ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

17 secole: Muzeul de Istorie a Cretei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În cele câteva ore petrecute în Heraklion vezi impresii, ne-am făcut timp să vizităm Muzeul de Istorie a Cretei iar impresia pe care mi-a făcut-o a fost excelentă.

Informații practice

Adresa: Leof. Sofokli Venizelou nr. 27

Program: aprilie-octombrie: zilnic 9-17; noiembrie-martie: luni-vineri 9-15.30, sâmbătă 10-16, duminică închis

Preț bilete: 5 euro; 3 euro preț redus pentru elevi, studenți și persoane de peste 65 de ani; copiii sub 12 ani beneficiază de gratuitate

Site oficial: historical-museum.gr/eng

Muzeul se află în imediata apropiere a țărmului, de care îl desparte un părculeț cu o fântână arteziană în mijloc, iar de aici se ajunge în 10 minute în centrul vechi al orașului la Piața Elephteriou Venizelou și Fântâna Morosini.

Prezentarea generală

Muzeul de Istorie a Cretei a fost înființat în 1953 de Societatea de Studii Istorice Cretane, care îl administrează și în prezent, și este găzduit de o clădire neoclasică datată 1903, donată de familia Kalokerinos prin fundația ce îi poartă numele. Aceasta constituie aripa cea mai veche a clădirii, cu tavane chesonate și pereți împodobiți cu fresce inspirate din Iliada și Odiseea lui Homer.

În anii 1970 clădirea a fost extinsă prin construirea unei aripi noi în stil modern iar douăzeci de ani mai târziu i s-a adăugat un etaj în care au fost amenajate spații pentru expoziții temporare și un amfiteatru unde au loc prelegeri și se derulează activități educative.

În total, spațiul expozițional acoperă o suprafață de 1.500 mp.

În afara acestuia, muzeul dispune de un magazin și o cafenea amplasată în curte, cu ieșire prin ușa originală de pe latura sudică, având un portic din marmură spijinit de coloane dorice sub un balcon cu parapet tot din marmură. Aici, într-un decor cu ambianță relaxantă, am poposit și noi după vizită pentru a ne hidrata cu un frappé și un suc (prețuri normale) înainte de a porni în explorarea zonei vechi a orașului.

Exponatele ilustrează 17 secole de istorie cretană, din perioada paleocreștină (sec. III) până în veacul XX, antichitatea fiind apanajul Muzeului de Arheologie din Heraklion vezi impresii, vizitat de noi în 2019. Prezentarea este făcută în ordine cronologică prin panouri explicative, hărți, icoane, fotografii, litografii, manuscrise, sculpturi, monede, obiecte din ceramică etc., toate însoțite de texte în limbile greacă și engleză, precum și prin mijloace audio-video interactive. Sălile sunt luminoase, fotografiatul este permis fără costuri suplimentare iar modul de etalare a fost foarte bine gândit pentru a oferi vizitatorilor imaginea completă a unei istorii seculare.

Astfel am reușit să-mi umplu și eu câteva lacune și mă grăbesc să vă împărtășesc și vouă

Câteva repere esențiale din istoria Cretei

Primele așezări umane - perioada preistorică (paleolitic), cu cca. 130.000 de ani în urmă

Civilizația minoică - Epoca Bronzului, cca. 3500-1400 î. Hr., cea dintâi verigă din lanțul evoluției europene, o perioadă caracterizată prin realizări arhitectonice și artistice excepționale, Palatul din Knossos fiind cea mai sugestivă

Civilizația miceniană - Epoca târzie a Bronzului, cca. 1400-1000 î. Hr., cu influențe considerabile venite dinspre Grecia continentală

Perioada arhaică - cca. 1000-480 î. Hr., așa-numită „epocă întunecată greacă” în care Creta a fost în mare parte „ruptă” de restul lumii

Epoca clasică - cca. 480-69 î. Hr., marcată de conflicte și războaie între cetățile cretane, dar și cu Rhodos și Imperiul Macedonean

Ocupația romană - 69 î. Hr. -395 d. Hr. ; cucerită de Quintus Caecillius Metellus, poreclit „creticus” , insula a cunoscut o perioadă de prosperitate, cu bune conexiuni cu restul imperiului

Prima perioadă bizantină - 395-827; după împărțirea Imperiului Roman, Creta intră sub administrația Imperiului Bizantin cu capitala la Constantinopole

