ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Vizitati Muzeul de etnografie 'Horea si Aurel Flutur'

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In comuna Pietroasa, satul Chiscau, la circa 300 metri de "Pestera Ursilor", nu trebuie sa ratati vizitarea unui Muzeu etnografic particular de exceptie, care contine peste 2500 de obiecte. Intemeietorii acestui muzeu sunt sotii Flutur, care au adunat fel de fel de obiecte rare de-a lungul a peste 40 de ani (incepand din 1968), reusind sa salveze de la disparitie o serie de obiecte de arta populara, vestigii istorice si etnografice, piese pe care le-au expus in propria curte. Este cea mai mare colectie privata de etnografie din tara.

Exista aici obiecte de ceramica, utilaje, obiecte de uz gospodaresc sau obiecte vestimentare. Cea mai valoroasa piesa este o locomobila (masina de forta formata dintr-un cazan si motor cu aburi montat pe roti folosita la punerea in miscare a altor masini de lucru agricole sau forestiere), locomobila fabricata in Ungaria in 1907 si care este inca in stare de functionare. Alaturi de ea sunt doua cositoare trase de cai aduse din Elvetia. De cealalta parte a drumului, sub un sopron, sunt adapostite numeroase masini si instalatii tehnice, batoze si tractoare, chiar si o tulumba de pompieri.

Fara pregatire de specialitate (domnul Flutur a fost sofer de taxi, astazi pensionar), dar cu multa pasiune si rabdare, acesti oameni au adunat piese valoroase si s-au zbatut sa le puna in valoare asa cum merita. Multe din obiecte insa stau in vant si frig sau in umezeala. Fac aici mentiunea ca nu se plateste taxa la intrare, dar exista o cutie pentru donatii la iesirea din muzeu.

Mai sunt expuse diverse modele de telefoane vechi si masini de scris, masini de calculat, o masina de cusut facuta din lemn, o bicicleta veche germana si altele.

La inceput cel care a colectionat aceste obiecte a fost Aurel Flutur, care avea o pasiune innascuta de colectionar. Primul obiect al colectiei il reprezinta un ghiozdan din lemn pe care i l-a facut tatal lui, din scandura. Apoi de aceasta pasiune s-a "molipsit" sotia sa, Lucretia, iar in ultimul timp si mezinul familiei, Horea. La intrarea in gospodaria-muzeu gasim scris pe o placuta "Muzeul de etnografie Horea si Aurel Flutur - intrare libera".


[fb]
---
Trimis de ascent in 26.07.10 17:58:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5865 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul de etnografie Horea si Aurel Flutur - Una dintre piesele muzeului - printre primele tractoare romanesti IAR
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7300 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

dannek [26.07.10 18:13:53] »

Un obiectiv interesant care nu trebuie ratat!

ascent [26.07.10 18:56:23] »

@dannek - multumesc pentru aprecieri

@webmaster - se poate atasa clipul acesta?

http://www.youtube.com/watch#!v=oNBlOea9Jcs&feature=related

creivean [26.07.10 19:07:15] »

@ascent

Pentru mine, Orădean prin adopţie, obiectivul din review-ul tău, nu exista până azi. Măi să fie, nu ştiam că există aşa ceva la Pietroasa. Felicitări pentru review şi un mare vot, din partea mea.

Diaura* [26.07.10 19:25:27] »

Tot respectul pentru acei oameni si multumim tie ca ne-ai spus despre ei si despre pasiunea lor. Felicitari pentru review...si abia astept sa vad pozele.

webmaster13 [26.07.10 19:38:42] »

@ascent ...da se poate ! Vizionare si auditie placuta!

ascent [26.07.10 20:34:54] »

@creivean - nici nu stii cat de mult m-au bucurat cuvintele tale...

@diaura -intr-adevar, acei oameni au facut totul din pasiune. Multumesc pentru aprecieri! Vor aparea si pozele... sunt acolo si imagini care nu apar in videoclip.

@webmaster13 - multumesc mult si apreciez promptitudinea cu care mi-ai raspuns!

Admin [27.07.10 11:23:24] »

felicitari si din partea mea pentru dezvaluirea acestui obiectiv interesant din zona.

Imi aduc aminte cu multa placere de perioda scolii generale, cand eram si eu ghid* intr-un asemenea muzeu popular, intemeiat si ingrijit de-a lungul timpului de catre un foarte inimos profesor de istorie de la Scoala Generala din Beliu, jud. Arad...

