ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Curtea Domneasca din Piatra Neamt (Biserica Sf. Ioan Botezatorul si Turnul Clopotnita)

TIPĂREȘTE

Curtea Domneasca reprezinta un punct de reper si de intalnire pentru locuitorii din “Piatra”, cum ii spun localnicii orasului Piatra Neamt, aceasta fiind situata chiar in Parcul Central, in Piata Libertatii, pe o mica platforma.

Seara, cand felinarele care inconjoara Curtea se aprind, reprezinta un loc de intalnire romantic pentru indragostitii care pot sa isi faca declaratii de dragoste pe bancutele dispuse din loc in loc...

Curtea Domneasca a fost construita in perioada 1468-1475 de catre Stefan Cel Mare, cu rol de tinut administrativ al tinutului Neamt, asa cum aflam din istoricul prezent in incinta bisericii aflata aici, aceasta din urma construindu-se ca o necesitate.

Turnul Clopotnita, sau Turnul lui Stefan cel Mare, cum mai este cunoscut, ce se afla in exteriorul curtii bisericesti a fost construit un an mai tarziu decat biserica, in 1499, din piatra bruta si are 19 m inaltime (suprainaltandu-se in sec. al XIX-lea cu un foisor unde s-a montat un orologiu imens), reprezinta astazi un obiectiv preferat al mirilor pentru fotografii, asa cum am vazut in Budapesta la Bastionul Pescarilor!

Turnul clopotnita a avut rol si de turn de paza, unde strajerii puteau urmari cu usurinta lunca Bistritei si drumurile ce leaga orasul de Cetatea Neamtului.

Un aspect interesant este faptul ca in acest turn a locuit sihastrul Gheorghe Lazar, vreme de 26 de ani, un adevarat exemplu de piosenie (click aici).

Atat biserica, cat si Turnul Clopotnita au fost inconjurate cu un zid de piatra din care au mai ramas fragmente in partea de sud si in spatele Liceului Petru Rares, ce s-a construit pe temelia Curtii Domnesti in 1893 (descoperindu-se aici pivnitele domnesti, pe acest loc fiind muzeul Curtea Domneasca), atunci cand aceasta si-a pierdut rolul avut anterior, distrugandu-se si zidurile ce o inconjurau, pentru poarta de intrare, dar si in vederea deschiderii de noi strazi.

Din Curtea Domneasca, care este acum “taiata” de Str. Stefan cel Mare, ce o desparte de liceul Petru Rares (pentru o mai buna intelegere va invit sa urmariti planul acesteia: click aici), a mai ramas practic Biserica Sf. Ioan Domnesc, construita in stil arhitectural moldovenesc (din piatra si avand ca elemente decorative braie din caramizi si discuri smaltuite) imediat dupa Manastirea Razboieni, in 1498 (despre care am vorbit aici: click aici), asemanandu-se izbitor cu aceasta, atat prin aspectul exterior, cat si prin structura si lipsa picturii interioare, fiind insa mai micuta.

Motivul pentru care biserica a ramas nepictata este necunoscut, insa am inteles ca s-a gasit o marturie intr-o carte veche de peste 500 de ani cum ca acest lucru a reprezentat vointa Voievodului Stefan, dupa cum am aflat de la personalul bisericii (probabil este mentionat in Tetraevangheliar-ul ieromonahului Spiridon, scris din porunca Voievodului, aflat la Muzeul National de Istorie a Romaniei si care reprezinta un document important cu privire la aceasta biserica).

Astfel, in absenta pcturii interioare, vom intalni icoane ce infrumuseteaza peretii, unele dintre ele fiind expuse chiar spre vanzare.

Pe zidul ce de afla deasupra intrarii in biserica, care se face printr-un portal de piatra in stil gotic, exista doua tablouri reprezentandu-i pe ctitorul acesteia “Io, Stefan Voievod” si “Doamna a sa Maria”.

Unele icoane prezente in biserica, cum ar fi icoana infatisandu-l pe Isus Cristos binecuvantand Sf. Potir, icoana cu Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Treime, sunt obiecte de patrimoniu (ca si doua cruci si un potir din argint).