Ocupația arabă - 827-961; arabii andaluzi expulzați din Spania ocupă cea mai mare parte a insulei sub conducerea lui Abu Hafs și fondează Emiratul Arab cu capitala la Chandax/Heraklion

A doua perioadă bizantină - 961-1204; Nikoforos II Phokas recucerește Creta, restabilind controlul asupra țărmului egean și diminunând pericolul invaziilor sarazine

Domnia venețiană - 1204-1669; în 1204, după a Patra Cruciadă, Imperiul Bizantin e împărțit între conducătorii cruciaților iar Creta îi revine lui Bonifacio del Montferrato, care o vinde Republicii Venețiene

Epoca otomană - 1669-1898; după asediul asupra Candiei/Heraklionului, otomanii cuceresc Creta și impun o masivă islamizare; au loc revolte populare în 1770,1830,1866-69; în timpul Revoluției de Independență (1827-1830), sultanul Mahmud II cedează Creta conducătorului egiptean Muhammad Ali Pasha, astfel încât Creta nu e inclusă în Protocolul de la Londra din 1830 privind întemeierea statului elen și va reveni sub stăpânirea otomană în 1840

Statul cretan - 1898-1908; după repetate răscoale populare, Marile Puteri decid restaurarea ordinii pe insulă, care va fi condusă de un comitet format din amirali britanici, italieni, francezi și ruși; Creta obține autonomia sub conducerea Înaltului Comisar Prințul George al Greciei; acesta demisionează în 1906 și doi ani mai târziu deputații cretani proclamă unilateral unirea cu Grecia, recunoscută însă internațional abia în 1913

Secolul XX - poziția strategică a Cretei a fost miza luptelor aprige purtate pe teritoriul său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: după respingerea ofensivei italiene din 1940, în mai 1941 trupele lui Hitler atacă aeropurtat insula (Bătălia pentru Creta - Operațiunea Mercur), forțele Aliaților apărând-o până pe 1 iunie, după care sarcina e preluată de membrii Rezistenței cretane. Insula e ocupată de germani. O altă pagină neagră din istoria Cretei e scrisă în anii 1947-1948, când comuniștii, insurgenții neafiliați politic și bandiții locali au încercat să destabilizeze situația și să preia controlul asupra insulei, fiind în final fie exterminați, fie amnistiați.

Chiar și din această succintă trecere în revistă a unor momente relevante, cred că se poate observa ce trecut zbuciumat a avut Creta, dar și în ce măsură istoria sa diferă de cea a Greciei continentale.

Colecțiile permanente

Ceramică. Sunt etalate obiecte datând din perioada paleocreștină până la cea a dominației otomane, cu accent pe evoluția tehnicilor, de la cele nepictate bizantine, până la decorațiunile elegante venețiene și cele cu motive specifice turcești. În afara produselor locale, sunt prezentate și obiecte ceramice importate, ca de pildă cele din Iznik sau majolica.

Sculptură. De la capitelurile paleocreștine din secolele IV-V până la ornamentațiile tipice pentru sfârșitul perioadei venețiene, muzeul expune elemente ale arhitecturii urbane și religioase, statui publice și particulare, inscripții mortuare, blazoane, mozaicuri, decorațiuni de fântâni etc.

Numismatică. În vitrine bine luminate sunt prezentate grupe de monede însoțite de documete explicative și hărți.

Artă bizantină și post-bizantină. Manuscrisele religioase, icoanele, vasele și veșmintele liturgice ilustrează continuitatea culturală a Cretei de-a lungul secolelor, în timp ce prin fragmentele de fresce și picturile expuse e pusă în evidență coexistența populației ortodoxe locale cu cea catolică venețiană și cea islamică otomană.

El Greco. Muzeul e unicul deținător cretan al unor tablouri originale pictate de Domenikos Theotokopoulos, mai cunoscut ca El Greco (1541-1616), născut la Heraklion sau în satul Fodele, care găzduiește un muzeu cu reproduceri după operele acestui cunoscut artist manierist. Este vorba de două lucrări de mici dimensiuni: Botezul lui Hristos, ulei pe pânză, 23,5x18,1 cm, cca. 1570, și Muntele Sinai și Mănăstirea Sf. Ecaterina, ulei și tempera pe lemn, 41x47,5 cm, cca. 1570-1572.

El Greco a părăsit insula natală înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani, mergând mai întâi în Italia, inițial la Veneția, apoi la Roma, iar după circa 10 ani s-a stabilit în Spania la Toldeo, unde a trăit până la sfârșitul vieții.

