ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 20.02.09
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    AUG-2007
    DURATA: 4 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    ARTICOL ARHIVAT
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Merita vizitat

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Viena este un oras ce merita vazut macar o data in viata. Este al doilea oras vizitat de mine care e strabatut de Dunare. Insa mai mult in apropierea Dunarii am stat la Budapesta.

    Am stat cazat la hotelul Kolbeck pentru 3 nopti, hotel pe care l-am gasit foarte usor cu ajutorul gps-ului. In strainatatea vestica hartile chiar sint facute bine si in detaliu asa ca va puteti baza linistiti pe el.

    Faptul ca a fost capitala de imperiu ii confera un aer aparte, a fost capitala Sfintului Imperiu Roman de Natiune Germana si apoi capitala a Imperiului Austro-Ungara, a fost si resedinta a familiei de Habsburg. Toate acestea si-au lasat amprenata asupra arhitecturii orasului si chiar ai ce vizita. Cind am plecat, am plecat cam cu inima strinsa, crezind ca voi gasi oameni reci si locuri incarcate de istorie dar nu si placute ochiului.

    Am ales ca modalitate de transport tramvaiele si metroul lor, cu care aproape poti ajunge cam la toate locurile importante de vizitat ale orasului.

    Sa incep sa enumar cam ce am vazut interesant prin Viena.

    Primul loc vizitat a fost Palatul Schonbrunn, la care am ajuns cu metroul, nu mai retin exact cu care dintre linii dar la fiecare hotel exista o harta a transportului in comun.

    Se spune ca ar fi trebuit sa fie un fel de Versailles ul Imperiului insa consturile de constructie fiind prea ridicate I s-a dat o alta intrebuintare, devenind resedinta de vara a casei de Habsburg, Maria Teresa locuind aici in secolul 18.

    La palat am ales varianta de a face o plimbare cu trenuletul prin interiorului parcului care il inconjoara. Merita vizitata si gradina zoologica la care ajungi cu acelasi trenulet. Practic palatul este marginit in una dintre parti de un deal, de pe care poti admira o frumoasa panorama a orasului. Palatul este deschis pe toata durata anului insa ora de deschidere si inchidere, logic, variaza.

    Catedrala Sfintul Stefan este un locas de cult reprezentativ pentru Viena. Constructia este in stil gotic, a aparut in secolul 12, dar acoperisul din tigla sub forma de diamant a fost adaugat dupa jumatatea secolului 20. Fiacare parte a cladirii are istoria ei, eu precizez doar de clopot care e printre cele mai mari din lume si a fost facut din fierul unui tun turcesc capturat 1683. Clopotul rasuna in fiecare an anuntind venirea anului nou.

    Am mai vizitat, tot la exterior si cladirea Operei de Stat din Viena. Opera a fost construita in decursul a 8 ani si reprezinta atit un obiectiv cultural cit si arhitectural al orasului. Opera este cunoscuta si datorita Orchestrei Filarmonice din Viena. Aici se tine binecunosctul concert de Anul Nou.

    Daca ajungeti in Viena nu puteti rata celebra strada Mariahilferstrasse, strada de cumparaturi. Se pot gasi ca si magazine tot ce vrei si nu vrei. Enumerarea lor ar fi inutila. Strada a fost modficata, la inceputul anilor 90, s-au latit trotuarele, a aparut o linie de metrou, adica domnii primari au stiut in ce sa investeasca.

    Ulitmul lucru de care va voi vorbi este Praterul, care pe mine nu m-a impresionat mai deloc, in comparatie cu alte parcuri.

    Parcul nu este deschis tot timpul anului doar din primavara pina in toamna. Terenul a apartiut unei familii Prato si initial in zona se oraganizau vinatori pina cind imparatul Rudolf al 2-lea a hotarit ca in aceasta zona sa fie construit un parc de distractii pentru popor.

    In parc nu se plateste taxa de intrare, se plateste o taxa la fiecare jucarie in care vrei sa te dai. Eu m-am dat doar in roata mare, cred ca la fel de cunoscuta ca ochiul din Londra si in niste barcute pe apa.

    In concluzie mie unul mi-a placut Viena si m-as intoarce de cite ori voi avea ocazia, oamenii sint calzi si austriecele dragute


    [fb]
    ---
    Trimis de zpedro* in 16.08.10 19:14:22
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3482 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zpedro*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Cladirea Operei de Stat din Viena
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4400 PMA (din 8 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    18 ecouri scrise, până acum

    magdalena
    [16.08.10 19:28:51]
    »

    Cu ce ai comparat Praterul si de ce spui ca nu ai fost impresionat de el?

