ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
NOV-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O zi de vis în apropierea Bucureștiului

TIPĂREȘTE

La insistența unui bun prieten, m-am aventurat într-o vizită în apropierea Bucureștiului, pentru a vedea Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Muzeul Pomiculturii și Viticulturii de la Golești și Vila Forica/Muzeul Național Brătianu.

Este o excursie de o zi, care vă va impresiona prin ceea ce veți vedea și veți afla despre istoria acestui neam! Voi face o descrie pe scurt, astfel încât să nu vă răpesc plăcerea de a descoperi cât mai mult pe cont propriu!

Să începem cu Palatul Brâncovenesc: construit la anul 1698, într-un interval de 8 luni (ceea ce pare ireal pentru constructorii din ziua de azi!), a fost o decizie luată de domnitor ca urmare a drumului prea lung și obositor dintre cele două reședințe permanente - București și Târgoviște. Întregul ansamblu a fost renovat, cu fonduri europene, în perioada 2011-2016 și a costat 10 milioane de euro! Bani bine investiți, părerea mea!

Deși era o reședință de tranzit, nu s-a făcut rabat de la calitate, detalii și funcționalitate, și deși era loc de popas, a fost gândit și pentru treburile de conducere a țării, cum ar fi zona sfatului domnesc, dar și sala ospețelor, unde, la o masă normală erau servite până la 12 feluri de mâncare, iar la un ospăț, până la 72 feluri de mâncare. Ospețele durau de la prânz până a doua zi dimineață. Se pare că, încă de atunci, românii știau ce înseamnă o masă adevărată! Cât privește zona de relaxare, frumusețea grădinilor de influență franceză merită atenție!

Tot acolo veți întâlni și biserica ridicată de Brâncoveanu, care acum este biserica din Potlogi și are un specific deosebit - este, după cunoștința mea, singura biserică care, având turnuri ridicate la momente istorice diferite, are două hramuri!

La 45 de minute distanță, spre Pitești, veți găsi Muzeul Pomiculturii și Viticulturii, înființat în 1970, aflat în curtea Conacului Golești, care a devenit muzeu în anul 1954. Acolo, am aflat un lucru interesant - există Argeș Tourist Pass, nu am cunoștință de altă zonă în România care să aibă Travel Pass. Detalii puteți afla aici - Romanian Adventures® (romanian-adventures.ro)

Ambele obiective sunt foarte interesante în felul lor - una îți prezintă însemnătatea istorică a unei familii boierești, cu importante conexiuni în lumea epocii, care a dat dovadă de un spirit românesc deosebit; cealaltă îți arată istoria producerii vinului în diverse zone ale țării, având, pe aproximativ 3 hectare, un sit conceput ca un mare sat românesc, unic și foarte bine organizat!

Foarte aproape, în Ștefănești, se află Muzeul Național Brătianu, inaugurat în 2020, după ce a trecut prin perioade mai obscure, despre care vă invit să aflați în turul ghidat (acesta costă 30 de lei/grup, peste prețul biletelor, dar merită toți banii!).

Vă spun doar atât - Ion Brătianu a început construcția, desăvârșit de Ionel Brătianu și încheiat cu 3 ani înainte de decesul prematur al acestuia din urmă. Planurile conacului au fost concepute de Ionel Brătianu, puse în practică de arhitectul Petre Antonescu și demonstrează atenția la detalii, dar și înclinația spre frumos și cultură a marelui om politic român.

De remarcat că, în zona adiacentă conacului, se află biserica, cramele, grajdurile, observatorul astronomic (!) și centrala electrică (dată în funcțiune în 1925!).

Nu veți regreta nici un moment dacă optați pentru a vizita acest loc, care a marcat o perioadă importantă a istoriei României moderne!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

La Palatul Brâncovenesc Potlogi programul de vizitar de pe site nu corespunde cu cel de la locație.

Pe site este afișat programul de iarnă (08.00 - 17.00), dar în realitate acesta a rămas cel de vară (09.00 - 18.00).


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ca locuri de răgaz spiritual recomand Biserica din Potlogi și Biserica Brătienilor.

Vă puteți relaxa plimbându-vă prin muzeul viticulturii și folosind spațiul de picnic al acestuia, dar și printr-o plimbare prin curtea Palatului Brâncovenesc.


[fb]
---
Trimis de Marelte in 27.11.22 13:30:07
Validat / Publicat: 27.11.22 15:32:38

VIZUALIZĂRI: 279 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marelte); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Curtea interioară a Palatului Brâncovenesc, cu biserica în fundal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[27.11.22 22:28:43]
»

@Marelte:

La insistența unui bun prieten, m-am aventurat într-o vizită în apropierea Bucureștiului, pentru a vedea Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Muzeul Pomiculturii și Viticulturii de la Golești și Vila Forica/Muzeul Național Brătianu.

o alegere inteleapta si niste locuri minunate de vizitat, am sa tin minte traseul pentru o viitoare astfel de calatorie.

Foarte interesant si acest Arges Tourist Pass, e de retinut.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.11.22 22:18:29]
»

@Marelte: Nu știam nici eu despre existența acestui Arges Tourist Pass, lansat în vara anului 2022 (cjarges.ro/en/comunicate- ... Operator%3Dtrue); acces la 7 obiective, timp de 7 zile de la prima scanare, reducere 30%.

????În România a mai existat un asemenea card care oferea acces la câteva zeci de biserici fortificate - Transilvania Card (bunaziuafagaras.ro/transi ... lor-fortificate) - o inițiativă lăudabilă, nu știu dacă mai e în vigoare.

????În ceea ce privește hramul dublu al bisericii de lângă Palatul brâncovenesc din Potlogi, nu cred că sărbătoarea a doi patroni spirituali depinde de numărul de turle. Un nou hram se poate adăuga la o nouă reconstrucție sau atunci când apare un alt ctitor, păstrându-se și vechiul praznic.

????Vila Florica din Ștefănești - Argeș s-a putut vizita după 1989 fiind organizat acolo un Centru cultural dedicat familiei Brătianu. După aventura retrocedărilor și răscumpărărilor apare în 2020 Muzeul Național Brătianu.

Mulțumim pentru scurta descriere a acestui intinerar interesant din preajma Bucureștiului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MarelteAUTOR REVIEW
[29.11.22 07:23:27]
»

@tata123 ????: Mulțumesc pentru ecou!

Corectă remarca referitoare la biserică, din prezentarea oferită de cea care ne-a fost ghid am înțeles că a doua turlă a fost ridicată la 1904 și a fost ctitorie a Regelui Carol I, purtând hramul Sf. Nicolae.

Și despre vila Florica datele menționate sunt reale, cu mențiunea că acel centru cultural a fost mai mult de ochii lumii, acolo fiind oferită cazare pentru” cunoscuți” , iar spațiul de vizitat se restrângea la câteva camere. Ceea ce este acum dă imaginea adevăratei valori a Brătienilor în istorie! Din păcate, crama, grajdurile și observatorul astronomic sunt în paragină, ele fiind situate pe domeniu privat, probabil retrocedat unor descendenți brătieni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marelte, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.58393502235413 sec
    ecranul dvs: 1 x 1