De altfel, Stefan Cel Mare mai este prezent in biserica intr-un covor inramat, intocmai ca un altul similar ce o reprezinta pe Sf. Fecioara cu Pruncul.

Ceea ce m-a surprins aici, ca si in biserica din Razboieni, este ca o parte din icoane sunt inconjurate de perdele sugerand niste ferestre de lumina si credinta.

Catapeteasma, care este inoita, este in stil baroc, iar picturile sunt facute de Panaite Mavrodin si de Constantin Basarab, acesta din urma fiind ucenicul lui Nicolae Grigorescu atunci cand acesta a lucrat la Manastirea Agapia, stilul picturii fiind neo-bizantin, acesti pictori realizand si cele doua tablouri ale ctitorilor aflate deasupra intrarii in biserica, in ulei pe panza.

Amvonul si cafasul pentru cor apar abia in sec. al XIX-lea, cafasul fiind frumos impodobit cu catifea, iar candelabrele din biserica sunt executate din cristal de Boemia (si acestea sunt obiecte de patrimoniu).

Desi bisericii i se adaugase un pridvor nou in sec. al XVIII-lea, acesta a fost desfiintat in 1937, in timpul unor restaurari, biserica fiind insa foarte putin ruinata de-alungul timpului.

Prin urmare, daca va aflati in orasul Piatra Neamt sau daca sunteti numai in trecere, opriti-va in centrul acestuia pentru ca exista multe obiective care pot fi vizitate concentrate intr-un singur loc, astazi, in Curtea Domneasca mai aflandu-se alte trei muzee: Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie si Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni (despre care am vorbit aici: click aici.

Insa de departe cel mai important obiectiv istoric il reprezinta acest lacas de cult, Biserica Domneasca Sf. Ioan, in care se face simtit spiritul poporului roman si al marelui sau Voievod si nu uitati sa “Credeti in Isus Cristos! », asa cum ne indeamna si inscriptia aflata deasupra portii de intrare in biserica, pentru ca El exista, chiar daca sunt momente in viata cand ne indoim de acest lucru...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 26.09.10 16:02:41
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3499 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Piatra Neamt - Curtea Domneasca - Turnul Clopotnita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

lica baesu [26.09.10 16:20:27] »

multumesc pt cuvintele frumoase despre orasul meu; si pt completari, eu am avut retineri dat fiind ca stau aici; cred ca e a doua oara cand adaugi lamuriri celor scrise de mine-multumesc!

magdalena [26.09.10 16:28:01] »

@lica baesu, mie imi place foarte mult acest oras, poate ca tu il vezi cu ochii celui care se bucura de el in fiecare zi, esti obisnuit cu el, eu il vad mai rar si de fiecare data descopar ceva nou si minunat.

raduu1972 [26.09.10 16:53:13] »

frumos orasul, foarte bun review-ul, astept si pozele pina atunci dau si eu vot mititel in comparatie cu rew tau, 400pma

webmasterXY* [26.09.10 20:25:50] »

Am sters P09, era dublura P10.

creivean [26.09.10 20:29:29] »

Un review excelent structurat şi o destinaţie de ţinut minte. Felicitări.

presario [26.09.10 21:41:46] »

Foarte frumos review-ul. Si pozele sunt foarte reusite.

catalinalupu [26.09.10 22:13:14] »

Foarte frumos... totul, caracteristic stilului bine conturat deja, purtand numele magdalena

am venit cu super bonusul...

alinutzza140* [27.09.10 09:28:56] »

Da... Orasul Piatra Neamt cu tot ceea ce ofera el este superb. Foarte frumos scris rew. si cu multe detalii.

any* [27.09.10 10:39:58] »

Foarte frumos acest oras Piatra Neamt, un review bun, si un vot pe masura...

webmasterX [19.08.14 12:03:11] »

Mutat în rubrica "Muzee în Piatra Neamţ şi zonele apropiate, PIATRA NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, any*, catalinalupu, magdalena, raduu1972
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Piatra Neamţ şi zonele apropiate:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04612398147583 sec
    ecranul dvs: 1 x 1