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [16.08.10 19:55:37]
    »

    cu europa park din apropierea lui Freiburg si Stuttgart

    webmaster13
    [16.08.10 21:06:53]
    »

    Sper sa placa melodia atasata, interpreteaza Orchestra Filarmonicii din Viena o compozitie semnata de catre Joseph Lanner -Quelli di Shonbrunn-

    Diaura*
    [16.08.10 21:12:20]
    »

    O doamne, cum puteai sa te indoiesti ca intr-o capitala de fost imperiu, nu vei fi incantat? Cand averea se intalneste cu arhitecti iscusiti ies lucruri minunate. Ai vazut cata bogatie?....si la exterior si inauntru? Foarte frumos.

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [16.08.10 21:33:09]
    »

    imi place melodia, a fost o alegere foarte buna. multumesc

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [16.08.10 21:34:09]
    »

    e splendida ce pot sa spun... in sejur am mai vizitat si budapesta, despre care cred ca o sa vb miine

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [16.08.10 21:35:19]
    »

    am mai adaugat niste poze pe parcurs din prater dar inca nu au aparut la review...

    Cristian_h*
    [16.08.10 22:08:11]
    »

    Cred ca ar fi interesant sa aflati cateva lucruri despre dinastia de Habsburg, poate fi putin off topic dar cativa dintre dumneavoastra poate vor aprecia aceste informatii!

    Stramosii acestei dinastii de trag dintr-o familie obscura de nobili de tara germani din regiunea Aargau (azi in Elvetia). Dupa ce Rudolf I de Habsburg a fost ales Rege Romano- Germanic el si-a investit fii cu titlul de arhiduci de Babemberg fost ducat care cuprindea vechile tinuturi Austria si Styria in 1282, aceasta este si data care marcheaza inceputul stapanirii Habsburgice in Austria si care va dura peste 630 de ani pina la sfarsitul primului Razboi Mondial.

    Frederik al III-lea (1415/1452-1493) a fost primul Habsburg incoronat de catre Papa la Roma ca Imparat al Sfantului Imperiu Roman de Apus, si de atunci acest titlu va ramane in posesia Habsburgilor (cu exceptia unei scurte perioade 1741-1745) pina la dizolvarea acestei institutii in anul 1806.

    maximilian I (1459/1493-1519) a fost intemeietorul politicii de " casatorii", exista o mentiune celebra a unui istoric italian care spune ca: In toate tarile Europei razboiul face ravagii doar vesela Austrie se marita"

    Astfel in anul 1477 Maximilian I (numit si ultimul cavaler) se casatoreste cu Maria de Burgundia mostenitoarea bogatului ducat care la acea data cuprindea si Tarile de Jos. Fiul sau Filip cel Frumos s-a casatorit cu Ioana Nebuna mostenitoarea Castiliei si Aragonului, astfel intrand in posesiunea habsburgilor si bogatele posesiuni spaniole din America.

    Nepotul lui Maximilian I, Ferdinant s-a casatorit cu Anna mostenitoarea Bohemiei si a Ungariei, astfel luand nastere doar printr-o abila politica de aliante prin casatorie Imperiul Hansburgic despre care se va spune ca in acesta soarele nu apune niciodata.

    Carol V pentru o mai buna administrare a imperiului, il va impartii cu fratele sau Ferdinant astfel luand nastere cele doua ramuri ale familiei cea Austriaca si cea Spaniola.

    Secolul XVII va fi marcat de lupta de aparare si in final respingerea invaziei otomane in timpul domniei lui Leopold I (1640/1658-1705)

    La inceputul secolului XVIII habsburgii pierd posesiunile spaniole in favoarea Burbonilor in timpul Razboiului Spaniol de Succesiune. Carol VI care a copilarit la Madrid se intoarce la Viena ca si Imparat si are o contributie majora in extinderea palatului Hofburg cu magnificele cladiri baroce care se pot vedea astazi, printre acestea se numara si Scoala de Echitatie Spaniola. In 1740 fiica cea mai mare a imparatului Maria Teresa succede la tron si domnia sa este caracterizata de o serie de reforme in ceea ce priveste modernizarea aparatului administrativ, introducerea invatamantului obligator, abolilea torturii etc. Cu toate ca a aparat cu succes interesele tarii in fata presiunii franceze si prusace in timpul domniei sale hansburgii au pierdut bogata provincie Silezia. Maria Tereza s-a casatorit cu Franz Stephan de Lorraine si a continuat prin intermediul celor 16 copii ai sai politica de mariaje, inrudindu-se cu majoritatea caselor domnitoare din Europa.