Cele două tablouri din muzeul cretan au fost probabil pictate la începutul perioadei italiene, influențele renascentiste fiind vizibile, și se crede că Muntele Sinai a fost inspirat de o gravură de Giovanni Battista Fontana.

Colecția de icoane donată de Zacharias Portalakis. Cele 65 de icoane donate în 2014 de acest iubitor al artei acoperă o perioadă cuprinsă între sec. XV-XX și o arie geografică vastă: Creta, insulele Ionice, Balcani, Rusia.

Perioadele otomană și modernă. Această secțiune prezintă procesul de islamizare în masă și cel de deșteptare a conștiinței naționale prin artefacte otomane (inscripții, elemente arhitectonice decorative, documente), ca și prin steaguri, arme, piese de mobilier, portrete, fotografii și obiecte din gospodăriile grecești.

Al Doilea Război Mondial. Participarea Greciei și în special a Cretei la conflagrația mondială - ocupația nazistă, viața cotidiană a localnicilor, actele de sabotaj ale Rezistenței - este ilustrată prin mijloace audiovizuale, documente, fotografii.

La etajele superioare au fost amenajate alte două expoziții permanente pe care, din lipsă de timp, nu am reușit să le vedem. Prima dintre acestea cuprinde donația făcută cu câteva săptămâni înaintea morții de scriitorul Nikos Kazantzakis (1883-1957), născut la Heraklion. Celebrul autor al lui Zorba grecul a donat Societății de Studii Istorice Cretane mobilierul din biroul său din Antibes, Franța, împreună cu ediții princeps în mai multe limbi ale unor romane și alte manuscrise.

În fine, colecția de etnografie a muzeului cuprinde costume, obiecte de uz casnic și unelte din gospodăriile țărănești etc. din estul și centrul Cretei din sec. XIX-XX.

Concluzii

Mă repet: muzeul mi-a produs o impresie excelentă. Bogăția și diversitatea exponatelor, precum și modalitățile de prezentare moderne și în același timp „prietenoase” mi-au permis o mai bună cunoaștere a istoriei insulei și au transformat vizita într-o experiență extrem de instructivă și plăcută.

Recomand!

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un muzeu poziționat în apropierea mării, într-o clădire ce îmbină stilul neoclasic cu modernismul


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Prezentare cronologică bine ilustrată a istoriei insulei. Plus ocazia de a vedea două opere originale ale lui El Greco!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 24.02.23 16:24:02
Validat / Publicat: 24.02.23 17:30:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 666 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Fântână venețiană, Palatul Ittar (sec. XVII)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46800 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.02.23 17:31:04]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterPHONE
[24.02.23 17:39:43]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[24.02.23 18:09:19]
»

@webmasterX: Mulțumesc

Rodel
[24.02.23 19:27:07]
»

Un muzeu foarte interesant, așa cum eu cred că sunt toate muzeele de istorie. Ai fost inspirată să-l vizitezi și să ni-l prezinți și nouă. Felicitări!

mprofeanu
[24.02.23 19:50:00]
»

@Carmen Ion: Mă bucur că ai văzut Muzeul de Istorie a Cretei! Ce frumos ai structurat în articol istoria milenară a Cretei! Mi-a plăcut și mie acest muzeu! Eu am fost și la etajul al doilea mai ales pentru Colecția Nikos Kazantzakis.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[24.02.23 21:37:11]
»

@webmaster: Mulțumesc

Carmen IonAUTOR REVIEW
[24.02.23 21:40:14]
»

@Rodel: E singurul muzeu vizitat în această vacanță. Am intenționat să văd și Muzeul El Greco din Fodele, dar n-am verificat înainte programul și am ajuns într-o zi de marți, când era închis.

Am vizitat în schimb alte locuri cel puțin la fel de interesante ca acest muzeu - o să povestesc în următoarele reviewuri.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[24.02.23 21:42:19]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru vizitaă, ecou și vot. Știu că ai vizitat muzeul, ți-am citit reviewul, care m-a și inspirat.

ionraut
[25.02.23 08:53:32]
»

Mda! Cam asa arata un review profi... documentare, structurarea informatiei, utilitate, etc. Ehei, mai am multe de invatat... Felicitari! Votat cu doua maini!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[25.02.23 09:05:21]
»

@ionraut: Mulțumesc pentru votul cu două mâini!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, ionraut, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Heraklion:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.71043491363525 sec
    ecranul dvs: 1 x 1