ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Catedrala di Santa Maria Assunta

    Ilustrație video-muzicală

    Schola Gregoriana Mediolanensis - Veni, Sancte Spiritus
    TIPĂREȘTE

    Zona de maxima atractie pentru turisti, in orasul Pisa este piata numita Piazza del Duomo (Piaţa Catedralei), sau Piazza dei Miracoli (Piaţa Miracolelor), aflata acum undeva in partea de nord a orasului si care a fost multa vreme centrul economic si cultural al vechiului oras medieval. Patru mari obiective turistice sunt adunate in aceasta piata; Domul, Baptisteriul, Torre Pendente sau Turnul Garisenda (Turnul Inclinat) si CampoSanto. Am ajuns in aceasta piata foarte usor de la gara. Am urcat intr-un autobuz Lam Rossa din fata garii pana la Campul Miracolelor; drumul costa 1.5 Eur; biletul se cumpara in autobuz de la sofer dupa care se composteaza.

    Bine inteles ca nu puteam ajunge in Pisa si sa nu vad pe viu ce am vazut de sute de ori in fotografii sau la tv. Primul care mi-a iesit in cale a fost turnul, despre care am povestit.

    In timp ce toata lumea facea poze care mai decare mai amuzante (sau stupide) cu turnul; impins, sprijinit, dus in spate si pupat, eu eram mai interesata de catedrala. Caci ea este piesa principala, in timp de turnul este o anexa a ei.

    In spatele catedralei este biroul de unde am cumparta biletul de intrare. (2 Euro) Tot in acea zona este un magazin cu suveniruri, biroul de lasat bagajele si wc-ul. Multe corturi (tarabe) cu suveniruri sunt si pe aleea principala din piata.

    Dupa ce am facut cateva fotografii exteriorului catedralei am intrat pe usa din dreapta, una din cele trei pe care le are catedrala pe fatada principala. Toate usile, inclusiv cele laterale si din spate sunt din lemn masiv, bogat ornamentate cu scene religioase.

    Caterdrala di Santa Maria Asunta, (in traducere - cea care se inalta la cer) a fost construita in perioada 1064 – 1118 de catre Buschetto (retineti acest nume caci il veti auzi de multe ori cat veti sta in Italia) initial in stilul romanic; apoi timp de cateva sute de ani a primit influentele gotice si renascentiste, dupa cum se schimbau gusturile artistice. Catedrala a fost ridicată de pisani pentru a comemora victoriile repurtate contra sarazinilor în insulele Mării Tireniene.

    Catedrala a fost sfinţită în anul 1118, deşi era neterminată, de către Papa Gelasio II. La exterior este placata cu marmura alba, are dimensiuni considerabile, este masiva si are ziduri groase sustinute de contraforti. Pe ansamblu este mult mai solida dacat alte catedrale si nu la fel de inalta si zvelta. Are aspectul unui cub si nu are zeci de turnuri subtiri si inalte, asa cum au alte catedrale catolice, ridicate mai tarziu. Fatada ei este monumentala, avand trei usi mari, flancate de coloane. Este din marmura alba si gri cu coloane din piatra.

    In timpul constructiei, pisanii au primit daruri de pret cu care sa impodobeasca catedrala, daruri venite din partea împăratului Henric al IV-lea, a contesei Matilda si a Papei Urban al II-lea. Deasupra portilor, sunt patru randuri de galerii deschise, statuia Fecioare Maria cu pruncul in varf, iar in lateral cei patru evanghelisti. Acoperisul este sustinut de coloane din granit.

    In interior este structurata intr-o incapere mare si alte patru mai mici laterale, despartite de cea principala prin coloane imense din marmura. (cele cinci incaperi se numesc “ nave “). Interiorul este pavat cu marmura alba si neagra foarte bine pastrata si intretinuta. Pe peretii catedralei am vazut mai putine picturi sub forma de tablouri dect in alte catedrale dar multe statui. Imense si frumoase, fin lucrate, cu o mare atentie pentru cele mai mici detalii, cum doar adevaratii artisti pot avea. Tavanul este format din casete patrate relativ mici aurite, decorate cu motive vegetale si cu ingerasi.

