ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: cernica
ÎNSCRIS: 29.01.10
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Frasinei - locul unde se indeplinesc dorinte

TIPĂREȘTE

Va voi povesti acum despre o calatorie ce ma marcat intr-un mod deosebit si anume vizita la Manastirea Frasinei (Valcea).

Voi incepe prin a va marturisi de ce am ales aceasta calatorie... eram f. suparati ca nu ne binecuvanta si pe noi Doamne-Doamne cu un BB si la indrumarea unei colege (f. credincioasa) de serviciu am trimis si eu o rugaciune pt. aceasta dorinta la manastire (asta fiind prin decembrie 2005); ma mai rugasem la multe bisericii, cu ritualurile cuvenite, insa... nimic. Ei bine va spun sincer ca in primavara lui 2006 eram insarcinata :), nu am putut sa nu ma gandesc imediat ca este raspunsul rugaciunii trimise cu atat speranta la aceasta manastire. Si iata motivul vizitei la lacasul sfant, cu bb, cu tot, ca sa lasam si noi ceva pe acolo drept multumire pt. rugile ce ne-au ajutat.

Am plecat din bucuresti dimineata devreme caci nu prea stiam drumul decit de pe net. , am intrat din DN7 - ramnicu-valcea, gura vaii (10km) si apoi am facut undeva stanga pana in Muereasca, tin minte ca era aprope ca un drum de munte (cu serpentine), dar ne- amenajat doar colb si pietre, uneori credeam ca nu-i nimic pe acolo caci nu urca, nu cobora nimeni, dar noi am tinut-o drept pana ce am gasit undeva pe stanga un ansamblu de cladiri ce semanau cu o cetate, am oprit sa intrebam si culmea... eram unde trebuia, ulterior am intrebat o doamna mai in varsta si ne-a spus ca biserica aceea mare si semeata se numea'' Biserica Mare'' cu hramul ''Adormirea Maicii Domnului'', ne-a mai spus dumneaei (vorbareata de altfel) ca aceasta ar fi fost ctitorita de Sf. Calinic de la Cernica, ne-am unflat un picut in pene (noi fiind din cernica) am multumit si am vrut sa pornim mai departe, insa tot dumneaei ne-a spus ca ar trebui sa ne oprim, aratandu-ne o placuta mare chiar inaintea inceperii unei curbe pe care scria, si am sa redau exact pt. ca m-au cam trecut ceva transpiratii cind am citit... ''Acest sfint locas s-a cladit din temelie spre a fi chivasie de parintii monahi si findca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici-un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarire sa aiba blagoslovenia Lui Dumnezeu, a smereniei noastre si sa vina asupra lor fericitul bine''. Tocmai cind citeam aceasta, apare un preot si intreaba cine este cu masina ca ar dori sa-l duca pana sus la manastire, bine inteles ca sotu' si iata-ma cu pruncul in brate in mijlocul drumului cautand sa ma strecor pintre minunatii brazi, tuja de 4-5 m, sa pot ajunge la biserica, trebuie sa va mai spun ca era o liniste de-ti auzeai respiratia, parea parasit tot locul si desi eram practic inconjurati de padure nu se auzea nici macar o pasare.

Am intrat in biserica, nimeni, la intrare am vazut intr-o tavita niste bani si apoi multe lumanari, am banuit ca pot lua si eu cateva adaugand banii cit ma lasa inima caci nu era nici-un pret afisat pe nicaieri.

Biserica pe interior era pictata magnific, nu era f mare si nici nu era nimeni inauntru. Am iesit apoi si cum sotul inca nu se intorsese am umblat si eu ''gurita casca'' peste tot, undeva in dreapta bisericii erau citeva trepte sapate in stanca si la baza acestora erau mese lungi cu scaune si citeva persoane serveau masa, nimeni nu parea ca mi-ar da atentie (eu vroiam sa gasesc un preot sa-i las un acatist de multumire si ceva banuti), asa ca am urcat spre chiliile ce aratau ca si cabanutele de la munte. Aici am gasit un preot f. batrin, cu o barba mare alba (spiridusul meu fremata tot in bratele mele), o privire atit de blanda si cu ochii numai la puiutul meu. L-am intrebat cum se procedeaza si am facut in tocmai, am aflat apoi inca un lucru ce ma impresionat, si anume, ca daca vroiai puteai sa gasesti acolo gazduire (in chilii) si masa gratis (frumos, nu? ).