*) vorbesc cat se poate de serios cand spun "ghid" -- eram 2-3 elevi care prezentam muzeul vizitatorilor sositi ocazional - eram chiar "scosi de la ore" (cateodata) pentru aceste indatoriri

--

Mutat review-ul in rubrica "Descopera zona Garda-ARieseni", care va grupa toate recomandarile de calatorie din zona si din imprejurimi.

ascent [27.07.10 12:24:54] »

@webmaster - multumesc pentru aprecieri. Adevarul este ca pe noi ne-au uimit pasiunea, daruirea cu care acesti oameni si-au pus la dispozitie propria gospodarie, chiar au cumparat special aceasta casa, au construit niste soproane (hale) pentru adapostirea acestor obiecte. Ar trebui ca autoritatile sa sprijine mai mult efortul facut de o familie care si-a dedicat aproape toata viata colectionarii acestor obiecte, investind in ele, numai pentru ca obiectele respective sa nu se piarda, sa putem noi astazi sa le vedem.

M-am gandit ca ar fi pacat ca muzeul acesta sa nu fie vizitat, mai ales ca este foarte aproape de Pestera Ursilor.

ascent [27.07.10 13:01:53] »

@webmaster - ca o completare la ecoul anterior, esti norocos sa ai asemenea amintiri din scoala generala, mi le-as fi dorit si eu. Din pacate, pe noi ne "scotea de la ore" si ne ducea la cules rosii, porumb si ce se mai gasea prin Baragan ... De, fiecare cu norocul lui.

Admin [28.07.10 11:50:26] »

hei, de asemenea amintiri am si eu parte, am "facut" multe saptamani in agicultura, la cules de X si Y, din generala si pana in facultate . Au, totusi, si aceste amintiri farmecul lor, gandesc acum, privind cu nostalgie in urma.

creivean [28.07.10 12:47:37] »

Acum că am văzut şi pozele, musai să ajung pe acolo, poate chiar în vara asta. Doamne, câte exponate au adunat oamenii ăia. Şi pun pariu că au cheltuit o avere pe ele, în loc să bea pălincă la bufet. Bravo lor şi bravo ţie @ascent, încă o dată pentru review.

ascent [28.07.10 13:44:45] »

Webmaster - sunt de acord in legatura cu farmecul amintirilor... mergeam la rosii si ne intorceam cu pantofii (tenisii) verzi, apoi mergeam la cules de porumb si veneam acasa prafuiti, apoi la sfecla si mai era putin si venea iarna... insa noi eram tineri, fericiti si tot drumul cantam... ce vremuri...

@creivean - iti dai seama ca in pozele mele au incaput a mica parte din exponate... tot timpul ne-am gandit ca toti se duc sa vada Pestera Ursilor, iar pe langa acest muzeu trec in viteza...

mirelutza [25.08.10 20:48:12] »

mai sa fie ...noroc cu AFA am descoperit acum ce am ratat cand am mers la pestera ursilor; multumim de informatie ascent !

danait [25.08.10 20:57:22] »

Aprecieri atat familiei Flutur cat si lui @ascent.

SuzanaB [10.07.14 20:43:55] »

Am vizitat acest unic muzeu chiar acum 3 saptamani.

Cu tristete am aflat ca dn. Aurel nu mai e printre noi, iar familia se chinuie sa intretina aceasta comoara pentru care statul, agentiile sau organele care ar trebui sa-i ajute sa intretina si sa promoveze muzeul, nu ridica un deget.

Poate intr-un fel e mai bine, cine stie ce idei demolante si reconstructive (a se citi distrugatoare) ar mai avea...

In orice caz merita vazut si cumparati obiectele de arta populara pe care familia le lucreaza cu propiile maini, sunt cu adevarat arta.

ascent [10.07.14 21:48:05] »

@SuzanaB - ma bucur ca ti-a placut si in acelasi timp ma intristeaza vestea pe care mi-ai dat-o despre dl. Aurel Flutur. D-zeu sa-l ierte si sa-l aiba in paza!

webmaster [10.07.14 23:17:34] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Beiuș-Ștei-Chișcău" (creată ulterior pe sait).

webmasterX [11.01.22 18:24:17] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul etnografic Horea și Aurel Flutur [Chișcău]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Beiuș-Ștei-Chișcău]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, creivean, danait, dannek, Diaura*, mirelutza, SuzanaB
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul etnografic Horea și Aurel Flutur [Chișcău]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056778192520142 sec
    ecranul dvs: 1 x 1