Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 826

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 827

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 828

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 829

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 830
Sankt Wolfgang, frumosul orășel dintre munte și apă / impresii La pas prin St. Wolfgang și împrejurimi, WOLFGANGSEE (lacul) #AmFostAcolo
ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.02.2023
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Kulmbach
ÎNSCRIS: 25.08.18
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
97.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 8 MIN

Sankt Wolfgang, frumosul orășel dintre munte și apă

TIPĂREȘTE URM de aici

St. Wolfgang este o mică localitate din regiunea Salzkammergut din Austria, regiune care se întinde peste zona de graniță a trei landuri federale: Oberösterreich, Steiermark și Salzburg.

Salzkammergut este considerată a fi cea mai frumoasă zonă din Alpii austrieci, motiv pentru care este și deosebit de scumpă, fiind comparabilă, la prețuri, cu Kitzbühel și Sölden, de exemplu.

Denumirea regiunii este formată dintr-un cuvânt compus, care face referire atât la bogatele zăcăminte de sare din zonă (în special la cele din Hallstatt și Bad Ischl), cât și la faptul că ea era proprietatea unui suveran, al arhiducelui Casei de Habsburg, mai exact.

Regiunea Salzkammergut se evidențiază, din punct de vedere turistic, prin orașele, castelele și bisericile sale istorice, prin munții și râurile care o străbat, dar, mai ales, prin cele 76 de lacuri glaciare încadrate într-un peisaj alpin impunător.

Deși putem spune că am cutreierat Alpii în lung și-n lat, până în anul 2021, încă nu am poposit în această zonă. Astfel, noi am fost, pentru prima dată, în această parte a Austriei, în anul 2021, când am vizitat St. Wolfgang, St. Gilgen și Hallstatt, apoi în 2022, când am vizitat, din nou, St. Wolfgang și alte localități din zonă (în total vreo opt zile), timp în care ne-am bucurat de binecunoscuta ospitalitate austriacă, pe care, din întregul lanț alpin, o întrece (părerea noastră) doar cea elvețiană.

Întreaga zonă este plină de hoteluri, care mai de care mai frumoase și confortabile, iar mâncărurile care pot fi savurate sunt, în general, cele cu specific austriac. Asta nu însemnă că alte bucătării, ca cele italienești și grecești, de exemplu, lipsesc.

St. Wolfgang se află la 548 m altitudine, în landul Oberösterreich, districtul Gmunden, la poalele muntelui Schafberg, pe malul estic al lui Wolfgangsee. Orășelul este deosebit de pitoresc, iar de numele lui se leagă numeroase legende.

Astfel, una dintre legende ne spune că în anul 976, Wolfgang, episcop de Regensburg (Germania), datorită războiului civil, se refugiază la mănăstirea benedictină Mondsee din Austria, apoi se urcă pe dealul Falkenstein unde trăiește, ca pustnic, într-o grotă (pe locul ei s-a construit, în 1626, o capelă). Pentru că, zi de zi, era într-o luptă neîntreruptă cu demonii, Wolfgang ia hotărârea să zidească o biserică. Pentru alegerea locului unde va fi ridicată biserica decide să arunce o secure și unde va cădea ea, acolo se va ridica sfântul lăcaș. Astfel, Wolfgang, de pe Falkenstein, aruncă, la vale, o secure, apoi, după trei zile de căutări, o găsește pe un deal stâncos și pe locul ei a fost ridicată biserica, în jurul căreia s-a format un orășel.

Datorită miracolelor (prima minune: a lovit cu toiagul o stâncă și a apărut un izvor cu apă vindecătoare) și faptelor bune pe care le-a făcut, el a fost, în anul 1052, canonizat.

Astfel, localitatea a primit numele de Sankt Wolfgang și a devenit, în Evul Mediu, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Occident, comparabil cu Roma (Italia), Aachen (Germania), Santiago de Compostela (Spania) și Einsiedeln (Elveția).

Traseul de pelerinaj durează, și în zilele noastre, cca 3 ore și începe de la Fürnberg (lângă St. Gilgen) până pe dealul Falkenstein (pe malul nord-estic al lacului Wolfgangsee) și de aici până la biserica St. Wolfgang din oraș.

Cine ajunge în St. Wolfgang va fi, cu siguranță, încântat de:

a). Strada pietonală, care străbate centrul orașului, unde se află clădiri vechi de sute de ani, viu colorate, frumos pictate și cu ferestre împodobite cu flori. Tot aici se află și celebrul hotel Weisses Rössl unde am vrut și noi să ne cazăm, dar, din păcate, nu am mai găsit camere libere, așa că am făcut o rezervare la hotelul Zum Weissen Hirschen, care se află exact lângă el și despre care am scris deja, pe acest site, un review;

b). Biserica parorhială de pelerinaj St. Wolfgang, cu o arhitectură aparținând stilului gotic târziu, care se află chiar în centrul vechi al orașului, fiind deschisă enoriașilor începând cu anul 982.