    Ultima figura marcanta a fost Franz Josif I (1830/1848-1916) pe vremea acestuia s-a format statul Austro-Ungar

    magdalena
    [16.08.10 22:24:17]
    »

    @Cristian h, utile si informatiile tale, dealtfel la Palatul Schonbrunn se afla doua panouri cu arborele genealogic al Habsburgilor...

    Cristian_h*
    [16.08.10 22:41:02]
    »

    In 1854 Franz Iosif I s-a casatorit cu verisoara sa Elisabeta de Bavaria care avea atunci 16 ani, cunoscuta si sub numele de alint Sisi, o femeie eleganta si foarte frumoasa pe care sotul ei a adorat-o toata viata. Cei doi au avut 4 copii, primul lor copil o fetita Sophie a murit la varsta de 2 ani, celelalte doua fete Gisela (1856-1932) si Marie Valerie (1868-1924) s-au maritat si din aceste casatorii au rezultat numerosi descendenti. Singurul fiu, Rudolf nascut in 1858 s-a sinucis la varsta de 30 de ani impreuna cu amanta sa baroneasa Maria Vetsera (17 ani) la conacul de vanatoare din localitatea Mayerling, Rudolf a fost casatorit cu Stefania de Belgia si din aceasta casatorie a rezultat o fiica elisabeta cunoscuta sub numele de Erzsi, si poreclita Arhiducesa Rosie dupa divortul de Printul Windish-Graetz si casatoria cu socialistul Adolf Petznek.

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [17.08.10 00:28:16]
    »

    foarte tare cristian, ai avut mai mult succes decit am avut eu

    kmy
    [17.08.10 09:51:00]
    »

    Nu cred ca exista o persoana care sa se intoarca de la Viena si sa spuna ca nu i-a placut... Viena e deosebita in fiecare anotimp. Mi-e dor de Viena si de acee citesc cu drag toate review-urile despre ea. Citeste reviewurile mele de la Viena si Prater si abia atunci spune ca nu e impresionant.

    Citeste aici ,,In cautarea ursilor panda la Schonbrunn" (click aici)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dragoș_MD
    [17.08.10 10:26:30]
    »

    @kmy, zpedro a spus ca nu este impresionant Praterul din punctul de vedere al unui parc de distractii (a si explicat ca el il compara cu Europa Park, intr-adevar o "minune" in domeniu!). si inclin sa-i dau dreptate, pentru ca Praterul este infinit mai mult decat atat...

    este o gradina unde te poti plimba (pe jos, cu rolele, cu trenuletul, calare, cu bicicleta), unde poti merge chiar la picnic, unde copiii au locuri de joaca multe si mari (incapatoare).

    pana la urma, este un simbol al capitalei austriece, asa cum este Jardin du Luxembourg in Paris, sau Hyde Park in Londra ori Central Park din New York...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    magdalena
    [17.08.10 10:48:39]
    »

    Imparateasa Sisi s-a imbracat numai in negru dupa sinuciderea fiului sau...

    Intr-adevar, Viena este un oras extrem de frumos, eu am plecat cu parere de rau de acolo si in mod sigur voi reveni!

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [17.08.10 11:31:24]
    »

    pot spune ca e neimpresionant nu dupa ce citesc alte review-uri, ci din proprie experienta. sau daca ii place unui user trebuie sa ne placa tuturor

    dannek
    [19.08.10 17:35:55]
    »

    @zpedro

    am o rugaminte la tine?

    poza 06 cea cu steaua unde se afla in viena strada

    poza 058 tot la fel unde se afla acea cladire

    Multumesc!

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [19.08.10 23:05:31]
    »

    cred ca poza 58 e din interiorul gradinii palatului schonbrunn, iar de cealalta chiar nu mai stiu. pozele sint facute acum 3 ani.

    zpedro*AUTOR REVIEW
    [19.08.10 23:18:32]
    »

    gata, am cautat pe net, ca nu mai tineam minte, este sera imperiala si este pe domeniul schonbrunn

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dannek, Diaura*, kmy, magdalena, zpedro*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066344022750854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1