Intr-un final a venit si sotul meu, insotit de alt preot ce trebuia sa coboare de aceasta data, si mergind cu dumnealui din nou spre biserica (sa o vada si sotul) l-am intrebat cum reusesc sa intretina atat se minunat florile si brazii si tot ce se afla in curtea bisericii iar dumnealui mi-a raspuns... ''este pamantul Domnului tata''. Am descoperit la '' a- 2- a'', vizita ca la baza intregului ansamblu era si un rausor, ne-am asezat si am asculta susurul lui pret de 30', nu ne tragea deloc ata sa plecam, aveam asa o liniste interioara instalata in suflet ca as fi stat acolo ''o vesnicie'', fara sa ma clintesc, ce a fost si mai ''ciudat'' spiridusul meu (de altfel f. agitat si zvarcolici) s-a incadrat perfect in peisaj si parea atat de fascinat de o vaca ce pastea mai in susul raului, incat nici nu ne-am dat seama ce repede au trecut minutele.

Intr-un final am hotarit ca a meritat sa facem aceasta calatorie, am multumit Domnului ca ne-a adus aici, si pt. ''ce'' ne-a adus aici si am plecat fericiti spre casa. In speranta ca nu v-am plictisit f. tare am sa inchei spunandu-va ca ar trebui in clatoriile dvs. sa include-ti si acest minunat colt de rai aducator de liniste si infaptuitor de minuni.


[fb]
---
Trimis de theod_72 in 22.08.10 13:57:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 46164 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (theod_72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [Manastirea Frasinei] in incinta bisericii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3950 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

theod_72AUTOR REVIEW
[22.08.10 14:14:40]
»

pt. webbm, pozele sa nu fie punctate. nu-s ale mele.

bubumaia
[22.08.10 15:41:48]
»

Este evident ca, dincolo de orice, impresiile sunt un prinos de recunostinta pornite dintr-un prea-plin al sufletului. Sa va traiasca puiutul si sa fiti sanatosi!

theod_72AUTOR REVIEW
[22.08.10 15:51:09]
»

multumim asemenea, uitasem sa precizez ca-l asteptam de 6 ani

aida.alecu*
[22.08.10 16:43:54]
»

O intrebare: preotul ti-a dat voie sa urci? Stiam de "legarea"femeilor sa nu mearga la manastire la Frasinei! Ai cerut o dezlegare?

theod_72AUTOR REVIEW
[22.08.10 19:20:03]
»

nuuuuuuu, nu mi-a dat voie (nici nu am indraznit sa intreb), ai vazut ca eu am ramas jos cu puiutul si doar sotul a urcat, nu se da nici-o dezlegare, acolo (dupa cum am si scris in rewieu) este legat prin blestem, am si citat de pe placuta mare ce strajuieste curba ce duce spre manastire.

Se spune ca o femeie a incalcat acest legamant si dupa ce a coborat si a ajuns acasa, s-ar fi inbolnavit de nu stiu ce boala incurabila .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
IoanaAnd
[04.05.15 18:25:09]
»

Am ajuns la Manastirea Frasinei la inceputul lunii aprilie, anul 2015. Am plecat la drum impreuna cu o prietena si un prieten. Auzind (de pe internet) ca femeile au voie sa ramana jos, la 2 km de Manastire, baiatul cu care eram ne-a condus pana acolo si el a plecat mai departe spre Manastirea Frasinei. Ajunsesem destul de tarziu, in jur de 20:30. Eu si prietena mea am mers sa stam in pridvorul bisericii de jos, asteptandu-l pe prietenul nostru care a mers sa vorbeasca cu un Ieromonah de la Sfanta Manastire.

Cand s-a intors era cuprins de tristete si rusine si ne-a spus ca nici prin gand nu trebuia sa ne treaca sa pasim in acele locuri. Din cate i s-au explicat, femeile nu o sa mai aiba voie sa stea nici jos, la poalele muntelui, chiar daca pana acum au mers acolo. E o confuzie ce se citeste pe internet, nu exista manastire de maici acolo! Traiesc tot calugari! Asadar, haideti sa nu atragem asupra noastra necazuri si sa respectam avatonul de la Manastire prin care Sf. Calinic a interzis femeilor sa mearga acolo!

Anuntati pe cine mai cunoasteti despre acest lucru. Barbatii sa mearga, dar femeile nu.

Doamne ajuta!

webmaster26
[04.05.16 20:17:38]
»

@theod_72 - Mutat în rubrica "Mănăstirea Frăsinei [Muereasca], RÂMNICU VÂLCEA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, bubumaia, IoanaAnd, theod_72
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Frăsinei [Muereasca]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061234951019287 sec
    ecranul dvs: 1 x 1