ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Muzeul Ceasului " Nicolae Simache "

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Orasul Ploiesti ar trebui sa se laude mai mult cu un muzeu unic in Romania; si anume cu „ Muzeul Ceasului - Nicolae Simache „

    La el se ajunge usor, este pe str. Nicolae Simache la nr. 1. amenajat intr-o cladire veche ce dateaza de la sfarsitul sec XIX, frumoasa candva, dar lasata in mare paragina astazi. Nereparata de ani de zile, cu o fatada gri si grav avariata de ploi si Soare, cladirea se chinuie sa faca fata unei sarcini atat de nobile; sa fie singurul muzeu dedicat instrumenteleor de masurare a timpului, din Romania. Pe zidul exterior al casei este o placa memoriala in cinstrea inginerului Nicolae Simache cel care a initiat aceasta actiune in 1963, cand intr-o sala a Paltului Culturii din Ploiesti a expus primele obiecte ce aveau sa fie inceputul unei colectii ce cuprinde azi cca. 1000 de piese. Cladirea ce adaposteste astazi colectia a apartinut omului politic Luca Elefterescu, cunoscut conservator (politician) în primele decenii ale secolului al XX-lea, de mai multe ori prefect al judeţului Prahova.

    Am vizitat muzeul intr-o zi de duminica, la orele diminetii putin dupa deschiderea muzeului. In curte ne-au intampinat pe langa statuia inginerului Nicolae Simache si cele doua doamne muzeograf. Am intrat si ne-am oprit in micul hol de la intrarea in casa-muzeu unde am platit cate 8 lei pentru intrare si 25 lei pentru fotografiat. Apoi, insotite de una din doamne am inceput „ intoarcerea in timp „ printre exponate.

    Prima piesa admirata a fost un mic cadran solar; un disc ce are in centru o tija, care in zilele insorite, lasa o umbra pe cadran; umbra care indica ora. Piesa este varianta miniaturala a obeliscul egiptean, care functiona pe acealsi principiu dar era amplasat intr-o pita publica, pentru a fi vazut de oricine si de la distante mari. Apoi am vazut cam cum masurau cu cateva sute de ani in urma, (inainte de inventrea ceasului) calugarii, timpul. Cu ajutorul unor lumanari gradate. Este vorba de o lumanare cam cat una de botez din zilele noastre, marcata pe lungimea ei cu liniute orizontale care indica timpul necesar arderii lumanarii, din ora in ora. langa aceasta lumanare era un „ nisipar dublu „ adica doua clepsidere legate una langa alta, fiecare masurand 12 ore.

    Dupa aceste exponate atat de simple, incepe adevarata colectie de ceasuri. Unul din primele realizari ingineresti in domeniu, fiind ceasul cu apa; care functiona atunci cand apa care se scurgea dintr-un mic bazin in altul, angrena un dispozitiv asemanator unui scripete, care la randul lui misca limbile unui ceas. Pornind de la acest model, in timp au aparut primele ceasuri „ cu lanturi „ Asa cum cunoastem noi azi „ ceasurile cu cuc ” adica acele mecanisme care au la capatul unor lantisoare niste greutati.

    Acum 600 de ani, aceste obiecte atat de comune in zilele noastre, erau adevarate inginerii si piese unice, incat doar oamenii foarte bogati si le puteau permite, motiv pentru care sute de ani, ele se executau doar la comanda. Mesterii care executau mecanismele ceasurilor, colaboaru in starnsa legatura cu artisii vremii si astfel fiecare ceas era o mare opera de arta. Executate din bronz aurit, din argint lemn de esenta rara, portelen sau sidef, gravate sau tăiate, uneori cu cadrane emailate, ceasurile reprezentau in primul rand personalitatea si statutul social al proprietarului. In sec. XVI – XVIII, nu numele realizatorului ceasului era trecut pe fiecare piesa, ci numele proprietarului.

    Colectia cuprinde piese rare, deosebit de frumoase, multe din ele fiind unicat. Din cele 1000 de piese ale colectiei doar cca. 600 sunt expuse.

    Am admirat piese „ rococo „; una dintre acestea a fost o piesa executată la firma ceasornicarului Brulfer din Paris, în secolul al XVIII-lea, având carcasa din lemn, pictată. Apoi sunt cateva pendule de salon, inalte suple, bogat ornamentate în marmură albă şi bronz aurit. Apoi, vin pendulele de semineu, care au aparut in a doua jumatate a sec. XVIII, odata cu stilul Empire ce aduc o nota de rafinament in gustul artistic al vremii. Cea mai valoaroasa din aceasta categorie este „ pendula de cămin Ludovic al XVI-lea „. In acea perioada, pendulele de salon aveau ca figuri ornamentale chipuri si siluete femeinine, iar ceasurile mai mici erau incadrate in tablouri.

    La inceputul sec. XVIII, cei mai multi producatori de ceasuri erau in Germania si s-au remarcat prin realizarea pendulelor de perete, cu mecanisme lucrate manual, păstrate în cutii artistic sculptate, oranmentate cu flori si animale si care anuntau orele prin păsări (cucul, pitpalacul) sau prin cântăreţi din fluiere şi cavale.

