ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2010
    DURATA: 1 zile
    team-building

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Manastirea si pestera Sf. Apostol Andrei - Un loc sfant si binecuvantat din inima Dobrogei

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    La inceputul verii am fost „partasa” la o excursie binecuvantata si minunata. Nu numai prin prisma celor care m-au ajutat sa merg si eu in aceasta excursie (si pe aceasta cale iti multumesc in special tie, draga mea Cris, si inca unui coleg de-al tau), dar si pentru minunatiile pe care le-am vizitat.

    In drumul nostru spre Costinesti, am luat calea frumoasei noastre Dobrogea, trecand prin satul Ion Corvin si pe un drum lateral, la numai 3-4 km am ajuns in inima unei paduri dese si racoroase. Un tinut de poveste, un loc mirif si mistic, unde ni s-a dezvaluit imediat privirilor noastre curioase un adevarat loc unde crestinatatea de-a lungul secolelor s-a pastrat vie, un loc atat de frumos si plin de vibratii binefacatoare, un adevarat loc de pelerinaj si rugaciune; un salas de cult foarte important atat pentru zona dar si pentru toata crestinatatea romaneasca; manastirea si pestera Sf. Andrei.

    Un adevarat complex monahal ce cuprinde 3 locasuri de cult: doua biserici, una mai mica si cealalta mai mare, cu cateva chilii dar pestera Sf. Andrei amplasata la baza unui mic munte impadurit, intr-un cadru natural cu totul deosebit, este cel mai important si vechi asezamant din aceasta zona a Dobrogei.

    Legenda ne spune ca aceasta grota sau pestera a fost aleasa de Apostolul Andrei cu foarte, foarte mult timp in urma, cam prin anii 60 dupa Hristos, ca loc atat pentru odihna cat mai ales pentru rugaciune, in drumurile sale pentru a crestina popoarele de la nord de Dunare. Pestera are forma unei adevarate biserici sapate in stanca, este cu totul deosebita. Intr-o nisa, scobit in piatra, se gaseste un fel de pat despre care traditia spune ca pe el se odihnea primul chemat la Isus, apostolul ce a crestinat aceasta zona si nu numai, Sf. Andrei. Astazi in acest loc sfant vin bolnavi din toate zarile si poposesc pret de cateva zile pe acel pat in credinta lor nemarginita de a se vindeca. Si chiar se intampla miracole...

    In aceasta pestera, se spune ca apostolul Andrei a crestinat si botezat pe inaintasii nostri, a hirotonisit multi preoti, acest locas sfant fiind primul asezamant de rugaciune catre Dumnezeu de pe teritoriul tarii si un inceput al crestinatatii in Romania. Pestera Sf. Andrei este prima biserica crestina de la noi.

    Pestera are un mic altar, pe unde lumina naturala patrunde in interior intr-un mod atat de placut, de linistitor dar si de misterios, dand locului o tenta si mai mistica. Aici se afla o icoana mare si atat de frumoasa a Sf. Andrei la care toti credinciosii se inchina cu evlavie si in mare tacere. Pestera are, de asemenea si naos si pronaos, o adevarata si binecuvantata biserica sapata in stanca.

    Pe pereti sunt agatate atat de multe icoane, iconite sau cruciulite cu chipul sfantului dar si cu Maica Domnului cu Pruncul Iisus, adevarate opere de arta, ce pot fi admirate in tacere sau in sunete „surde” de admiratie si prosternatie la lumina candelelor si a lumanarilor. Eu am ramas profund impresionata de frumusetea acestora si privirea nu a contenit sa-mi umble dintr-un colt in altul la atatea minunatii pe care le descopeream acolo. Nu numai icoane de o valoare cred eu, inestimabila, dar si multe acatiste lasate in gaurile pesterii sau lipite pur si simplu pe peretii grosi de stanca ai sfintei pesteri, de catre credinciosii ce au pasit in acest loc tainic si sacru, in sperantele lor de a li se indeplini rugile si dorintele catre Dumnezeu. Dar am vazut si bratari sau coliere ce atarnau de sus, si alte obiecte religioase, agatate sau bagate practic in piatra ce formeaza aceasta biserica atat de speciala. Un taram aproape ireal, undeva parca intr-un loc uitat de lume, din vremuri de demult... Dar nicidecum, pentru ca acest loc pulseaza de viata; aici vin si se roaga intru credinta oameni din toate colturile tarii, dar si din departari. Voi atasa poze ce vor grai mult mai bine decat mine, cu siguranta...

