ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 9 MIN

O croazieră „chill & relax”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Din palmaresul nostru cipriot nu putea lipsi o plimbare cu vaporașul. Pe care am decis să o facem din Ayia Napa, unde țărmul stâncos, presărat cu cele mai frumoase plaje de pe insulă, grote, golfuri și formațiuni geologice ciudate, garanta un spectacol marin cu mult mai interesant decât cel pe care ni l-ar fi putut oferi malul drept al Larnacăi.

S-a dovedit a fi o alegere bună! 😀

În Ayia Napa sunt mai multe vase care efectuează croaziere de 6 sau 2 ore, fie pe timpul zilei, fie în nocturnă, precum și mici agenții care practică aceleași prețuri ca la „botul calului” . Dacă nu vreți să apelați la ele și vă pălește brusc dorința năprasnică de a vă fâțâi de colo-colo cu o barcă pe mare, puteți achiziționa plimbarea direct din port, de pe vasul care vă cade cu tronc, dar vă previn că e posibil să nu mai găsiți locuri.

Chiar m-am mirat să văd atâția amatori de navigat!

Noi am cumpărat croaziera de la Eman Travel & Tours, de la sediul de pe Avenue Archiepieskopou Makariou III nr. 32 A, unde intraserăm pentru excursia în Ciprul de Nord, pe care am și făcut-o (detalii într-un alt review). Dar dacă tot eram acolo, văzând pliantele de croaziere, am zis să nu pierdem vremea și să rezolvăm și treaba asta.

Eman este o firmă măricică și importantă, din câte mi-am dat seama, înființată în 1987 în Ayia Napa. Oferă tururi ghidate cu autocare proprii moderne, dar și croaziere de pescuit și diving, transferuri, jeep safari, plimbări pe măgăruș (donkey safari) etc. Atât în Ayia Napa cât și în Protaras și Larnaca am văzut agenții revânzătoare. Noi am fost foarte mulțumiți de serviciile oferite în excursia din Ciprul de Nord și v-o recomand. Pentru detalii puteți accesa site-ul www.emantravel.com.

Croazierele din Ayia Napa urmează același traseu indiferent de vasul ales iar prețurile pentru o plimbare de 6 ore variază între 30 și 40 euro/persoană.

Noi am optat pentru Santa Napa Boat și programul Famagusta Chill & Relax Day Cruise cu prânz inclus, pentru care am achitat 30 euro/persoană. Croaziera se desfășoară zilnic între 10.30-14.30 iar tariful pentru copii sub 12 ani este 15 euro.

În ziua programată am străbătut Avenue Archiepieskopou Makariou III și ne-am înființat în port pe la ora 10. Intrarea în port se face pe o alee pietonală lungă, mărginită de prăvălii cu tot felul de nimicuri. În dreapta se află un loc de joacă pentru copii și o mică biserică albă - imitație de stil cicladic. Statuia Sirenei (The Mermaid) e încadrată de terase la care te poți răcori în așteptarea vasului iar în stânga, după ce se trece printr-un scuar înfrumusețat de alte sculpturi, începe plaja Limanaki-Pantachou.

Portul este folosit atât de pescari, cât și de vasele de agrement și a fost amenajat între 2016-2021, principalul investitor fiind un miliardar egiptean.

Puzderie de bărci pescărești și vase de croazieră mici, unele de epocă, recte piraterești, împânzeau portul de unde se deschide o minunată panoramă a plajei sus-menționate și a hotelurilor din spatele său.

Santa Napa Boat are două punți. Pe cea inferioară se află barul și câteva mese cu canapele comode iar sus, unde am campat și noi pentru a beneficia de o perspectivă mai largă, sunt canapele și două mese înalte cu scrumiere. Bun! 😁 La „parter” sunt și două toalete sclipitor de curate.

Prețurile practicate la bar mi s-au părut decente: sucurile 2,50-3 euro, un pahar de bere 4-5 euro, cafeaua 3-5 euro, cocktailurile 5 euro. Muzica - hituri internaționale și melodii grecești celebre - ne-a însoțit pe tot parcursul croazierei.

Echipajul era format din patru persoane: comandantul, un bărbat mai vârstnic, cu barbă și șapcă de marinar; o tânără care servea la bar; bucătarul, tânăr și el; și Adrian, ghidul nostru, un român stabilit de 10 ani în Cipru, excelent cunoscător al englezei. A fost, de altfel, singura limbă de comunicare, deși pe vas se vorbea, în afară de română, și în rusă, ebraică, germană, poloneză, maghiară, cehă.

