ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Marele tur al insulei Corfu. Capitolul II.

TIPĂREȘTE

Am parasit Achillionul, dupa o vizita de aprope 2 ore, pe care, eu, cel putin, as fi vrut-o nesfarsita si ne-am indreptat cativa km catre nord, catre Peninsula Kanoni.

Am vizitat acolo foarte mica manastire situata pe o fasie de pamant ingusta, ingusta de tot, o extensie a peninsulei propriu -zise.

Manastirea, fondata, se zice, in evul mediu are un amplasament extrem de pitoresc, la locul de intalnire al marii cu pamantul, iar in incaperea micuta destinata slujbei, in care abia incap 7-8 oameni te face sa crezi ca inauntrul ei, nu e loc decat pentru tine si Dumnezeu...

Autocarul ne-a lasat undeva, langa digul ce face legatura cu peninsula Kanoni si ne-a recuperat, dupa vizita la manastire si dupa suirea a catorva zeci de trepte, umbrite de leandri, maslini si Bourgivaleea (floarea de hartie), chiar din capatul Peninsulei.

Cu aceasta ocazie am vazut si aeroportul, mai bine zis minuscula, dar extrem de functionala pista a aeroportului din Corfu-Town, pe care avioanele aterizau si decolau, literalmente, din minut in minut... pe deasupra capetelor noastre!

Am pornit catre Esplanada din Corfu-Town, oras situat in Nordul Peninsulei Kanoni, pe un drum strajuit de vestigii antice si medievale, cele din urma cu o puternica tenta religioasa, si cum ar putea fi altfel in Grecia, leaganul european al ortodoxismului?

Am trecut (fara sa oprim insa) si pe langa intrarea de la Palatul Mon Repos, o alta constructie de referinta a insulei, locul unde s-a nascut printul consort Philip, sotul reginei Elisabeta a II a Marii Britanii? !!! (chiar nu stiam asta)

Pentru ca la ultimul popas cativa turisti intarzisera vreo 10-15 minute, ghida a luat decizia de a ne scurta sederea in Corfu-Town cu exct aceasta perioada de timp, asa ca am petrecut in orasel numai vreo 45-50 de minute.

Esplanada, situata in Old Town, intre Old Fortress si New Fortress, este un loc de relaxare, cu terase pline-ochi nu de turisti, prea preocupati sa bantuie cu harta de multe ori inutila in mana, labirintul de strazi cu parfum medieval... ci de greci, care, in felul lor caracteristic, combat cu tarie criza economica...

Cu un pahar de uzo, intre doua cafele, sau cu o inghetata inainte de pranz...

Sa ii lasam cu preocuparea lor unica pentru trairea clipei, filozofie de viata pentru care, sa fiu sincera, ii invidiez si sa ne indreptam catre biserica Santului Spirion, unde sunt adapostite moastele acestuia.

Sfantul Spiridon este patronul spiritual al Insulei corfu, caruia acestia ii dedica anual 3 sarbatori majore.

Legenda spune ca Sfantul Spiridon, poposind intr-o noapte la un han, a fost instiintat, in zori de zi, ca au fost taiate capetele cailor de la careta cu care calatorea spre Constantinopol, la Conclav, in secolul al IV-lea, deci in plin proces de aparitie al ortodoxiei...

"Mergi si lipeste-le la loc", i-a spus el servitorului care i-a adus vestea, total nedumerit de aceasta porunca... dar din respect pentru sfant, a facut ce i s-a spus. Ca prin minune, caii au inviat, asa incat, Sfantul Spiridon a putut sa isi duca miniunea pana ala capat... chiar daca, intuneric fiind, argatul lipise capul calului alb la corpul calului negru si viceversa.

O legenda dintre alte multe legende, in care majoritatea corfiotilor cred cu tarie, la fel cum cred ca Sfantul Spiridon, din mijlocul furtunii iscate din senin, fusese el care impiedicase invazia turcilor si ocuparea insulei.

Se zice ca daca strigi in Corfu: Spiros! se vor intoarce douazeci de capete, caci este numele majoritatii barbatilor din insula.

Am vizitat biserica si am cumparat suveniruri de la un magazin de vis a vis, detinut de nevasta preotului, plin ochi de obiecte de cult sfintite.

Si am primit gratuit, din biserica, niste talismane speciale, continand o bucatica din papucii Sfantului Spiridon, ca sa ne apere de rele...

Am facut si cateva cumparatri laice- masline la punga-2,5 Euro, minunate, un cos de paine invelit in material textil brodat cu maiestrie-7 euro, arahide invelite in caramel si susan-2 Euro, etc...

Nu am suferit prea mult pentru ca timpul alocat a fost scurt, caci, cu cateva zile inainte, indraznisem sa venim, in Corfu City, contra modestei sume de 4 Euro/persoana dus-intors cu autobuzul local.

Indraznesc sa afirm ca orasul vechi (Old Town), cladit de venetieni in secolul al XVI-lea, poarta spiritul venetian intr-o maniera mai profunda decat Venetia insasi (oras unic, dar macinat de apele lagunei si de provocarile imense ale mentineriii unor cladiri uriase "pe picioare", in mijlocul apei.)

Aici, pe insula, venetienii, gasind un sol stabil, incomparabil mai propice constructiilor mari, au zidit un oras ce a rezistat sute de ani vicisitudinilor istoriei.

Este extrem de greu sa descrii in cuvinte functionalitatea perimetrului, dar nu pot uita senzatia de racoare si de confort pe care am incercat-o (cand afara erau 41-42 grade) la adapostul cladirilor medievale, de peste 4 etaje, pe stadutele pietruie si cu parfum de lavanda...

Uneori cuvintele sunt neconvingatoare...

Chiar si fotografiile au limitele lor...