    In apropierea pesterii se afla un izvor despre care legenda spune ca a aparut dupa ce Sf. Andrei a dat cu toiagul in stanca pentru ca acolo nu era niciun firicel de apa. Si de atunci, aici este locul unde mii de pelerini vin in fiecare an de 30 noiembrie si-l sarbatoresc pe Sf. Apostol Andrei, cel dintai chemat, primul ucenic al lui Hristos si cel care este ocrotitorul Romaniei si crestinatorul neamului nostru romanesc.

    Manastirea are o mica biserica ridicata la cativa zeci de metri de pestera. A fost construita prin anii ’90 si este sfintata cu Hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Aici sunt pastrate moastele Sf. Andrei, in fata altarului fiind o cruce sub forma literei X in stanga iar in centrul crucii este o parte din degetul sfantului apostol.

    Cea de-a treia biserica este cea mare, noua, construita in anii 1998 pana in 2002 si picturile au fost terminate in 2004. Aceasta biserica este de exceptie, este mareata, atat de frumoasa si intr-adevar se vede clar ca este noua, prin zidurile si picturile sfintilor ce parca acum cand le vezi ele iti vorbesc si te privesc cu blandete si cuviosenie, indemnandu-te la credinta si la dorinta fiecaruia dintre noi de a deveni mai buni, mai iertatori si mai darnici.

    Intrarea in aceasta biserica m-a fermecat pur si simplu. Poarta este sprijinita de niste stalpi mari si solizi din marmura iar de-o parte si de alta a usii sunt pictati sfinti. Dar Apostolul Sf. Andrei este atat de perfect si de inaltator pictat pe peretele exterior in partea de sus a intrarii ca pur si simplu eu, una, m-am simtit atat de mica si umila in fata maretiei acelei picturi a sfantului care de acolo, de sus, ne priveste cu bunatate si evlavie, binecuvantandu-ne pe fiecare. Veti vedea in poze, pentru ca vorbele nu pot reda atat de bine... sau mai bine vizitati si voi aceste locasuri sfinte si va veti convinge personal...

    Altarul este de exceptie, sculptat in lemn lacuit si imprejmuit, bineinteles de icoane si picturi multe si atat de frumoase si de expresive. Si toti sfintii parca ne privesc de pe inaltimile celor 5 cupole atat de grandioase si ne indeamna la rugaciune. Si ti-e si mila parca sa pasesti pe jos, pe marmura aceea alba pe care sunt asternute traverse rosii atat de curate. Un imens candelabru aurit de o maiestrie si frumusete iesita din comun troneaza in intregul locas sfant.

    Merita cu prisosinta o vizita la acest complex monahal de o frumusete deosebita dar mai ales de o insemnatate mare pentru istoria crestinatatii poporului nostru pe aceste meleaguri dobrogene.

    Acest loc sfant, binecuvantat si minunat mi-a ramas lipit pentru totdeauna atat in memorie dar mult mai mult in suflet si sunt bucuroasa ca si eu, precum multi, foarte multi altii, AmfostAcolo!!!

    Cu mult drag pt. voi,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 21.07.10 15:27:25
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 13389 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Biserica cea mare din complexul monahal Manastirea si pestera Sf. Andrei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6800 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    22 ecouri scrise, până acum

    creivean
    [21.07.10 15:58:57]
    »

    Un review, marcă înregistrată @ileanaxperta Felicitări.

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [21.07.10 16:01:49]
    »

    Off!! Multumesc mult pt. apreciere. Te invit sa vezi si pozele, dupa validare, pe care le-am postat acum si, de ce nu?! o invitatie la acest complex monahal cu totul de exceptie.

