoarea. Astfel Fântâna lui Bacchus, (mic, gras si calare pe o broasca testoasa) si Fântâna lui Ocean sunt doar doua din ele. Apoi sunt cele trei grote; Grota Madama, Grota Mare si Grota lui Vulcan. Nu puteam trece cu vederea Obeliscul Egiptean asezat la mare loc de cinste in centrul unei mari alei.

    Gradina respecta si contine toate elementele unei gradini renascentiste; are fantani cu apa... are garduri vii tunse in forme geometrice... are alei in linii drepte care se continua cu linii curbe... are sculpturi si grote artificiale. Acesta gradina a constituit modelul dupa care au fost realizate gradinile de la Versaille. Un lucru este sigur... ce am vazut eu acolo, nu este acelasi lucru cu ce vedea familia Medici acum patru sute de ani. Dar este frumos.

    La un momnent dat m-am asezat pe treptele gradinii sa imi trag putin sufletul. In acea zi, am trait o experienta noua; am simtit ca sunt obosita de atata arta... de atata fast... se atata opulenta. Chiar m-am intrebat cum m-as simtii sa traiesc zilnic intr-un loc ca acela... ? (intrebare pur retorica... din ciclul „ Alta treaba nu ai... ? ”)

    Dupa ce am urcat pana sus in gradini, incurajata indirect de foarte multi turisti trecuti de 70 de ani am ajuns in partea cea mai indepartata a gradinii (sus de tot) pentru a vizita si Muzeu al Porteleanului. Cladirea este una relativ modesta in comparatie cu imensitatea palatului iar peisajul ce poate fi admirat din micuta gradina din fata, m-a lasat fara cuvinte. In muzeu, asezate in zeci de vitrine si supravegheate de tot atatea camere de supraveghre sunt expuse servicii si vase din portelan ce au apartinut familiei de Medici. Am admirat in egala masura finetea pieselor si taria cu care niste obiecte atat de delicate au scapat de proba timpului. In paranteza fie spus, fotografiatul este interzis in oricare din muzee, dar veti vedea ce nu face omul pentru arta… (risca o amenda de 150 Euro).

    Am coborat din inaltul gradinii inapoi in curtea palatului franta de oboseala dar incantata de tot ce am vazut.

    Am incheiat vizita in palat cu Muzeul Argintului, care se afla la parter in aripa stanga. Numele este generic, (vine de la tezaurul de argint din Salzburg) caci sunt expuse multe alte piese deosebite; bijuterii, cristaluri, portelanuri si minunate ceasuri. Impactul a fost teribil, caci salile in sine si holurile sunt imense opere de arta. Din podea si pana in tavan... cu tot cu tavan... totul este arta... Diferenta fantastica intre exteriorul auster si interiorul somptuos m-au facut sa vad inca odata ca „ decand lumea si pamantul „ cei foarte bogati, incearca sa acopere in fata lumii fastul in care traiesc.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 10.10.10 15:07:36
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 13454 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Florenta - Palatul Pitti - latura centarala vazuta din strada; in centru se vede intrarea.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2004 PMA (din 4 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    22 ecouri scrise, până acum

    ms65
    [10.10.10 15:34:30]
    »

    foarte bogat in detalii si frumos scris... felicitari! si primul vot care sunt sigura ca va fi urmat de o multime de alte aprecieri...

    sandu.53
    [10.10.10 15:38:49]
    »

    foarte frumos review! se vede ca ai muncit mult si cu dragoste pentru a descrie aceste locuri! felicitari si... iar ma gandesc cum am ratat acum ani buni sa ajung sa vizitez Florenta la invitatia unor prieteni stabiliti acolo si reveniti intre timp in tara. Astept cu nerabdare pozele!

    pepsi70ro
    [10.10.10 17:11:17]
    »

    Foarte frumos povestit despre o zona minunata a Italiei plina de multa istorie. Felicitari!

    georgiana
    [10.10.10 17:44:42]
    »

    Astazi numai reviews-uri de Italia am citit si votat! Poate ma ia dorul si ma apuc si de scris vreunul

    Dar ce titlu ai, draga! Daca vede @piti de la Timisoara... ne invita la acolo la palat!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [10.10.10 18:31:29]
    »

    @ georgiana... "Palatul a fost construit pentru familia Pitti (1460) mai exact pentru Lucca Pitii, cel mai mare bancher al acelor ani, dar a fost vandut familiei Medici in 1550 care i-a adus modificari majore"... Daca piti de la Timisoara ar fi descendent al ilustrei familii... ce bine ar fi. Am face o intalnire AFA pe cinste in palat.

    creivean
    [10.10.10 20:34:34]
    »

    Chiar m-am intrebat cum m-as simtii sa traiesc zilnic intr-un loc ca acela... ?

    Eu, unul m-as putea obisnui pentru o perioada. Dupa care as incepe sa ma gandesc, daca-l pot intretine Asta-i din ciclul mai rezistati cu leafa taiata, in plina iarna....

    Si acum, la subiect. Sunt sigur ca, este un obiectiv exceptional, unul must see, bun de notat in agenda (sau la favorite). Felicitarile mele sincere pentru o asa vacanta de culturalizare (cum imi place mie sa spun).

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [10.10.10 20:41:39]
    »

    @creivean Apropos de rezistat iarna; stii ce am observat? ca in tot palatul - atat cat am vizitat eu din el - nu exista nici o soba. Si ma intrebam daca hainele lor groase potrivit modei de atunci, le erau suficiente si iarna. Peretii nu au lambriuri, sunt tapetati cu matase si totusi iarna este destul de racoare pe acolo.

    webmaster13
    [10.10.10 23:05:44]
    »

    din pacate conform regulamentului acest review nu poate primi PMA-ul standard, primeste in schimb o melodie si sunt convins, in curand si aprecierea unui mare numar de cititori AFA!

    presario
    [11.10.10 08:43:33]
    »

    @diaura - daca mai zaboveai putin, prindeai si deschiderea de la restaurantul lui Mutu.

    iman
    [11.10.10 09:46:57]
    »

    Ai vizitat Castelul Peles? In general aceste cladiri au prin pereti un intreg sistem de incalzire. [ca si clima din auto caldura fiind eliberata din mai multe locuri].