    Amvonul este din marmura alba si este octogonal. Tot ansamblul este o dantelarie de sculpturi mari si mici. La baza intre coloane sunt lei si in centru trei fecioare ce stau spate-in-spate si reprezinta cele trei virtuti; credinata, speranta si iubirea. Marginea de sus, ca un brau lat infatiseaza scene biblice si laice. Toate lucrarile sunt de o finete desevarsita.

    Undeva in nava in stanga am descoperit orga, acea parte de la care se canta, tuburile fiind in proces de curatare la acel moment. In nava din partea dreapta exista un mare si splendid altar inchinta Sfintei Fecioare Maria.

    In altarul cupolei este reprezentat Isus, intre Sf. Maria si Sf. Ioan Evanghelistul.

    Catedrala are mai multe altare ceva mai mici si o racla cu sfintele moaste ale Sfintilor Gamaliei.

    Mi-a facut o reala placere sa ma plimb pe unde acum patru secole, isi “ gasea de lucru “ cel mai cunoscut cetatean al orasului, Galileo Galilei. El este cel care in urma cu 400de ani a demonstat ce Copernich doar banuia; ca nu Pamantul este centru Universului, ci Soarele. El a inteles perfect legile miscarii (lucru de care s-a folosit mai tarziu Newton) si a descoperit legile pendului, pe baza lui dezvoltând primul ceas modern din istoria umanităţii. Tot el a inventat şi termometrul şi luneta astronomică. Legenda spune ca in turnul din Pisa a facuta una din marile sale descoperirii care a dus la enuntarea Legii grevitatiei. In catedrala, privind candelabrul, a inteles si enuntat legea pendulului.

    La momentul cand eu am vizitat catedrala, centrul ei, acolo unde sunt cele doua randuri de banci pentru credinciosi, erau blocate, asa ca se putea merge doar pe margine. Fantana arteziana din catedrala acum este doar o opera de arta nefunctionala, fata de acum patru sute de ani. La etajul ce inconjoara la interior nava principala nu se poate urca, lucru care m-a intristat oarecum, caci cu siguranta vederea de acolo asupra interiorului ar fi fost deosebita.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 25.09.10 21:13:08
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3819 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Pisa- Caterdrala di Santa Maria Assunta- fatada cu cele trei usi.Acum turistii intra pe usa din dreapta
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster13 [26.09.10 09:09:18] »

    am atasat acest fond sonor, se poate insa schimba!

    sandu.53 [26.09.10 11:24:34] »

    @diaura, imi permit sa scriu ca fondul sonor ales de WM13 este foarte inspirat! iar review-ul deosebit! un vot din toata inima! felicitari!

    Diaura* [26.09.10 14:24:25] »

    Ii multumesc si eu webmasterului pentru alegere.

    Sandu53 - iti mulumesc si tie pentru aprecieri. Chiar si un ateu care viziteaza o astfel de catedrala doar din placere, pentru a admira arta, tot ramane impresionat de atata maretie. Nu poti ramane nepasator cand vezi atata grandoare; nu poti sa nu recunosti cata munca a fost depusa acolo si ce rezultat minunat s-a obtinut.

    georgiana [06.10.10 21:35:21] »

    Ai scris atat de frumos si de interesant despre Italia, ca o sa-mi trebuiasca o saptamana sa le pot citi pe toate, asa atent, cum as vrea eu!

    Diaura* [06.10.10 21:41:14] »

    @georgiana Sper sa iti faca placere lectura; subiectele sunt variate.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, georgiana, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pisa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049577951431274 sec
    ecranul dvs: 1 x 1