    Vacante de vis oriunde si numai bine tuturor!

    mirelutza
    [21.07.10 16:04:38]
    »

    Am Fost (si eu) Acolo... ; este intr-adevar un loc binecuvantat si... iti dai seama ileana, sa vezi locul unde a vietuit un apostol al mantuitorului!!! In biserica noua sotul meu a avut parte de un eveniment cu totul si cu totul neobisnuit: copilul nostru care pe vremea aceea (acum 2 ani) era un zgaboi dolofan de aproape 20 kg a cerut sa fie luat in brate chiar la intrarea in biserica. Sotul l-a luat si... borseta din cealalta mana... a facut ca puiutul sa fie tinut doar cu o mana. Imi zicea sotul ca-l simtea ca-i "rupe mana"... apoi, cum inaintam spre altar, cat am stat sa ne rugam, sa ne inchinam... sa zic cca 5-7 minute de o tacere totala... copilul era tinut pe aceeasi mana dar... parca devenise usor ca Fulgul! La indreptarea spre iesire am auzit cum sotul a exclamat ceva a uimire si mi-a povestit ca atunci cand ne indreptam spre iesire dintr-o data a simtit cum greutatea copilului pe mana lui creste treptat... ; evident l-a lasat jos. Sotul a fost transfigurat de uimire si emotie cateva ore dupa eveniment!!! (postat review)

    Apoi, Un alt loc plin de har este Manastirea Dervent situata tot prin Dobrogea; aici exista o piatra in forma de cruce crescuta din pamant si cu efecte vindecatoare... (postat review)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    pepsi70ro
    [21.07.10 17:24:29]
    »

    Este una dintre Manastirile cele mai frumoase si curtate din tara, mii de credinciosi vin saptamanal pentru ruga si pentru linistea sufletului.

    Am scris si eu despre aceasta frumoasa pestera click aici dar parca nu asa de frumos precum ai facut-o tu. Felicitari!

    georgiana
    [21.07.10 18:35:32]
    »

    Foarte interesant si util!

    Nu am vizitat-o, dar povestirele @mirelutzei, ma fac si mai curioasa!

    Sanziana
    [21.07.10 18:41:56]
    »

    draga mea un vot cu drag, desi pana acum nu ma atrageau review-urile despre locasuri religioase, se mai intampla si minuni in viata drept dovada am citit ce ai scris si te felicit

    webmaster77
    [21.07.10 19:06:15]
    »

    mutat la "Hoinar prin Dobrogea"

    trandafir 1970
    [21.07.10 21:08:22]
    »

    Intr-adevar Ile, acest lacas sfant a fost cu adevarat primul dar si cel mai interesant punct de atractie al excursiei nostre in Dobrogea. Ti-aduci aminte cum fugeam toti spre pestera (in week-end-ul ala fusese prima canicula a anului!), cu gandul sa ne mai racorim putin?

    Cand plecati spre litoral si vremea este cam urata, nu ezitati sa faceti un mic ragaz aici; va incarcati bateriile pentru drum si plecati cu bucurie in suflet ca ati vazut un loc minunat...

    Felicitari, Ileana pentru review si ma bucur ca te-ai simtit bine cu gasca noastra!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster13
    [21.07.10 23:36:13]
    »

    nu pot decat sa sper ca melodia atasata este in asentimentul Ilenei si sa fac o remarca...foarte frumoase impresii!

    adria
    [22.07.10 07:54:09]
    »

    Impresionant si f. edificator

    cosminp
    [22.07.10 09:01:21]
    »

    intradevar, locul este mirific si unic in felul lui, mai ales ca Sfantul Andrei nu a fost doar un apostul, a fost primul apostol al Domnului.

    din pacate, locul nu este atat de popularizat, cu toate ca ar face, cred eu, concurenta cu multe alte asemenea locuri din Grecia.

    chelie_d
    [22.07.10 10:55:08]
    »

    cum se ajunge la aceasta manastire venind dinspre litoral?

    luminitab
    [29.07.10 05:32:02]
    »

    Descrierea lacasului de cult este foarte sensibila dar vreau sa fii de acord ca

    in inima unei paduri dese si racoroase. Un tinut de poveste, un loc mirific si mistic

    este o descriere mult prea subiectiva a locului.

    Zona respectiva nu este nici pe departe in inima padurii, ca sa nu mai spun ca nici nu poti intra in padure prea mult pentru ca sunt garduri de lemn si sarma puse atat de localnici cat si de manastire. In ultimul timp locul a pierdut din pitoresc, peste tot sunt tarabe cu diverse, , suveniruri", multe dintre ele fara nicio legatura cu ortodoxia. Ca mai toate lacasurile sfinte din Dobrogea si la Sf Andrei se simte amprenta mitropolitului (adica hai sa facem bani din orice). S-a pierdut mult din spiritul crestin care ar fi trebuit sa te patrunda cand esti intr-un asemenea loc. Ia prin comparatie manastirile din Nordul Moldovei si ai sa vezi diferenta de mentalitate la care fac referire. Scuze daca sunt un pic caustica... !