Se pare însă că toată lumea înțelegea explicațiile amuzante ale lui Adrian, care a întreținut permanent atmosfera, fiind în mod cert personajul însărcinat cu asigurarea bunei dispoziții în rândul călătorilor. Singurul moment deranjant, după mine, a fost cel de la final, când, amintind că echipajul este alcătuit din „marinari sărmani” prost plătiți, s-a postat la ieșirea din pasarelă cu o „cutie a milei” în care se puteau dona, ca să-l citez, în afară de bani, și ceasuri, bijuterii sau telefoane. 🤣

O glumiță, desigur, știu că e o practică uzuală pe astfel de vase, dar ce să fac dacă nu-mi place... 🙁

Amănunt important: vasul pune la dispoziție gratuit binocluri, veste de salvare și echipament de snorkeling.

Cu vreo 5 minute întârziere am pornit să plutim de-a lungul țărmului stâncos. Am depășit ultimele hoteluri din estul stațiunii, cu Sculpture Park în spate, după care am admirat Podul Kraken (Kraken Bridge) și Grotele contrabandiștilor (Smugglers’ Caves) , zone la care se poate ajunge și pe jos din Ayia Napa, în caz că sunteți iubitori de drumeții. Am trecut de plaja Limnara și am dat ocol peninsulei înguste în vârful căreia se află Capul Greco, o faimoasă rezervație naturală apreciată de cunoscători nu doar pentru formațiunile stâncoase, ci și pentru apa limpede cu irizații turcoaz, ideală pentru sărituri, înot și snorkeling. Ne aflam la cca. 8 km de Ayia Napa, în extremitatea sud-estică a insulei.

Pe aici zice legenda că și-ar face veacul un monstru al apelor prietenos, dar și delfini. Și chiar am zărit o pereche care sălta veselă pe valuri, numai că nu am apucat să o imortalizez. La vârsta mea, reflexele nu mai sunt ce au fost... 😞

După ce am trecut de Farul (Lighthouse) construit de britanici la sfârșitul secolului al XIX-lea și i-am făcut cu mâna lui George, presupusul său paznic aproape „mitic” , am făcut o primă oprire pentru înot la Laguna Albastră (Blue Lagoon) .

Da, o frumusețe laguna asta: Mediterana caldă și ireal de albastră, stânci spectaculoase, vasele concurenței ancorate la distanțe regulamentare. Evident, nu rezist tentației și fac o baie prelungită, având totuși grijă să mă mențin în apropierea frânghiei de ancorare, în caz că apare... nu, nu monstrul apelor, ci un cârcel. 😝 Alți pasageri, mai tineri și mai curajoși, se aruncă direct de pe puntea superioară.

Imediat după bălăceală suntem poftiți la masă. Se formează o coadă, dar cei trei tineri din echipaj se mișcă repede și cu talent. Primim o farfurioară de carton cu ciocănele de pui cu rozmarin și cartofi, toate preparate la cuptor, o porție mică de tzatiziki servită întro cutiuță, un pachețel de unt și două felii de pâine. Un prânz ușor dar suficient de sățios, pe care îl ajutăm să alunece pe gât cu o bere (Adrian), respectiv un suc și un frappé (eu).

Cu burțile puse la cale, navigăm veseli către Grotele sirenelor (Mermaids’ Caves) și Podul Îndrăgostiților (Lovers’ Bridge) , un areal superpitoresc preferat de amatorii de sărituri în apă - de disperare poate pentru o dragoste neîmpărtășită? 🤔 Admirăm apoi Biserica de pe stâncă (Cliff Church) și facem a doua pauză de înot într-un alt loc splendid, un golf cu ape de o incredibilă albăstreală transparentă - Konnos Bay. De data asta rămân cumințică la bord și mă mulțumesc să îi privesc pe temerarii care se avântă - unii din ei - periculos de departe, fiind „chemați la raport” și mustrați corespunzător de ghidul Adrian.

În depărtare zărim clădirile din stațiunea Protaras, cu celebra sa plajă din Golful cu smochin (Fig Tree Bay) pe care mi-aș fi dorit să o „bifez” în cursul sejurului la Ayia Napa, numai că n-am avut timp. Și încă și mai departe se află Famagusta, orașul încărcat de istorie pe care aveam să-l vizităm în ziua următoare. E parte a Ciprului de Nord și de fapt nu aveam voie să ne apropiem de această zonă.

Prin urmare, denumirea croazierei - Famagusta Chill & Relax - e în realitate o făcătură de marketing menită să atragă cât mai mulți turiști. Și ce dacă?!! 😛

În punctul acesta comandantul întoarce vasul și pornim înapoi către Ayia Napa. Marea, până acum liniștită, începe să se agite. Înghit rapid două pastile pentru rău de mare și strâng din dinți. În fond, nu mai e mult până „acasă” și Santa Napa înaintează acum mai încet, aproape lipită de țărm, tocmai bine pentru a viziona de la mică distanță plaja Pantachou.

Norocoșii care își aniversează împlinirea unui număr oarecare de ani taman în ziua aceea primesc gratis și cu felicitări un cocktail de un verde dubios, în timp ce noi, ceilalți, le cântăm Happy Birthday to You.

Și cu acest moment muzical festiv, călătoria se apropie de final.