Mergeti sa savurati experienta vizitarii unui oras unic, filtrand totul prin propriile simturi, si nu veti regreta.

Veti spune ca si mine, cu indreptatita satisfactie si cu o unda de nostalgie pentru exprimarea ce ma pozitioneaza retroactiv fata de aceasta experienta: "Am fost acolo! "

-Va urma-

Marele Tur al insulei Corfu. Capitolul III


[fb]
---
Trimis de liviadavidescu in 30.08.10 13:55:28
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4174 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 manastirea din locul unde cerul s intalneste cu pamantul si cu marea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 1201 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster7
[30.08.10 14:23:44]
»

Am fost nevoiti, deoarece asa spune regulamentul, sa retragem PMA standard ale acestui review, care este al patrulea din accelasi sejur in Corfu.

Sunt sigur insa ca voturile cititorilor vor compensa curand lipsa PMA-urilor standard.

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[30.08.10 14:30:00]
»

Sunt absolut de acord, asa e corect, voiam sa va rog sa stergeti fotografia fara explicatii care e dublura

ancamariagadea*
[30.08.10 16:25:27]
»

Intotdeauna te citesc cu placere. Frumoase impresii!

Mai am si eu putin si voi pleca in Corfu. Cu siguranta nu voi rata acest tur

Dintre celelate excursii optionale care mai merita, intr-adevar, si cat costa? Am citit ca ai cam fost peste tot...

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[30.08.10 17:25:48]
»

pt doamna ancamariagadea

Din pacate nu am fost peste tot...

Am luat trei excursii: Paxos si Antipaxos, barbecue la Paradise Beach si Marele tur.

Fiecare dintre ele a costat 35 Euro/persoana, dar, din punctul meu de vedere numai Marele tur a meritat.

Stii cum e... parerile sunt impartite, am citit opinii contrare pe acest site, dar, noi toti, cam 12, care am putut face comparatie intre excursii, am fost de parere ca Marele Tur, cu Ana, sau cu Bogdan ca ghizi, a fost foarte reusita.

Sa ma explic, chiar daca o sa ma repet la urmatorul review.

In prima excursie, cea la Paxos si Antipaxos, mergi cam 2 ore pe mare, ca sa ajungi in Paxos, la Grotele Albastre...

Vasul a fost mult prea aglomerat, valurile au fost foarte mari si tangajul corespunzator, asa ca ne-a fost cam rau (n. b. Mie, de obicei, nu imi e rau de mare, dar aici am facut cunostinta, preventiv, cu pungile speciale, capitonate cu staniol. Nu le-am folosit, dar nici bine nu mi-a fost).

Cand am ajuns la grote; abia ma tineam pe picioare, asa ca nu m-am riscat sa merg in fata sa fotografiez sau sa filmez, asa ca am stat pe lateral, asteptand ca vasul sa avanseze... doar ca nu avea cum, fiind prea inalt, asa ca s-a intors.

A ancorat apoi in Antipaxos, la vreo 100 de m de mal, iar inotatorii au fost invitati sa sara in apa. Peisajul era superb, apa incredibila, dar am ramas pe vas, caci desi stiu sa inot, mi-e frica sa inot la apa prea adanca.

Am fost frustrati si cei de pe vas, si unii dintre cei care au coborat, caci stancile pe care incercau sa se odihneasca (oprirea a durat 40 min si nu toti puteau inota neintrerupt atata timp) erau alunecoase si pline de alge.

(N. B. In reclama agentiei Vidos scrie ca "ai posibilitatea sa inoti in apa cristalina"... sau cam asa ceva, dar nu scrie ca nu poti pune piciorul pe mal.)

Ne-am intors in Paxos, unde a fost program individual, asa ca am cautat ceva de mancat si am facut o baie, disperati ca nu ne racorisem in Antipaxos.

Plaja avea fara exgerare 200 m patrati, si erau numai ietre, dar si lespezi.

Macar ne-am racorit, noi, frustratii, vreo 15 minute, dupa care, ne-am intors la vas, vreo 2 km, cred, prin o caldura torida.

Am regretat ca am mancat, pe drumul de intoarcere, din cauza valurilor.

Ghidul Mihai, stia despre Poseidon doua vorbe, si pe acelea ni le-a spus, intr-o romana atat de stricata si cu atatea greseli gramaticale, incat am crezut ca e grec si "Mihai " e dor un pseudonim.

Tipul e de evitat, daca intre timp cineva nu i-a facut cadou o carte de gramatica pe care (extrem de putin probabil, a mai si citit-o).

Il trecem la "Asa nu".

Cat despre Paradise Beach, mergi cu autocarul pana portul din Paleokastritza, de unde pleci cu vaporasul, pret de vreo jumatate de ora, pe o plaja, unde se face gratarul.

Mananci O pulpa la gratar, salata greceasca si o felie de pepene verde. Daca poti, caci viespii ca acolo nu am vazut niciodata...

Ai a discretie un suc de portocale, vin alb si vin rosu. nu ma pricep sa iti spun, dar cica era bun. Daca vrei sa te scalzi... lespezi si apa f f rece (poate asa a fost doar atunci.

Unora le-a placut, altora nu.

Aici am fost cu Ana, dar ne-a insotit numai la ducere, la intoarcere s-a mutat cu alti turisti, d epe un vas e a plecat cu o ora mai devreme.

Daca o sa stai in Paleokasrtitza, nu merita sa dai banii pt Paradise beach, e prea putin de mers. Noi macar ne-am plimbat cu autocarul vreo 22 de km la ducere si tot atatia la intoarcere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviadavidescu
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opţionale': [Alte] Excursii cu plecare din Corfu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065709114074707 sec
    ecranul dvs: 1 x 1