    Punctaj de la mine exclusiv pentru descrierea lacasului de cult.

    Pentru @chelie_d: din localitatea Basarabi (sau Murfatlar cum se numeste mai nou) se face un drum lateral spre stanga (sau spre dreapta cand vii dinspre Bucuresti) bine semnalizat cu indicator special pentru Sf Andrei. Soseaua este relativ buna. Nu ai nevoie de multe indicatii doar sa tii minte localitatea Ion Corvin care este practic destinatia.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    cosminp
    [29.07.10 08:21:20]
    »

    @chelie_d, de fapt de la Murfatlar sau fosta Basarabi, in centru, unde se termina drumul cu patru benzi, este o intersectie cu sens giratoriu, unde inainte-dreapta mergi sp[re Cernavoda-A2-Bucuresti si spre stanga (banda separata) treci un pod si intri pe DN3 spre Cobadin-Adamclisi-Baneasa-Ostrov-Calarasi (trecere cu bac).

    Manastirea Sf. Andrei este pe stanga, era semnalizata si sper sa mai fie.

    Calatorie placuta si vreme buna.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    luminitab
    [29.07.10 08:36:24]
    »

    Multumesc pentru completare. Eu n-am carnet... se vede , nu?

    chelie_d
    [29.07.10 13:34:11]
    »

    tocmai am fost weekend-ul trecut la mare si am vazut indicatorul catre manastire (nu am avut timp sa trec sa o vizitez, dar sper saptamana viitoare cand plec iar la mare sa nu o ratez).

    oricum va multumesc pentru detalii. De unde se afla indicatorul, din centru, cam cat mai este de mers pana la manastire?

    trandafir 1970
    [29.07.10 13:35:52]
    »

    Fiind impreuna in acea excursie, cel putin pe 12 iunie, cand am fost noi, nu am vazut nici o taraba (singurul loc de unde se putea cumpara ceva este magazinul manastirii, care comercializa tot felul de cruciulite, vederi, etc). Insa pe partea dreapta a Sfantului Andrei, este padurea de care amintea Ileana, o adevarata oaza de racoare pentru toti, fiindca in acel week-end am prins o canicula de 36 grade, iar dupa ce unul din autocare a avut pana si am stat in plin drum cu soarele in cap, poate e fireasca exprimarea "padurea deasa si racoroasa". Si, poate nu am vazut eu, dar sincer nu stiu unde erau gardurile de lemn si sarma; stiu ca erau cativa colegi care se refugiasera la o tigara, as fi vazut cu siguranta daca era accesul interzis; sau poate nu era inca sezon si acest lucru se face mai tarziu...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    cosminp
    [29.07.10 13:41:58]
    »

    @chelie_d, de la Murfatlar sunt aprox. 90 km, sau vreo 30 de la Calarasi

    chelie_d
    [29.07.10 13:50:59]
    »

    multumesc pentru raspuns @cosminp

    ma gandeam ca sunt vreo 25-30 de km,dar vad ca este destul de mers.....

    cosminp
    [29.07.10 13:53:04]
    »

    daca faci traseul de litoral pe acolo, este in drumul tau si cu ocazia asta vezi si Manastirea Dervent si Adamclisi.

    Admin
    [30.07.10 10:38:08]
    »

    mutat in rubrica dedicata acestei manstiri, din noua sectiune a site-ului - "Manastiri Dobrogea"

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [01.08.10 22:22:43]
    »

    luminitab, ai si tu dreptatea ta, dar te rog sa-mi permiti sa o am si eu pe a mea; mie tinutul mi s-a parut chiar de poveste frumoasa si sunt sigura ca pot fi mai ales visatoare si sa scriu si cu inima, nu numai cu obiectivtatea, nu?!...si Trandafirasul1970 are mare dreptate in tot ce a scris.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adria, chelie_d, cosminp, georgiana, ileanaxperta*, mirelutza, trandafir 1970
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea și Peștera Sfântului Andrei [Ion Corvin, CT]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095339059829712 sec
    ecranul dvs: 1 x 1