Punctul de interes, al acestei biserici, îl reprezintă faimosul altar cu două aripi mobile, realizate în stil gotic târziu, între anii 1471-1479, de către renumitul pictor și sculptor tirolezul, Michael Pacher;

c). Vârful muntelui Schafberg, care oferă o vedere panoramică copleșitoare, de 360°, asupra lacurilor (Wolfgangsee, Irrsee, Mondsee ș. a.) și munților (Höllengebirge, Dachstein, chiar și Watzmann) din jur. Acolo, pe vârful lui Schafberg, se află cel mai vechi hotel montan austriac, Schafbergspitze, precum și alte 2-3 chioșcuri din lemn unde se comercializează diferite mâncăruri, băuturi, dulciuri și suveniruri.

În vârful lui Schafberg, care se află la 1783 m altitudine, se poate ajunge și pe jos și cu trenul care circulă pe o cale ferată cu cremalieră, dar pentru că diferența de altitudine este de peste 1000 m, iar muntele este deosebit de abrupt, celor care nu au o condiție fizică foarte bună le recomandăm, cel puțin la urcare, a doua variantă.

Trenul are doar două vagoane și parcurge distanța de 5,85 km în cca. 35 de minute, această cale ferată fiind cea mai abruptă din Austria.

Stația de la care pornește trenul se află pe Schafbergbahnstraße. Tot pe acestă stradă, în imediata apropiere, se află și casa de bilete și mai multe parcări;

d). Wolfgangsee, care este cel mai renumit lac din zona Salzkammergut, astfel încât, pe malurile lui, inclusiv fostul cancelar german, Helmut Kohl, și-a petrecut vacanțele timp de aproximativ 30 ani, câte 4 săptămâni pe an.

Situat pe două landuri federale (Salzburg, cea mai mare parte și Oberösterreich) și la o altitudine de cca. 540 m, Wolfgangsee are, aproximativ, o suprafață de 13 km², o lungime de 10,5 km și o lățime de 2 km, iar adâncimea lui maximă este de 114 m.

Potrivit celor mai vechi documente istorice, care datează încă din jurul anului 800 dHr și în care este atestat, numele lui original a fost Abersee, iar abia de prin secolul al XIV-lea a apărut sub denumirea de Wolfgangsee.

Lacul oferă numeroase posibilități de relaxare, de la practicarea de sporturi nautice ori plimbarea pe el cu vaporul sau pe malurile lui, până la a sta pe terasa unui local și a-i admira apa limpede și de un albastru intens, în timpul savurării uneia dintre ofertele culinare din zonă.

Celor care doresc să viziteze cât mai multe localități și obiective turistice din împrejurimi, într-un interval de timp cât mai scurt, le recomand să se cazeze în St. Wolfgang sau în imediata apropiere. Noi, de exemplu, în anul 2022 nu ne-am mai cazat în St. Wolfgang, ci în localitatea Strobl am Wolfgangsee, la Gasthof Kleefeld, despre care am scris deja, pe acest site, un review.

Sugerez aceasta deoarece distanțele dintre acest oraș și diferite obiective, foarte atractive pentru turiști, pot fi parcurse cu mașina, autobuzul sau cu trenul, în mai puțin de o oră, St. Wolfgang fiind situat:

- la mai puțin de 7 km de Strobl, care este un orășel pitoresc unde o plimbare pe malul lui Wolfgangsee va fi, cu siguranță, o amintire frumoasă, ceva de neuitat;

- în apropiere de orășelul St. Gilgen (la cca 20 km), unde se află Mozarthaus, casa în care s-a născut mama compozitorului, Anna Maria Perthel, și unde a locuit sora lui, Maria Anna Walburga Ignatia Mozart sau, mai pe scurt, Nannerl;

- la aproximativ 35 km de orășelul Mondsee și lacul cu același nume, pe care noi am făcut o minunată croazieră. Tot aici, în apropriere, se află și Irrsee care are cea mai caldă apă din zonă (27° vara) în care scăldatul va fi o adevărată plăcere;

- la vreo 40 km de Attersee, un lac cu o adâncime maximă de 169 m care, în funcție de acest criteriu, se află pe locul trei în Austria, după Bodensee (cca 254 m, aflat la granițele cu Germania și Elveția) și Traunsee (191 m). Acest lac, împreună cu Mondsee, face parte din Aria Europeană Protejată Mondsee-Attersee;