La 14:45, cu o întârziere de un sfert de oră, acostăm în port, ne luăm la revedere de la echipajul aliniat pe doc și ne îndreptăm spre Limanaki Beach, cu gândul la o nouă bălăceală. Ne plac scuarul cu statui, palmierii, spațiul verde din spatele plajei cu nisip și pietricele, dar intrarea în apă e blocată, după cum vă spuneam în reviewul anterior vezi impresii, de lespezi uriașe din piatră și accesul nu se poate face decât pe un soi de pasarelă formată din saci umpluți cu nisip.

Sunt genul împiedicat și riscul de a-mi fractura prețioasele picioare 😉mă obligă să renunț la baia de soare și mare. Adrian nu e nici el încântat de perspectiva echilibristicii pe saci cu nisip, așa că nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne întremăm cu o berică la una din terase și să o luăm cătinel către hotel.

A fost totuși o croazieră plăcută și pe alocuri amuzantă, în care am avut ocazia de a vedea un țărm spectaculos și ne-am distrat alături de ceilalți pasageri, drept pentru care ne declarăm satisfăcuți.

Recomand. 🥰

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 09.11.23 16:11:35
Validat / Publicat: 09.11.23 17:22:36
VIZUALIZĂRI: 508INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Franţa, Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Turcia
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Santa Napa Boat!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX [09.11.23 17:20:59] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "'Opționale' din Ayia Napa, AYIA NAPA (AGIA NAPA)" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Ayia Napa]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [09.11.23 17:43:30] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen Ionscris / TELEFON [09.11.23 18:17:02] »

@webmasterX: Mulțumesc

alinafulg [09.11.23 19:41:05] »

La fel și la noi, la întoarcere au fost valuri mari și vantul a bătut cu putere. Traseul a fost același însă am luat varianta fără prânz inclus, pretul croazierei fiind 25 Eur de persoană iar timpul petrecut pe mare mai scurt, am plecat la ora 10 si 30 minute iar întoarcerea a fost la ora 13. La Blue Lagoon am văzut două broscuțe țestoase care au ieșit la suprafața mării atrase de frunzele de salată verde. Știam de la început că Famagusta doar se va zări în depărtare însă cu toate acestea a fost o croazieră plăcută.

Vacanțe frumoase!

Carmen Ionscris / TELEFON [09.11.23 20:07:03] »

@webmaster: Mulțumesc

Carmen Ionscris / TELEFON [09.11.23 20:10:11] »

@alinafulg: De acord, a fost o croazieră plăcută, chiar dacă nu ne-am apropiat de Famagusta.

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

doinafil [09.11.23 21:16:37] »

Singurul moment deranjant, după mine, a fost cel de la final, când, amintind că echipajul este alcătuit din „marinari sărmani” prost plătiți, s-a postat la ieșirea din pasarelă cu o „cutie a milei” în care se puteau dona, ca să-l citez, în afară de bani, și ceasuri, bijuterii sau telefoane. 🤣

În urmă cu mulți ani, când am fost în Spania, Costa Brava - Torremolinos și am văzut că se practică acest „tips” în autobuzul cu care mergeam în excursii, mi s-a părut o aiureală acest fel de „a mulțumi” șoferului și ghidului. Mă gândeam că sunt plătiți tot de noi, turiștii, de ce să-i mai și miluim! Însă, nici ghidul, nici șoferul nu a cerut (prin vorbe) ceva. Era doar o cutie/farfurioară pusă la vedere, cu ceva mărunțiș în/pe ea, chiar la coborâre, care sugera cererea. Unii puneau bani, alții nu.

Apoi, în toate țările și locurile vizitate am văzut că este ceva „normal” , atât timp cât nu ți se sugerează că este musai să pui ceva în „cutia milei” . Ce a făcut Adrian „al vostru” nu-mi place nici mie!

În Iordania am dat „din start” tips-ul (niște cafea, la cerere), dar nu mi-a părut rău deloc, pentru că excursia a fost o reușită deplină!

Te felicit pentru impresii și pentru poze!

Carmen Ionscris / TELEFON [09.11.23 22:51:23] »

@doinafil: Nu-mi place forma asta de a cere bacșiș, mă face să mă simt prost. E altceva când dau bacșiș din proprie inițiativă, la restaurant, de pildă.

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

Rodel [10.11.23 16:01:41] »

Când am fost în Cipru, cu ani în urmă, mi-am zis că odată-n viață e suficient. Acum, citindu-ți review-urile, parcă mi-am schimbat părerea...

Carmen Ionscris / TELEFON [10.11.23 18:05:12] »

@Rodel: Mulțumesc mult pentru aprecieri.

M-am hotărât destul de greu să merg în Cipru, știi că Grecia e marea mea feblețe. Anul acesta am ajuns și în Grecia, și în Cipru, care s-a dovedit o bună destinație pentru plajă și baie în octombrie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, Carmen Ion, doinafil, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.072321891784668 sec
ecranul dvs: 1 x 1