    Odata cu inventarea acestor mecanisme, au existat cereri si pentru piese in miniatura. Astfel au aparut ceasurile de buzunat; primul realizat, purtand numele de „oul de Nürnberg”, si a fost inventat în jurul anului 1500 de către Peter Henlein din oraşul Nűrenberg, cel putin asa a spus ghida noastra. Eu stiam ca primul ceas de buzunat provine din Anglia secolului al XVI-lea, dar era atat de greu incat desi se numea de buzunar, era purtat in jurul gatului. In muzeu exista cateva vitrine dedicate ceasurilor de buzunar pentru domni si ceasurilor pandantif, pentru doamne, ceasuri bijuterii, frumos executate, flucrate din aur sau argint, gravate şi cu pietre preţioase.

    O alta piesa ce mi-a atras atentia a fost cea numita „ Cele trei Gratii” care desigur infatiseaza trei femei ce tin deasupra capeteleor un disc de ceas in pozitie orizontala, iar una din ele arata ora cu o mana ridicata.

    In muzeu sunt prezentate ceasuri produse de ceasornicari celebri: Ralf Gout, Th. With, George şi Edward Prior, Benjiamin Balber şi de firme producătoare de cesornice, care apar în număr impresionant icepând cu mijlocul secolului al XX-lea. Sunt si ceasuri montate în atelerele din Paris, Londra, Liverpool, pe langa cele germane si elevetiene.

    In muzeu am mai admirat ceasuri ale personalitatilor romanesti; Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ion Luca Caragiale, MoruzziMihail Kogalniceanu, Theodor Aman, Nicolae Iorga.

    Dupa parerea mea, exponatele pot fi grupate in doua mari categorii dupa sentimentele de care le starnesc; unele demne de toata admiratia si respectul iar altele foatre amuzante. Din a doua categorie fac parte cutiile muzicale care si ele functioneaza cu mecanisme de ceas. Pe mine cel mai mult m-au amuzat „ barbierul „ si „ canarul in colivie „. Apoi au aparut asa zisele instrumentele muzicale ce functionau „ automat „ redand sunete inregistrate pe un suport; din carton sau tabla, sub forma de disc sau sul, cu perforatii de diferite dimensiuni. Vorbim despre; flasneta, caterinca, simphonion, sau gramofon. Am asculat la un gramofon foarte vechi, „ Zaraza „ interpretata de Cristian Vasile. Cum melodia a fost compusa in 1929, gramofonul este cam din acea perioada.

    Toata bucuria acei ore petrecute acolo, a fost spulberata de una din doamnele muzeograf, care s-a gandit la sfarsit sa ne mai ceara niste bani pentru „ ghidaj”.

    Asadar, va recomand sa vizitati acest muzeu, pentru placerea intoarcerii in timp si pentru a admira multe lucruri unice, demne de tot respectul.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 26.07.10 21:03:31
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4989 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Muzeul Ceasului- caldirea este foarte degradata
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6200 PMA (din 11 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [26.07.10 21:12:06]
    »

    Slavă Domnului ca AiFostAcolo!!! (prietenii ştiu de ce)...

    cosminp
    [26.07.10 21:14:26]
    »

    ma bucur pentru tine ca ai vazut si pentru mine ca am citit. felicitari si puncte.

    Maria Smeu
    [26.07.10 21:19:37]
    »

    Si eu am fost acolo si pot sa spun ca pe langa frumoasele ceasuri am admirat si minunate piese vechi de mobilier, care pun in valoare exponatele si viceversa.

    Mi-au placut deopotriva drapajele ferestrelor si covoarele din fiecare camera.

    krondia*
    [27.07.10 22:58:41]
    »

    Mi-au plăcut aceste impresii, e un loc unde vreau şi eu să ajung. Cred că s-ar potrivi melodia lui Florin Bogardo: http://www.trilulilu.ro/palconivalentin/5c36abe4d0b307

    webmaster13
    [27.07.10 23:22:39]
    »

    Diaura am atasat melodia propusa, insa daca vrei putem schimba!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [27.07.10 23:30:58]
    »

    Va multumesc si pentru aprecieri si pentru melodie .

    @maria_smeu Ai dreptate , si mobilierul este cat se poate de vechi, de bine reconditionat si de valoros.

    Un lucru este sigur; trebuie facute repede reparatii la acoperis si la ziduri, se vad in interior urme ale ploilor din ultima vreme , care ar putea deteriora exponatele. In treacat fie spus , am aflat cateva preturi ....sunt tare scumpe.

    RobertCodescu
    [28.07.10 15:05:53]
    »

    WOW ! Cel mai tare REVIEW de pe întreg AFA (no ofense) chiar că este conform şi întocmai cu realitatea ! FELICITĂRI !!!

    raduu1972
    [31.07.10 14:15:50]
    »

    interesant acest muzeu ,sper sa pot ajunge si eu pe acolo.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [01.08.10 08:45:07]
    »

    @Robert Codescu Iti multumesc pentru aprecieri, iar faptul ca tu intarasti ce am spus eu, devine un indem si pentru altii sa il viziteze.

    @raduu 1972 Desi stiam de existenta lui si desi treceusem de multe ori prin Ploiesti, vezi bine, abia acum l-am vizitat si eu. De fiecare data, tot amanam din lipsa de timp. Dar nu este mare si nici plictisitor nu are timp sa devina. Este micut si interesant.

    kathy15
    [19.08.10 20:31:12]
    »

    Felicitari pentru review! Este foarte interesant. Multumesc si pentru informatii si indrumari!Abia astept sa vad si eu muzeul.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cosminp, Diaura*, kathy15, krondia*, Maria Smeu, raduu1972
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Ceasului 'Nicolae Simache':

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046717882156372 sec
    ecranul dvs: 1 x 1