- la cca 48 km de faimosul Salzburg, orașul lui Mozart, care, deși nu se află în regiunea Salzkammergut, trebuie neapărat vizitat de către toți cei care se află prin preajmă și încă nu au făcut turul acestuia cu alte ocazii;

- la doar doar la 38 km de localitatea Hallstatt și lacul cu același nume, care este considerat a fi cel mai frumos și mai fotografiat orășel din Austria. Noi am vizitat orașul în 2021 și am înnoptat acolo, la hotelul I DA MITT, despre care, am scris, pe acest site, de asemenea, un review. Lacul, cele două biserici și centrul istoric cu hotelurile, restaurantele, cafenelele, magazinele cu suveniruri și casele tradiționale viu colorate și cu flori la ferestre trebuie neapărat văzute de către oricine se află prin această parte a Alpilor austrieci.


[fb]
---
Trimis de ElenaUlrich in 04.02.23 19:09:36
Validat / Publicat: 04.02.23 20:21:07
VIZUALIZĂRI: 745INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA. A mai fost în/la: Am fost prin aproape toată Austria și prin toată regiunea ei alpină.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: România, Austria, Germania, Franța, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Liechtenstein, Grecia, Croația, Italia, Elveția etc.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ElenaUlrich); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Lacul pe malul căruia se află renumitul orășel Hallstatt
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16900 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster [04.02.23 22:19:30] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu [05.02.23 22:13:45] »

@ElenaUlrich: Normal ca acesta trebuia sa fie urmatorul articol de citit din cele postate pe AFA pentru ca raman in aceeasi zona.

Mi-as fi dorit intradevar sa merg si eu cu acel trenulet rosu pe varful muntelui Schafberg, sau sa ma plimb pe lac, insa m-am plimbat doar prin zona, si am sa mai mentionez un singur orasel, pe care l-am regasit si in lista ta, Mondsee (si pe el l-am povestit aici), si de ce il mentionez, frumusetea lui normal, nu il face sa iasa din categoria oraselor minunate din zona, dar are ceva mai special, si anume biserica din oras, si nu pentru Fecioara Neagra din biserica, ci pentru ca aceasta biserica este celebra in intreaga lume, pentru ca este biserica ce apare in filmul Sunetul Muzicii (pe care l-as revedea mereu cu aceeasi placere), fiind biserica in care a avut loc ceremonia nuntii lui Christopher Plummer cu Julie Andrews.

Felicitari, votat cu mare drag.

ElenaUlrich [07.02.23 08:07:19] »

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [08.02.23 19:24:39] »

Zona e superbă, ai rezumat foarte bine cele mai frumoase locuri din împrejurimi. Poți petrece aici mai bine de o săptămînă și tot mai găsești locuri frumoase de văzut, lacuri de înotat, munți de urcat, peșteri, castele, orașe și telecabine.

Am stat cîteva zile la Fürberg, într-o vară. Lîngă hotel e plajă și stație de vaporaș. Cînd noi abia mergeam la micul dejun, erau oaspeți din hotel care deja înotaseră o tură de jumătate de oră în apa turcoaz, prin care mișună niște păstrăvi cît o pisică, pe ai căror fîrtați îi poți găsi la restaurantele de pe mal, sub formă friptă.

Vaporul e o idee bună pentru plimbare și transport. Circulă destul de des (vara la o oră) și oprește în mai multe locuri. Leagă între ele toate localitățile de pe maluri. În unele zile circulă și un vapor de epocă, cu zbaturi, cu motor cu aburi. Există bilete combinate pentru vapor și trenul care urcă pe Schafberg, deci, de oriunde ai cazarea pe malul lacului, poți face o plimbare cu vaporul pînă la gara trenului cu cremalieră (stația de vapor e la doi pași de gară) și urca cu trenul pe vîrful Schafberg, de unde se deschide o priveliște panoramică spre 3 dintre lacurile mari: Wolfgangsee, Mondsee și Attersee. Plus cel puțin încă o baltă de la poale. Și creste de munți în tate direcțiile. Muntele este cel mai înalt punct din zonă și se ridică fix între cele 3 lacuri suspomenite.

Apropo de cazare, pentru fanii naturii există și vreo 2 - 3 campinguri, pe malul apei, cu plajă, și cu centre de închirieri biciclete, cu care se pot face plimbări împrejurul lacului. Biciclete se pot închiria, de altfel, din mai multe locuri, din fiecare oraș din jurul lacului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ElenaUlrich, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0691978931427 sec
ecranul dvs: 1 x 1