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [11.10.10 10:44:19]
    »

    @iman

    Da. sigur ca l-am vazut.

    Diferenta intre Castelul Peles si Palatul Pitti este de mai bine de 450 de ani (Pitti fiind desigur mai batran). Daca ar fi existat un sistem de acest gen el nu ar mai fi functionat peste 550 de ani. Dar nici cu altceva nu a fost inlocuit.

    iman
    [11.10.10 11:29:04]
    »

    Nu stiu dece tot insistati cu vechimea unui monument sau cladiri. Toate sunt renovate in functie de deteriorarea lor. Tu crezi ca palatul care a avut diversi proprietari nu a fost redecorat si utilat la vremurile noastre. Si statuile pe care tu le-ai enumerat din Florenta sa stii ca nu sunt autentice sunt copii. Lucrarile lui Michelangelo Buonaroti sunt expuse la muzeul Luvru.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [11.10.10 11:51:23]
    »

    @ iman Asa cum am spus in acest review... " Din motive de securitate si de protejare a operelor autentice, toate statuile din parc inclusiv cele de la fantani sunt copii fidele a celor originale (care sunt pastrate in muzee, acolo unde nu exista riscul vandalizarii). Eu personal sun intru totul de acord cu acesta abordare. "... stiu. Si multe alte opere de arta sunt protejate in acest fel in muzee.

    celeste
    [13.10.10 09:57:11]
    »

    Un SB cu... felicitari, pentru review si pentru poze.

    magdalena
    [14.10.10 08:08:08]
    »

    Palate, castele, rochii somptuoase, ce-si poate dori mai mult o femeie? !

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [14.10.10 08:12:18]
    »

    @magdalena Stii care este partea nostima la Muzeul costumelor? Ca rochiile acelea arau atat de mici, incat cred ca la acea vreme daca o femeie avea 90-60-90 era considerata " un urias". Chiar si costumele barabatilor erau mici. Ce vedem in tablouri si sculpturi, sunt imagini mult marite ale personajelor.

    magdalena
    [14.10.10 09:39:12]
    »

    Asta am observat si eu la paturile din castelele si palatele vizitate. Oamenii inainte erau mai mici...

    Si rochia Imparatesei Sisi...

    Maria Smeu
    [15.10.10 18:03:04]
    »

    Am citit toata seria de rw-ri despre Florenta pe care le-ai expus aici, unul mai bogat in detalii decat celalalt, dar, cred ca acesta le bate pe toate.

    Sunt convinsa ca ai avut o vacanta de exceptie si-ti doresc sa ai tot mai multe asemenea!

    popescu.borsa*
    [19.10.10 21:01:17]
    »

    Celebrul ,,David'' de Michelangelo original este expus la Galleria dell'Accademia, Florence si nu in Piata San Marco unde este doar o copie. Motivul este cel aratat de tine mai sus. Pentru a fi protejat de distrugere sau deteriorare. Altfel, rw de nota 10.

    Vot maxim.

    elizasws*
    [09.12.10 00:03:19]
    »

    Lucrarile lui Michelangelo nu sunt copii!! La Muzeul Louvre se gasesc doar doua statui, I Prigioni, care faceau parte dintr-un grup de sase statui de acest gen. Celelalte patru sunt la Galleria dell'Accademia si sunt originale, ca de altfel David, in acelasi muzeu, la Pietà Bandini, in Muzeul Opera del Duomo, Victoria, in Palazzo Vecchio si altele din Sacristia Noua din zona Cappelle Medicee, San Lorenzo.

    elizasws*
    [09.12.10 00:10:34]
    »

    In realitate in Palazzo Pitti pe vremea familiei Medici exista o sala in care se afla o soba imensa care incalzea si celelalte incaperi prin conductele din ziduri, chiar si astazi se numeste Sala della Stufa (Sala Sobei) si este decorata cu picturi murale cu Cele patru varste ale omului, de catre Pietro da Cortona. Este o sala deosebit de frumoasa si care ascunde multe simboluri legate de familia Medici si de ideile filozofice despre varstele omenirii.

    elizasws*
    [09.12.10 00:21:49]
    »

    Felicitari Diaurei pentru impresiile in detaliu despre Palatul Pitti! Imi permit sa fac o mica precizare. Saracul Giorgio Vasari murise din 1574, nu el a marit palatul Pitti, ci Alfonso si Giulio Parigi. Coridorul in schimb l-a realizat in 1565 in doar 5 luni! Cosimo de' Medici detinea puterea in Ducatul Toscanei in acea perioada si reusise sa-si insoare fiul cu o membra puternica a dinastiei Austriei, Giovanna d'Austria. Pentru a sarbatori evenimentul a cerut lui Vasari sa-i construiasca coridorul in asa fel incat sa demonstreze puterea sa tuturor celor veniti la celebrarea nuntii. Dar mai era un alt motiv, in caz de pericol, comploturi impotriva lui sau rascoale populare, putea sa scape cu intreaga familie si sa ajunga pana in Palatul Pitti. Pana la urma era un abil dictator si el!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    celeste, Diaura*, elizasws*, georgiana, iman, magdalena, Maria Smeu, popescu.borsa*, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Florența şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076333999633789 sec
    ecranul dvs: 1 x 1